MMA

To Μuay Thai είναι τρόπος ζωής από μικρή ηλικία

To Μuay Thai είναι τρόπος ζωής από μικρή ηλικία

Το να εξηγήσεις με λίγα λόγια τι σημαίνει το Muay Thai για τους Ταϊλανδούς αλλά ακόμα και για τους Ευρωπαίους που το ασπάζονται είναι δύσκολο. (φωτογραφίες)

Θα μπορούσε κανείς εν συντομία να πει πως είναι τρόπος ζωής, που τον ακολουθούν οι μαχητές από πολύ μικρή ηλικία. Η τέχνη των οκτώ άκρων (χέρια, αγκώνες, γόνατα, πόδια) έγινε δημοφιλής την δεκαετία του 90 στην Ευρώπη, όμως η ερασιτεχνική του εκδοχή υπήρχε αιώνες πριν.

Το 1238 ο στρατός της Ταϊλάνδης λόγω των γειτονικών απειλών, έφτιαξε την τέχνη της μάχης σώμα με σώμα και έτσι δημιουργήθηκε το Muay Thai. Οι νεαροί άνδρες εκπαιδευόταν στη τέχνη για διάφορους λόγους: αυτοάμυνα, σωματική άσκηση, πειθαρχία. Ακόμα και μοναχοί εκπαιδεύονταν σε πολλούςβουδιστικούς ναούς, περνώντας τις γνώσεις και την ιστορία από τη μια γενιά στην επόμενη.

Καθώς το Muay Thai γινόταν δημοφιλές στους φτωχούς και τους κοινούς ανθρώπους, ήταν επίσης ένα απαραίτητο προσόν για την υψηλή κοινωνία. Πίστευαν ότι οι καλοί πολεμιστές γίνονται γενναίοι ηγέτες και αυτό θα τους προετοίμαζε ως μελλοντικούς κυβερνήτες του βασιλείου.

Οι τοπικοί πρωταθλητές αντιπροσώπευαν την πόλη ή το χωριό τους και συχνά πολεμούσαν για λογαριασμό των πλούσιων επιχειρηματιών ή των βασιλιάδων ως ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών τους.

Χάνοντας έναν αγώνα συχνά είχε ως αποτέλεσμα για τον μαχητή ή τον επιχειρηματία να χαθεί ο σεβασμός στο πρόσωπο του. Τα στοιχήματα στους αγώνες ήταν τόσο δημοφιλή τότε, όσο είναι και τώρα.

Οι αθλητές εκπαιδεύονται πολλές ώρες την ημέρα και συχνά αρχίζουν στην ηλικία των 6-8 ετών. Συνήθως, αγωνίζονται για πρώτη φορά στην ηλικία των 8-10 ετών και μπορεί να φτάσουν τους 120-150 αγώνες (τρεις φορές περισσότερους από έναν ενεργό πυγμάχο), πριν φτάσουν στην ηλικία των 25 ετών.

Λόγω των έντονων σωματικών απαιτήσεων του αθλήματος και του γεγονότος ότι μάχονται από μικρή ηλικία, οι μαχητές γενικά δεν έχουν μακρά επαγγελματική σταδιοδρομία.

Είναι γνωστοί για το σκληρό δέρμα τους και την ικανότητα να αγνοούν τον πόνο και τους τραυματισμούς, οι οποίοι είναι αρκετά συχνοί. Κατά την διάρκεια της καριέρας τους έρχονται αντιμέτωποι με όλων των ειδών τους τραυματισμούς, από κοψίματα και πληγές στο πρόσωπο και το κεφάλι μέχρι σπασμένα κόκαλα και σοβαρά διαστρέμματα.

Οι άνθρωποι της Ταϊλάνδης είναι γνωστοί για τιςπρολήψειςκαι την πίστη τους σε κακά πνεύματα καιφαντάσματα. Χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ειδικάτατουάζ,φυλαχτάκαι τελετές για την αύξηση της καλής τύχης τους και για να διώξουν την κακή τύχη και τα κακά πνεύματα που θα μπορούσαν να τους ακολουθήσουν και να τους βλάψουν στο "ρινγκ".

Συχνά φορούν κομμάτια οστών των προγόνων τους, τυλιγμένα μέσα στα κεφαλομάντηλα Mongkong (Μογκονγκ) ή σε ένα βραχιόλι δεμένο στο χέρι τους. Τα οστά πιστεύουν ότι εκπροσωπούν τα καλά πνεύματα των προγόνων τους και τους παρέχουν προστασία από τραυματισμούς και κακά πνεύματα.

Ιδιαίτερα πιστεύουν ότι τα πνεύματα των προγόνων ενός μαχητή ενσωματώνονται στο κεφάλι. Αυτός είναι ο λόγος που οι Ταϊλανδοί μαχητές φοράνε το Μόνγκονγκ στο κεφάλι και δεν αφήνουν τις γυναίκες να αγγίζουν τα κεφάλια τους.

Είναι, επίσης, ο λόγος που πηδούν πάνω από τα σχοινιά για να μπουν στο "ρινγκ", διότι αν πάνε δια μέσου των σχοινιών, τα κεφάλια τους θα μπορούσαν να τα αγγίξουν και να χάσουν τη δύναμή τους.

Μερικοί μαχητές, αλλά και απλοί άνθρωποι τηςΤαϊλάνδης, πηγαίνουν συχνά σε ναούς ή σε κάποιον υψηλόβαθμο ιερέα για να χαράξουν στο δέρμα τους επιγραφές στη Ταϊλανδική γλώσσα.

Οι ισχυρές επιγραφές πιστεύουν ότι παρέχουν ειδική προστασία από ορισμένες επιδράσεις, όπως κακή τύχη, φαντάσματα, πνεύματα, κλπ. Άλλα τατουάζ πιστεύουν ότι δίνουν καλή τύχη, δύναμη, θάρρος και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Συχνά πριν από τους αγώνες, οι μαχητές τρίβουν ειδικά λάδια και φίλτρα στο δέρμα τους για να αγνοούν τον πόνο και να είναι άτρωτοι. Ειδικά φυλαχτά (kreung Rang) φοριούνται γύρω από το λαιμό που επίσης πιστεύεται ότι διαθέτουν ειδικές μαγικές δυνάμεις.

Κάποια φυλακτά που περιέχουν γραπτές επιγραφές τυλίγονται σε ένα μικρό κύλινδρο. Άλλα φυλαχτά προέρχονταν από σημαντικούς ναούς και φέρουν την εικόνα του Βούδα. Όποια και αν είναι τα φυλαχτά, τατουάζ, λάδια, φίλτρα ή επιγραφές, έχουν ως σκοπό να δώσουν αυτοπεποίθηση στο μαχητή λόγω των ισχυρών πεποιθήσεών του. Δείτε το φωτογραφικό υλικό από το μεγαλείο του Thai που ακολουθούν παιδιά μικρής ηλικίας και ανδρώνονται μέσω αυτού.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Ρώσοι χούλιγκανς εκπαιδεύονται στα γυμναστήρια για να κυνηγήσουν τους Άγγλους (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκ και δέος: Η καυτή Anzhelika Anderson θα σε… γονατίσει! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

O τσιγγάνος πυγμάχος που "τρόλαρε" τους Ναζί και το πλήρωσε με την ζωή του (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ