MMA

Οι Ολυμπιονίκες του ΜΜΑ

Οι Ολυμπιονίκες του ΜΜΑ

Το ΜΜΑ έχει ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα επαγγελματικά μαχητικά αθλήματα. Καταφέρνει και έλκει αθλητές υψηλότατου επιπέδου από όλες τις πολεμικές τέχνες!

Το ΜΜΑ έχει ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα επαγγελματικά μαχητικά αθλήματα (πυγμαχία και kickboxing) το οποίο είναι και ένας από τους κύριους λόγους που το καθιστούν το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο.

Καταφέρνει και έλκει αθλητές υψηλότατου επιπέδου από όλες τις πολεμικές τέχνες και ιδιαίτερα αυτές που δεν έχουν επαγγελματική διέξοδο όταν τελειώσουν την ερασιτεχνική τους καριέρα.

Για παράδειγμα ένας χρυσός Ολυμπιονίκης της πυγμαχίας έχει στρωμένο δρόμο να κάνει μεγάλη καριέρα στο επαγγελματικό στερέωμα, μια ολυμπιονίκης του Judo όπως η Ronda Rousey, κοιμόταν στο αυτοκίνητό της λίγους μήνες μετά γιατί δεν έχει ανάλογη επαγγελματική διέξοδο και έχοντας "ξοδέψει" όλη της τη ζωή στο άθλημα, δεν ήταν και περιζήτητη σε άλλους κλάδους.

Όλοι αυτοί, οι κατά τ' άλλα εξαιρετικοί αθλητές, είδαν την άνοδο του ΜΜΑ και των οικονομικών δεδομένων του σαν δώρο εξ' ουρανού, άσχετα αν δεν πέτυχαν και όλοι τους. Για να δούμε τις κορυφαίες περιπτώσεις Ολυμπιονικών που έκαναν το πέρασμα στα Μικτά Μαχητικά Αθλήματα με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία.

Η κορυφαία: RONDA ROUSEY

Το ότι η πρώην πρωταθλήτρια του UFC είναι η κορυφαία εκπρόσωπος των θεών του Ολύμπου στο οκτάγωνο είναι δεδομένο. Κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κατακτήσει δύο ζώνες, του Strikeforce αρχικά και μετά του UFC, να πείσει τον πρόεδρο του τελευταίου να αλλάξει γνώμη και από το "οι γυναίκες δεν θα μπουν στο UFC" να περάσει γρήγορα στο "Η Ronda Rousey είναι η πρώτη μας πρωταθλήτρια", να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια όλης της διοργάνωσης μαζί με τον Conor McGregor, να γίνει η πρώτη μαχήτρια που θα ψηφιστεί κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς από το ESPN και άλλα πολλά! Ακόμη και μετά την ήττα της από την Holy Holm συνεχίζει να είναι τεράστιο αστέρι.

Η Ronda Rousey κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο το 2008 στο Πεκίνο στο Judo.

Ο παλιός: Hidehiko Yoshida

Η καριέρα του Yoshida στο ΜΜΑ δεν μοιάζει ιδιαίτερα καλή αν κοιτάξει κανείς το ρεκόρ του. 9 νίκες, 8 ήττες και 1 ισοπαλία παίζοντας όμως την πλειοψηφία των αγώνων του στο PRIDE FC κόντρα στους κορυφαίους και σχεδόν πάντα με μειονέκτημα βάρους!

Ο Yoshida όμως ήταν ένας πραγματικός σουπερ σταρ εκείνα τα χρόνια στην Ιαπωνία και μια από τις βασικές αιτίες που το PRIDE FC είχε τόσο μεγάλη δημοτικότητα. Κέρδισε τον Don Frye, τον Mark Hunt, τον Satoshii Ishi και έχασε από μαχητές όπως ο Cro Cop, o Wanderlei Silva και ο Josh Barnett.

Όμως ίσως η πιο σπουδαία μάχη του ήταν αυτή με τον ασημένιο Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης στο Judo, Naoya Ogawa το 2005 στο PRIDE SHOCKWAVE μπροστά σε 50.000 κόσμο. Ο Yoshida κέρδισε με armbar και οι δύο τους πήραν όμως 2 εκατ. δολάρια σπίτι, μια αμοιβή τεράστια για την εποχή.

Ο Yoshida κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Judo στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης.

Ο στρατιώτης του Θεού: Yoel Romero

Ο Κουβανός είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους Middleweight μαχητές στο UFC, ένα βήμα πριν την μάχη για την ζώνη με νίκες ενάντια σε αθλητές όπως ο Jacare, o Machida και ο Kennedy. Αν δεν είχε και κάτι πρόσφατα μπλεξίματα με απαγορευμένες ουσίες ίσως και να είχε παίξει ήδη για τον τίτλο.

Παρότι είναι στα 39 του διατηρεί μια εντυπωσιακή αθλητική φυσιογνωμία και είναι από τους πιο εκρηκτικούς και δυνατούς μαχητές στο UFC αν και έχει θέματα με την αντοχή του.

Ο Romero κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο το 2000 στο Σίδνεϊ στην ελευθέρα πάλη.

H άλλη γυναίκα της παρέας: Sarah McMann

Η Sarah McMann ήταν αήττητη στην ΜΜΑ καριέρα της όταν αντιμετώπισε για την ζώνη του UFC την Ronda Rousey στο UFC 170 και πολλοί περίμεναν ότι με την εξαιρετική της πάλη θα καταφέρει να μπλοκάρει το Judo της πρωταθλήτρια.

Δυστυχώς για την ίδια όμως έχασε με ΤΚΟ μόλις στο 1ο λεπτό του πρώτου γύρου μετά από χτύπημα με γόνατο στο clinch. Από τότε και μετά η καριέρα της έχει 2 ήττες και 2 νίκες αν και είπε πρόσφατα πως είναι έτοιμη για ένα νέο σερί προς τον τίτλο.

Η Sarah McMann κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην Ελευθέρα Πάλη το 2004 στην Αθήνα.

Ο "έπεσα πάνω στον Mighty Mouse": Henry Cejudo

Ίσως ο πιο φρέσκος Ολυμπιονίκης που έφτασε ψηλά και στο UFC o Cejudo αγωνίστηκε για τον τίτλο της flyweight κατηγορίας στο UFC 197 κόντρα στον πρωταθλητή Mighty Mousey Demetrious Johnson.

Εκεί γνώρισε την πρώτη ήττα της καριέρας του με ΤΚΟ μόλις στον πρώτο γύρο από έναν πρωταθλητή που ίσως είναι ο κορυφαίος μαχητής σήμερα στον κόσμο.

Αν δεν υπήρχε αυτός, ο Cejudo ίσως να είχε και την ζώνη σήμερα. Θα είναι πάντως μαζί με τον επίσης κορυφαίο διεκδικητή Joseph Benavidez προπονητές στην επόμενη σεζόν του TUF με στόχο να κοντραριστούν στο τέλος της.

Ο Cejudo κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το 2008 στην Ελευθέρα Πάλη στο Πεκίνο.

Ο σκληρός: Matt Lindland

Από τους πιο σκληρούς βετεράνους του ΜΜΑ ο Lindland έχει παίξει σε όλο τον κόσμο και στις περισσότερες από τις γνωστές ή λιγότερο γνωστές διοργανώσεις. Έχει αντιμετωπίσει ονόματα όπως ο Fedor Emelianenko, o Robbie Lawler, o Jacare, o Belfort και ο Rampage και έχει κερδίσει τον Carlos Newton, τον Mikr van Arsdale, τον Pat Miletich και άλλους.

Δεν είχε κάνει ποτέ την μεγάλη επιτυχία αν και αγωνίστηκε μια φορά για το ζώνη του UFC στα "σκοτεινά χρόνια" του UFC 37 όταν και έχασε από τον Murillo Bustamante. Στο UFC 43 έβγαλε τον εαυτό του νοκ άουτ την ώρα που πήγαινε για ένα takedown κόντρα στονFalaniko Vitale.

O Matt Lindland κέρδισε το 2000 το ασημένιο μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη.

Ο μαθητής: Satoshi Ishii

Ο Ιάπωνας heavyweight ξεκίνησε ως η μεγάλη ελπίδα της Ιαπωνίας στο ΜΜΑ μετά την πρώτη του PRIDE αλλά τελικά δεν τα κατάφερε να ξεχωρίσει. Έχει χάσει από τον Yoshida, από τον Cro Cop 2 φορές, από τον Fedor Emelianenko και πριν λίγες μέρες από τον Rampage Jackson.

Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Judo.

O puroresu: Naoya Ogawa

O Ogawa σε αντίθεση με τον Yoshida έκανε καλύτερη καριέρα στην επαγγελματική πάλη της Ιαπωνίας παρά στο ΜΜΑ όπου και σε κάποιες μάχες τον ακολούθησαν οι φήμες για... κανονισμένα ματς α λα pro wrestling. Η πρώτη του ήττα στο άθλημα ήλθε μάλιστα από τον Fedor Emelianenko στο PRIDE FC 2004 με υποταγή σε λιγότερα από ένα λεπτό.

Ο Ogawa πήρε αυτή τη μάχη μετά από ιδιαίτερα έντονη απαίτηση του κοινού αφού μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν αήττητος και μάλιστα είχε σχεδόν βγάλει νοκ άουτ τον τοπ Kickboxer Stephan Leko λίγους αγώνες πριν! Θα έχανε τον επόμενο αγώνα από τον Yoshida και θα έβαζε τέλος στην καριέρα του.

Ο Ogawa κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Judo το 1992 στην Βαρκελώνη.

Ο παλαιστής:Kevin Jackson

Από τους σπουδαιότερους παλαιστές όλων των εποχών, ο Jackson έπαιξε 6 ΜΜΑ μάχες πριν αποσυρθεί και με ρεκόρ 4-2 και 4 μάχες στα πρώτα UFC είχε μια μάλλον αξιοπρεπής καριέρα.

Στην πάλη, το 1992 έγινε μέλος της περίφημης ομάδας FOXCATCHER αλλά λίγα χρόνια μετά τον έδιωξε ο προπονητής John du Pont όταν άρχισε να έχει παρανοϊκές σκέψεις και δεν ήθελε τίποτα μαύρο κοντά του, ούτε ανθρώπους, ούτε αυτοκίνητα, ούτε άλογα, ούτε έπιπλα...

Το 1996 ο Du Pont θα πυροβολήσει και θα σκοτώσει τον παλαιστή Dave Schultz σε μια υπόθεση που έγινε και εξαιρετική ταινία πρόσφατα.

Οι συμμετοχές: Πέρα από τους κατόχους μεταλλίων, υπάρχουν και πάρα πολλοί αθλητές που δεν ήπιαν μεν νερό στους Ολυμπιακούς αλλά μπήκαν έτσι και αλλιώς στο ΜΜΑ και είτε κάναν καριέρα, είτε... αρπαχτές.

Οι επιτυχημένοι που είτε συμμετείχαν σε ολυμπιακούς είτε ήταν αναπληρωματικά μέλη: Daniel Cormier, Dan Henderson, Randy Couture, Mark Coleman, Hector Lombard, Dan Severn,Kazuyuki Miyata,Rick Hawn,Ben Askren,Townsend Saunders,Min Soo Kim (ο πρώτος αντίπαλος του Brock Lesnar!) ,Rulon Gardner (ο άνθρωπος που κέρδισε τον Karelin!) κ.α.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Αθηνά Ευμορφιάδη: Είναι το πιο σέξι κορμί στα μαχητικά αθλήματα (ΦΩΤΟ)

Πέρασαν είκοσι χρόνια από τη μέρα που ο Tyson… έφαγε το αυτί του Holyfield! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κόρη του Βαν Νταμ θα σε δείρει και θα σου αρέσει (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ