MMA

O πρώτος ΜΜΑ μαχητής που διαγνώστηκε με εγκεφαλοπάθεια επίσημα!

O πρώτος ΜΜΑ μαχητής που διαγνώστηκε με εγκεφαλοπάθεια επίσημα!

Ο άτυχος πρώην μαχητής το Bellator, Jordan Parson, που έφυγε από τον κόσμο πριν από λίγες βδομάδες όταν τον χτύπησε μεγάλο όχημα στον δρόμο, έγινε ο πρώτος ΜΜΑ μαχητής, στον οποίο διαγνώσθηκε επίσημα Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια (VIDEO).

Ο άτυχος πρώην μαχητής το Bellator, Jordan Parson, που έφυγε από τον κόσμο πριν από λίγες βδομάδες όταν τον χτύπησε μεγάλο όχημα στον δρόμο, έγινε ο πρώτος ΜΜΑ μαχητής, στον οποίο διαγνώσθηκε επίσημα Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια, ή αλλιώς CTE. Μιλάμε για την εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου που παρουσιάζεται σε πυγμάχους (το λένε Punch drunk), αθλητές του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, του χόκεϊ στον πάγο και άλλων σπορ που έχουν τραυματισμούς και χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο Parsons ήταν μόνο 25 ετών και στην μαχητική καριέρα του είχε δεχθεί μόνο ένα νοκ άουτ και ένα νοκ ντάουν και η διάγνωση είναι αρκετά σοκαριστική. Δείχνει ίσως αυτό που έχουμε ακούσει από αρκετές έρευνες, ότι την μεγάλη ζημιά δεν θα την κάνει το ένα μεγάλο δυνατό ΚΟ (που θα κάνει ζημιά) αλλά τα μικρότερα συνεχόμενα χτυπήματα στην προπόνηση, που πολλές φορές δεν αφήνουν κανένα σύμπτωμα στον μαχητή αλλά διαχρονικά κάνουν μεγάλη ζημιά. Από την άλλη, όταν δέχθηκε το μοναδικό ΚΟ της καριέρας του, έκανε ένα χρόνο να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Πάντως ο γιατρός που τον εξέτασε, απέκλεισε το να οφείλεται στο δυστύχημα που του κόστισε την ζωή αφού το CTE "είναι μια χρόνια ασθένεια που δημιουργείται σιγά σιγά όχι ξαφνικά".

Ο λόγος που ο Parsons είναι μόλις ο πρώτος ΜΜΑ μαχητής που έχει τέτοια διάγνωση, είναι γιατι η CTE είναι ανιχνεύσιμη επίσημα ΜΟΝΟ με αυτοψία του εγκεφάλου μετά τον θάνατο και οι ΜΜΑ μαχητές της πρώτες γενειάς είναι ακόμη ζωντανοί οι περισσότεροι. Σε παλιότερα σπορ όπως η πυγμαχία, ή το NFL ή η επαγγελματική πάλη, έχουν βρεθεί ανάλογα στοιχεία εδώ και αρκετά χρόνια.

Δες ακόμη: Ξέρουν οι μαχητές το ρίσκο για την υγεία τους;

Ειδικά για το WWE, ακόμη θυμάμαι την αυτοψία που έγινε στον Chris Benoit όταν σκότωσε την οικογένεια του και μετά αυτοκτόνησε και βρέθηκε ο εγκέφαλος του να είναι σαν 85χρονου ασθενή με πάρκινσον!

Στα μαχητικά αθλήματα, ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση μέχρι τώρα ήταν του Gary Goodridge που έχει συνολικά 85 αγώνες σε ΜΜΑ και Kickboxing, ίσως και άλλους περισσότερους που δεν είναι στο ρεκόρ του. Όμως ο Goodridge έπαιζε υπερβολικά συχνά, σε μια εποχή που τα στάνταρ της ασφάλειας ήταν ανύπαρκτα και οι μαχητές δεν ήξερα ίσως τι ρισκάρουν. Ο Parson είναι πιο σοκαριστική περίπτωση γιατί είχε μόνο 13 αγώνες και ήταν μόνο 25 ετών...

Βέβαια, οι δύο μεγαλύτερες διοργανώσεις, το UFC και το Bellator παρακολουθούν το θέμα από κοντά, έχουν επενδύσει και στηρίζουν την Cleveland Clinic (Professional Fighters Brain Hedata-alth Study), συνέχεια εξετάζουν νέα μέτρα για την ασφάλεια των μαχητών, τους ενημερώνουν κοκ αλλά είναι τόσοι περισσότεροι οι μαχητές που αγωνίζονται σε άλλες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο που δεν υπάρχει καμία φροντίδα και καμία ενημέρωση οπότε το θέμα των εγκεφαλικών τραυματισμών στο ΜΜΑ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμό τα επόμενα χρόνια.

Δες ακόμη: H τραγική περίπτωση του Gary Goodridge και η εγκεφαλική ζημιά που υπέστη ως μαχητής

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Σοκαριστικό βίντεο: 38χρονος σκότωσε με μια γροθιά πατέρα επτά παιδιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Θρυλικοί τσαμπουκάδες στα ελληνικά γήπεδα μπάσκετ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτή είναι η καυτή Κουβανή που «έβαλε φωτιά» στο Hands of Stone! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ