MMA

Noκ άουτ ή νοκ ντάουν: Πως θα το διαχειριστείς μέσα κι έξω απ' το ρινγκ

Noκ άουτ ή νοκ ντάουν: Πως θα το διαχειριστείς μέσα κι έξω απ' το ρινγκ

Το να φας ένα νοκ ντάουν κατά την διάρκεια του αγώνα ή ακόμα και ένα νοκ άουτ δεν είναι τόσο οδυνηρό εκείνη την στιγμή όσο να το διαχειριστείς στην συνέχεια του.

Πολλοί αθλητές έχουν δεχτεί πανίσχυρα νοκ ντάουν και επανήλθαν γυρίζοντας το παιχνίδι και άλλοι έπεσαν νοκ άουτ και επανήλθαν πιο δυνατοί σε επόμενα παιχνίδια.

Πρόκειται για περιπτώσεις που είναι αξιοθαύμαστες και παραδείγματα προς μίμηση. Ο λόγος που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς, είναι διότι ενώ έχεις δεχτεί ένα τόσο βαρύ χτύπημα, θα πρέπει να σταθείς στα πόδια σου ξανά, με τον αντίπαλο να έχει σκοπό να σε...τελειώσει άμεσα.

Το κοινό να ζητωκραυγάζει, o προπονητής σου φωνάζει και συνάμα ανησυχεί και εσύ πρέπει να ανταπεξέλθεις εν μέσω ζαλάδας και σύγχυσης.

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι διότι αν το νοκ ντάουν σε έχει βρει στο κεφάλι το καλό νέο είναι πως δεν θα πονέσει όσο ένα νοκ ντάουν στο σώμα που έχεις την απόλυτη συναίσθηση όταν το δέχεσαι, ωστόσο η διαχείριση του είναι σαφώς δυσκολότερη.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο αθλητής βρεθεί στο καναβάτσο, το πρώτο που έχει να κάνει είναι να πάρει τον χρόνο του. Ενώ ο διαιτητής μετράει μέχρι το δέκα, θα επιδιώξει να σηκωθεί λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος και όχι άμεσα. Μπορεί ο μαχητής να νιώθει καλά αλλά το νευρικό του σύστημα χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο να επανέλθει και το σώμα του ίσως να μην είναι τόσο καλά.

Πολλοί αθλητές δεν θυμούνται το νοκ ντάουν που δέχτηκαν ακόμα και ολόκληρο τον γύρο που έπαιξαν. Ο δεύτερος σημαντικός στόχος που πρέπει να έχει ένας αθλητής αφού δεχτεί ένα ισχυρό χτύπημα είναι να βρει την ισορροπία του και να σταθεί στα πόδια του. Το ότι μπορεί να μην πονάει εκείνη την στιγμή δεν τον κάνει να έχει συναίσθηση 100%.

Ο στόχος εκείνη την στιγμή είναι να επιβιώσει έναντι του αντιπάλου. Τα χέρια του μπορεί να είναι βαριά και να μην ακολουθούν την θέληση του. Η ψυχραιμία είναι ένα προσόν που πρέπει να διατηρεί ακέραιο ο μαχητής καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, πόσο μάλλον σε μία τόσο δύσκολη περίπτωση.

Νιώθει ανάμικτα συναισθήματα, θέλει να αμυνθεί, να κλάψει, να ουρλιάξει, να βγάλει τον αντίπαλο του νοκ άουτ αλλά και όποιον βρίσκεται εκεί γύρω. Στην προσπάθεια ανάκτησης της ισορροπίας του θα πρέπει να στήσει «παγίδες». Να αμυνθεί έξυπνα, διώχνοντας με κάποια χτυπήματα τον αντίπαλο που τον πιέζει και να του δείξει πως δεν έχει τελειώσει το ματς.

Αν έχει πληγωθεί βαριά μία καλή λύση είναι το clinching, δηλαδή οι αγκαλιές και η πάλη στο μποξ που παίζουν καθοριστικό ρόλο και σε κάποιους δίνουν ανάσες και χρόνο να επανέλθουν. Αφού ολοκληρωθεί το παιχνίδι είτε με νοκ ντάουν που έχει δεχτεί είτε με νοκ άουτ αρχίζει μία δεύτερη ιστορία για τον μαχητή. Να επανέλθει ψυχολογικά και φυσικά να φροντίσει για την υγεία του.

Δεδομένα θα πρέπει να μεταβεί σε ένα νοσοκομείο για να κάνει εξετάσεις και να βεβαιωθεί πως όλα βαίνουν καλώς. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μαχητές έπεσαν σε κώμα νιώθοντας πονοκεφάλους και ζαλάδες.

Η πυγμαχία και γενικά τα μαχητικά αθλήματα δεν είναι παιχνίδια. Παιχνίδι είναι το ποδόσφαιρο, τα χτυπήματα είναι μία πολύ σοβαρή περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Είσαι ασφαλής αν είσαι αντίστοιχα υπεύθυνος.

Το επόμενο βήμα είναι να απέχεις για κάποια περίοδο από τα σπάρινγκ ώστε να μην επιβαρυνθείς κι άλλο. Παίζει ρόλο βέβαια και πόσο βαρύ ήταν το νοκ άουτ. Αν ήσουν εκτός για μερικά λεπτά τότε πρέπει να απέχεις από την προπόνηση έξι μήνες!

Αν διαπιστωθεί στις εξετάσεις πως έχεις κάποιο αιμάτωμα αυτός ίσως σε αναγκάσει να σταματήσεις και οριστικά το σπορ. Στο ψυχολογικό κομμάτι αφού έχεις δεχτεί ένα σοβαρό νοκ άουτ μπροστά στο πλήθος σίγουρα δεν θα είσαι και ο πιο ευχάριστος άνθρωπος τις επόμενες μέρες. Τα συναισθήματα της απογοήτευσης ίσως να είναι έντονα.

Αλλά από την στιγμή που δέχτηκες να μπεις σε ένα τόσο απαιτητικό σπορ εξαρχής θα πρέπει να νιώθεις νικητής για κάτι που ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει και κάνεις εσύ! Καλό είναι να σκεφτόμαστε πως και μεγάλοι αθλητές έχουν δεχτεί νοκ άουτ που για κάποιους ήταν ντροπιαστικά όμως στην πραγματικότητα ήταν απλά μία χαμένη μάχη.

Άλλωστε μία κακή στιγμή ή και αρκετές άλλες δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα και αυτά που έχει να δώσει κάποιος σαν μαχητής. Αν το ξεπεράσεις τώρα ήρθε η ώρα να δουλέψεις για να βελτιωθείς. Δες σε βίντεο τα λάθη σου και πρόσεξε τι έκανες όταν αμυνόσουν για να το αλλάξεις. Δούλεψε πάνω στις αδυναμίες σου και κάνε όπλο την μελέτη σου.

Κάνε σπάρινγκ με αθλητές που έχουν διαφορετικό στυλ για να προσπαθήσεις να καλύψεις όλα τα ενδεχόμενα. Στόχοι, σάκος, σπάρινγκ και βιντεοθεραπεία είναι η λύση για να ξεπεραστεί μία κακή στιγμή. Όταν πια έχεις γεμίσει αυτοπεποίθηση, ο φόβος να μην επαναληφθεί το νοκ άουτ, θα φύγει με τον καιρό.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Σοκ και δέος: Η καυτή Anzhelika Anderson θα σε… γονατίσει! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ρώσοι χούλιγκανς εκπαιδεύονται στα γυμναστήρια για να κυνηγήσουν τους Άγγλους (ΒΙΝΤΕΟ)

Ring Girl του UFC ποζάρει σε παραλία του Μαϊάμι και προκαλεί πανικό (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ