ΠΟΛΟ

Αφρουδάκης: "Σταθμός για το πόλο το Κυπελλούχων του ’97"

Αφρουδάκης: "Σταθμός για το πόλο το Κυπελλούχων του ’97"

Ο Γιώργος Αφρουδάκης, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή "Πνίξτε τον... φουνταριστό", με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Βουλιαγμένη. (AUDIO)

Ο κορυφαίος φουνταριστός του ελληνικού πόλο, Γιώργος Αφρουδάκης, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή "Πνίξτε τον... φουνταριστό", με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Βουλιαγμένη.

Για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1997 με την Βουλιαγμένη:" Είναι σημαντική η σημερινή μέρα για το πόλο της Ελλάδας. Ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης κατέκτησε το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην ιστορία της Ελλάδας. Είναι σταθμός αυτή η μέρα για το άθλημα μας, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό. Τα ευρωπαϊκά Κύπελλα μέχρι τότε ήταν μετρημένα. Για πρώτη φορά στην ιστορία το ΟΑΚΑ είχε γεμίσει για την Βουλιαγμένη των τριών χιλιάδων κατοίκων.

Ήταν έντονες στιγμές. Είχα κάνει και ένα λάθος τότε. Κρατούσε τη μπάλα ο Μαυρωτάς και εγώ βγήκα από την πισίνα πριν λήξει ο αγώνας. Έχει ξεχωριστή σημασία η επιτυχία, γιατί οι δώδεκα από τους δεκατρείς ήμασταν παιδιά της Βουλιαγμένης. Οι δώδεκα ήμασταν από την Βουλιαγμένη και ο 13ος ήταν ο Λαμπάτος από την Πάτρα. Δεν θα μπορέσουμε να βρούμε ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας, που όλοι οι παίκτες θα είναι από τα φυτώρια της".

Για το αν θα τιμηθεί η ομάδα του 1997: "Θα γίνει μία εκδήλωση την Παρασκευή για να τιμηθεί η ομάδα του 1997. Θα γίνει ένα φιλικό μεταξύ της ομάδας του 1997 και του 2017″.

Για την κατάσταση που ήταν εκείνη την εποχή: "Κάναμε τότε τέτοια προπόνηση που εγώ και ο Μάζης παίζαμε όλο το παιχνίδι. Στον τελικό είχε πέσει πολύ ξύλο. Αντίπαλος μου ήταν ένας Σέρβος από τους πιο δυνατούς τότε".

Για το αν αμείβονταν οι παίκτες την εποχή που ξεκίνησε το πόλο: "Εκείνα τα χρόνια, ήμασταν ερασιτέχνες, δεν πληρωνόμασταν. Έπαιρνα 50-60.000 δραχμές. Στην προπόνηση ήμασταν επαγγελματίες. Από εκεί και μετά, αρχίσαμε να πληρωνόμαστε και το πόλο μπήκε σε ένα επαγγελματικό μονοπάτι".

Για το πόσα γκολ έχει σκοράρει στην καριέρα του: "Έχω μαζί με τη διοργάνωση του κυπέλλου πάνω από 2.500 γκολ στην καριέρα μου".

Για το πως έκανε τμήμα πόλο ο Απόλλων Σμύρνης και είναι οπαδός της ομάδας: "Εμείς είμαστε Απολλωνιστές. Ο παππούς μου είναι από εκείνους που ήρθαν το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης. Κρατήσαμε τις αξίες της οικογένειας. Από δύο ετών με θυμάμαι στο γήπεδο της Ριζούπολης. Κάθε Κυριακή ήμουν στο γήπεδο με τον παππού μου και τον πατέρα μου. Κάποια στιγμή έπεσε η ιδέα να κάνουμε ένα τμήμα υδατοσφαίρισης".

Για το τι σκέφτεται μετά τις επιτυχίες και πως επέλεξε ως άθλημα το πόλο: "Στο άθλημα που κάνουμε πρέπει μετά από κάθε επιτυχία, να μαζεύουμε νέους αθλητές. Εγώ μεγάλωσα με την επιτυχία του μπάσκετ το 1987. Μπορούσα να κάνω και μπάσκετ λόγω ύψους, αλλά ήμουν τυχερός γιατί έμενα στην Βουλιαγμένη. Αυτό που με καίει μετά από κάθε επιτυχία είναι να φέρουμε έστω και ένα παιδί στο άθλημα. Είμαστε σε καλό δρόμο, βλέποντας τους νέους γονείς με τα παιδιά. Σε σχέση με τη δική μας γενιά οι γονείς θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους στο πόλο".

Για το ποιοι είναι το πρόβλημα ώστε να αναπτυχθεί το πόλο στην Ελλάδα: "Το τεράστιο πρόβλημα είναι τα κολυμβητήρια. Εκτός του ότι έχουμε λίγα κολυμβητήρια, σε καλή κατάσταση, όλες οι ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα, βάζουν τα παιδιά στις εννιά το βράδυ. Ο λόγος είναι το κοινό.Η τοπική αυτοδιοίκηση ενδιαφέρεται περισσότερο για το κοινό. Μετά συνήθως μπαίνουν τα κολυμβητικά τμήματα και δυστυχώς τα παιδιά που κάνουν πόλο μπαίνουν αργά. Η Βουλιαγμένη, που ειδικεύεται στο θέμα των ακαδημιών, έχει ένα πλεονέκτημα και γι αυτό συνεχίζει να έχει τις καλύτερες ακαδημίες. Ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να μην έχει κολυμβητήριο. Είναι πολύ μεγάλη ομάδα που έχει ξοδέψει τόσα εκατομμύρια στο άθλημα. Αν είχαμε πέντε κολυμβητήρια σε όλη την Ελλάδα, που θα ήταν μόνο για το πόλο, θα είχαμε ξεφύγει σαν χώρα»".

Για το επίπεδο του ελληνικού πόλο: "Ο Ολυμπιακός είναι στις πιο δυνατές ομάδες στην Ευρώπη. Η εθνική ομάδα είχε βάλει τις βάσεις για να χτυπήσει μετάλλιο στο Ρίο, αλλά από την πολύ προβολή αγχώθηκαν".

Για τον ρόλο που έχει ο προπονητής στην ομάδα και πόσο μπορεί να την επηρεάσει ψυχολογικά: "Ο προπονητής δεν μπορεί να σε βάλεις την ψυχολογία ότι παίζεις με πιο δυνατός αντίπαλο. Θα σε βάλει στην ψυχολογία, ότι ο αντίπαλος είναι ίσος με εσένα. Παίζει μεγάλο ρόλο στον αθλητή η ομιλία του προπονητή. Θυμάμαι τις ομιλίες του Σάντρο Καμπάνια, στην εθνική. Έκανα μία «πωρωτική» ομιλία το προηγούμενο βράδυ και άλλη μία για το ματς δύο ώρες πριν το παιχνίδι. Σου έλεγε ότι δεν γίνεται να φοβηθείς την εθνική Ουγγαρίας για παράδειγμα. Ο Καμπάνια πριν από το παιχνίδι ήταν από τους προπονητές που με έφτιαχναν ψυχολογικά. Ο Καμπάνια άλλαξε την εθνική ομάδα".

Για το αν οι Γιάννης Γιαννουρής και Νίκολα Στάμενιτς άλλαξαν το ελληνικό πόλο:" Νομίζω η εποχή Γιαννουρή – Στάμενιτς άλλαξε το ελληνικό πόλο στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Πάνω στα στάνταρ τους, γαλουχήθηκε και μία εποχή προπονητών. Η σκληρή δουλειά ήταν ο κοινός τους παρανομαστής. Ο Γιάννης (σ.σ Γιαννουρής) έδινε βάρος στην κολύμβηση, ενώ ο Στάμενιτς πάνω στην τεχνική. Ο Γιάννης είχε φτάσει να μας κάνει 13 και 14 χιλιόμετρα κολύμπι σε διπλές προπονήσεις. Αυτή η προπόνηση δεν σε κάνει πιο καλό αθλητή, αλλά φτιάχνει και το μυαλό σου. Είναι η νίκη του μυαλού προς το σώμα".

Για την άποψη του για τον προπονητή του Ολυμπιακού και ομοσπονδιακού τεχνικού, Θοδωρή Βλάχου: "Ο Θοδωρής Βλάχος πάει πολύ καλά στον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Ξέρει να διαχειρίζεται καλούς αθλητές. Όταν έχει μεγάλους αθλητές είναι το πως θα τους διαχειριστείς κιόλας".

Για την δικαστική διαμάχη που είχε με τον πρόεδρο της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλο: " Πρωτοφανές να κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση πρόεδρος ομοσπονδίας κατά αθλητών. Δικαιωθήκαμε πανηγυρικά, με στενοχώρησε πάρα πολύ όλη αυτή η ιστορία. Ηταν λάθος χειρισμός και θα έπρεπε να μας είχαν προστατέψει. Δεν θέλαμε να συκοφαντήσουμε τον πρόεδρο και την ομοσπονδία. Αθωωθήκαμε, αλλά έπεται και συνέχεια, γιατί τα χρήματά μας δεν τα πήραμε ακόμη".

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Αφρουδάκη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ