MMA

Ποια είναι η διαφορά της πολεμική τέχνης από το μαχητικό σπορ;

Ποια είναι η διαφορά της πολεμική τέχνης από το μαχητικό σπορ;

Είναι πολλές οι φορές που ο κόσμος συγχέει την πολεμική τέχνη με το μαχητικό σπορ. Υπάρχουν κάποιες θεμελιώδης διαφορές μεταξύ τους που αφορούν τόσο το αγωνιστικό κομμάτι όσο και το κομμάτι της πραγματικής ζωής.

Οι πολεμικές τέχνες έχουν ολόκληρη κουλτούρα και υπόβαθρο αλλά όταν μπαίνουν στην διαδικασία κανόνων μπορούν να θεωρηθούν σπορ.

Μία ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως στις πολεμικές τέχνες υπάρχει αυτό που λέμε life skills. Οι περισσότεροι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στις σχολές για να πειθαρχήσουν, να μάθουν τον σεβασμό και κερδίσουν αυτοπεποίθηση. Είναι κάτι στο οποίο η πολεμική τέχνη έχει άξονα και δεν στηρίζεται μόνο στις ικανότητες ενός αθλητή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ταινίας Karate Kid καθώς το νόημα της, προσπαθεί να σε καθοδηγήσει στον δρόμο των πολεμικών τεχνών και στα οφέλη του.

Οι πολεμικές τέχνες αφιερώνουν πολλές ώρες στις τεχνικές και όχι τόσο στην εκγύμναση του σώματος, κάτι που είναι απαραίτητο στο μαχητικό σπορ για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις ενός αγώνα. Φυσικά η προπόνηση μεταξύ των δύο είναι τελείως διαφορετική αφού στις πολεμικές τέχνες όταν εξασκείσαι για να μάθεις την κίνηση θα το κάνεις αργά εν αντιθέσει με τα σπορ που απαιτούν ταχύτητα, ευελιξία και φυσική κατάσταση.

Ο στόχος

Στο σπορ έχεις έναν μεγάλο στόχο... Να κερδίσεις... Αντίθετα με τις πολεμικές τέχνες επικεντρώνεσαι σε αυτό, με κανόνες, διαιτητές και αρκετούς περιορισμούς. Στις πολεμικές τέχνες που έχουν συχνά στόχο να σου σώσουν την ζωή, το μόνο που σκέφτεσαι είναι η επιβίωση σου. Άλλο πράγμα το παιχνίδι κι άλλο η πραγματική ζωή.

Βασικό ρόλο παίζει στα σπορ η ηλικία, καθώς υπάρχει ημερομηνία λήξης και ο αθλητής κάποια στιγμή θα σταματήσει τους αγώνες, αλλά όχι απαραίτητα τις προπονήσεις. Στις πολεμικές τέχνες θα δεις ηλικιωμένους ανθρώπους να είναι αποδοτικοί και να συνεχίζουν αφού δεν υπάρχει η ανάγκη, η απαίτηση, να διαγωνιστεί κάποιος.

Ο μόνος εχθρός σου στις πολεμικές τέχνες είναι ο εαυτός σου και ο αντίπαλος. Δεν θα κριθείς, αλλά θα επιβιώσεις, διότι εφόσον δεν πάρεις το αντίστοιχο «χρυσό μετάλλιο» στον δρόμο, μπορεί να σημάνει ακόμα και την απώλεια της ζωής σου.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ουσία και το θέαμα. Στα σπορ ο αθλητής έχει στόχο να εντυπωσιάσει το κοινό σε σχέση με τις πολεμικές τέχνες που κοιτούν την ουσία. Καλός στα μαχητικά σπορ, μπορεί να θεωρηθεί κάποιος ο οποίος βγάζει εντυπωσιακές κλωτσιές. Στις πολεμικές τέχνες και σε ρεαλιστικές καταστάσεις του δρόμου η απεμπλοκή είναι ο στόχος κι αυτή δεν θα έρθει με εντυπωσιακές κλωτσιές, ρίψεις και armbars.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ fightsports.gr

Η Heather «The Heat» Hardy θα σε κάνει να… αγαπήσεις το μποξ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
Ο πιο τρομαχτικός συλλέκτης χρεών της Μεγάλης Βρετανίας! (ΒΙΝΤΕΟ)
Απίστευτο βίντεο με δάσκαλο να διδάσκει την πνευματική δύναμη σε μαθητή (ΒΙΝΤΕΟ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ