MMA

Tom Molineaux: O πυγμάχος που ανέβηκε και... έπεσε με το μποξ

Tom Molineaux: O πυγμάχος που ανέβηκε και... έπεσε με το μποξ

Τον Δεκέμβριο του 1810 μία μάχη έλαβε χώρα στο Λονδίνο και για αυτή συζητούν ακόμα, 200 χρόνια μετά. Ο Tom Molineaux έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός πυγμάχος που ανέβηκε και... έπεσε με το μποξ.

Ο ένας ήταν ο σπουδαιότερος πυγμάχος της ηλικίας του στο bareknuckle (μποξ με γυμνά χέρια), που έκανε προπόνηση πάνω σε δέντρα και ο άλλος ένας απελευθερωμένος σκλάβος, Αφροαμερικανός, που έκανε υπερατλαντικό ταξίδι για να γνωρίσει την δόξα πάνω στο ρινγκ.

Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο παιχνίδι για να το παρακολουθήσουν. Αυτό που είχε ιντριγκάρει τον κόσμο ήταν πως ένας Άγγλος πρωταθλητής και ένας Αφροαμερικανός θα έλυναν τις διαφορές τους.

Ο δεύτερος ονομαζόταν Tom Molineaux και πριν φτάσει στην Αγγλία ήταν ένας σκλάβος. Μόλις 25 ετών, μόνος σε μία ξένη χώρα που επικρατούσαν οι λευκοί.

Μπορεί αυτά τα παιχνίδια να ήταν παράνομα όμως οι πυγμάχοι της Αγγλίας ήταν γενναίοι και ο κόσμος τους είχε σε μεγάλη υπόληψη.

Ο πρωταθλητής ήταν ο Tom Cribb. Ένας άνθρωπος που ενέπνεε σεβασμό σε όλους. Ο μύθος έλεγε πως ο Cribb είχε ρίξει μία πορτοκαλιά με τις γροθιές του. Αιμορραγούσε για μέρες όμως είχε καταφέρει τον σκοπό του.

Το 1809 αποφάσισε να αποσυρθεί όχι επειδή δεν μπορούσε αλλά επειδή έβλεπε πως κανείς δεν μπορούσε να σταθεί απέναντι του. OMolineaux αφού έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι ήταν έτοιμος για όλα. Προκάλεσε τον ανίκητοCribb σε μία μάχη.

Φώναζε πως είναι ο πρωταθλητής της Αμερικής, σε όλα τα μπαρ και τα ρεστοράν της περιοχής και πως θα διέλυε τον πρωταθλητή τους. Έτσι βρήκε και τον άνθρωπο που θα τον προπονήσει.

Ο Molineaux προερχόταν από οικογένεια σκλάβων που είχε ασχοληθεί με το μποξ. Ο Tom μπήκε σε νεαρή ηλικία στους αγώνες μεταξύ σκλάβων για να ψυχαγωγεί τα πλούσια αφεντικά του.

Μάλιστα ένα από αυτά πίστευε πάρα πολύ σε αυτόν που προσέλαβε δάσκαλο να τον βελτιώσει και στην συνέχεια πόνταρε σε εκείνον 100.000 δολάρια. ΟMolineaux κέρδισε το ματς και μέρος των εσόδων πήγαν για να απελευθερωθεί.

Όταν άκουσε για τα χρήματα που λαμβάνουν σε τέτοιους αγώνες Άγγλοι όπως ο Cribb, είχε αποφασίσει να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο και να αφήσει την Αμερική. Προπονητής του στην Αγγλία ήταν ο Bill Richmond. Είχε παρόμοια ιστορία με τονMolineaux και έβλεπε στα μάτια του τον άνθρωπο που θα μπορούσε να σταματήσει τονCribb.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, η πυγμαχία στην Αγγλία μετατρεπόταν σε κάτι σημαντικό και οι πυγμάχοι ήταν σαν celebrities. Oι κανόνες ήταν απλοί.

Χωρίς γάντια και όποιος έπεφτε ή παραδινόταν έχανε το ματς. Ο αθλητής είχε 30 δεύτερα για να επανέλθει στο κέντρο του ρινγκ. Γύροι δεν υπήρχαν και οι παίκτες έπαιζαν όσο αντέξουν.

Πολλές φορές συνέχιζαν με σπασμένα πλευρά, χέρια και μύτες. Ήταν κάτι μεταξύ, πυγμαχίας, ΜΜΑ και καυγά σε μπαρ. Ο πρώτος αγώνας τουMolineaux ήταν με τον νεαρό Jack Burrows, που ήταν υπό την προστασία του πρωταθλητή Tom Cribb.

Το παιχνίδι ήταν τόσο μονόπλευρο που οι δημοσιογράφοι της εποχής έλεγαν πως οBurrows δεν αναγνωριζόταν μετά το ματς!

Molineaux και Cribb είχαν την πρώτη τους διαμάχη καθώς ο δεύτερος κατηγορούσε τον πρώτο για αντικανονικά χτυπήματα. Τι αντικανονικό να υπήρχε άραγε σε έναν αγώνα που με τα βίας υπάρχουν κανόνες;

Στην συνέχεια ήρθε το παιχνίδι με τον "σκληρό Τοm". Έναν μαχητή που μόλις είχε επιστρέψει από τον μισθοφορικό στρατό της Μεγάλης Βρετανίας. Παλαιότερα τα είχε βάλει με τον Cribb με τον οποίο αντάλλασσαν γροθιές για 90 λεπτά μέχρι που έχασε.

ΟMolineaux όμως ήταν εκπληκτικός και τον κέρδισε. Μαζί κέρδισε και το κοινό με την τεχνική και το θάρρος του. Μερικούς γύρους άντεξε ο σκληρός Tom και τα παράτησε.

Η νίκη ενός Αφροαμερικανού επί δύο Άγγλων μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ακούστηκε σε όλη την Αγγλία. Η πυγμαχία ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με τους Άγγλους και όσο ο Molineaux τους κέρδιζε ήταν κάτι εξωπραγματικό.

Τον αποκαλούσαν νέγρο, σκοτεινό, απαίσιο μαύρο και άλλα σε δημοσιεύματα της εποχής. Διότι ο εθνικισμός τότε στην Αγγλία ήταν έντονος.

Τελικά ο μεγάλος αγώνας έκλεισε.Molineaux καιCribb επιτέλους θα διασταύρωναν τις γροθιές τους. Η μέρα του αγώνα ήταν μία συνηθισμένη στο Λονδίνο με πολύ βροχή και κρύο. Όμως 10.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην αρένα για να τον δουν.

Τα στοιχήματα είχαν ως σούπερ φαβορί τον Άγγλο με 4 προς 1. Στον δεύτερο γύρο ένα φοβερό αριστερό κόντεψε να ρίξει τον Molineaux.

Η αγριότητα που αγωνιζόταν ο Cribb ήταν χαρακτηριστική ωστόσο όλοι μπορούσαν να δουν πως δεν θεωρούσε τον αντίπαλο του σοβαρή απειλή. Στο τέλος του όγδοου γύρου οMolineaux ήταν σχεδόν αναίσθητος αλλά επανήλθε.

Στον ένατο γύρο έγινε η ανατροπή. Ο Αμερικανός πέρασε ένα δυνατό δεξί που βρήκε το πρόσωπο τουCribb και τον έριξε. Το κοινό είχε μείνει άναυδο καθώς το αουτσάιντερ όχι μόνο στάθηκε αλλά κέρδιζε ένα απίθανο αγώνα.

Οι δύο παίκτες έπαιζαν ξύλο στην βροχή μιάμιση ώρα. Στο δέκατο ένατο γύρο τα πρόσωπα των δύο ήταν τόσο ματωμένα που τους ξεχώριζες μόνο από το χρώμα.

Το κοινό όμως αντέδρασε στην γενναία στάση του Molineaux και εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο χτυπώντας τον, μάλιστα του έσπασαν μερικά δάχτυλα. Ο αγώνας όμως συνεχίστηκε!

Στον εικοστό όγδοο γύρο ο Molineaux έβγαλε νοκ άουτ τον Cribb. Οι Άγγλοι δεν μπορούσαν να δεχτούν την ήττα. Τον κατηγορούσαν πως κρατούσε σφαίρες μέσα στα χέρια του.

Ο πανικός που προκλήθηκε για δεύτερη φορά μέσα στο ρινγκ ανάγκασε τον διαιτητή να μην διακόψει το ματς και να δώσει συνέχεια παρά το πέρας των 30 δευτερολέπτων! Στο 40ο γύρο οMolineaux είχε εξουθενωθεί και η νίκη πήγε στονCribb!

Το κοινό και ο τύπος αποθέωναν τον Άγγλο γι' αυτή την νίκη. Ήταν πλέον ένας ήρωας.

Μετά την ήττα ο Molineaux είχε την αναγνώριση και τον πλούτο που θα ήθελε όμως μπήκε σε λάθος μονοπάτι. Αλκοόλ και γυναίκες ήταν σε πρώτο πλάνο και η προπόνηση μπήκε σε δεύτερη μοίρα την ώρα που ετοίμαζαν την ρεβάνς με τον Cribb.

Όταν ήρθε η μέρα του αγώνα ο Αμερικανός φαινόταν πως δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Έμεινε από ανάσες στον τέταρτο γύρο και έπεσε στον ενδέκατο. Αυτό ήταν το τέλος του Tom Molineaux.

Ο Cribb ήταν πλέον εθνικός ήρωας, άνοιξε μία pub και όταν πέθανε τοποθετήθηκε στο φέρετρο του μία μεγάλη πέτρα που είχε την όψη λιονταριού.

Ο Αμερικανός από την άλλη ταξίδεψε στην Ιρλανδία όπου αποφάσισε να διδάξει το μποξ όμως κανείς δεν τον καταδεχόταν. Κατέληξε να γίνει ανθρώπινος σκελετός και πέθανε 34 ετών σε ένα δωμάτιο μαζί με ένα μπουκάλι αλκοόλ δίπλα του.

Το 1998 ο συγγραφέας George MacDonald Fraser έγραψε για εκείνον ένα βιβλίο και οι πτυχές της ζωής του έγιναν γνωστές και στις επόμενες γενιές.

Μπορεί να μην μπήκε στο International Boxing Hall of Fame όπως ο Cribb ή ο προπονητής του Richmond, αλλά καταγράφηκε στην ιστορία ως πρώτος Αφροαμερικανός πυγμάχος.

Ένας σκλάβος που δεν είχε τίποτα, θυσίασε τα πάντα για το μποξ και την δόξα, αλλά είδε την σκληρή μορφή της πυγμαχίας, να τον αφήνει μόνο και εγκαταλελειμμένο.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Πατέρας βάζει πυγμάχο να δείρει τον γιο του για να του βάλει μυαλό! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ