ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσολακίδου, το κορίτσι που γεννήθηκε για να παίζει σκάκι

Τσολακίδου, το κορίτσι που γεννήθηκε για να παίζει σκάκι

Η 16χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου μίλησε στο Sport24.gr για τους τρεις Παγκόσμιους τίτλους της, την καθημερινότητα της και ετοιμάζεται να κάνει ρουά ματ για την υπόλοιπη ζωή της...

Είναι μόλις δεκαέξι ετών και πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε τον τρίτο Παγκόσμιο τίτλο της. Όλα αυτά σε ένα άθλημα το οποίο είναι από τα λιγότερο διαδεδομένα στη χώρα μας και με ακόμα λιγότερη προβολή.

Η Σταυρούλα Τσολακίδου δεν δείχνει να την απασχολούν όλα αυτά αφού εκείνο που θέλει περισσότερο από όλα είναι να παίζει σκάκι και αν μη τι άλλο δείχνει να το κάνει καλά.

Το ευτύχημα για εκείνη είναι ότι μεγαλώνει σε μία πόλη που αγαπάει το σκάκι και έχει ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να της δώσουν συμβουλές. Το σημαντικότερο απ' όλα όμως είναι ότι η ίδια δεν σταματά να ονειρεύεται και να βάζει στόχους.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τη Σταυρούλα Τσολακίδου και εκείνη μας βοήθησε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για εκείνη. Η συζήτηση μας δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από το πως ένα κορίτσι επέλεξε να ασχοληθεί με το σκάκι.

Τσολακίδου, το κορίτσι που γεννήθηκε για να παίζει σκάκι

"Ήμουν 8 χρονών όταν άρχισα να παίζω σκάκι. Ο πατέρας μου μου έμαθε κάποια πράγματα. Στη συνέχεια πήρα μέρος σε αγώνες που διοργάνωσε το σχολείο μου όπου και τα πήγα καλά. Ο δάσκαλος μου μου πρότεινε να ασχοληθώ περισσότερο με το σκάκι και το έκανα" τόνισε αρχικά. Φυσικά, η Καβάλα στην οποία μένει έχει τη δική της παράδοση στους σκακιστές και αυτό έπαιξε το ρόλο του όπως παραδέχεται: "Σίγουρα και παίζει σημαντικό ρόλο αυτό. Ο Σύλλογος μας είναι οργανωμένος και βοηθάει τα μικρά παιδιά να έρθουν πιο κοντά στο σκάκι"

Τι ήταν όμως αυτό που της κέντρισε το ενδιαφέρον και την κράτησε κοντά στις σκακιέρες; "Το σκάκι είναι ένα τρομερά ενδιαφέρον άθλημα. Όλη αυτή η στρατηγική που υπάρχει μου άρεσε από την αρχή και το έκανε πιο συναρπαστικό". Το σκάκι δεν είναι όμως το μοναδικό άθλημα με το οποίο έχει ασχοληθεί. Για λίγο πέρασε και από το στίβο κάτι όμως που τη βοήθησε και στη μεγάλη της αγάπη. "Πέρα από το σκάκι έκανα και στίβο. Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά το σκάκι χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση. Σκεφτείτε ότι μία παρτίδα μπορεί να χρειαστεί ώρες για να κριθεί οπότε πρέπει να είσαι έτοιμος τόσο πνευματικά όσο και σωματικά για να αντεπεξέλθεις".

Τον πρώτο της Παγκόσμιο τίτλο τον κατέκτησε μόλις στα 13 της όταν και αγωνίστηκε στην κατηγορία Κ14. Σύμφωνα με την κατάταξη ήταν το απόλυτο φαβορί, αλλά η ίδια δεν το πίστευε ιδιαίτερα όπως παραδέχεται: "Θυμάμαι ότι είχα πάει με τον τίτλο του φαβορί. Μέσα μου όμως θεωρούσα τον εαυτό μου αουτσάιντερ. Τελικά, πήρα την πρώτη θέση και δεν το πίστευα".

Δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχω πετύχει

Αν νομίζετε ότι τώρα που ήταν η τρίτη της φορά της ήταν όλα πιο εύκολα γελιέστε... "Έχουν περάσει ήδη κάποιες ημέρες και ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Όχι μόνο ότι κατέκτησα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά και αυτό που μου είπατε. Ό,τι έχω πάρει ήδη τρεις Παγκόσμιους τίτλους.

Ειδικά έτσι όπως κυλούσε το τουρνουά στη Ρωσία δεν περίμενα ότι τελικά θα κατάφερνα να πάρω την πρώτη θέση. Όλα έδειχναν ότι θα ήμουν δεύτερη. Τελικά στο τέλος έγινε η ανατροπή και πήρα την πρώτη θέση".

Το να είναι κανείς Παγκόσμιος πρωταθλητής ακόμα και στο σκάκι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται πολλές ώρες μελέτης καθημερινά. "Αυτή τη στιγμή προσπαθώ κάθε ημέρα να μελετάω τουλάχιστον τρεις ώρες. Θεωρώ ότι είναι και λίγες. Πριν από τα τουρνουά που συμμετέχω οι ώρες αυτές αυξάνονται ώστε να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη για τους αγώνες".

Τσολακίδου, το κορίτσι που γεννήθηκε για να παίζει σκάκι

Η Σταυρούλα όπως και τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της που ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό έχουν το μεγάλο βραχνά του πως θα καταφέρουν να τα συνδυάσουν όλα. "Σίγουρα, το πρόγραμμα μου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο. Εκείνο που χρειάζεται πάνω απ' όλα είναι προγραμματισμός. Πρέπει να έχω το νου μου και στα μαθήματα και στο σκάκι. Βέβαια, η αλήθεια είναι μέσα από το σκάκι έχω κάποια προνόμια οπότε αυτό με βοηθάει".

Το να πετύχουμε το μάθημα που της αρέσει περισσότερο ήταν σαν να ληστεύουμε εκκλησία. "Το αγαπημένο μου μάθημα είναι τα Μαθηματικά" μας τόνισε πριν καλά καλά προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την ερωτησή μας προσθέτοντας στη συνέχεια στο "κάδρο" και τη Φυσική.

Ένα από τα πρότυπα της είναι η Τζούντιθ Πόλγκαρ η οποία για πολλούς θεωρείται η καλύτερη γυναίκα σκακίστρια, ενώ το 2002 είχε κερδίσει τον Γκάρι Γκασπάροφ. Τότε, η Σταυρούλα ήταν μόλις δύο ετών όμως πριν από λίγους μήνες είχε και εκείνη την ευκαιρία να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον σπουδαίο σκακιστή σε αγώνα επίδειξης.

Θέλω να παίξω επαγγελματικά σκάκι

Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος της στόχος; “Έχω ήδη τον τίτλο της Γκραν μετρ γυναικών, είναι ο ανώτερος γυναικείος τίτλος, μετά είναι οι αντρικοί τίτλοι. Αυτός είναι και ο επόμενος στόχος μου. Θέλω να φτάσω στους 2400 ELO".

Μετά από αυτή τη συζήτηση η απάντηση στο τι θα ήθελε να κάνει όταν μεγαλώσει έμοιαζε μάλλον δεδομένη: "Θα ήθελα να σπουδάσω κάτι. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα το τι θα είναι αυτό. Θα είναι σίγουρα κάποια από τις θετικές επιστήμες. Από εκεί και πέρα όμως το σκάκι δεν πρόκειται να το αφήσω. Θέλω να παίξω επαγγελματικά. Είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ και με γεμίζει οπότε θέλω να το συνεχίσω και να φτάσω όσο ψηλότερα μπορώ και γιατί όχι να γίνω και προπονήτρια".

Για να καταφέρει όσα έχει κάνει μέχρι τώρα είχε την υποστήριξη αρκετών ανθρώπων και εκείνη δεν ξέχασε να τους ευχαριστήσει: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και τους ανθρώπους που με στήριξαν σε αυτή μου την προσπάθεια, όλους τους προπονητές που είχα έως τώρα, αλλά και τον σκακιστικό σύλλογο Καβάλας που στηρίζει ιδιαίτερα όλα τα παιδιά"

.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ