ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία αποκλείστηκε από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Ρωσία αποκλείστηκε από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ΔΟΕ αποφάσισε να μην επιτρέψει στη Ρωσία τη συμμετοχή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, λόγω εκτεταμένων παραβάσεων των κανονισμών περί ντόπινγκ.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Ρωσίας στους προσεχείς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ, λόγω εκτεταμένων παραβάσεων των κανονισμών περί ντόπινγκ.

Οι 17μηνες έρευνες που κατέληξαν σε πόρισμα υπό τον πρώην πρόεδρο της Ελβετίας, Σάμουελ Σμιντ, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη κρατικού συστήματος ντόπινγκ, το οποίο περιελάμβανε ακόμα και την εξαφάνιση θετικών δειγμάτων από τα εργαστήρια της Μόσχας, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων που διεξήχθησαν το 2014 στο Σότσι.

Γι' αυτόν τον λόγο, αποφασίστηκε να αποβληθεί η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, να μην χορηγηθεί διαπίστευση σε οποιοδήποτε μέλος του Υπουργείου Αθλητισμού της χώρας για τους Αγώνες, να εξαιρεθούν ο Υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, και ο τότε αναπληρωτής του, Γιούρι Νάγκορνιχ, από οποιουσδήποτε μελλοντικούς Αγώνες, να αποσυρθεί ο Ντμίτρι Τσερνισένκο, πρώην επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Σότσι 2014 από την Επιτροπή Συντονισμού του Πεκίνου 2022, να αποβληθεί ο πρόεδρος της ΡΟΕ, Αλεξάντερ Ζουκόβ, από μέλος της ΔΟΕ, η ΡΟΕ να καλύψει τα κόστη των ερευνών της ΔΟΕ κλπ.

Σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά σεβαστεί αυτές τις αποφάσεις, τότε η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα άρει μερικώς ή ολικώς την ποινή της ΡΟΕ από την Τελετή Λήξης των Αγώνων.

Όσο για τους Ρώσους αθλητές και αθλήτριες, ορισμένοι εξ αυτών θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στους Αγώνες χωρίς κάποια σημαία. Η λίστα με τις προσκλήσεις θα αποφασιστεί με απόλυτη μυστικότητα από μία επιτροπή και στη λίστα θα υπάρχουν μόνο αθλητές που έχουν πιάσει τα σχετικά όρια των αγωνισμάτων τους, που δεν έχουν αποκλειστεί για παραβάσεις ντόπινγκ, που έχουν υποβληθεί σε στοχευμένους ελέγχους ντόπινγκ κλπ.

"Πρόκειται για μία πρωτοφανής επίθεση στην ακεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και των αθλημάτων. Η ΔΟΕ, μετά από τη διαδικασία, επέβαλε αναλογικές ποινές για τη συστηματική χειραγώγηση, ενώ προστατεύει τους καθαρούς αθλητές. Αυτή η ποινή πρέπει να χαράξει μία γραμμή στα καταστροφικά επεισόδια και να λειτουργήσει ως καταλύτης για πιο αποτελεσματικό σύστημα αντιντόπινγκ από τη WADA", τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ