MMA

Θάνατοι, κίνδυνοι και Weight Cutting στο ΜΜΑ

Θάνατοι, κίνδυνοι και Weight Cutting στο ΜΜΑ

To Weight Cutting (απότομο κόψιμο βάρους) στο ΜΜΑ κυρίως αλλά και στα άλλα μαχητικά αθλήματα, έχει γίνει ένα από τα πιο σοβαρά θέματα αφού μπορεί να βλάψει σοβαρά και μακροχρόνια την υγεία και να κοστίσει και την ζωή των μαχητών.

Πριν από κάποιες μέρες είχαμε άλλη μια τραγωδία. Ο Σκωτσέζος μαχητής του Muay Thai, Jordan Coe, έφυγε από την ζωή μόλις στα 20 του χρόνια, ενώ προπονούταν στην Ταϊλάνδη. Είχε αγώνα την επόμενη Κυριακή και βγήκε από το σπίτι του φορώντας μια βαριά φόρμα, κατά πάσα πιθανότητα για να κόψει βάρος πριν τον αγώνα και να πιάσει τα κιλά της κατηγορίας του.

Δεν επέστρεψε ποτέ και αργότερα βρέθηκε νεκρός από θερμοπληξία και εγκεφαλικό.

Για όλους αυτούς που δεν ξέρουν τι είναι το Weight Cutting, μια μικρή εξήγηση.

Πολλοί μαχητές, κυρίως στο ΜΜΑ και την Πάλη, προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλεονέκτημα στον αγώνα του έναντι του αντιπάλου και ένας τρόπος είναι να είναι πιο βαριοί. Ως ένα βαθμό το μεγαλύτερο βάρος φέρνει και πιο δυνατά χτυπήματα και πιο εύκολο έλεγχο του αντιπάλου από την τοπ θέση στο έδαφος. Γι’ αυτό εξάλλου και στα μαχητικά έχουμε κατηγορίες με βάση το βάρος και όχι το ύψος, το μάκρος των άκρων κοκ.

Οπότε, για να εξασφαλίσουν αυτό το πλεονέκτημα στο βάρος προσπαθούν να χάσουν ( ή κόψουν) όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούν τις μέρες πριν τον αγώνα και συγκεκριμένα ακόμη και την προηγούμενη ημέρα. Υπάρχει ένα ωραίο ντοκιμαντέρ από το BBC που ακολουθεί έναν Βρετανό ΜΜΑ μαχητή που προσπαθεί να κόψει 7 κιλά σε μια μέρα! Δηλαδή το 10% του συνολικού του βάρους.

Ο τρόπος που προσπαθούν να το πετύχουν αυτό, είναι να αφυδατώσουν υπερβολικά τον εαυτό τους. Να ρίξουν δηλαδή όσα περισσότερα υγρά μπορούν από μέσα τους, τις 24 ώρες πριν την ζύγιση. Μιλάμε για 3-4 κιλά το λιγότερο και κάποιες φορές και 7 όπως είδαμε πάνω. Θα ζυγιστούν στην κατηγορία που πρέπει και μετά θα έχουν άλλες 24 ώρες μέχρι τον αγώνα να ενυδατωθούν πάλι και να έχουν το πλεονέκτημα του βάρους.

Για να αφυδατωθούν ακολουθούν τις περισσότερες φορές πραγματικά βάρβαρες μεθόδους. Έχουμε δει μαχητές να μπαίνουν στη σάουνα, ντυμένοι με φόρμες και να κάνουν ποδήλατο…μέσα στη σάουνα! Ή να βουτάνε σε νερό που σχεδόν βράζει και μετά να βγαίνουν για να χωθούν μέσα σε πετσέτες και κουβέρτες για να συνεχίσουν να ιδρώνουν. Και όλα αυτά μια μέρα πριν τον αγώνα.

Δείτε όσοι το είχατε χάσει τότε, τι τραβούσε η Cyborg και η Miesha Tate για να πιάσουν τα κιλά που πρέπει.

Άλλες φορές, ο λόγος του Weight cutting δεν ήταν το πλεονέκτημα στον αγώνα, αλλά το γεγονός ότι κάποιοι λιγότερο γνωστοί μαχητές, φοβούμενοι να μην χάσουν την ευκαιρία, δέχονται αγώνες με λίγες ημέρες προετοιμασία που σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουν πολλά κιλά και γρήγορα.

Ένα παράδειγμα είναι ο δικός μας, ο Τόνυ Χριστοδούλουπου στην πρώτη μάχη του στο UFC, έπρεπε να χάσει 16 κιλά σε 3 βδομάδες, καταλήγοντας να χάσει πάρα πολύ μυική μάζα, να λιποθυμίσει 2 φορές την μέρα της ζύγισης και να πιάσει το βάρος οριακά.

Το weight Cutting μπορεί να γίνει επικίνδυνο από μόνο του σαν διαδικασία αλλά πολλοί μαχητές, καταλήγουν να μπουν στο κλουβί ή το ρινγκ χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο.

Υπάρχει έρευνα από τις αθλητικές επιτροπές που λέει ότι περίπου το 39 τις εκατό των μαχητώνξεκινάνε την μάχη αφυδατωμένοι! Οι επιπτώσεις μπορούν να είναι τρομαχτικές.

Οι Θάνατοι

Μέχρι σήμερα, στο ΜΜΑ, υπάρχουν τουλάχιστον 2 περιπτώσεις όπου ο θάνατος κάποιου μαχητή αποδίδεται στο extreme weight cutting και τις επιπλοκές του.

Ο ΜΜΑ μαχητής Leandro Souza,λιποθύμησε πριν την ζύγιση του για ένα event του Shooto Brazil πίσω στο 2013. Λίγο αργότερα έφυγε και από την ζωή. Είχε δεχθεί τη μάχη την τελευταία στιγμή και έπρεπε να χάσει 15 κιλά σε μια βδομάδα (!!!). Μάλιστα τα Μέσα τότε έγραψαν και τις δηλώσεις τις οικογένειας του ότι είχε πάρει 3 διουρητικά χάπια προσπαθώντας να ρίξει το βάρος. Όταν λιποθύμησε ήταν μόλις 1 κιλό πάνω από το όριο. Πέθανε από εγκεφαλικό.

Δύο χρόνια μετά, ο 21 χρονος Κινέζος μαχητής του ONE CHAMPIONSHIP, Yang Jian Bing,ενώ ήταν να αγωνιστεί στο ONE 35, ανακοινώθηκε ότι η μάχη του αναβλήθηκε λόγω "σοβαρής αφυδάτωσης στην προσπάθεια να πιάσει το βάρος του".Yυποψιαζόταν ότι έπαθε και θερμοπληξία αλλά είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου είχε ξεκινήσει θεραπεία.

Σε μια τραγική εξέλιξη, μια μέρα μετά, το promotion ανακοίνωσε ότι ο μαχητής πέθανε από τις επιπλοκές του Weight cutting και καρδιακή ανακοπή.

Ενώ προφανώς ο θάνατος είναι το πιο επικίνδυνο πρόβλημα του extreme weight cutting, δεν είναι το μόνο σοβαρό.

3% αφυδάτωση προκαλεί 30% μείωση στην απόδοσή

Σύμφωνα με τον πρώην μαχητή και διατροφικό "guru" George Lockhart "κάποιοι τύποι κάνουν σοβαρή ζημιά στον μεταβολισμό τους. Αργότερα στη ζωή τους το μεταβολικό τους σύστημα θα τα τινάξει".

"Βλέπεις κάποιους που πονάνε και όταν περπατάνε. Πονάνε οι αρθρώσεις τους, πονάνε τα πάντα"είπε στο men’s fitness. "Ακόμη και 3% αφυδάτωση προκαλεί 30% μείωση στην απόδοσή. Κάνεις κακό ακόμη και σε βασικά όργανά σου".

Πίσω στο 2008, ο τωρινός Light Heavyweight πρωταθλητής του UFC Daniel Cormier,ήταν ο αρχηγός της παλαιστικής ομάδας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο.

Μια μέρα πριν ξεκινήσει τους αγώνες, στους οποίους ήταν φαβορί για μετάλλιο και αφού είχε ζυγιστεί κανονικά, ξαφνικά το σώμα του άρχισε να βγάζει προβλήματα από το τραύμα του weight cutting.

Τον πήγαν στο νοσοκομείο όπου προσπάθησαν να τον ενυδατώσουν πάλι αλλά τίποτα δεν λειτουργούσε. Τα νεφρά του δεν λειτουργούσαν και τα Μέσα που έκαναν τότε το ρεπορτάζ ανέφεραν ότι μπορεί να του έμενε και μόνιμη ζημιά. Τελικά γλίτωσε τον κίνδυνο αλλά έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς.

"Για χρόνια έσπρωχνα το σώμα μου εκεί που δεν ήθελε να πάει, πάνω και κάτω συνέχεια. Μάλλον το σώμα μου δεν άντεχε άλλο"είπε μετά ο DC.

Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, ο μαχητής που μπαίνει στον αγώνα αφυδατωμένος έχει αυξημένη πιθανότητα για κάποιον εγκεφαλικό τραυματισμό.

Το τραύμα στον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος χρειάζεται τα υγρά του για να προστατευτεί.Ειδικά στα μαχητικά αθλήματα όπου έχουμε χτυπήματα στο κεφάλι. Όταν δεν είναι 100% ενυδατωμένος, ο εγκέφαλος απορροφά περισσότερη ζημιά από τα χτυπήματα.

Όμως χρειάζεται τα υγρά και για να λειτουργήσει σωστά. Οπότε ο μαχητής έχει πρόβλημα να συγκεντρωθεί στη μάχη, να ακούσει και να ακολουθήσει τις οδηγίες τις γωνίας του και είναι πιο εύκολο να δεχθεί νοκ ντάουν ή και νοκ άουτ.

Έχετε ακούσει ποτέ μαχητές να λένε μετά από κάποια ήττα ότι για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να βγάλουν το πλάνο τους, ή ότι για κάποιο λόγο το σώμα δεν ακολουθούσε αυτά που ήθελαν να κάνουν; Κάποιες φορές δεν είναι δικαιολογίες αλλά ο αφυδατωμένος εγκέφαλος.

Οπότε για να τα συνοψίσουμε.

Με την τωρινή κατάσταση στο Weight Cutting, οι μαχητές ρισκάρουν την ζωή τους, την μακροχρόνια υγεία τους, ρισκάρουν κακές αποδόσεις που μπορούν να χαλάσουν την καριέρα τους και οι διοργανώσεις ρισκάρουν τα event τους. Και όλα αυτά; για ένα πλεονέκτημα βάρους που από την στιγμή που ΟΛΟΙ κόβουν, είναι πολλές φορές ανύπαρκτο…

Υπενθυμίζω τι έγινε στο UFC 209 με τον Khabib Nurmagomedov που λόγω κακού Weight Cutting, την ημέρα της ζύγισης πήγε στο νοσοκομείο και δεν έγινε η μάχη ποτέ. Έχασε ο ίδιος την μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του, λεφτά και υπόληψη, τα ίδια πάνω κάτω έχασε και ο αντίπαλος του ενώ και η διοργάνωση υπέστη πλήγμα αφού το 209 έχασε εμπορικότητα και κύρος.

Προφανώς αυτό δεν έγινε για πρώτη φορά.

Το καλό είναι ότι τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι στο σπορ καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Χρειάστηκε να πεθάνουν 3 νεαροί παλαιστές μέσα σε ένα μήνα πίσω στο 1997 για να λάβει μέτρα η πάλη και ο θάνατος του Yang Jian Bin για να πάρει δραστικά μέτρα το ONE FC.

Ας ελπίσουμε ότι το UFC, που σαν μέγεθος δίνει «γραμμή» σε σε όλο το άθλημα σχεδόν, δεν θα περιμένει τον πρώτο του θάνατο για να λάβει τα μέτρα που συζητάει τώρα.

Για να μην ήμαστε και άδικοι έχουν γίνει ήδη κάποιες αλλαγές. Οι μαχητές ζυγίζονται νωρίτερα την προηγούμενη του αγώνα ώστε να έχουν πιο πολύ χρόνο να επανέλθουν και δεν επιτρέπεται πια η χρήση ορού που δεν ήταν και ιδιαίτερα αποδοτική ενώ χρησιμοποιούταν και για παράνομες ουσίες.

Πρόσφατα ο διευθυντής της αθλητικής επιτροπής της California, Andy Foster ανακοίνωσε ένα πλάνο 10 σημείων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Το κορυφαίο σημείο είναι η ύπαρξη μιας άδειας βάρους μαχητή. Με βάση τις εξετάσεις που θα του γίνονται από ειδικούς και την συνεχή παρακολούθηση του, κάθε μαχητής θα πρέπει να βγάλει άδεια για να αγωνιστεί σε μια κατηγορία.

Επίσης, θέλει πιο μεγάλα πρόστιμα και απαγορεύσεις για όσους χάνουν το βάρος, περισσότερες κατηγορίες βάρους, έναν δεύτερο έλεγχο βάρους την ίδια την ημέρα του αγώνα ώστε να μην μπορεί ο μαχητής να πάρει περισσότερο από 8% του βάρους που ζυγίστηκε και να μην είναι αφυδατωμένος.

Είναι όλα αυτά ένα βήμα προς τη λύση; Σίγουρα και η ανάγκη είναι άμεση. Είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο. Μου αρέσουν αυτά τα μέτρα αλλά πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα στη δοκιμή και εφαρμογή τους γιατί σίγουρα δεν θα λήξει εκεί το θέμα. Αλλά μια συνεχείς και σε βάθους χρόνου, εξέταση των μαχητών, από το σπίτι τους, μέχρι την προετοιμασία και τις τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα, μοιάζει να είναι η καλύτερη λύση, τουλάχιστον για τώρα.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Nikki Bella:Δείτε την καυτή μέλλουσα σύζυγο του John Cena από το WWE (ΦΩΤΟ)
O εννιάχρονος Noah από την Αυστραλία είναι καλύτερος thai fighter που έχεις δει! (ΒΙΝΤΕΟ)
Η κόρη του Ivan Drago είναι πιο καυτή και από την «μαμά» της (ΦΩΤΟ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ