MMA

Ο Μάνος Αρβανίτης μας μαθαίνει πως "παντρεύεις" καράτε και γυμναστική με τη νομική!

Ο Μάνος Αρβανίτης μας μαθαίνει πως "παντρεύεις" καράτε και γυμναστική με τη νομική!

Ο Μάνος Αρβανίτης αποκαλύπτει μέσα απ' το fightsports.gr, το πώς κατάφερε να "παντρέψει" τη γυμναστική, το καράτε και τη... νομική!

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του ο άνθρωπος έχει μέσα του έμφυτο το παράπονο της έλλειψης χρόνου. Πόσες φορές έχετε πιάσει τον ίδιο σας τον εαυτό να γκρινιάζει στον γεροχρόνο που είναι τόσο σύντομος και σε κάνει να μετανιώνεις για πράξεις που έκανες ή δεν πρόλαβες να κάνεις; Η απάντηση είναι άπειρες...

Σήμερα στο Fightsports θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του Μάνου Αρβανίτη. Ο Μάνος υπήρξε ενεργός αθλητής του καράτε με διακρίσεις και πάντα εντός στόχων. Ερωτευμένος με τη γυμναστική, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας "πάντρεψε" τον έρωτα με την επιστήμη ακολουθώντας ακαδημαϊκή πορεία στον τομέα της φυσικής αγωγής. Έγινε και δάσκαλος καράτε ενώ συχνά πυκνά στα πρωταθλήματα της ΕΛΟΚ θα τον δεις και να διαιτητεύει...

Πέραν όλων αυτών που ταυτίζονται το ένα με το άλλο ο Μάνος Αρβανίτης βρήκε μια τρύπα μέσα στον χωροχρόνο της καθημερινότητας και πέταξε μέχρι το Λάνκαστερ για να σπουδάσει και νομική ( σ.σ. το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ είναι ανάμεσα στα δέκα κορυφαία του Ηνωμένου Βασιλείου ). Από το 2015, εντός των πολλών ασχολιών του είναι και ασκούμενος δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο του κ. Γ. Αρκουμάνη με δυνατές μάλιστα τις προοπτικές για σπουδαία σταδιοδρομία στα δικαστικά έδρανα.

Ας διαβάσουμε όμως στις παρακάτω γραμμές πώς εξηγεί την πορεία του ο ίδιος ο Μάνος Αρβανίτης με τη συνέντευξη του στο Fightsports.gr:

-Ερώτηση κλισέ, αλλά απαραίτητη στην προκειμένη περίπτωση. Πώς κατάφερες να συνδυάσεις τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο με τις σπουδές;

-Πρωταρχικό ρόλο έπαιξε ότι απέναντι από το παλιό μου σπίτι στην Καλλιθέα άνοιξε σχολή καράτε ο δάσκαλός μου Στέλιος Σκαρογιάννης και σε ηλικία μόλις πέντε χρονών αποφάσισα να ασχοληθώ με την τέχνη αυτή. Αυτός ήταν καιο λόγος που οδηγήθηκα στις πρώτες μου σπουδές, χωρίς να το γνωρίζω άλλωστε στο τόσο μικρό της ηλικίας μου. Όμως το ότι ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το καράτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού με έκανε να θέλω να αναπτύξω τις γνώσεις μου και γι’αυτό επέλεξα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) ώστε να μπορώ να αθλούμαι αλλά και να κάνω το χόμπι μου αργότερα επάγγελμα. Επομένως το ένα με βοηθούσε στο άλλο και αντίστροφα και δεν χρειάστηκε να θυσιάσω κάτι ώστε να επιτύχω και στα δύο.

Τα πρωινά πήγαινα πάντα στα μαθήματα του πανεπιστημίου και τα απογεύματα εκτός από την προπόνησή μου, παρέδιδα συγχρόνως και μαθήματα καράτε σε σχολεία και στο γυμναστήριο και έτσι ξεκίνησε και η επαγγελματική μου πορεία. Σε όλα αυτά με βοήθησε ο δάσκαλός μου που με είχε πάντα κοντά του, με συμβούλευε και μου έδωσε την δυνατότητα να εργαστώ κατευθείαν από όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο και συνεχίζει να με βοηθάει και να με συμβουλεύει.

Είναι οικογένεια για μένα και άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο γυμναστήριο «House of Champions» όλες οι γενιές που πέρασαν έρχονται ακόμα και σήμερα για προπόνηση και αν δείτε το κλίμα που επικρατεί είναι ότι όλοι έχουμε τέλειες σχέσεις, ο ένας βοηθάει τον άλλο και οι νέες γενιές που έρχονται περνάνε από εμάς και μας εκπροσωπούν επάξια.

-Τελικά αποτελεί επιτακτική ανάγκη να θυσιάσεις κάτι για να πετύχεις κάπου αλλού ή είναι εφικτό να βρεθεί χρόνος για όλα;

-Από την ηλικία των 15 μέχρι και των 18 έπρεπε να επικεντρωθώ και στις πανελλήνιες εξετάσεις για να περάσω σε μια καλή σχολή. Ο στόχος μου ήταν ανάμεσα στην νομική και στα ΤΕΦΑΑ. Επίσης ήταν χρόνια επιτυχιών στο καράτε, με αρκετά πανελλήνια πρωταθλήματα και μερικά ταξίδια στο εξωτερικό. Πολλές φορές θυμάμαι τον εαυτό μου να λέω στους γονείς μου ότι «ναι πάω φροντιστήριο αγγλικά ή για τα μαθήματα του λυκείου αλλά πήγαινα απέναντι στο γυμναστήριο για να κάνω καράτε. Το καράτε ήταν αυτό που με βοηθούσε ώστε να διαβάσω μετά την προπόνηση. Με λίγη θέληση καταφέρνεις πολλά και δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τίποτα απλά να δουλέψεις για αυτό που θες να πετύχεις και ο χρόνος θα βρεθεί για όλα χωρίς να στερηθείς τίποτα.

-Η οικογένειά σου στήριξε όλα σου τα θέλω ή δόθηκε μεγαλύτερη βάση στα μαθήματα και τις σπουδές;

-Η οικογένεια μου ποτέ δεν μου έλεγε ή μου επέβαλε τι να κάνω. Οι γονείς μου με άφηναν να διαλέγω μόνος μου αυτό που ήθελα, με αρκετές φορές να διαφωνούν. Τελικά όμως είναι ευχαριστημένοι για το πώς μας μεγάλωσαν και εμένα και τον αδερφό μου ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω εγώ!

Επίσης, δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψε ή στερήθηκα κάτι….

«Όχι» έχω ακούσει αρκετές φορές αλλά καταλαβαίνω τώρα το δίκιο των γονιών μου. Προσπαθούσαν και προσπαθούν να μου δίνουν πάντα ότι είχα ανάγκη. Από πλευράς καράτε να μου πληρώνουν εξοπλισμούς και ταξίδια και από πλευράς σπουδών για τα ΤΕΦΑΑ φροντιστήρια για την εισαγωγή μου μέσω των Πανελλήνιων εξετάσεων.

«Και αυτά είναι τα ελάχιστα που μου πρόσφεραν ως γονείς» διότι τα σημαντικότερα ήταν οι συμβουλές και η καθοδήγηση τους. Τους ευχαριστώ που είναι πάντα δίπλα μου σε ότι και αν κάνω και στην αμέριστη και ανιδιοτελή στήριξή τους.

-Τελειώνοντας τη νομική, όχι απλά ξεκίνησες τη σταδιοδρομία σου σαν δικηγόρος, αλλά τελείωσες και τη γυμναστική Ακαδημία. Αυτό το… πάντρεμα πώς το πέτυχες;

-Όσον αφορά τις νομικές μου σπουδές είχα την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση από την οικογένεια μου και πάλι που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Θείος μου Γεώργιος Αρκουμάνης και η θεία μου, η αδερφή της μητέρας μου που με βοηθάνε σε ότι και αν κάνω σαν γονείς μου. Αυτό το «πάντρεμα» λοιπόν έγινε από πρόταση του θείου και της θείας μου για σπουδές στην Νομική Επιστήμη καθόσον ο θείος μου είναι δικηγόρος και γνωρίζει πόσο πολύ θα μπορούσαν οι γνώσεις να με βοηθήσουν στη συνέχεια της ζωής μου.

Η απάντησή μου ήταν θετική και ενώ μου απέμεναν δύο μαθήματα στα ΤΕΦΑΑ για να πάρω πτυχίο έφυγα για σπουδές στο Lancaster University της Αγγλίας. Στους πρώτους μήνες παίρνω και το πτυχίο μου από τα ΤΕΦΑΑ και επικεντρώνομαι στις υψηλές απαιτήσεις του πανεπιστημίου του Lancaster.

Ποτέ όμως δεν αφήνω πίσω το καράτε και στο πανεπιστήμιο. Ασχολούμαι με την προπόνηση της πανεπιστημιακής ομάδας και κατεβήκαμε σε διάφορα τουρνουά. Τελειώνοντας το πτυχίο μου και το μεταπτυχιακό μου ολοκλήρωσα και αυτόν τον στόχο μου. Οι νομικές σπουδές είναι η εξέλιξη αυτού που έκανα πρώτα διότι πάντα έχω στο μυαλό μου εκτός των άλλων θεμάτων και το αθλητικό δίκαιο, όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο.

-Αυτή τη στιγμή πως μπορείς να συνδυάζεις τα δικαστήρια, τη γυμναστική και τη διαιτητική σου καριέρα στο καράτε;

-Και τα τρία πράγματα που με ρωτάς είναι αυτά που θέλω να κάνω. Διαφορετικά κατά πολύ μεταξύ τους αλλά είναι αυτά που γεμίζουν τη δική μου ζωή. Καθημερινά ασχολούμαι πλέον με την νομική στο γραφείο του θείου μου ως ασκούμενος δικηγόρος, έπειτα αθλούμαι όσο μπορώ σε μικρότερο βαθμό πλέον διότι δεν μου μένουν πολλές ώρες για προπόνηση, πηγαίνω και για μπάλα με φίλους για να μην χάνω την φυσική μου κατάσταση και τέλος αποφάσισα εφόσον δεν παίζω πλέον αγώνες καράτε για να μην απομακρύνομαι από αυτό που με κάνει ευτυχισμένο και με γεμίζει να ασχοληθώ με την διαιτησία και να αφήσω στους νεότερους την αθλητική πορεία και ως διαιτητής πλέον να βοηθήσω στην ανάδειξη του αθλήματος, αλλά και νέων ταλαντούχων αθλητών, αλλά και να μπορέσω παράλληλα να ακολουθήσω μια καλή πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όσον αφορά το κομμάτι της διαιτησίας.

-Τι συμβουλεύεις τους νεότερους ως προς τις σπουδές και τον αθλητισμό;

-Η συμβουλή μου είναι να συνδυάσουν κάθε τι που αγαπούν και τους εκφράζει γιατί μόνο τότε θα είναι ευτυχισμένοι και θα μπορούν να αναδείξουν πράγματα και ιδέες για αυτό που κάνουν με πάθος. Να μην συμβιβάζονται και να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα. Να οδηγηθούν στην γνώση και να σπουδάσουν αυτό που πάντα ήθελαν για να μπορέσουν αργότερα να μην βλέπουν την εργασία τους σαν δουλειά αλλά σαν κάτι που θα τους σηκώνει από το κρεβάτι με χαρά και θα μπορούν να δημιουργήσουν καινούργια πράγματα.

Ένα παράδειγμα είναι ότι ένας καλός αθλητής δεν είναι απαραίτητα και καλός προπονητής αν δεν κάτσει να διαβάσει πρώτα για το πώς θα γίνει προπονητής. Αυτό που θέλω να πω είναι να ακούνε τον εαυτό τους να επεξεργάζονται και να αναλύουν τις συμβουλές των άλλων και να κρατάνε τα θετικά που έχει να τους δώσει ο καθένας που συναναστρέφονται. Στο τέλος να κάνουν μόνοι τους τις επιλογές τους και όχι άλλοι για αυτούς.

-Σαν νομικός πλέον μπορείς να στηρίζεις τους αθλητές κι απ’αυτή σου την ιδιότητα;

-Η νομική είναι μια επιστήμη που μέσα από το διάβασμα κατάλαβα ότι καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα γνώσεων. Ασχολείσαι με κάθε τι που στην αρχή φαίνεται ότι δεν λύνεται αλλά στην πραγματικότητα κάθε πρόβλημα έχει παραπάνω από μια λύσεις και δεν είναι τίποτα μαύρο ή άσπρο αλλά υπάρχει και το γκρι. Μέσα από το αθλητικό δίκαιο που έχω διδαχθεί ακόμα και σε πρώτο στάδιο από τα ΤΕΦΑΑ μπορώ και βοηθάω αθλητές αλλά και σωματεία όταν αυτό μου ζητηθεί.

Ξεκινώντας από θέματα που μπορούν να λυθούν σχετικά πιο εύκολα, όπως απορίες για τον αθλητικό νόμο, τις μοριοδοτήσεις αθλητών, την εισαγωγή σε πανεπιστήμιο ή στο δημόσιο, τα διάφορα προβλήματα με τα δελτία αθλητών, μέχρι τη σύσταση συλλόγου, και καταστατικού.

Επίσης υπάρχουν και τα πιο σοβαρά θέματα που φτάνουν στο σημείο των δικαστηρίων όπως ασφαλιστικά μέτρα ή μηνύσεις όταν κάποιοι άνθρωποι δεν συμφωνούν με τις πράξεις άλλων ή προσπαθούν να αποκτήσουν κάτι που δεν τους ανήκει και δυστυχώς στον χώρο του αθλητισμού είναι ένα κομμάτι που το συναντάμε πολύ συχνά.

-Θεωρείς τον εαυτό σου χαρισματικό ή σε όλες σου τις επιτυχίες είχες αυτό που λέμε πρόγραμμα;

-Το να είσαι χαρισματικός για μένα σε κάποιο άθλημα ή σε κάποια εργασία που έχεις επιλέξει σε βοηθάει μέχρι κάποιο βαθμό, αλλά αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους άλλους είναι η σκληρή δουλειά και το πόσο εσύ θα επιλέξεις να δουλέψεις γι’αυτό που θες να κερδίσεις ή να κατακτήσεις. Επομένως σε αυτό που με ρωτάς η απάντηση είναι ότι δούλεψα για να φτάσω στην ολοκλήρωση αυτών που επέλεξα και ακόμα δουλεύω και διαβάζω πολλές ώρες για να επιτύχω σε αυτά που έχω επιλέξει, διότι στόχος μου είναι αυτό που κάνω να καταφέρω να το κάνω όσο καλύτερα γίνεται και να μπορέσω να δημιουργήσω κάτι νέο μέσα στον χώρο τον οποίο ασχολούμαι με ιδέες που ήδη προσπαθώ να πραγματοποιήσω. Άρα το πρόγραμμα και η σκληρή δουλειά είναι η απάντηση μου.

-Το να γίνει κάποιος δικηγόρος όλοι γνωρίζουμε πως απαιτεί διάβασμα. Σε βοήθησε ο αθλητισμός για να έχεις καθαρό μυαλό τις στιγμές της μελέτης;

-Το πρώτο πράγμα που με βοήθησε στο διάβασμα ήταν ο αθλητισμός. Ο δάσκαλός μου Στέλιος Σκαρογιάννης πάντα έλεγε: Όταν θα μπεις να παίξεις τον αγώνα σου να έχεις ένα πλάνο από πριν. Αυτό σήμαινε ότι από πριν έπρεπε να είχες δουλέψει με τον εαυτό σου, να ήξερες τα δυνατά σου σημεία αλλά και τα μειονεκτήματά σου. Αυτό ήταν που σε ολοκλήρωνε διότι σε έβαζε στο «τρυπάκι» να δουλέψεις πριν τους αγώνες κατά την διάρκεια αλλά και μετά τους αγώνες για να διορθώσεις τα λάθη σου. Είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος όπου την πήρα και την προσάρμοσα και στις σπουδές μου. Πριν τις εξετάσεις έπρεπε να έχω διαβάσει, στις εξετάσεις έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και την ημέρα των αποτελεσμάτων έπρεπε να διορθώσω τα λάθη που τυχόν θα είχα κάνει για να μην τα ξανακάνω. Επίσης όταν ήμουν Ελλάδα αλλά και όταν σπούδαζα στην Αγγλία αν δεν είχα αθληθεί πρώτα δεν είχα καθαρό μυαλό. Όταν θα έβγαινα για να προπονηθώ γύρναγα στο δωμάτιό μου με άλλη διάθεση και μπορούσα να διαβάσω πιο εύκολα. Επίσης από το καράτε έμαθα να είμαι πειθαρχημένος. Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω και πάντα άκουγα τον δάσκαλό μου είτε αυτό αφορά το καράτε ή τα μαθήματα του πανεπιστημίου.

-Πώς μοιράζεις το χρόνο σου τώρα ανάμεσα στη μεγάλη σου αγάπη που είναι η γυμναστική και το καράτε με την επαγγελματική σου πορεία στα έδρανα;

-Δυστυχώς έχω αφήσει λίγο πίσω τις προπονήσεις. Ο λόγος είναι ότι τελειώνω αργά από την δουλειά αλλά συνεχίζω να γυμνάζομαι όσο μπορώ, παίζω και λίγη μπάλα μια φορά την εβδομάδα με φίλους και κάνω και κολύμπι. Για να μην χάνω την επαφή με το καράτε που τόσο πολύ αγαπώ αποφάσισα να είμαι στην διαιτησία σε όλο και περισσότερα πρωταθλήματα και για αυτό ευχαριστώ τον Δάσκαλο Ιωάννη Κανέλλη που με διδάσκει τους κανόνες τις διαιτησίας και με την βοήθειά του ευελπιστώ να έχω ένα καλό μέλλον. Άλλωστε το ότι έχω αγώνες στα πόδια μου και το νεαρό της ηλικίας μου ίσως με οδηγήσουν σε έναν δίκαιο και καλό διαιτητή ώστε να συμβάλλω και εγώ στην ανάδειξη του καράτε ως Ολυμπιακού Αθλήματος πλέον, μια θέση που πιστεύω ότι μπορεί άνετα να έχει αυτό το άθλημα

-Φοβερά χτυπήματα το μαουάσι και το γιακουζούκι. Η γνώση όμως θα έλεγες πως είναι το δυνατότερο όπλο του ανθρώπου;

-(Γέλια) Έχεις δίκιο, τους περισσότερους πόντους τους έχω πάρει με μαουάσι και γιάκου και βασικά με τοπικόμι με το μπροστινό μου χέρι διότι με βοήθαγε το ύψος μου και τα μακριά άκρα μου. Η γνώση θα σε πηγαίνει πάντα ένα βήμα πιο μπροστά σε ότι και αν κάνεις. Στην ουσία αν είσαι διαβασμένος θα κάνεις καλύτερα αυτό που ήδη κάνεις, θα βρίσκεις καινούργιους τρόπους και καινούργιες ιδέες για να εξελίξεις οτιδήποτε θες. Σε αυτό το ερώτημα είναι δύο διαφορετικά στοιχεία που σε συμπληρώνουν.

Η καλή αθλητική πορεία και η προπόνησή σου σε κάνουν έναν ολοκληρωμένο αθλητή και σε βοηθάνε στην ανάδειξή σου. Όσον αφορά τις γνώσεις είναι κάτι που θα πρέπει να επιδιώκεις από μόνος σου. Μπορεί να είσαι καλός αθλητής γιατί θα έχεις δουλέψει για αυτό αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις αναπτύξει τις γνώσεις σου. Σημαντικό για μένα είναι να φτάνεις σε ένα καλό βαθμό και τα δύο στοιχεία σε οτιδήποτε επιλέγεις. Αθλητική προπόνηση και σπουδές, κάτι βέβαια που δεν το λέω εγώ αλλά είναι το γνωστό σε όλους νους υγιής εν σώματι υγιή.

Γεννημένος το 1987, ο Καλλιθεάτης Μάνος έμαθε όλα τα μυστικά του καράτε από τον Στέλιο Σκαρογιάννη στο «House of Champions» , κατάφερε να πετύχει στις σπουδές του και ξεκάθαρα πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί φωτεινό παράδειγμα στη νέα γενιά Ελλήνων που θέλουμε να επανδρώσουν την ταλαιπωρημένη τούτη χώρα.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Dani Bolina: Η εκρηκτική Βραζιλιάνα φτιάχνει κορμί με Jiu Jitsu (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
Η Ελλάδα κρυώνει, η Mackenzie Dern... φλέγεται! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
Danny Pimsanguan: To κορίτσι του Cody θα σε στείλει αδιάβαστο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ