ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Six Nations ξεκινά!

Το Six Nations ξεκινά!

Το Six Nations ξεκινά και σας προσφέρουμε στο "πιάτο" σας όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε γι' αυτή την σπουδαία διοργάνωση του ράγκμπι (VIDEOS).

Μπορείτε να φανταστείτε τις έξι πιο ιστορικές εθνικές ομάδες της ηπείρου μας να αγωνίζονται κάθε χρόνο η μία εναντίον της άλλης σε ένα μίνι πρωτάθλημα που διεξάγεται σε πέντε σαββατοκύριακα από το τέλος του χειμώνα ως την αρχή της άνοιξης;

Μία τέτοια διοργάνωση μπορεί να υπάρχει μόνο στα όνειρα των ποδοσφαιρόφιλων (Φανταστείτε π.χ. ένα ετήσιο τουρνουά με Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία και Αγγλία!) αλλά σε ένα άλλο ομαδικό άθλημα είναι πραγματικότητα από το μακρινό 1883!

Οι καλύτερες εθνικές ομάδες ράγκμπι της Ευρώπης αναμετρώνται από σήμερα και μέχρι τις 19 Μαρτίου για τον ετήσιο τίτλο του Πρωταθλητή των Έξι Εθνών (Six Nations) που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης. Σε αντίθεση όμως με τα γνωστά μας ομαδικά σπορ ο τίτλος αυτός αλλάζει κάτοχο κάθε χρόνο και όχι κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια όπως π.χ. συμβαίνει στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ.

Λίγη ιστορία…

Ο θεσμός ξεκίνησε ως Home Nations to 1883 και συμμετείχαν σε αυτόν μόνο οι εθνικές ομάδες των Βρετανικών νησιών (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Ιρλανδία). Μάλιστα όταν στο ράγκμπι γίνεται λόγος για την εθνική ομάδα της Ιρλανδίας, μιλάμε για την εθνική ολόκληρου του νησιού στην οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής τόσο παίχτες από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όσο και από το βόρειο τμήμα που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους θεσμούς στα ομαδικά σπορ και στον σύγχρονο αθλητισμό γενικότερα.

Το 1910 οι συμμετέχοντες έγιναν πέντε με την προσθήκη της Γαλλίας και από το 2000 έξι με τη συμμετοχή της Ιταλικής εθνικής ομάδας. Πολυνίκης του θεσμού (στο σύνολο των μορφών του) είναι η ομάδα της Ουαλίας με 26 κατακτήσεις ενώ έχει επίσης μοιραστεί τον τίτλο με άλλη ομάδα άλλες 12 φορές.

Τρόπος διεξαγωγής

Κάθε ομάδα αντιμετωπίζει όλες τις άλλες από μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. η Αγγλία αντιμετωπίζει στη φετινή διοργάνωση την Ουαλία εντός έδρας, του χρόνου θα την αντιμετωπίσει εκτός. Επίσης σημαίνει ότι οι ομάδες που στο φετινό πρόγραμμα έχουν τρία εντός έδρας ματς, στην επόμενη διοργάνωση θα έχουν δύο.

Το σύστημα βαθμολογίας δεν μοιάζει με αυτό των άλλων διοργανώσεων του ράγκμπι (Δεν υπάρχει το σύστημα του bonus point) αλλά θυμίζει την βαθμολογία των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων τη δεκαετία του 80! 2 πόντοι για τη νίκη, 1 για την ισοπαλία, 0 για την ήττα!

Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπερτερεί η ομάδα με την καλύτερη διαφορά πόντων και όχι η νικήτρια του μεταξύ τους παιχνιδιού. Αν η διαφορά πόντων είναι ακριβώς ίδια, υπερτερεί η ομάδα με την καλύτερη επίθεση και αν έχουν σκοράρει και ακριβώς τον ίδιο αριθμό πόντων επικρατεί εκείνη που έχει σκοράρει τα περισσότερα tries.

Μία διοργάνωση, πολλά τρόπαια

Ο νικητής του θεσμού ονομάζεται πρωταθλητής Six Nations και θα σηκώσει στις 19 Μαρτίου το θεσμοθετημένο κύπελλο. Όμως τίτλους και κύπελλα δεν κερδίζουν μόνο οι πρωταθλητές αυτού του θεσμού.

Ο νικητής του αγώνα Αγγλία - Σκωτία θα κατακτήσει το Calcutta Cup. O θεσμός προϋπήρχε του Six Nations (1879) και αργότερα ενσωματώθηκε στο πρόγραμμά του.

Από το 1988 ο νικητής του Αγγλία - Ιρλανδία κατακτά το Millenium Trophy.

Ο νικητής του Σκωτία - Ιρλανδία λαμβάνει ως έπαθλο από το 1989 το Centenary Quaich.

O νικητής του Γαλλία - Ιταλία κατακτά το κύπελλο Guisepe Garibaldi το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2007

Σημαντικότερος από τα παραπάνω τρόπαια είναι ο τίτλος του Triple Crown ο οποίος όμως διεκδικείται μόνο από Αγγλία, Σκωτία, Ιρλανδία και Ουαλία και απονέμεται στην ομάδα που στην ίδια διοργάνωση θα καταφέρει να νικήσει και τις τρεις υπόλοιπες ομάδες των βρετανικών νησιών.

Τέλος, αν κάποια ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, λέγεται ότι κατέκτησε τον τίτλο με Grand Slam.

Τι μας περιμένει;

Αν και σε όλες τις ομάδες του βορείου ημισφαιρίου υπάρχει σχετική απογοήτευση από τις μέτριες πορείες που πραγματοποίησαν στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο, όλες ανεξαιρέτως επιδιώκουν μία νέα αρχή στο φετινό Six Nations.

Στις 16.25 το απόγευμα, η απογοητευτική τα τελευταία χρόνια Γαλλία, αντιμετωπίζει στο Παρίσι την Ιταλία έχοντας φυσικά ως μοναδικό στόχο τη νίκη, απέναντι ίσως στην πλέον αδύναμη ομάδα του θεσμού. Οι Ιταλοί έχουν στενοχωρήσει κάποιες φορές στο παρελθόν τους Γάλλους αλλά ποτέ σε γαλλικό έδαφος.

Στις 18.50 η Σκωτία, η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή ομάδα στην οποία υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας λόγω της ικανοποιητικής της πορείας στο παγκόσμιο κύπελλο, υποδέχεται την Αγγλία η οποία άλλαξε προπονητή και επιθυμεί να επουλώσει τις πληγές που άφησε σε ομάδα και κόσμο το παγκόσμιο κύπελλο που διοργάνωσε.

Αύριο (07/02) έρχεται το μεγάλο ματς μεταξύ της πρωταθλήτριας Ιρλανδίας με την Ουαλία. Οι δύο αντίπαλοι είναι, βάσει τίτλων, οι πιο επιτυχημένες ομάδες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και αναμένεται σκληρή μάχη! Παραδοσιακά άλλωστε (όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο παρακάτω) το πρώτο σαββατοκύριακο του Six Nations επιφυλάσσει τουλάχιστον ένα μεγάλο παιχνίδι.

Γαλλία - Αγγλία 2014

Ιταλία - Γαλλία 2013

Ιρλανδία - Ουαλία 2012

To πρόγραμμα των αγώνων

6 Φεβρουαρίου

16.25 Γαλλία- Ιταλία

18.50 Σκωτία - Αγγλία

7 Φεβρουαρίου

17.00 Ιρλανδία - Ουαλία

13 Φεβρουαρίου

16.25 Γαλλία - Ιρλανδία

18.50 Ουαλία - Σκωτία

14 Φεβρουαρίου

16.00 Ιταλία - Αγγλία

26 Φεβρουαρίου

22.05 Ουαλία - Γαλλία

27 Φεβρουαρίου

16.25 Ιταλία - Σκωτία

18.50 Αγγλία - Ιρλανδία

12 Μαρτίου

15.50 Ιρλανδία - Ιταλία

18.00 Αγγλία - Ουαλία

13 Μαρτίου

17.00 Σκωτία - Γαλλία

19 Μαρτίου

16.30 Ουαλία - Ιταλία

19.00 Ιρλανδία - Σκωτία

22.00 Γαλλία - Αγγλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ