ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καπράλος: "Πολλά περισσότερα μετάλλια στο Ρίο απ' ό,τι στο Λονδίνο"

Καπράλος: "Πολλά περισσότερα μετάλλια στο Ρίο απ' ό,τι στο Λονδίνο"

Ο Σπύρος Καπράλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός λόγω της οικονομικής κρίσης και είναι σίγουρος για αρκετά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Η προσπάθειά του να γίνει "αθάνατος".

Στην τηλεοπτική εκπομπή "Δίκη στον ΣΚΑΪ" μίλησε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός .αι είναι σίγουρος για αρκετά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Τι λέει ακόμα για την προσπάθειά του να γίνει "αθάνατος".

Αναλυτικά όσα είπε στον ΣΚΑΪ:

"Με θλίβουν όλα αυτά που γίνονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εμείς πρεσβεύουμε έναν διαφορετικό αθλητισμό, τον υγιή ερασιτεχνικό αθλητισμό που υπάρχει ακόμα στη χώρα μας κι ευτυχώς που υπάρχει. Η μεγάλη μάστιγα του αθλητισμού δεν είναι μόνο το ντόπινγκ, αλλά και η διαφθορά. Μέσα σε αυτή είναι ο παράνομος στοιχηματισμός, αλλά αυτός μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα πλην του ποδοσφαίρου. Είδατε τις καταγγελίες του Τζόκοβιτς στο τένις. Είμαστε κατά της διαφθοράς και αυτή περιλαμβάνει τη βία, τη διαιτησία, όλα.

Στην Ελλάδα που υποφέρει και της κρίσης, έχουν μειωθεί πολύ οι επιχορηγήσεις και τα χρήματα που παίρνουμε από το κράτος. Το ξέραμε αυτό, δεν μπορούμε να πληρώσουμε καν τους υπαλλήλους μας! Το κράτος δεν μας καλύπτει καν τη μισθοδοσία τους! Γι' αυτό και μειώσαμε τα έξοδά μας και βρήκαμε από αλλού πόρους. Βρήκαμε άλλες πηγές χρηματοδότησης, μπορέσαμε να βρούμε χρήματα για τους αθλητές μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενεργοποιήσαμε ιδιώτες και φίλους, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ενισχύσουν την προσπάθεια 57 Ελλήνων αθλητών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για παράδειγμα ανοίξαμε το Παναθηναϊκό Στάδιο το οποίο λειτουργεί σαν Μουσείο. Μαθαίνουν τουρίστες για την ιστορία του και εκεί μόνο φέτος είχαμε 200.000 επισκέπτες. Από όταν άνοιξε, έχουμε συνολικά 750.000 επισκέπτες. Κάτι που μας φέρνει έσοδα. Παράλληλα, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε προγράμματα για μικρά παιδιά, τα οποία μαθαίνουν και αγαπούν με αυτό τον τρόπο τον αθλητισμό. Τα χρήματα σήμερα είναι λίγα. Το 70% ή 80% αυτών που έρχονται από επιχορηγήσεις πάει σε μισθούς υπαλλήλων και λειτουργικά έξοδα, άρα μένουν λίγα καθαρά για τον αθλητισμό.

Ξέρω ότι στάζει το προπονητήριο του ΟΑΚΑ. Αυτό επιβεβαιώνει πως το κράτος δυσκολεύεται αυτούς τους δύσκολους καιρούς να συντηρήσει την περιουσία του. Όταν έρχονται μεγάλοι αθλητές με παγκόσμια αναγνώριση και σου λένε πως θα σταματήσω γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω λόγω οικονομικών λόγων, σε πιάνει η ψυχή σου. Όλα αυτά τα παιδιά θα τα θυμηθούμε τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όταν θα φέρουν επιτυχίες και θα τους ξεχάσουμε ως τους επόμενους σε τέσσερα χρόνια!

Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα κερδίσει περισσότερα μετάλλια στη Βραζιλία σε σχέση με το Λονδίνο το 2012. Ναι, αυτή η Ελλάδα της μιζέριας. Κι αυτό γιατί έχουμε πολλούς μεγάλους αθλητές σε πολλά αθλήματα. Οι Έλληνες σταθερά διακρίνονται και έχουν τα φόντα για να φέρουν νέες επιτυχίες. Πρωταγωνιστούν σε πολλά αθλήματα και πιστεύω πως θα φέρουν διακρίσεις. Έχουμε στην ιστιοπλοΐα, στην γυμναστική, στην κωπηλασία, στην κολύμβηση, στον στίβο, στην σκοποβολή, στο τζούντο, στην ποδηλασία. Αυτά όλα τα παιδιά είναι ήρωες, έχουν μεγάλη ψυχή.

Η ευθύνη του ΟΑΚΑ αφορά τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, που μόνο δύο μέλη της ΕΟΕ είναι μέσα σε αυτή. Αυτοί προσπαθούν να προασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού αθλητισμού. Το γεγονός πως αφήνουμε χωρίς συντήρηση τα έργα μας, όπως για παράδειγμα τη στέγη του Καλατράβα, είναι κακό. Όταν δεν συντηρείς το σπίτι σου, θα πέσει το σπίτι σου...".

Για τη στήριξη της Κυβέρνησης για να γίνει "αθάνατος": "Υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες, πλην της δικής μου, η οποία υποστηρίχθηκε από πολλά μέλη της διεθνής κοινότητας και της Κυβέρνησης. Το θεώρησα μεγάλη τιμή αυτό, γιατί δεν προέρχομαι από τον χώρο της αριστεράς. Φαίνεται πως υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι που αναγνώρισαν πως δεν είμαι χθεσινός στον αθλητισμό. Ασχολούμαι από μικρό παιδί, ήμουν πρωταθλητής από μικρός. Έχω μια συνεχή πορεία.

Είναι θεμιτό ο κάθε άνθρωπος να έχει βλέψεις για τέτοιες θέσεις, που δίνουν κύρος κι ας είναι άμισθη η θέση. Το κράτος που δίνει χρήματα και πληρώνει όλες τις ομοσπονδίες έχει υποχρέωση να τις ελέγχει. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ασυδοσία και ο κάθε εκλεγμένος στις ομοσπονδίες να κάνει οτιδήποτε θέλει. Το κράτος πρέπει να χρησιμοποιεί ελεγκτικούς μηχανισμούς. Νομίζω πως μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει και ορισμένες φορές έχει 'κουκουλώσει' πράγματα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ