ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

"Στόχος μια θέση στην οκτάδα στο Ρίο"

"Στόχος μια θέση στην οκτάδα στο Ρίο"

H Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου λίγο πριν την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μίλησαν στο Sport24.gr για τους στόχους του για το Ρίο, αλλά και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες πήραν την πρόκριση.

Είναι δύο από τις αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Για να καταφέρουν να φτάσουν ως εκεί ταξίδεψαν πριν από λίγους μήνες στη Βραζιλία όπου και κατάφεραν να πάρουν πανηγυρικά την πολυπόθητη πρόκριση.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου προετοιμάζονται για το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού και παραχώρησαν συνέντευξη στο Sport24.gr.

Η πρώτη έχει γεννηθεί στις 09/08/1994 και ξεκίνησε το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης το 2003. Είμαι μέλος της Εθνικής ομάδας από το 2007 μέχρι σήμερα και θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από εκείνους του Λονδίνου. Η έτερη του Ντουέτου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στα 21 της χρόνια.

Αμφότερες δήλωσαν ανυπόμονες για την παρουσία τους στο Ρίο, αλλά αυτό δεν τους φτάνει. Έθεσαν ως στόχο την είσοδο τους στην οκτάδα κάτι που μπορούν να πετύχουν έχοντας ανάλογες παρουσίες με αυτές των τελευταίων ετών.

Ας δούμε όμως τι δήλωσαν στο "Sport24.gr":

Πότε και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγχρονισμένη κολύμβηση;

Ευαγγελία: "Με τη συγχρονισμένη κολύμβηση ασχολούμαι από τα εφτά μου χρόνια. Πριν τη συγχρονισμένη είχα ασχοληθεί με την κλασσική κολύμβηση το μπαλέτο και τη ρυθμική γυμναστική. Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα άθλημα που τα συνδυάζει και τα τρία οπότε αυτό με έκανε να θέλω να ασχοληθώ με αυτό".

Εβελίνα: "Ξεκίνησα στα 4,5 μου χρόνια. Τους πρώτους μήνες απλά έμαθα να κολυμπάω καλά και έπειτα μπήκα κατευθείαν στο τμήμα της συγχρονισμένης. Ξεκίνησα λόγω της μεγάλης μου αδερφής. Πήγαινε καθημερινά προπόνηση και ήθελα να ακολουθώ και εγώ.. Και έτσι ξεκίνησαν όλα.. το μικρόβιο είχε μπει μέσα μου".

Τι ήταν αυτό που σας κράτησε σε αυτή και πως καταφέρατε να συνδυάσετε το διάβασμα με ένα άθλημα το οποίο απαιτεί αρκετές ώρες προπόνησης.

Ευαγγελία: "Αυτό που με κράτησε στο άθλημα ήταν η αγάπη μου για το χορό και το νερό. Όταν κάτι το θέλεις πολύ για μένα υπάρχει και τρόπος και χρόνος, έτσι και εγώ έβρισκα χρόνο για να είμαι εντάξει στο διάβασμα μου αλλά και στο άθλημα μου".

Εβελίνα: "Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα άθλημα το οποίο απαιτεί πολλές ώρες καθημερινά! Αλλά όταν είσαι στον αθλητισμό μαθαίνεις από πολύ μικρή ηλικία να έχεις πειθαρχία και πρόγραμμα! Είναι πολύ σημαντικό φυσικά να το θέλεις και να έχεις όρεξη για αυτό που κάνεις και πάνω απ’ όλα να το αγαπάς και να μην μετανιώνεις για τίποτα! Όταν θέλεις κάτι πολύ προσπαθείς να προσαρμοστείς και να ανταπεξέλθεις! Έτσι όσο δύσκολες και πολύωρες και αν είναι οι προπονήσεις πάντα εάν έχεις πρόγραμμα προλαβαίνεις τα πάντα".

"Στόχος μια θέση στην οκτάδα στο Ρίο"

- Για σένα Ευαγγελία θα είναι η δεύτερη εμπειρία σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες αφού συμμετείχες και σε εκείνους του Λονδίνου. Πόσο πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει αυτή η εμπειρία;

Ευαγγελία: "Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα άθλημα εμπειρίας, όπου ο αθλητής χτίζεται από αυτήν. Επομένως έχοντας συμμετάσχει στην μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, πιστεύω πως είναι τεράστιο προτέρημα αυτό για εμένα".

- Την ίδια ώρα για σένα Εβελίνα είναι η πρώτη σου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς. Ανυπομονείς για να βρεθείς στο Ρίο;

Εβελίνα: "Η αλήθεια είναι ότι ανυπομονούσα να βρεθώ στο προολυμπιακό τουρνουά! Τώρα που είμαστε τόσο κοντά στους Ολυμπιακούς δεν είμαι απλά ανυπόμονη αλλά και ενθουσιασμένη. Ανυπομονώ να φτάσει η μέρα της αναχώρησης και να μπω στο αεροπλάνο για να ξεκινήσει αυτό το υπέροχο ταξίδι των Ολυμπιακών αγώνων! "

Τι σημαίνει για εσάς η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ευαγγελία: "Για μας η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αξία ανεκτίμητη είναι το όνειρο κάθε αθλητή που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό. Είμαστε περήφανες".

Εβελίνα: "Είναι πολύ σημαντικό και σπουδαίο να καταφέρνεις να παίρνεις την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες και να έχεις τη δυνατότητα να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός! Ήταν ένας πρώτος στόχος που επετεύχθη!"

Φορούσαμε στολές κατάδυσης για να είμαστε ζεστές

Καταφέρατε να εξασφαλίσετε την παρουσία σας στο Ρίο μέσα από το Προολυμπιακό που έγινε στην πόλη της Βραζιλίας. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις που είχατε από τις εγκαταστάσεις;

Ευαγγελία: "Οι εγκαταστάσεις δυστυχώς δεν ήταν επαρκείς για διοργάνωση Ολυμπιακών αγώνων. Πιστεύω όμως ότι όλα θα είναι εντελώς διαφορετικά τώρα και πως όλα θα είναι έτοιμα!"

Εβελίνα: "Τα αγωνίσματα της συγχρονισμένης κολύμβησης θα πραγματοποιηθούν στο κολυμβητήριο Maria Lenk Aquatics Center.Σίγουρα αυτό που είδαμε στην πρόκριση δεν μας ικανοποίησε, λόγω του ότι δεν ήταν έτοιμες οι εγκαταστάσεις! Παρόλα αυτά πιστεύω ότι τον Αύγουστο θα είναι όλα έτοιμα και θα δούμε μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που είδαμε στο προολυμπιακό".

- Πάντως για να φτάσετε μέχρι την πρόκριση περάσατε μέσα από πολλές δυσκολίες με πιο σημαντικές από αυτές το πρόβλημα των συνθηκών προπόνησης. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε;

Ευαγγελία: "Η αλήθεια είναι πως αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στην προετοιμασία μας τα οποία και προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας. Δουλεύαμε σε θερμοκρασίες που δεν υφίστανται για τις ώρες που είμαστε μέσα στο νερό, η πισίνα μας δεν είχε πετρέλαιο. Αναγκαστήκαμε να φοράμε καταδυτικές στολές ώστε να κρατάμε τη θερμοκρασία του σώματος μας όσο μπορούμε".

Εβελίνα: "Μέχρι πριν λίγο καιρό είχαμε πρόβλημα με την θερμοκρασία της πισίνας! Κύριος τόπος προπόνησης μας ήταν και είναι το κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά! Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα ειδικά το χειμώνα! Κάναμε 8 ώρες προπόνηση σε πισίνα 24-25 βαθμών. Όμως η κολυμβητική ομοσπονδία καθημερινά προσπαθούσε και προσπαθεί να μας βρει λύσεις και να μας βοηθήσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μία σωστή Ολυμπιακή προετοιμασία! Ξέρουμε ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα! Αλλά αυτό μας κάνει να θέλουμε και να προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε πιο δυνατοί και καλύτεροι! Εμείς οι Έλληνες έχουμε μάθει να επιβιώνουμε μέσα στις δυσκολίες!"

Όσο πιο ήρεμος είσαι αφήνεις όλη την δουλειά που έχεις κάνει να βγει

- Λένε ότι το σημαντικότερο για έναν αθλητή είναι η σταθερότητα και εσείς αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά σας. Πιστεύετε ότι αυτό θα παίξει ρόλο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ευαγγελία: "Η σταθερότητα είναι το "Α" και το "Ω" για εμάς. Το άθλημα μας στηρίζεται σε αυτή, γιατί μια θέση σε κάποιον αγώνα πολλές φορές είναι αποτέλεσμα χρόνων δουλειάς. Στο άθλημα μας ταιριάζει η έκφραση "Χτίζεις ένα όνομα και μετά το όνομα δουλεύει για εσένα" και αυτό συμβαίνει λόγω της διαφορετικότητας του αθλήματος με την ύπαρξη κρατών για τον καθορισμό των αποτελεσμάτων. Επομένως το να έχουμε μια σταθερή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για εμάς είναι πολύ σημαντικό".

Εβελίνα: "Σίγουρα το να έχεις μία σταθερή πορεία και οι εμφανίσεις που κάνεις να έχουν ανοδική πορεία είναι κάτι πολύ σημαντικό! Το άθλημα μας είναι υποκειμενικό! Κρινόμαστε από κριτές! Και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι! Σίγουρα παίζει ρόλο ότι είμαστε ένα ντουέτο με σταθερή πορεία και στο άθλημα μας τη θέση και το κάτι παραπάνω το αποκτάς μέρα με τη μέρα, αγώνα με τον αγώνα!!"

"Στόχος μια θέση στην οκτάδα στο Ρίο"

- Πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί ένας αθλητής το άγχος ξέροντας ότι ουσιαστικά οι προσπάθειες και οι κόποι ετών κρίνονται σε ελάχιστα λεπτά;

Ευαγγελία: "Είναι σίγουρα δύσκολο το να έχεις να διαχειριστείς ένα τέτοιο συναίσθημα οφείλεις όμως για αυτές τις προσπάθειες και αυτούς τους κήπους να ηρεμήσεις και να κάνεις τα πάντα για αυτούς".

Εβελίνα: "Η αλήθεια είναι ότι το άγχος είναι ένα από τα δύσκολα κομμάτια του αγώνα! Τα προγράμματα μας διαρκούν 2:30-3:00 λεπτά. Ο χρόνος είναι λίγος οπότε πρέπει να αφήνεις στην άκρη το άγχος για να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το μυαλό και το σώμα! Πρέπει απλά να το απολαύσεις και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς διότι το άγχος μπορεί να σε βοηθήσει μέχρι ένα σημείο! Όσο πιο ήρεμος είσαι αφήνεις όλη την δουλειά που έχεις κάνει να βγει!"

- Ποιος είναι ο στόχος σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ευαγγελία: "Ο στόχος μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα καλό πλασάρισμα στον τελικό και μια θέση στην 8αδα".

Εβελίνα: "Στόχος μας είναι να εκτελέσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις δύο χορογραφίες μας και να μείνουν ευχαριστημένες και ικανοποιημένες οι προπονήτριες μας κ. Μαρία Θηβαίου και κ. Ναταλία Τσερνετσκα. Επίσης, να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη θέση που είχαμε σαν χώρα στην προηγούμενη Ολυμπιάδα!"


TAGS ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ