MMA

Πυγμαχία: Σκάνδαλα στους Ολυμπιακούς αγώνες!

Πυγμαχία: Σκάνδαλα στους Ολυμπιακούς αγώνες!

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε για σκάνδαλα σε Ολυμπιακούς αγώνες, δεν πάει το μυαλό μας στο άθλημα της πυγμαχίας (ερασιτεχνική), αλλά δεν πάει πίσω, αφού όλα αυτά τα χρόνια έχει καταγράψει ουκ ολίγα σκάνδαλα.

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε για σκάνδαλα σε Ολυμπιακούς αγώνες, πάει το μυαλό μας κυρίως στον στίβο, στην άρση βαρών, ίσως την κολύμβηση κοκ αλλά και το άθλημα της πυγμαχίας (ερασιτεχνική) δεν πάει πίσω αφού όλα αυτά τα χρόνια έχει καταγράψει ουκ ολίγα σκάνδαλα. Πάμε να δούμε τα κορυφαία 5 από αυτά.

Λονδίνο 1908

Ο Αυστραλός Reginald "Snowy" Baker που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην Middleweight κατηγορία ήταν ο μόνος ΜΗ ΒΡΕΤΑΝΟΣ που πήρε μετάλλιο. Πιστεύοντας ότι στον τελικό με τον John Douglas ότι ο διαιτητής ήταν "στημένος" διαμαρτυρήθηκε έντονα... στον πατέρα του αντιπάλου που ήταν και ο διαιτητής!!!

Βερολίνο 1936

Ο Lightweight Thomas Hamilton-Brown από την Νότιο Αφρική, αφού έχασε στον πρώτο γύρο με πλειοψηφική απόφαση, άρχισε να τρώει και τον αγλέουρα στα εστιατόρια του Βερολίνο. Δυστυχώς την ίδια μέρα το βράδυ τον ενημέρωσαν ότι ένας από τους κριτές είχε δώσει λάθος αποτελέσματα και ότι αυτός ήταν ο κανονικός νικητής. Με τόσο φαΐ όμως δεν μπόρεσε να πιάσει τα κιλά για τον επόμενο αγώνα και αποκλείστηκε!

Λος Άντζελες 1984

Στα παιχνίδια του 1984 ο Evander Holyfield έπαιξε στην light heavyweight κατηγορία. Στον δεύτερο γύρο του ημιτελικού με τον Kevin Barry, o Holyfield τιμωρήθηκε με αποκλεισμό. Ο διαιτητής είχε φωνάξει "break" που σημαίνει ότι οι πυγμάχοι πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν γροθιές. Ο Holyfield δεν το άκουσε και έριξε μια που κατεδάφισε τον αντίπαλο του. Επειδή αυτός δεν μπορούσε να συνεχίσει ο Holyfield τιμωρήθηκε αλλά πήρε τελικά το χάλκινο μετάλλιο. Στην πραγματικότητα όμως ο διαιτητής ήταν τελείως εκτός θέσης και μακριά από τον Αμερικάνο την ώρα που είπε το Break και λογικά δεν τον άκουσε. Μάλιστα ζήτησε συγνώμη μετά ενώ ο νικητής του χρυσού μεταλλίου Anton Josipovic τον ανέβασε στο πρώτο σκαλί του βάθρου κατά την διάρκεια της απονομής.

Σέουλ1988

H πυγμαχία στη Σεούλ το 88 ήταν γεμάτη σκάνδαλα, όχι μόνο υπερ των διοργανωτών αλλά και της AIBA με τον υπεύθυνο της διαιτησίας ΒούλγαροEmil Zhechev να λύνει και να δένει για τους συμπατριώτες του.

Tο ματςAlexander Hristov (Bulgaria) vsByun Jong Il (South Korea) κρίθηκε ένα από τα χειρότερα ματς της διοργάνωσης και λόγω θεάματος αλλά και γιατί υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις και για τους δύο αθλητές για αντικανονικές κινήσεις. Όμως αυτός που δέχθηκε όλες τις ποινές αφαίρεσης βαθμών από τον Νεοζηλανδό διαιτητή Keith Walker ήταν ο κοντύτερος Νοτιο Κορεάτης Byun επειδή, "έσκυβε πολύ μέσα στον αγώνα" Όταν τελείωσε το ματς όλα τα στατιστικά έδιναν την νίκη στον Byun αλλά με την αφαίρεση των βαθμών τελικά τη νίκη την πήρε ο Hristov.

Τότε έγινε το έλα να δεις. Η γωνία του Κορεάτη αθλητή όρμηξε πάνω στον διαιτητή, νομίζοντας ότι είναι ο Έλληνας Θοδωρής Βιδάλης(!!!) με τον οποίο είχαν προηγούμενα, και γρονθοκόπησαν τον Walker! Άλλος ένας Σεκιουριτάς άρπαξε τα χαρτιά του σκορ από τα χέρια του Zhnchev και προσπάθησε να τον χτυπήσει με κάποιο εργαλείο που είχε στο χέρι αλλά αυτός τη γλίτωσε. Ενώ ο Walker προσπαθούσε να φύγει από το γήπεδο ένας άλλος υπεύθυνος της Κορεάτικης ομοσπονδίας του έριξε μια γυριστή κλωτσιά, αποφεύγοντας ηθελημένα να τον χτυπήσει στο κεφάλι αλλά μια κολόνα ακριβώς δίπλα του. Ο Walker έφυγε την ίδια μέρα με το αεροπλάνο. Ο Byun σε ένδειξη διαμαρτυρίας έμεινε καθισμένος στο κέντρο του ρινγκ για 70 λεπτά ενώ τριγύρω του συνεχίστηκαν οι αγώνες στα άλλα ρινγκ...

Σέουλ1988

ΟRoy Jones Jr. ήταν πολύ επιτυχημένος ερασιτέχνης πυγμάχος με ρεκόρ 121-13. Το 1988 κέρδισε κάθε γύρο μέχρι τον τελικό. Εκεί κυριάρχησε για μια ακόμη φορά επί του Κορεάτη αντιπάλου του Park Si Hun με διαφορά χτυπημάτων 86-32. Δυστυχώς, οι κριτές έδωσαν την νίκη στον αντίπαλο του με 3-2 απόφαση! Ο ένας κριτής παραδέχτηκε το λάθος του μετά ενώ και οι 3 αποκλείστηκαν! Ακόμη και ο Park παραδέχτηκε ότι έχασε ενώ αποκαλύφθηκε αργότερα ότι πριν τον αγώνα και οι τρεις κριτές δέχθηκαν.. πολυτελές γεύμα από τους Κορεάτες υπεύθυνους! Μετά τον αγώνα ο Roy Jones Jr, πιτσιρικάς τότε, δήλωσε ότι δεν θα πυγμαχήσει ποτέ ξανά...κάτι ευτυχώς που δεν τήρησε.

+1 Η ήττα του Floyd Mayweather από τον Seraphim Todorov το 1996 στον ημιτελικό...

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Αθηνά Ευμορφιάδη: Είναι το πιο σέξι κορμί στα μαχητικά αθλήματα (ΦΩΤΟ)

Πέρασαν είκοσι χρόνια από τη μέρα που ο Tyson… έφαγε το αυτί του Holyfield! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κόρη του Βαν Νταμ θα σε δείρει και θα σου αρέσει (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ