ΠΟΛΟ

Διαθεσόπουλος: "Κάναμε το καλύτερο δυνατό"

Διαθεσόπουλος: "Κάναμε το καλύτερο δυνατό"
NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, μίλησε για την πορεία των Εθνικών ομάδων πόλο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στάθηκε στις συνθήκες προετοιμασίας των αθλητών.

Τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών που διεξήχθησαν στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκαν, με την Ελλάδα να τερματίζει 4η στους άνδρες και 5η στις γυναίκες, με τις δύο ομάδες να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους τόσο στο επόμενο Ευρωπαϊκό, όσο και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Επιπλέον, η εθνική μας ομάδα των γυναικών πήρε την πρόκριση για το Προολυμπιακό τουρνουά, που θα γίνει το Μάρτιο στην Ολλανδία, εκεί όπου ελπίζει να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση του καλοκαιριού.

Στις λεπτομέρειες χάθηκε το μετάλλιο για τους άνδρες (που βρίσκονται ήδη στους Ολυμπιακούς του Ρίο από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Καζάν), οι γυναίκες πάλεψαν έως το τέλος, άλλα κάποιες απουσίες και οι συνθήκες προετοιμασίας, τους στοίχησαν μια καλύτερη πορεία στη διοργάνωση. Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίστηκαν οι Εθνικές ομάδες επισήμαινε και ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, αμέσως μετά την άφιξη των δύο αποστολών στην Ελλάδα: «Θα πρέπει να αναλογιστούμε κάτω από ποιες συνθήκες υπάρχουμε, προετοιμαζόμαστε και ερχόμαστε σε τέτοιες διοργανώσεις. Οι συνθήκες είναι οι αθλιότερες των συνθηκών που γενικά επικρατούν στη χώρα μας. Είμαστε μια Ομοσπονδία, γονατισμένη οικονομικά, όπως όλος ο ελληνικός αθλητισμός, αλλά αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στο γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε σε αχούρια και όχι σε εγκαταστάσεις που θα απαιτούσαν να προετοιμαζόμαστε για τέτοιες σημαντικές διοργανώσεις. Τα κολυμβητήρια έχουν κρύο νερό, άλλοτε λειτουργούν κι άλλοτε όχι, που δεν έχουν έναν ξεχωριστό χώρο να μαζεύονται οι αθλητές και ο προπονητής, που δεν έχουν ένα στοιχειωδώς εξοπλισμένο γυμναστήριο και ερχόμαστε και παίζουμε με τα μεγαθήρια που έχουν απείρως καλύτερες συνθήκες».

Ικανοποιημένος από τη συνολική παρουσία της Εθνικής ανδρών και την κατάληψη της 4η θέσης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΟΕ: « Όλα αυτά που καταφέραμε δεν είναι απλώς επιτυχία, είναι θαύμα. Η Εθνική ανδρών είναι στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου, γιατί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα οι κορυφαίες ομάδες είναι οι ίδιες που είναι στο παγκόσμιο. Για δεύτερη φορά μέσα σε 5 μήνες, η Εθνική ομάδα των ανδρών είναι στις 4 καλύτερες. Στο Καζάν πήρε μετάλλιο, στο Βελιγράδι έχασε στο μικρό τελικό από την Ουγγαρία, που όποιοι ξέρουν από πόλο, γνωρίζουν την ιστορία αυτής της ομάδας»

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος έδωσε και τη δική του απάντηση σε όλους εκείνους που αναρωτιούνται γιατί δεν ήρθε το μετάλλιο για την Εθνική μας: «Σε όσους αναρωτιούνται γιατί αυτή η ομάδα δεν πήρε μετάλλιο θα ήθελα να τους απαντήσω ότι η Ελλάδα δεν έχει γίνει Σερβία για να παίρνει μετάλλιο σε κάθε διοργάνωση. Σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν πίσω μας ομάδες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Κροατία, με μεγάλη δυναμική. Γι αυτό το λόγο και η 4η θέση είναι μεγάλη επιτυχία».

Αναφορικά με την παρουσία της Εθνικής γυναικών, ο πρόεδρος της ΚΟΕ καθόρισε τα στοιχεία που στέρησαν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την ευκαιρία να παλέψει για ένα μετάλλιο, ενώ έκρινε τη συνολική τους πορεία ικανοποιητική, βάσει συνθηκών προετοιμασίας: «Σε ότι αφορά τις γυναίκες, είχαμε 4 στόχους. Ο ένας ήταν να προκριθούμε στο επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, να μην παίξουμε σε προκριματικά, όπως τώρα. Ο δεύτερος στόχος ήταν να προκριθούμε στο επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα γίνει το 2017 στη Βουδαπέστη. Ο τρίτος στόχος ήταν να προκριθούμε στο Προολυμπιακό τουρνουά, που θα γίνει το Μάρτιο, στην πόλη Γκούντα της Ολλανδίας. Ο τέταρτος στόχος ήταν, αν μπορούσαμε, να προκριθούμε απευθείας, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο, καθώς με αργυρό ή με χάλκινο δε θα παίρναμε την πρόκριση. Από τους τέσσερις στόχους πραγματώσαμε τους τρεις. Ο τελευταίος στόχος δε βγήκε φυσιολογικά, γιατί οι ομάδες που έπαιξαν για τα μετάλλια ήταν καλύτερα προετοιμασμένες, κάτω από άλλες συνθήκες και προοπτικές, από ότι η δική μας ομάδα. Είχαμε και ελλείψεις καθώς δεν ήρθαν στο Βελιγράδι (λόγω του ότι ήταν στην Αμερική) οι αδερφές Χαραλαμπίδη, που ήταν εκ των βασικών στο Παγκόσμιο του Καζάν. Γενικότερα, δεν είχαμε τον χώρο και το χρόνο για την καλύτερή μας προετοιμασία».

Στόχος για την γυναικεία ομάδα είναι η πρόκριση στην Ολυμπιάδα του καλοκαιριού, μέσα από το Προολυμπιακό τουρνουά του Μαρτίου, στην Ολλανδία: «Πιστεύω ότι η γυναικεία ομάδα, στο Προολύμπιακό της Ολλανδίας θα έχει καλύτερο πρόσωπο. Το Προολυμπιακό στις γυναίκες είναι δύσκολη υπόθεση, υπάρχουν 7 καλές ομάδες, από τις οποίες θα προκριθούν οι 4. Αν είμαστε σε καλή κατάσταση, οι πιθανότητες να πάμε είναι όσες και των υπολοίπων, θα γίνουν μάχες. Όποια ομάδα βρεθεί στην καλύτερη κατάσταση και ευνοηθεί από τις περιστάσεις και από τις συνθήκες θα προκριθεί».

Συνοψίζοντας την παρουσία των δύο Εθνικών μας ομάδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου και μιλώντας για τη συνέχεια τους, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος τόνισε: «Όσον αφορά τους άνδρες προκρίθηκαν τόσο στο επόμενο Ευρωπαϊκό, όσο και στο επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ βρίσκονται ήδη στους Ολυμπιακούς αγώνες, με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν στο Καζάν. Αν συνοψίσουμε, θεωρώ, περισσότερο για τους άνδρες και λιγότερο για τις γυναίκες ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες. Από κει και πέρα, αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα θα πάμε ακόμη καλύτερα. Έχουμε προσδοκίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες, η ανδρική ομάδα είναι στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Μέσα στις ομάδες που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια, θα είναι και η Ελλάδα. Γιατί να μην υπάρξει μια επανάληψη του Καζάν; Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και μακριά. Για τις γυναίκες, ο πρώτος στόχος είναι να προκριθούν από την Ολλανδία, από κει και πέρα θα κάνουμε όνειρα για τη συνέχεια. Το κακό είναι ένα, ότι οι γυναικείες ομάδες από τις οποίες αποτελείται όλη η Εθνική ομάδα, ο ΝΟ Βουλιαγμένης και ο Ολυμπιακός έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, οπότε η προετοιμασία θα είναι χρονικά περιορισμένη».

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ επεσήμανε και το γεγονός της άριστης εντύπωσης που έκαναν οι διεθνείς μας, σε όσους παρακολούθησαν τη διοργάνωση: «Τα σχόλια ήταν τα καλύτερα από τους ξένους, ότι είμαστε μια ομάδα που παίζει πολύ καλά. Τους απογοητεύσαμε λίγο στο τελευταίο παιχνίδι, αλλά σε κάθε περίπτωση χάσαμε από την Ουγγαρία και όχι από καμιά τυχαία ομάδα».

Με την ιδιότητά του, ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος σημείωσε ότι η LEN προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές του Μαϊου, στο Λονδίνο: «Η ΛΕΝ προετοιμάζεται για τις εκλογές της 8ης Μάιου στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Υγρού Στίβου (κολύμβηση, συγχρονισμένη και καταδύσεις)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ