ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όταν ο Μαντέλα ενέπνευσε τους "Ανίκητους" του ράγκμπι

Όταν ο Μαντέλα ενέπνευσε τους "Ανίκητους" του ράγκμπι

Το 1995 η Νότιος Αφρική πέτυχε ένα αθλητικό θαύμα στο ράγκμπι φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου. Ποιος ήταν ο ρόλος του εμβληματικού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, η σχέση του με τον αρχηγό Πιένααρ και το τηλεφώνημα που αρχικά έμοιαζε με φάρσα.

Ο Κλιντ Ίστγουντ στο φιλμ "Invictus" εκθειάζει την αρμονική συνεργασία αλλά και το πνεύμα ομοψυχίας που διακατείχε τον μαύρο πρόεδρο Μαντέλα και τον καταρρακωμένο από τις διαδοχικές αποτυχίες μέχρι το 1995, λευκό αρχηγό Πιενάαρ.

Η Νότιος Αφρική νίκησε στον τελικό τη Νέα Ζηλανδία με 15-12 στο "Έλις Παρκ" του Γιοχάνεσμπουργκ".

Το θαύμα είχε συντελεστεί, το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο σοφός "Μαντίμπα" εστάλη σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου συντελούνται αδικίες.

Τα υπολείμματα από το απαρτχάιντ που έθρεφαν στενόμυαλα όντα συνετρίβησαν!

Ο χαμός του Κρούγκερ

Η προβολή της ταινίας στη Μεγάλη Βρετανία όπου διαμένει μόνιμα ο Πιενάαρ είχε συμπέσει με τον θάνατο ενός πρώην συμπαίκτη στους "Σπρίνγκμποκς". O Ρούμπεν Κρούγκερ απεβίωσε σε ηλικία μόλις 39 ετών χάνοντας την μάχη με την επάρατο νόσο.

" Ήταν απίστευτα θλιβερά τα νέα. Περάσαμε μία τραγική εβδομάδα. Πάλευε για 10 χρόνια με τούτο το πρόβλημα. Η Νότιος Αφρική έχασε ένα από τα πλέον εξέχοντα παιδιά στο ράγκμπι. Ήταν απίστευτος παίκτης, τον αποκαλούσαμε ο σιωπηρός δολοφόνος"σχολίασε ο "κάπτεν".

Όταν ο Μαντέλα ενέπνευσε τους "Ανίκητους" του ράγκμπι

Η βεβαιότητα για την επιτυχία της ταινίας

Ο 43χρονος δεν εξεπλάγη από την απόφαση του Κλιντ Ίστγουντ να αφιερώσει ένα φιλμ στην ανέλπιστη επιτυχία των "Σπρίνγκμποκς".

" Δεν εξεπλάγην. Έλεγα στους φίλους μου αρκετούς μήνες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο πως περάσαμε τις έξι πιο απίθανες εβδομάδες στην ιστορία της Νοτίου Αφρικής.

Εάν το Χόλιγουντ έπρεπε να γράψει ένα σενάριο δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη δουλειά. Όλοι ήρθαμε πιο κοντά και καταφέραμε τα πάντα μαζί".

Οι απορίες για τον ύμνο

Ο Πιεναάρ παράλληλα διατύπωσε τις ενστάσεις των συμπαικτών του για τη σκηνή όπου σύμφωνα με το σενάριο οι διεθνείς άσοι ήταν διστακτικοί στην ανάκρουση του νέου ύμνου της χώρας.

" Όταν κάποια από τα παιδιά άκουσαν πως σύμφωνα με το σενάριο αντιστέκονταν στο να τραγουδήσουν το νέο ύμνο ένιωσαν πως επρόκειτο για κάτι απωθητικό. Στην πραγματικότητα το λατρεύαμε και μάλιστα προσπαθούσε κάποιος να μας μάθει και τα λόγια{".

Όταν ο Μαντέλα ενέπνευσε τους "Ανίκητους" του ράγκμπι



Όλα για τον Μαντέλα

Ο ύψους 1,91 Πιενάαρ αρνείται πως η ταινία αφορά την εθνική ομάδα ράγκμπι, ξεκαθαρίζοντας πως κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μαντέλα.

" Το φιλμ δεν αφορά τόσο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1995 αλλά τον Μαντίμπα (σ.σ.: τιμητικός τίτλος για τον Μαντέλα). Ουσιαστικά πρόκειται για όσα πέτυχε χάρη στο ηγετικό πνεύμα του.

Τα όσα ένιωθα πριν τον τελικό την στιγμή που βρισκόμουν στα αποδυτήρια με τον Μαντίμπα να φορά την φανέλα των Σπρίνγκμποκς είναι άρτια σκηνοθετημένα και αποδίδονται στην πραγματική τους διάσταση.

Ήταν απίστευτα συγκινητικό. Δεν μπορούσα καν να τραγουδήσω τον ύμνο. Όλα αυτά τα συναισθήματα συνεπήραν την ομάδα»".

Τότε και.. σήμερα

Ο εμβληματικός αρχηγός ανακαλεί στη μνήμη του τα όσα επακολούθησαν της συγκλονιστικής κατάκτησης του τροπαίου στον τελικό επί της Νέας Ζηλανδίας. " Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις σκηνές που βίωσα στους δρόμους της Νοτίου Αφρική μετά τον τελικό.

Ακόμη και σήμερα, 15 χρόνια μετά όποτε συναντώ ομάδες ανθρώπων θυμούνται που βρίσκονταν τότε και τι ακριβώς ένιωθαν. Πρόκειται για μία κληρονομιά που μπορεί να συνεχίσει τούτη η ταινία.

Για να το περιγράψω καλύτερα, αρκετοί από τους φίλους μου μετά την προβολή του φιλμ μου είπαν πως αισθάνονται πως πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα πράγματα για να βρίσκεται η Νότιος Αφρική σε καλύτερη μοίρα. Ακόμη και οι μαύροι φίλοι μου, λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Αυτό ακριβώς εισπράττεις από τον ‘Ανίκητο’. Ζούμε σε μία χώρα με τεράστια δυναμική και δυνατότητες που όμως είχε ένα άσχημο παρελθόν. Αν συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας θα πάμε μπροστά".

Όταν ο Μαντέλα ενέπνευσε τους "Ανίκητους" του ράγκμπι

Η πατρική σχέση με τον Μαντέλα

Ο Πιενάαρ μιλάει για τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν με τον Νέλσον Μαντέλα, αλλά και την αληθινή φιλία που έφτασε μέχρι το θάνατο του "Μαντίμπα". " Είμαστε ακόμη φίλοι. Μάλιστα, ο Μαντίμπα με κάλεσε και ήπιαμε τσάι πριν από τρεις μήνες. Θα μπορούσα να σας πω πολλές σπουδαίες ιστορίες.

Για παράδειγμα και οι δύο γιοι μου γεννήθηκαν στο Λονδίνο, Ζούσαμε εκεί για περισσότερα από έξι χρόνια. Όταν γεννήθηκα ο Ζαν το τηλέφωνο χτύπησε στις 5 τα ξημερώματα.

Η σύζυγος μου απάντησε και ήταν ο Μαντέλα. Νόμιζα πως επρόκειτο για φάρσα και της είπα να το κλείσει.

Ο Μαντέλα ήρθε στο γάμο μας, ενώ μας συνεχάρη για τη γέννηση των παιδιών μας λέγοντας μας εάν επιθυμούσαμε να γίνει νονός του Ζαν".

Όταν ο Μαντέλα ενέπνευσε τους "Ανίκητους" του ράγκμπι

Η πρόσθετη μύτη του Ματ Ντέιμον

Για τον πρώην παίκτη των "Σάρακενς" μέσα από την χολιγουντιανή υπερπαραγωγή προέκυψε και μία νέα φιλία με τον διάσημο ηθοποιό Ματ Ντέιμον που υποδύεται τον εαυτό του.

" Υπάρχουν κάποιες ιδιομορφίες στην ταινία όπως για παράδειγμα, ο τρόπος που περπατούσε" απαντά ο Πιένααρ στην απορία για το πως ένιωθε βλέποντας τον εαυτό του στη μεγάλη οθόνη.

"Επίσης και ο τρόπος που μιλούσε μου προκάλεσε εντύπωση. Περισσότερο απ’όλα με εξέπληξε η εμφάνιση του. Κατασκεύσαν μάλιστα πρόσθετη μύτη για τον Ματ. Έχω μεγάλη μύτη, την οποία έχω σπάσει πολλές φορές, έτσι όταν είδα τον Ματ να έχει επίσης το ίδιο χτένισμα με το δικό μου ένιωσα σοκ".

Δείτε ένα συγκλονιστικό video με τα όσα ακολούθησαν εντός αγωνιστικού χώρου μετά την λήξη του τελικού ανάμεσα στη Νότιο Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ