MMA

UFC: Super stars, Hollywood και παγκόσμια κυριαρχία

UFC: Super stars, Hollywood και παγκόσμια κυριαρχία

Διαβάστε γιατί το UFC 202 έμεινε στην ιστορία και σήμανε μία νέα εποχή στο franchise. Τα νέα αφεντικά και ο χορός των δισεκατομμυρίων (φωτογραφίες&βίντεο).

Το UFC 202 του Σαββάτου θα μείνει στην ιστορία, όχι μόνο για την ρεβάνς των Conor McGregor και Nate Diaz, που είδε τον Ιρλανδό να ισοφαρίζει την σειρά σε μια σκληρή και αμφίρροπη μάχη , αλλά και για μια ιδιαίτερηπαρουσία στην ζύγιση του event μια μέρα πριν.

Την ώρα που ξεκινούσε η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και ο σχολιαστής Joe Rogan παρουσίαζε ένα ένα τα στελέχη του UFC, στη κλασσική σειρά αμέσως μετά τον πρόεδρο Dana White, αυτή τη φορά δεν ήταν ο πρώην CEO Lorenzo Fertitta αλλά ένα νέο πρόσωπο, το οποίο ο Rogan προσφώνησε με τον εξής μοναδικό τρόπο: " Ari Emanuel, new boss bitches".

O γκριζομάλλης κύριος χαμογέλασε στο σχόλιο και πήρε την θέση του δίπλα στον Dana White για το υπόλοιπο της βραδιάς. Όσοι δεν το προσέξατε στο βίντεο , ξανά δείτε το, από εδώ και μπρος θα τον βλέπουμε πολύ συχνά τον κ. Emanuel δίπλα στο οκτάγωνο.

William Morris Endeavor Entertainment,το υπερπρακτορείοτων super stars που τα τελευταία χρόνια έχεισαρώσει ότι έχει βρει στον δρόμο του.

Τελευταία τους απόκτηση το UFC, με την αξία της αγοράς να αγγίζει τα 4 δις, ένα τεράστιο ποσόγια την ΜΜΑ διοργάνωση και τα πρώην αφεντικά της, Lorenzo και Frank Fertitta, που την αγόρασαν το 2001 για μόλις 2 εκατ. $ και έφυγαν την Τετάρτη με 8% έκαστος και περίπου 900 εκατ. $ σε φρέσκο μετρητό... πάλι έκαστος. Not bad.

Τα νέα αφεντικά

Ποια είναι όμως τα νέα αφεντικά του UFC που ανέλαβαν, μαζί με τον πρόεδρο Dana White που παρέμεινε στο τιμόνι για τις καθημερινές ανάγκες, να οδηγήσουν την ΜΜΑ διοργάνωση στο επόμενο επίπεδο;

Στο πρώτο memo που έστειλαν σε όλους τους αθλητές του UFC πριν από λίγες μέρες, οι δύο που υπέγραφαν ως co - CEOs είναι οι Ari Emanuel και Patrick Whitesell, τα δύο αφεντικά δηλαδή και τηςWME - IMG και παρότι είναι λογικό ότι θα ασχοληθούν και οι δύο με το UFC, αυτός που φαίνεται να αναλαμβάνει τα ηνία και να βγαίνει μπροστά είναι ο "Superagent" Ari Emanuel.

Ari αριστερά, Patrick δεξιά με το ρολόι

Ο ασυγκράτητος Ari του Entourage

Ο Emanuel ξεκίνησε την καριέρα του ως "μαθητευόμενος" σε ένα άλλο μεγάλο πρακτορείο και σημερινό μεγάλο του αντίπαλο, την CAA. Λίγο αργότερα θα μεταπηδήσει στην ICM Agencyκαι ενώ καταστρώνει τα πλάνα του για το δικό του πρακτορείο, το αφεντικό της ICM θα μάθει τα σχέδια του και θα τον απολύσει.

Στις 29 Μαρτίου 1995 θα φύγει από την ICM και στις 30 Μαρτίου, το δικό του πρακτορείο Endeavor Talent Agency θα λειτουργεί ήδη στο Beverly Hills. Από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του το Endeavor θα προσελκύσει πολλούς νέους αλλά ικανούς ατζέντηδες από άλλα μεγαλύτερα πρακτορεία και θα υπογράψει την εκπροσώπηση ονομάτων όπως οι:Hank Azaria, Adam Sandler καιDavid Spade.

Το 2001 και ενώ το πρακτορείο αναπτύσσεται συνεχώς, ο Patrick Whitesell θα αφήσει την CAA για το Endeavor και θα πάρει μαζί του μια σειρά από τοπ ονόματα όπως οι:Ben Affleck,Christian Bale, Matt Damon, Hugh Jackman καιJude Law.

Emanuel και Whitesell με τον κ. Alibaba "Ma" και τον Jet Li

Οι δύο τους θα φτιάξουν μια ομάδα που τα επόμενα χρόνια θα μεγαλουργήσει με την χημεία τους να είναι ασυναγώνιστη.

Ενώ ο Whitesell είναι η ήρεμη δύναμη και ο "gentleman" από τους δύο, ο Emanuel είναι ο ασυγκράτητος, δυναμικός, οξύθυμος και αφιλτράριστος "streetfighter agent" όπως τον χαρακτηρίζει το "Hollywood reporter" σε αφιέρωμαπου τους έκανε πριν από λίγα χρόνια.

Ένας CEO που μοιάζει περισσότερο με μια έναν πιο επιτυχημένο και ισχυρό Dana White παρά τον ήρεμο Lorenzo Fertita που αντικατέστησε.

"O Ari είναι πραγματικά μοναδικός. Επιθετικός, ποτέ ικανοποιημένος, ανθεκτικός και έξυπνος, με όλα τα στοιχεία που κάνουν έναν πραγματικό ηγέτη" έχει σχολιάσειο μεγιστάνας των media Rubert Murdoch γα το νέο αφεντικό του UFC ενώ ο Jeff Shell της NBC Universal έχει πει για την χημεία τους: "Τα μυαλά τους πρέπει να είναι συγχρονισμένα. Πολύ σπάνια θα πω κάτι στον Ari που ο Patrick δεν το ξέρει 10 δευτερόλεπτα μετά."

Από τους δύο όμως αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Ari Emanuel, μια περσόνα που έχει αποκτήσει καλτ μορφή στους χώρους των talent agencies παρότι βρίσκεται συχνά πυκνά στο επίκεντρο σκανδάλων.

"Αυτό είναι το πιο χαζό πράγμα που έχω ακούσει. Όλοι ξέρουν ότι οι μαύροι δεν ξέρουν να κολυμπάνε".Ο Emanuel αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά η υπόθεση έκλεισε εξωδικαστικά με τον ίδιο να πληρώνει 2.25 εκατομ. $ στους ενάγοντες.

To 2013 o Ari Emanuel μαζί με τα αδέρφια τουRahm Emanuel(δήμαρχος του Σικάγου και πρώην δεξί χέρι του Ομπάμα) και Ezekiel J. Emanuel (βιοηθικός του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας) έδωσαν από κοινού μια συνέντευξη για το βιβλίο του τελευταίου αφιερωμένο στους τρεις τους, στον δημοσιογράφοBrian Williams στο NBC.

Αντί όμως για την χαλαρή κουβέντα που περίμεναν, ο Williams άρχισε να ρωτάει τους τρεις τους για την πολιτική του Ισραήλ, τις σχέσεις τους με την χώρα και κυρίως, το παρελθόν του πατέρα τους Dr. Benjamin M. Emanuel, ο οποίος το '30 και '40 ήταν ενεργό μέλος της παραστρατιωτικής σιωνιστικής οργάνωσης Irgun,όπου η δράση της στην Παλαιστίνη ανάγκασε τις Βρετανικές αρχές να την κηρύξουν "τρομοκρατική οργάνωση". Ο Rahm μάλιστα έχει ζητήσει και συγνώμη κάποια στιγμή από μια Αραβική ομάδα όταν ο πατέρας του πρόσφατα είχε κάνει εμπρηστικές και ρατσιστικές δηλώσεις.

Ο Ari μετά το τέλος της συνέντευξης έστειλε ένα επιθετικό γράμμα στο NBC ζητώντας να μην δημοσιευτούν τα κομμάτια της συνέντευξης που τον ενόχλησαν.

Θυμίζει λίγο την συμπεριφορά του Dana White στον Ariel Helwani έτσι;

Όπως βλέπετε δεν είναι τυχαίο ότι ο Ari Emanuel ήταν η έμπνευση για τον διαβόητο ατζέντη "Ari Gold" της σειράς Entourage.

Η παγκόσμια κυριαρχία και το UFC

Μέχρι το 2009 το Endeavor είχε γίνει ένα από τα τοπ talent agencies κυρίως με ηθοποιούς και κάποιους κωμικούς, όμως οι Emanuel και Whitesell είχαν και άλλα πράγματα στον στόχο τους. Πίστευαν ακράδαντα στο "Content is King"που είχε πει πίσω στο 1996 ο μεγάλος Bill Gates περιγράφοντας το μέλλον του φρέσκου τότε Internet.

Το "περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς" και αυτό είναι 100% εμφανές σήμερα όπου ο μέσος χρήστης βομβαρδίζεται και καταναλώνει τόνους από "περιεχόμενο" είτε είναι μουσική, είτε ταινίες, είτε εκπομπές, είτε βιβλία είτε vloggers στο youtube και προφανώς αυτοί που κατέχουν το περιεχόμενο κατέχουν και την δύναμη.

Οι δύο τους δεν ήθελαν να μείνουν μόνο στην εκπροσώπηση των ταλέντων αλλά να μπουν στο παιχνίδι της διάθεσης των δικαιωμάτων στο περιεχόμενο που παράγουν είτε οιπελάτες τους, είτε συνεργάτες τους, είτε τρίτοι.

Η πρώτη στρατηγική κίνηση έγινε το 2009 όταν αγόρασαν σε κίνηση ματ το παραδοσιακό και δυνατό πρακτορείοWilliam Morris Agency (WMA), φτιάχνοντας τοWilliam Morris Endeavor (WME) με co CEOs τους Emanuel και Whitesell που γι αυτήν την κίνηση ονομάστηκαν από το περιοδικό Fortune ως οι "Businessperson of the Year"ενώ ο Emanuel ανακηρύχθηκεsuper agent του 21ου αιώνα από το The Wall Street Journal και την εφημερίδα The Guardian.

Το WMA, ένα πρακτορείο με περισσότερα από 100 χρόνια ζωής, ήταν πάρα πολύ δυνατό στον χώρο της μουσικής, ειδικά στις ΗΠΑ, ενώ είχε στην κατοχή του δικαιώματα από μεγάλα έργα του παρελθόντος κάτι που έλλειπε ιδιαίτερα από το Endeavor, που είχε την μοντέρνα αισθητική αλλά και τα μεγάλα ονόματα στο χώρο της υποκριτικής που έλειπαν από το πρώτο.

Τα δύο τους συμπλήρωσαν το ένα το άλλο και έκατσαν "γάντι" στην νοοτροπία του Emanuel που ήθελε όχι απλά να βρίσκουν δουλειά στους πελάτες τους σε περιεχόμενο τρίτων αλλά να συνεργάζονται όλα τα εσωτερικά τους τμήματα και να παράγουν περιεχόμενο που θα ανήκει εξ ολοκλήρου σε αυτούς για να το μοιράσουν όπου και όπως θέλουν αλλά ταυτόχρονα θα δίνουν και δουλειά στους πελάτες τους.

Γι' αυτό αμέσως μετά την ένωση των δύο εταιριών, το WME πια, ξεκίνησε σε ένα σαφάρι συνεργασιών σε όλους τους τομείς του entertaintment. Από την Vice media, στο Zumba Fitness, στο τοπ διαφημιστικό γραφείο Droga5, στο social media management TheAudience, στην εταιρία παραγωγής και εξασφάλισης δικαιωμάτων μουσικής Jingle punks, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Open Sky κ.α.

Είναι φανερό ότι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα όπου μέσα σε αυτό θα μπορούσαν να παράγουν πλήρη έργα, να τα διαφημίζουν και να τα προωθούν όπως θέλουν και να τα διαμοιράζουν μετά σε τρίτους και εκεί ακριβώς ήρθε και κόλλησε ο αθλητισμός.

Ο χορός των δισεκατομμυρίων

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο πραγματικά τεράστιο βήμα που έκαναν ήταν εξαγορά της IMG για 2.2 δισ. $ το 2013!

H IMG ήταν άλλο ένα κομμάτι του παζλ που συμπλήρωνε ο Ari Emanuel, ίσως το μεγαλύτερο αφού είναι η κορυφαία εταιρία παγκοσμίως στο κομμάτι του αθλητισμού και όχι μόνο. Υπό την σκέπη της IMG βρίσκονται μεγάλοιαστέρες των σπορ όπως o Djokovic, η Sharapova, οι αδελφές Williams, o Peyton Manning αλλά και τοπ προσωπικότητες της μόδας όπως ηGissele.

Όμως ακόμη πιο σημαντικό ήταν ότι η IMG έχει τα δικαιώματα και μοιράζει σε τεράστια μέσα σε όλο τον κόσμο, πάνω από 32.000 ώρες καινούριου περιεχόμενου, σε όλα τα Μέσα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπος, online κοκ. Στο υλικό αυτό περιέχονται, μεταδόσεις της Ευρωλίγκα, των μεγαλύτερων event του Golf, του UFC, τουWorld's Strongest Man, όλες οι Fashion Week, eSports, Tennis, NFL, NHL, ολυμπιακοί αγώνες και μια σειρά από άλλες δημοφιλείς αθλητικές μεταδόσεις.

Έχει επίσης το μεγαλύτερο αθλητικό αρχείο υλικού με περισσότερες από 250.000 ώρες από την Premier league, το PGA Tour, το Assosiated press κ.α.

Τι είπαμε πριν; "Content is King"και ο Emanuel ήξερε από νωρίς ότι το μέλλον των Talent Agencies είναι να γίνουν μεγάλες εταιρίες παραγωγής που θα δρέπουν όλο το χρήμα αντί απλά να περιμένουν να πάρουν ποσοστά από τις δουλειές των πελατών τους.

Εδώ κολλάει το UFC

Νομίζω ότι για όποιον έχει διαβάσει όλο το άρθρο μέχρι εδώ, η τολμηρή, αν μη τι άλλο, αγορά του UFC για 4 δις δολλάρια,όσο περίπου κόστισε η αγορά όλου του franchise του Star Wars στην Disney, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό.

To ΜΜΑ είναι το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο και έχει μέσα στο DNA του σε μεγάλο βαθμό το κομμάτι του entertaintment, σε αντίθεση με άλλα σπορ όπως το ποδόσφαιρο. Το UFC είναι η κορυφαία ΜΜΑ διοργάνωση, τόσο μπροστά από την δεύτερη που έχει φτάσει να είναι συνονόματη με το άθλημα. Οι Fertittas και ο White μπορεί να μην είναι Emanuel και Whitesell αλλά έχουν καταφέρει να κάνουν το UFC παγκόσμιο φαινόμενο.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο του UFC είναι ότι έχει κρατήσει όλα τα δικαιώματα στο περιεχόμενο του. Από το UFC 1 μέχρι το UFC 202, όλα τα fight night, όλα τα Countdown, τα primetime, οι νέες εκπομπές του "Dana White looking for a fight" αλλά και τα Ultimate Fighter ανήκουν εξ' ολοκλήρου στο UFC και μιλάμε για χιλιάδες ώρες υλικού.

Επίσης, σε αντίθεση με το Hollywood ή άλλα σπορ, το UFC έχει πλήρη δύναμη επί των αθλητών του, δεν υπάρχουν σωματεία να τους προστατέψουν, δεν υπάρχουν κανόνες που περιορίζουν την δύναμη του, γενικά μέχρι σήμερα κάνει ότι θέλει και σίγουρα αυτό είναι εξαιρετικά θελκτικό στους νέους αγοράστές.

Βέβαια έχουν ξεκινήσει ενέργειες να το διορθώσουν αλλά νομίζω ότι αν γίνει ποτέ, θα γίνει σε πολλά χρόνια μπροστά.

Την ίδια ώρα το UFC είναι έτοιμο να επαναδιαπραγματευτεί τα δικαιώματα του στις ΗΠΑ και με το FOX, με τις προβλέψεις να λένε ότι από τα 100 εκατ. $ το χρόνο που παίρνει τώρα, βλέπει μέχρι και τριπλασιασμό και σε περιοχές που δεν είχε καταφέρει να διεισδύσει, η WME είναι παντοδύναμη και περιμένει με έτοιμες συμφωνίες (σ.σ. θα γράψουμε σε άλλο άρθρο περισσότερα γι αυτό...).

Φανταστείτε το UFC να χρησιμοποιεί τα όπλα της WME για να προωθήσει events και αθλητές, τον Conor McGregor σε δικές τους ταινίες, εκπομπές, βίντεο γκέιμς. Από την άλλη πλευρά, το UFC αντί να προωθεί το υλικό τρίτων τώρα θα προωθεί το περιεχόμενο της WME. Μια εσωτερική συνεργασία που όχι μόνο θα ωφελήσει όλες τις πλευρές αλλά θα ανοίξει και τελείως καινούριες πόρτες για όλους!

Σίγουρα αρχικά θα ευνοήσει τους μεγάλους αστέρες όπως ο Conor ή η Ronda Rousey που συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με την WME, αλλά όσο ανεβαίνουν τα έσοδα και ανεβαίνει το σπορ, τόσο θα ανεβαίνουν και οι ελάχιστοι μισθοί. Συν, μαχητές όπως ο Demetrious Mighty Mouse Johnson, που δεν είναι γενικά δημοφιλής, αλλά έχει μεγάλο κοινό στα esports (video games) και μεγάλο following στο twitch όπου streamάρει παιχνίδια, μέσω από την WME μπορεί να βρεί διεξόδους για να ανοιχτεί στο enertaintment.

Ακόμη βέβαια είναι νωρίς για να δούμε και πιο καθαρά τις πρώτες κινήσεις των νέων αφεντικών για το μέλλον του UFC και ο Dana White παραμένει στο τιμόνι για τα περισσότερα θέματα της διοργάνωσης όμως σύντομα πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις. Υπάρχουν και τα ανοιχτά θέματα του σωματείου των αθλητών, η πιθανή επέκταση του Ali act στο ΜΜΑ και άλλα πολλά που θα φέρουν εξελίξεις.

Προσωπικά θαύμαζα τον Dana White πριν λίγες μέρες.

Τον κυνηγούσαν οι μαφιόζοι στην Βοστώνη και πήγε στο Las Vegas και από γυμναστής Boxercise σε κυρίες της πόλης, έφτασε να φτιάξει μια αυτοκρατορία. Πριν λίγες μέρες, η διαδικτυακή σειρά "Dana White is looking for a fight" αγοράστηκε (τα δικαιώματα της δηλαδή) από το NETFLIX που θα κάνει την παραγωγή σε 10 νέα επεισόδια. Αυτό ήταν μια ακόμη ιδέα του White που την έβαλε στην πράξη, είδε πολύ μπροστά και το πέτυχε.

Ελπίζουμε σύντομα να δούμε θετικές εξελίξεις και για τους αθλητές, γιατί το έχουν ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Η Heather «The Heat» Hardy θα σε κάνει να… αγαπήσεις το μποξ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
Ρίο 2016:Πανηγύρισε, έχασε το μετάλλιο και μετά γδύθηκε (ΒΙΝΤΕΟ)
Φυλακισμένος επιτίθεται με παλαιστικές κινήσεις και street boxing σε φρουρό (ΒΙΝΤΕΟ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ