MMA

Το εκπληκτικό Striking της Joanna Jedrzejczyk

Το εκπληκτικό Striking της Joanna Jedrzejczyk

Η Πολωνή πρωταθλήτρια του UFC με το πιο δύσκολο στην ανάγνωση όνομα που έχει υπάρξει ποτέ (προφέρεται τελικά Γέτζεϊσικ") απέδειξε στο τελευταίο UFC με την εντυπωσιακή νίκη της επί της Penne ότι μόνο τυχαία δεν κατέχει την ζώνη (videos).

Όντας 6 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Muay Thai η JJ φυσικά ξεχωρίζει για το φοβερό striking της το οποίο έχει προσαρμόσει στις ΜΜΑ ανάγκες, πλάι σε μια πολύ καλή και μοντέρνα takedown defence. Οπότε ήταν θέμα χρόνου μέχρι να τις κάνει μια από τις εξαιρετικές αναλύσεις του ο Jack Slack του fightland.

Διαβάστε παρακάτω μια σύντομη περίληψη στα Ελληνικά και κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλο το άρθρο

Ποια είναι τα κύρια στοιχεία του παιχνιδιού της που ξεχωρίζει ο Slack:

Τον έλεγχο της απόστασης

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του μοντέρνου ΜΜΑ. Η Πολωνή βρίσκεται πάντα στη σωστή απόσταση και στην σωστή στάση ώστε να μπορεί είτε να επιτεθεί ή να απομακρυνθεί με τον καλύτερο τρόπο. Σε αντίθεση, η Penne είχε πολλά προβλήματα στο να "πιάσει" την αντίπαλό της χάνοντας βηματισμούς και στην επίθεση και στην άμυνα. Αυτή η συνεχής κίνηση ακόμη και την ώρα που υπάρχουν σερί χτυπημάτων είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΜΜΑ που πχ δεν υπάρχει στο Kick όπου συνήθως οι δύο μαχητές μένουν στάσιμη για αυτά τα 1-2 δευτερόλεπτα που υπάρχει μια έντονη ανταλλαγή χτυπημάτων.

Το jab στο σώμα

Την ώρα που στην Ελλάδα κάνουμε τάμα για να δούμε μαχητή να χρησιμοποιεί (πόσο μάλλον σωστά) το jab, η JJ έχει καταφέρει να βάλει στο παιχνίδι της το μακρύ jab (με το αριστερό) ή το δεξί straight (ντιρέκτ όπως το λέμε... στην Ελλάδα) στο σώμα του αντιπάλου και ο Slack εδώ κάνει παραλληλισμούς με έναν από τους ελάχιστους Kickboxer που το κάνει με επιτυχία, τον Badr Hari.

Τα low kicks από απόσταση, χωρίς βάρος από πίσω ώστε να είναι γρήγορα και να μην μπορεί ο αντίπαλος να τα πιάσει

Τους αγκώνες από κοντινή απόσταση ως μέρος μιας αλυσίδας συνδυασμών που ξεκινάει από μακριά, πάει σε μέση απόσταση και καταλήγει σε απόσταση αναπνοής. Π.χ Δείτε ξανά το παραπάνω gif. Γρήγορο Low από μακριά, straight στο ανοιχτό σώμα από μέση απόσταση και μετά φουλ μέσα για το σερί. Στο Giff δεν έχει αγκώνες αλλά όντως τους χρησιμοποιεί και ο Slack εξηγεί εξαιρετικά γιατί είναι πολύ χρήσιμοι σε ψηλούς μαχητές με μεγάλο reach όπως ο Condit και ο Jon Jones.

ΥΓ. Στην αρχή του άρθρου με παράδειγμα τον Cheik Kongο ο Slack εξηγεί γιατί πολλοί παγκόσμιας κλάσεις kickboxers μπαίνουν στο κλουβί και φαίνονται σαν αρχάριοι... strikers. Απέναντι σε έναν καλό και πλήρη ΜΜΑ μαχητή το Striking παιχνίδι αλλάζει τελείως μέσα στο κλουβί. Όσοι το καταλαβαίνουν γίνονται καλύτεροι, οι άλλοι επιμένουν να λένε ότι το striking του ΜΜΑ δεν είναι καλό και οι τεχνικές τους είναι άτσαλες και άγαρμπες κοκ.

Το Striking δεν εξελίσσεται στο ρινγκ πια αλλά στο κλουβί. Για παράδειγμα:

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Συγκλονιστική στιγμή: Τραυμάτισε τον αντίπαλο και μετά τον κουβάλησε στους ώμους του

Βίντεο σοκ: H ΙSIS εκπαιδεύει παιδιά μέσα σε κλουβί!

Tρόμος:Απήχθησαν 193 Μεξικάνοι για να συμμετέχουν σε αληθινά Hunger Games!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ