ΠΟΛΟ

Δουλειά και αισιοδοξία στις τάξεις της Εθνικής πόλο γυναικών!

Δουλειά και αισιοδοξία στις τάξεις της Εθνικής πόλο γυναικών!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με αφορμή το ξεκίνημα της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών ο προπονητής, Γιώργος Μορφέσης και παίκτριες της γαλανόλευκης, μίλησαν για το μεγάλο στόχο του καλοκαιριού, που είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Με αφορμή το ξεκίνημα της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών ο προπονητής της γαλανόλευκης, Γιώργος Μορφέσης και παίκτριες της Εθνικής μας, μίλησαν για το μεγάλο στόχο του καλοκαιριού, που είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς και για το άνοιγμα του ολυμπιακού κύκλου. Παράλληλα, τόνισαν τη μεγάλη διάθεση που υπάρχει για σκληρή δουλειά στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Γιώργος Μορφέσης: «Τα κορίτσια δίνουν και την ψυχή τους για την Εθνική»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Μορφέσης, μιλώντας για το ξεκίνημα της προετοιμασίας δήλωσε πως οι αθλήτριές του επικεικνύουν υπερβάλλοντας ζήλο, ενώ τόνισε πως δεν του αρέσουν τα μεγάλα λόγια.

Αναλυτικά όσα είπε: « Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές Εθνικές ομάδες κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και υπερβαίνουν τον εαυτό τους, όπως κάνουν και τα σωματεία. Ξεκινάμε ένα καινούργιο Ολυμπιακό κύκλο με μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε σπουδαιότητα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δε μου αρέσουν τα πολλά και τα μεγάλα λόγια. Θεωρώ πως οι κοπέλες και όλοι όσοι δουλεύουν για την Εθνική ομάδα είναι συνειδητοποιημένοι. Όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο. Τα κορίτσια δίνουν και την ψυχή τους για την Εθνική ομάδα και κάτι τέτοιο θα γίνει και τώρα. Ξεκινάμε μια προετοιμασία στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα υπάρξει με την κινεζική ομοσπονδία, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Συμμετέχουμε σε μια κοινή προετοιμασία με την Εθνική Κίνας και σε ένα τουρνουά. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε δυνατά παιχνίδια και να βγάλουμε συμπεράσματα για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Είναι τελείως διαφορετικό το επίπεδο των Εθνικών ομάδων σε σχέση με την κατάσταση που μπορώ να δω όταν οι παίκτριες είναι στους συλλόγους τους και παίζουν στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Για τη διάθεση που δείχνουν οι παίκτριες στο κάλεσμα της Εθνικής ομάδας ύστερα από τους δυνατούς τελικούς μεταξύ Ολυμπιακού και ΝΟ Βουλιαγμένης: « Έχω ζήσει πολλά χρόνια αυτή την ομάδα. Τα κορίτσια δίνουν και την ψυχή τους. Οποιαδήποτε ένταση που υπάρχει στα μεταξύ τους παιχνίδια με τους συλλόγους – που είναι καλό να υπάρχει στα πλαίσια της λογικής – ξεχνιέται την επόμενη μέρα. Είναι κάτι τρομερό που το βλέπουμε πάρα πολλές φορές. Έχει συμβεί πολλές φορές να ξεκινήσουμε την προετοιμασία αμέσως μετά τον 5ο τελικό του πρωταθλήματος που έχουν πέσει κορμιά και την επόμενη ημέρα να υπάρχει άμεση προσαρμογή στα καινούργια δεδομένα. Αυτό ζητάω από τις κοπέλες. Να αλλάξουν τη δισκέτα των συλλόγων και να βάλουν αυτή της Εθνικής ομάδας που είναι κάτι τελείως διαφορετικό».

Αλεξάνδρα Ασημάκη: «Μας πιστεύω ως ομάδα»

Από την πλευρά της η αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Αλεξάνδρα Ασημάκη τόνισε ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στο άνοιγμα του νέου Ολυμπιακού κύκλου, επισημαίνοντας πως οι μεγάλες νίκες θα δώσουν ψυχολογική ώθηση στην ομάδα της.

Αναλυτικά τα όσα είπεΈχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε σχεδόν δύο μήνες να δουλέψουμε όλες μαζί πια, σε ένα νέο ολυμπιακό κύκλο που ανοίγει με βασικό στόχο για φέτος το παγκόσμιο. Όλες αυτές οι διοργανώσεις μέχρι και τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο είναι πολύ σημαντικά βήματα τα οποία πρέπει να κάνει η Εθνική ομάδα. Πιστεύω πολύ στις μονάδες και σε όλες μας κατ' επέκταση ως ομάδα. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες των κοριτσιών και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Είμαστε όμως γυναίκες και χρειαζόμαστε καλή ψυχολογία που έρχεται μέσα από τις νίκες. Οπότε πρέπει να κάνουμε σημαντικές νίκες».

Για το υψηλό επίπεδο των ελληνικών ομάδων στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμαΕίναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις τόσο δυνατά παιχνίδια και να παίζεται τόσο ωραίο πόλο στους τελικούς του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα. Από την άλλη η Βουλιαγμένη και τα κορίτσια της έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο, έχοντας ένα νεανικό σύνολο. Το ότι υπήρχαν δύο πολύ δυνατές ομάδες, αυτόματα ανεβάζει και το επίπεδο της Εθνικής. Tο 2011, όταν πήραμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα και την προηγούμενη χρονιά μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Βουλιαγμένη είχε μια πολύ δυνατή ομάδα που πρωταγωνιστούσε στην Ευρώπη. Άρα βλέπουμε πως η πορεία των σωματείων είναι συνιφασμένη με την πορεία της Εθνικής ομάδας. Άρα, όταν βλέπουμε τα σωματεία σε τόσο καλή κατάσταση στο πρωτάθλημα, αυτό πρέπει να βγει κάποια στιγμή και στην Εθνική. Αλλά η θεωρία από την πράξη απέχουν. Ξαναλέω ότι οι νίκες ψυχολογίας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο γυναικείο πόλο. Αυτό ισχύει και για εμάς και για τους αντιπάλους μας. Όλες οι μεγάλες ομάδες του παγκοσμίου πόλο βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και μπορεί να κερδίσει η μία την άλλη. Εμείς θα προχωρήσουμε ταπεινά και με πολύ δουλεία και όρεξη γιατί όπως είπα είμαστε ανανεωμένες, προχωρόντας με στόχο το παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Για το ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης δουλείας και κατά πόσο παίζει ρόλο και η τύχη σε αυτό: « Πρέπει σίγουρα να έχει ταλέντο, πολύ όρεξη για δουλειά και να δουλεύεις σωστά. Γιατί μπορεί να δουλεύεις πολύ, αλλά προς τη λάθος κατεύθυνση. Το σημαντικότερο όμως είναι να είμαστε ομάδα. Στο άθλημά μας, οι αγώνες δεν κερδίζονται ποτέ από μονάδες, αλλά από ομάδες ενωμένες και εμείς είμαστε ομάδα. Και η τύχη παίζει ρόλο στον αθλητισμό. Λένε όμως, πως η τύχη είναι με τους ικανούς που το πιστεύω εν μέρει. Η τύχη μπορεί να σε φτάσει μέχρι σε ένα ορισμένο σημείο. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και ικανότητα για να την εκμεταλλευτείς».

Φιλιώ Μανωλιουδάκη: «Τιμητικό να παίζουμε με το γαλανόλευκο σκουφάκι»

Η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, μία από τις εμπειρότερες παίκτριες της Εθνικής τόνισε πως είναι πολύ τιμητικό να φοράει το σκουφάκι με το εθνόσημο σε ακόμη μία προετοιμασία, ενώ επισημάνε πως η ομάδα έχει πολύ ταλέντο και είναι δεμένη .

Αναλυτικά τα όσα είπε: « Μπορεί να έχω ξεκινήσει σε πολλές προετοιμασίες, όμως κάθε μία από αυτές είναι ξεχωριστή και διαφορετική. Κάθε φορά ο στόχος και η όρεξη είναι ξεχωριστή. Είναι πολύ τιμητικό για εμάς να παίζουμε και να τιμούμε το γαλανόλευκο σκουφάκι. Νιώθουμε πολύ όμορφα και υπερήφανα. Νιώθω ορεξάτη και γεμάτη ενέργεια για το γεμάτο καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας».

Για το πόσο βοηθάει το υψηλό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος: « Όπως έχω ξαναπεί, όταν το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό, αυτό βοηθάει και την Εθνική ομάδα. Αυτό έχει δείξει η ιστορία. Όταν έχεις δυνατά παιχνίδια μέσα στη χρονιά και πάνω – κάτω η Εθινκή ομάδα βασίζεται σε αυτές τις παίκτριες και σε αυτό τον κορμό, βοηθιέται η Εθνική ομάδα. Καλώς ή κακώς κάνουμε προετοιμασία με τον Ολυμπιακό και με τη Βουλιαγμένη 8-9 μήνες το χρόνο. Σίγουρα αυτό που μπορούμε εμείς να πούμε από τη μεριά μας είναι πως θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να τιμήσουμε το εθνόσημο. Το έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Εύχομαι να έχουμε μια πολύ καλή πορεία».

Για την προετοιμασία του παγκοσμίου πρωταθλήματος: « Είναι πολύ σημαντικό το ότι η προετοιμασία περιλαμβάνει πολλά ταξίδια, τουρνουά και δυνατά καμπ. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί όσο πιο πολλά παιχνίδια παίξουμε, αυτό θα μας βοηθήσει να δέσουμε ως ομάδα. Αυτό είναι το βασικό, να υπάρξει χημεία – όχι ότι δεν έχουμε – και να βγουν κάποιοι αυτοματισμοί που είναι πολύ σημαντικοί στο πόλο. Στην Κίνα θα βρίσκονται οι καλύτερες ομάδες και είναι πολύ καλό το ότι θα κάνουμε προετοιμασία σε αυτό το τουρνουά. Θα κερδίσουμε θετικά πράγματα».

Για το κλειδί ώστε να παρουσιαστεί η Εθνική καλύτερη στο άνοιγμα του νέου ολυμπιακού κύκλου: « Αυτό που πρέπει να αφήσουμε πίσω είναι οι ήττες στο γκολ σε κάποια κρίσιμα παιχνίδια. Αυτό νιώθω πως έχει αλλάξει. Η ομάδα έχει ωριμάσει πιο πολύ. Υπήρχε μια μετάβαση και τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, αφού έφυγαν πολύ σημαντικές αθλήτριες από την Εθνική. Μένοντας εμείς ως πιο παλιές πρέπει να δεθούμε εμείς με τις πιο μικρές, στις οποίες υπάρχει πλούσιο ταλέντο. Αυτό δεν είναι εύκολο σε μία σεζόν ή δύο. Φέτος νιώθω πιο έτοιμη και ότι έχουμε δεθεί περισσότερο ως ομάδα που είναι το σημαντικό. Πρέπει να παίζει η μία για την άλλη και για τους προπονητές μας και να βγάζουμε ψυχή. Το ταλέντο υπάρχει και η δουλειά πάντα γίνεται. Θεωρώ πως πάντα δουλεύαμε σωστά».

Για το ότι η ίδια δείχνει έντονη προσωπικότητα και ψυχή μέσα στα παιχνίδια: « Όλα τα κορίτσια δίνουμε το 100% με πολύ ψυχή. Ίσως απλά εγώ το δείχνω λίγο παραπάνω. Είμαστε όλες γρανάζια μιας μηχανής και η μία ακολουθεί την άλλη».

Έλενα Κούβδου: «Το 100% αυτών που μπορούμε»

Η τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας Έλενα Κούβδου σημείωσε πως η Εθνική μας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ενώ ευχαρίστησε τα σωματεία και την ομοσπονδία για τη στήριξη που παρέχουν στις αθλήτριες, τονίζοντας πως θα δώσουν το 100% των δυνάμεών τους για να ανταποδώσουν αυτή τη στήριξη.

Αναλυτικά τα όσα είπε: « Η προετοιμασία είναι πολύ καλά οργανωμένη με δυνατά τουρνουά. Από αύριο φεύγουμε για την Κίνα, ενώ έχουμε δυνατές προετοιμασίες και τουρνουά σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς και προετοιμασία με Ολλανδία και Ισπανία στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι ένα υπερπλήρες πρόγραμμα και είναι πολύ καλό το ότι θα έχουμε τόσα παιχνίδια σε μικρά χρονικά διαστήματα. Είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να βρούμε ρυθμό και προσωπικά είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω πως είμαστε πιο έτοιμες από τις προηγούμενες χρονιές, αφού οι μικρότερες αθλήτριες έχουν κερδίσει εμπειρίες. Είναι μια περίοδος ανασύνταξης για όλες τις Εθνικές ομάδες η χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για το ότι η Εθνική ομάδα διαθέτει πληρότητα παικτριών σε όλες τις θέσεις και το συναγωνισμό εντός της Εθνικής: « Το ότι υπάρχει τόσο μεγάλος συναγωνισμός είναι ιδιαίτερα θετικό. Όταν υπάρχει συναγωνισμός, αυτόματα ανεβαίνει το επίπεδο, αφού ο ένας τραβάει τον άλλο. Εμάς μας βοήθησαν οι μεγαλύτερες σε ηλικία αθλήτριες, που ήταν Ολυμπιονίκες. Αν δεν μας βοηθούσαν δε θα φτάναμε να γίνουμε – αν μπορώ να το πω – σαν αυτές τις μεγάλες αθλήτριες. Έτσι κι εμείς οι μεγαλύτερες σε ηλικίες βοηθούμε τις νεότερες αθλήτριες να ενταχθούν στην Εθνική».

Για το συναγωνισμό του ελληνικού πρωταθλήματος και τη βοήθεια που προσφέρει: « Η αλήθεια είναι πως η Βουλιαγμένη παρουσιάζεται κάθε χρόνο και καλύτερη με τις νεότερες αθλήτριες να παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα με την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία».

Για το άνοιγμα του νέου ολυμπιακού κύκλου: « Θεωρώ πως όλες οι ομάδες κάνουν κύκλους. Κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται πάντα στην κορυφή. Εμείς θεωρώ πως είμαστε σε ανοδική τροχιά. Ευχαριστούμε τόσο την Ομοσπονδία, όσο και τα σωματεία που στηρίζουν εμάς τις αθλήτριες. Πιστεύω πως θα τους το ανταποδώσουμε με επιτυχίες στο μέλλον. Εμείς θα δώσουμε το 100% των αυτών που μπορούμε».

Χρυσή Διαμαντοπούλου: «Μεγάλος στόχος το παγκόσμιο πρωτάθλημα»

Η Χρυσή Διαμαντοπούλου, τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας σημείωσε πως το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι ένας μεγάλος στόχος, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολλές αποστολές και τα πολλά παιχνίδια θα δώσουν ρυθμό στις παίκτριες.

Αναλυτικά τα όσα είπε: «Ξεκινάει ένας καινούργιος κύκλος με πολλούς στόχους. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος. Όλα τα κορίτσια που συμμετέχουμε στην προετοιμασία ξέρουμε πως είναι κάτι πολύ υψηλό για έναν αθλητή. Έχουμε δύο περίπου μήνες προετοιμασίας μέχρι τότε. Έχουμε πολλές αποστολές και πολλά τουρνουά που πιστεύω πως θα μας βοηθήσουν να βρούμε ρυθμό και να ανέβει το επίπεδό μας, ώστε να γίνει αντίστοιχο ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος».

Για την πρώτη μεγάλη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: « Αρχίζει μια καινούργια τετραετία και ο κάθε χρόνος είναι πολύ σημαντικός γιατί για να μπορέσεις να καταφέρεις να πας στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να έχεις τέσσερα γεμάτα χρόνια προετοιμασίας για το μεγάλο στόχο. Νομίζω ότι χτίζουμε λιθαράκι – λιθαράκι ώστε να βρισκόμαστε σε αυτό το στόχο. Ακούγεται μακρινό αλλά πρέπει να χτίζουμε μέρα με τη μέρα».

Για την προετοιμασία στην Κίνα: « Είμαστε στην αρχή και θα μας βοηθήσει να βρούμε ρυθμό, παίζοντας παιχνίδια. Θα βρεθούμε η μία με την άλλη γιατί έχουμε πολύ καιρό να παίξουμε όλες μαζί. Όσο περισσότερα παιχνίδια, τόσο το καλύτερο είναι για εμάς».

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Στο Κουνσάν της Κίνας, όπου και θα πραγματοποιήσει κοινή προετοιμασία με την Εθνική ομάδα της και θα μετάσχει σε 8εθνές τουρνουά, αναχωρεί αύριο (23/5) η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών.

Στην αποστολή μετέχουν 15 πολίστριες, που είναι οι: Έλενα Κούβδου, Χρυσή Διαμαντοπούλου (τερματοφύλακες), Χριστίνα Τσουκαλά )θα μεταβεί στις 26 του μήνα λόγω υποχρεώσεων με τις σπουδές της), Ελευθερία Πλευρίτου, Άλκηστη Αβραμίδου, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Ελένη Ξενάκη, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ιωάννα Χυδηριώτη, Ελισάβετ Πρωτοπαπά, Νικολέτα Ελευθεριάδου, Άλκηστη Μπενέκου, Βασιλική Πλευρίτου, Βασιλική Διαμαντοπούλου.

Τις συνοδεύουν ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης, οι συνεργάτες του Αγγελική Γερόλυμου και Στέφανος Λέανδρος,η φυσικοθεραπεύτρια Έφη Βούλγαρη και η έφορος Βασιλική Αρβανιτοπούλου.

Μέχρι τις 29 του μήνα, η Εθνική μας θα κάνει κοινή προετοιμασία με την αντίστοιχη της Κίνας, ενώ στη συνέχεια θα μετάσχει στο τουρνουά «China Kunshan Cup» στο οποίο και μετέχουν συνολικά 8 κορυφαίες εθνικές ομάδες.

Στον Α’ Όμιλο: ΗΠΑ, Ρωσία, Ολλανδία, Κίνα και στον Β’: Αυστραλία, Ουγγαρία, ΕΛΛΑΔΑ, Ιαπωνία.

Το πρόγραμμα των αγώνων της Εθνικής μας (τοπικές ώρες):

29/5 15.00 Ουγγαρία – ΕΛΛΑΔΑ

30/5 16.30 Αυστραλία – ΕΛΛΑΔΑ

31/5 18.00 ΕΛΛΑΔΑ – Ιαπωνία

Την 1 Ιουνίου έχουμε τα χιαστί ματς και στις 2, 3 Ιουνίου τα ημιτελικά, τους αγώνες κατάταξης και τον τελικό.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ