MMA

Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης, το ΜΠΟΞ και o Conor McGregor!

Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης, το ΜΠΟΞ και o Conor McGregor!

Δεν ξέρω ποιος έχει δει την ομώνυμη ταινία με τον Daniel Day Lewis και τον Leonardo di Caprio, αλλά η ιστορία των συμμοριών της Νέας Υόρκης είναι επί το πλείστον αληθινή και ταραχώδης. (video)

Η πόλη, λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας, ήταν το νούμερο 1 σημείο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στα πρώτα χρόνια του νέου κόσμου. Από τοπεριβόητο Elis islandπέρασαν περίπου 12.000.000 μετανάστεςαπό το 1892 μέχρι το 1954, ξεκινώντας από τους πρώτους αποίκους του "New Amstedman" Ολλανδούς, στους κατακτητές Βρετανούς της "New York" όπου προστέθηκαν χιλιάδες αφροαμερικάνοι πρώην σκλάβοι που έψαξαν εκεί την ελευθερία τους, και αργότερα Ιρλανδοί, Ιταλοί, Γερμανοί και Εβραίοι μετανάστες.

Αυτή η πολυπολιτισμικότητα της πόλης, που θα την έκανε πολλά χρόνια αργότερα την πολιτισμική και οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου, εκείνη την εποχή δημιούργησε πολλές συγκρούσεις αφού οι κάτοικοι χωρίστηκανανάλογα με την εθνικότητα τους αλλά και σεντόπιους και μετανάστες.

Από αυτές τις διαφορές ξεπήδησαν και μερικές από τις πιο διάσημες συμμορίες του "μεγάλου μήλου" αφού η πόλη είχε από την αρχή στο αίμα της την μάχη.

Οι "Bowery Boys" είναι μια από τις πιο διάσημες συμμορίες και είχε ως μεγάλο αντίπαλο τους Ιρλανδούς μετανάστες "The Dead Rabbits".

Οι πρώτοι εκπροσωπούσαν σε μεγάλο βαθμό την ανώτερη τάξη των "ντόπιων" της πόλης και ενώ είχαν όλοι καλά επαγγέλματα και εισοδήματα, προσπαθούσαν να ελέγξουν τους δρόμους και να ασκήσουν πολιτική επιρροή κόντρα στους Ιρλανδούς.

Οι "Dead Rabbits" από την άλλη πλευρά ήταν μια κλασσική άγρια συμμορία με φτωχούς νεαρούς και έντονη εγκληματική δραστηριότητα. Ένας θρύλος τους μιλάει για την πιο επίφοβη "Dead Rabbit"την “Hell-Cat Maggie,” που λίμαρε τα δόντια της μυτερά και φορούσε χάλκινα νύχια στα χέρια για όταν είχαν μάχες. Σε μια από τις αψιμαχίες τους, η κατάσταση ξέφυγε και στην σύγκρουση έχασαν την ζωή τους περίπου 12 άτομα.

Μια άλλη διαβόητη κόντρα των δρόμων προέκυψε κάποια χρόνια αργότερα όταν ο Ιταλικής καταγωγής gangsterPaul Kelly, μάζεψε όσους είχαν απομείνει από τις προηγούμενες συμμορίες διαφόρων εθνικοτήτων και έφτιαξε την "The Five Points Gang"που ξεκίνησε να λειτουργεί στα πρότυπα που αργότερα μάθαμε τις πιο μοντέρνες gangsterικές "φαμίλιες". Δεν είναι τυχαίο οτι από τα σπάργανα αυτής της συμμορίας βγήκε και ο κος Αλ Καπόνε. Μεγάλοι τους αντίπαλοι ήταν η "The Eastman Gang"με ηγέτη τον "Edward “Monk” Eastman" .Και οι δύο είχαν χιλιάδες μέλη και πολύ βίαιες συγκρούσεις μεταξύ τους όπως και διαπλοκή με τους πολιτικούς της εποχής.

Μέσα στο ρινγκ

Ήταν αυτή η ακριβώς η εγκληματική δραστηριότητα που έδωσε τεράστια ώθηση στην άνθηση της επαγγελματικής πυγμαχίας στην Νέα Υόρκη, τουλάχιστον για αυτούς που έκαναν κουμάντο. Μπορεί σήμερα τα πιο μεγάλα ματς να γίνονται στο Las Vegas αλλά στην ιστορία του αθλήματος κανένας άλλος χώρος δεν συνέδεσε την ύπαρξή του με το μποξ όσο το Madison Square Garden και τα αφεντικά των συμμοριών είδαν από νωρίς το κέρδος που θα μπορούσε να βγει, αν έβαζαν το άθλημα υπό τον έλεγχο τους και με "νόμιμα" αλλά και με παράνομα έσοδα όπως ο τζόγος.

Τεράστιες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος όπως ο Al Capone, o Blinky Palermo και ο Frankie Carbo, ανάμεσα σε άλλους, είχαν τον απόλυτο έλεγχο στο άθλημα, τους μαχητές, τους προπονητές, τους προμότερς και τους δημοσιογράφους, είτε με πληρωμές κάτω από το τραπέζι είτε με εκφοβιστικές μεθόδους.

O Al Capone δεξιά με τον Jim Braddock (Cinderela Man) αριστερά

Κάποιοι αγώνες ήταν στημένοι, κάποιοι όχι αλλά δεν υπήρχε δολάριο που να έβγαινε στο άθλημα που να μην περνούσε και από τις τσέπες των μαφιόζων.

Ο Ike Williams, ένας σπουδαίος Lightwweight πρωταθλητής, είπε κάποια στιγμή: "Βλέπεις τα μάτια μου; Δεν είναι καν αληθινά, ο Blinky με έκλεψε τόσο που πήρε και αυτά - "See these eyes? These aren’t even my real eyes. Blinky robbed me blind!”.

Άλλα μεγάλα ονόματα που εικάζεται ότι είχαν διασυνδέσεις τους με τους μαφιόζους, ήταν ο Sonny Liston, ο Jake LaMotta, ο Kid Gavilan, o Rocky Marciano και άλλοι περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί. Ειδικά εκείνη την εποχή είναι λογικό να θεωρεί κάποιος ότι όλοι οι κορυφαίοι πυγμάχοι ή οι μάνατζερ τους είχαν λίγο ως πολύ επαφές μαζί τους, ή και κόντρες, αφού από αυτούς περνούσαν όλα.

Κάποια στιγμή στις αρχές του '50 οι αρχές έκαναν κάποιες συλλήψεις μετά από μαρτυρίες και πολλοί άνθρωποι του οργανωμένοι εγκλήματος, όπως ο Blinky και o Carbo, πήγαν φυλακή, αλλά η διαφθορά που έφεραν στο άθλημα δεν έφυγε τόσο γρήγορα.

Το 1985-86 η πολιτεία του New Jersey, υπό την σκέπη της οποίας γινόντουσαν πολλοί αγώνες, μετά από μεγάλη έρευνα εξέδωσε μια ανακοίνωση που έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι η εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος στην πυγμαχία είναι τόσο μεγάλη που αν ήταν όμοια και σε ένα άθλημα όπως το Baseball θα είχε γίνει σκάνδαλο εθνικών διαστάσεων.

Αυτή η αναφορά ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσει μια γενική αναδιάρθρωση του αθλήματος, με αυστηρότερα στάνταρντς και για τους αθλητές αλλά και τους προμότερς, που σκοπό είχε να καθαρίσει την . Ενώ είχε κάποιο αποτέλεσμα, είχε και πολλές "τρύπες". Σίγουρα όμως η κατάσταση βελτιώθηκε από εκείνα τα χρόνια που οι μαφιόζοι κινούσαν όλα τα νήματα, με θύματα τους ίδιους τους πυγμάχους.

Οι πρωταθλητές

Πέρα όμως από το κομμάτι που ήταν μπλεγμένο το οργανωμένο έγκλημα, το Madison Square Garden ήταν η Μέκκα της πυγμαχίας και θεωρούταν το μέρος που γεννιόντουσαν οι θρύλοι και το πιο διάσημο ρινγκ στον κόσμο.

Ο θρυλικός John L. Sullivanέγινε ο πρώτος heavyweight πρωταθλητής να αγωνιστεί στο αρχικό MSG όταν υπερασπίστηκε τον τίτλο του κόντρα στον Joe Collins το 1882. Ο Sullivan ήταν ο πρώτος αθλητής στην ιστορία των ΗΠΑ που έβγαλε 1.000.000 δολάρια στην καριέρα του και στα ντουζένια του ήταν ίσως ο πιο δημοφιλής άνθρωπος στην Αμερική. Στον Collins είχε τάξει τα μισά έσοδα από τα εισιτήρια αν δεν έβγαινε νοκ άουτ και αυτός, παρά τα νοκ ντάουν κατάφερε να βγάλει τον αγώνα οριακά!

Το '40 οι κορυφαίοι Henry Armstrongκαι Joe Louisέπαιζαν πολύ συχνά στο Garden ενώ ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών " Sugar" Ray Robinson κέρδισε το 1942 τον Jake LaMottaσε μια ιστορική μάχη. Δέκα χρόνια μετά ο Louis, ισως ο σπουδαιότερος heavyweight όλων των εποχών, θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση (είχε ανάγκη τα χρήματα) για να αντιμετωπίσει και να χάσει με ΚΟ από τον νέο Rocky Marciano.

Tον Μάρτιο του 1962 το Garden είδε και τον τραγικό χαμό του Benny "Kid" Paretκόντρα στον Emile Griffith σε μια πραγματικά συγκλονιστική ιστορία.

Περίπου 20 χρόνια μετά, το '72, ο Muhammad Ali θα αντιμετωπίσει τον Joe Frazier στο MSG στην πρώτη μεταξύ τους μάχη και ίσως τον σπουδαιότερο πυγμαχικό αγώνα όλων των εποχών.

Και οι δύο ήταν αήττητοι και πρωταθλητές και ο Ali ερχόταν από τα χρόνια αποχής λόγω του αποκλεισμού μετά το Βιετνάμ, ενώ ο Frazier ήταν ο εν ενεργεία άρχοντας της κατηγορίας.

Την νίκη την πήρε ο τελευταίος με απόφαση, πετυχαίνοντας κάποια στιγμή και ένα από τα πιο "όμορφα" αριστερά Hook που έχουμε δει ποτέ.

Αυτή η μάχη ήταν τόσο "μεγάλη" που ο Frank Sinatra δεν μπόρεσε να βρει εισιτήρια και για να δει τον αγώνα, μπήκε ως δημοσιογράφος του περιοδικού "LIFE" και έβγαλε και φωτογραφίες!

Το 1999 οι Lewis και Holyfield συγκρούστηκαν για πρώτη φορά στο MSG με έπαθλο όλες τις μεγάλες ζώνες της heavyweight κατηγορίας. Μετά από 12 γύρους αν και όλοι οι παρατηρητές έδωσαν άνετη νίκη στον πρώτο, οι κριτές έβγαλαν το αποτέλεσμα ισοπαλία και από την επόμενη μέρα κι όλας δέχθηκαν φοβερή κριτική ακόμη και από τα μεγαλύτερα μέσα. Αυτή η μάχη έκανε και το ρεκόρ σε εισπράξεις από τα εισιτήρια για το MSG που σύμφωνα με τον Dana White, έχει ήδη σπάσει το UFC 205.

Στην τεράστια ιστορία του γηπέδου, το ρινγκ του έχουν πατήσει όλα τα μεγάλα ονόματα της πυγμαχίας (παραδόξως όχι οι Mayweather και Pacquiao) και αυτό το Σάββατο, ο "Κήπος" ετοιμάζεται να υποδεχθεί το κορυφαίο,πια, μαχητικό άθλημα στην κόσμο , στην κορυφαία διοργάνωση του με την καλύτερη κάρτα στην ιστορία του! Τυχεροί όσοι βρεθούν εκεί και ας το ακριβοπλήρωσαν το εισιτήριο!

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Η πορνοστάρ Jenna Jameson τρελαίνεται για τον McGregor (ΦΩΤΟ)

Όταν η καυτή πορνοστάρ Kleio Valentien ζήτησε ραντεβού από την Ronda Rousey (ΦΩΤΟ)

Αυτή είναι η καυτή Κουβανή που «έβαλε φωτιά» στο Hands of Stone! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ