MMA

Κόντρα GSP με UFC για την ελευθερία του!

Κόντρα GSP με UFC για την ελευθερία του!

Στα χαρακώματα βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες, ο πρώην υπερπρωταθλητήςGeorges St Pierreκαι τοUFCγια το συμβόλαιο του Καναδού. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε κόντρα εδώ και καιρό για το αν θα επιστρέψει στην ενεργό δράση ο GSP.

Ο "Rush" θέλει να επιστρέψει αλλά σύμφωνα με το παλιό του συμβόλαιο που είναι ακόμα εν ενεργεία, αυτός είχε πολλά έσοδα από τους χορηγούς του όπως η Under Armour. Το UFC όμως εδώ και λίγο καιρό έχει αποκλειστική συμφωνία με την Reebokπου απαγορεύει στους αθλητές να φοράνε όχι μόνο άλλες μάρκες ρουχισμού αλλά ακόμη και άσχετους χορηγούς πάνω στις νέες στολές.

Που σημαίνει ότι ο Καναδός θα έχανε πολλά έσοδα λόγω των χορηγών αφού η πληρωμή της reebok θα ήταν μερικές χιλιάδες δολάρια (η αμοιβή του πριν αποσυρθεί ήταν συνολικά 5-7 εκατ. δολάρια. τον αγώνα με χορηγούς και PPV). Προφανώς ο Καναδός ζητάει από το UFC να καλύψει την διαφορά που το ίδιο προκάλεσε αλλά ο Dana White και η νέα ιδιοκτησία όχι μόνο δεν θέλουν αλλά ο πρόεδρος του UFC συνεχίζει να αμφισβητεί ότι ο Καναδός θέλει να αγωνιστεί προφανώς για να τον πιέσει.

GSP: Είμαι ελεύθερος !

Ο GSP βγήκε στην εκπομπή του Ariel Helwani και αποκάλυψε ότι με τους Fertita σαν αφεντικά ήταν κοντά στην συμφωνία αλλά μόλις ήρθαν τα νέα αφεντικά την απέσυραν αφού του είπαν ότι θα είναι ρίσκο αφού δεν τον γνωρίζει ο κόσμος το ίδιο καλά (!!!!). Μιλάμε για έναν μαχητή που εκτός του ότι έχει πετύχει μέχρι τώρα και που ήταν για χρόνια ο πιο εμπορικός μαχητής του UFC κρατώντας μια ολόκληρη χώρα πάνω του (Καναδάς) μόνο και μόνο σε μισή φήμη για ματς με Conor η Anderson, έγινε χαμός στα social media.

Η πιο σημαντική αποκάλυψη του όμως ήταν ότι προσέλαβε έναν μεγαλοδικηγόρο ο οποίος ακύρωσε το συμβόλαιο με το UFC επειδή η εταιρία αρνήθηκε να του δώσει αγώνα με βάση το ισχύον συμβόλαιο (χωρίς reebok δηλαδή) όπως είναι υποχρεωμένη. Ο GSP ανακοίνωσε τον εαυτό του free agent και τα Social media πήραν πάλι φωτιά.

UFC: Τι μας λες!

Λίγο αργότερα φυσικά το UFC απάντησε λέγοντας ότι ο Καναδός δεν είναι ελεύθερος και το συμβόλαιο του ισχύει ακόμη, που σημαίνει ότι, εκτός αν η διοργάνωση συμβιβαστεί και του δώσει αρκετά, πρέπει να ετοιμαστούμε για δικαστήρια!

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που το UFC τρέχει στα δικαστήρια με μαχητή του για θέμα συμβολαίου.

Το παράδειγμα του Randy

To 2007 είχε την μεγαλύτερη από αυτές με τον Randy Couture. Ο "Natural" άφησε 2 υπολειπόμενους αγώνες και την ζώνη του πρωταθλητή και δήλωσε ότι εγκαταλείπει το UFC για διαφορές με την διεύθυνση, μικρότερη πληρωμή από όση άξιζε και τη μη υπογραφή του Fedor Emelianenko τον οποίο ήθελε να αντιμετωπίσει.

Τα δικαστήρια δικαίωσαν το UFC και ο Couture γύρισε ένα χρόνο μετά με νέο συμβόλαιο.

Αλλά τώρα η περίπτωση είναι διαφορετική, ο GSP είναι και πιο πλούσιος και πιο "δυνατός" από τον Couture και είναι πιο αγαπητός και σεβάσμιος σε όλο το χώρο του ΜΜΑ. Επίσης, σε αντίθεση πάλι με τον Randy, έχει και αρκετά δίκαια αφού το ίδιο το UFC αρνείται ουσιαστικά να εκπληρώσει το παλιό του συμβόλαιο.

Το UFC, που ζητάει πολλές φορές από τους μαχητές να τιμήσουν ότι υπογράφουν, αλλάζει κατά το δοκούν τους όρους, όπως με την συμφωνία με την Reebok.

Όμως ο GSP δεν είναι Kung Le, Brendan Schaub κοκ και είναι σοβαρός αντίπαλος που αν κερδίσει δικαστικά θα θεσπίσει ένα σημαντικό δεδικασμένο και ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Εξάλλου το UFC ανοίγει όλο και περισσότερα μέτωπα με όλο και μεγαλύτερα ονόματα. Όπως έγραψε κάποιο Μέσο σωστά χτες, οι νέοι ιδιοκτήτες που πήραν τεράστια δάνεια για να αγοράσουν το UFC, φαίνεται να νοιάζονται για άμεσο χρήμα για να εξυπηρετήσουν και τα δάνεια και αυτό τους κάνει να μην δίνουν την απαραίτητη σημασία σε αθλητές που είναι σπουδαίοι μεν αλλά όχι τόσο δημοφιλείς.

Αλλά αν οι πράξεις τους αναγκάσουν ονόματα όπως ο Aldo, o GSP, o Anderson Silva, o Mark Hunt κ.α. να ενωθούν τότε η διοργάνωση μπορεί να έχει πρόβλημα. Εξάλλου ο Conor και η Ronda δεν θα παίζουν για πάντα. Τι θα γίνει αν κάνουν διάλειμμα όπως φημολογείται ότι θέλει να κάνει ο Ιρλανδός και έκανε η Rousey ή ακόμη χειρότερα, αποσυρθούν;

Το πλεονέκτημα του UFC που σιγά σιγά εξαφανίζεται

Το UFC λειτουργούσε τόσα χρόνια έχοντας ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα σε σχέση με ανταγωνιστικά πιο παλιά σπορ. Ενώ γινόταν όλο και πιο δημοφιλές, λειτουργούσε κάτω από το ραντάρ, με πρακτικές που το ευνοούσαν τρομερά στην ανάπτυξη του. Απαιτούσε από τους αθλητές να συμπεριφέρονται σαν υπάλληλοιαλλά τους υπέγραφε σαν ελεύθερους επαγγελματίες, πρόσθετε στα συμβόλαια ότι ήθελε εκ των υστέρων χωρίς να τους ανταμείβει κοκ.

To 2008 το UFC είχε άλλη μια μεγάλη ανάλογη μάχη. Έχοντας στα σκαριά το πρώτο video game με την THQ απαίτησε από όλους τους μαχητές να παραχωρήσουν τα εμπορικά δικαιώματα χρήστης του ονόματος τους και της εμφάνισης τους, για όλη τους τη ζωή, στο UFC και την εταιρία, χωρίς καμία έξτρα ανταμοιβή. Αυτό σημαίνει ότι το UFC θα μπορεί να βγάλει προϊόντα με την φάτσα του ...Anderson Silva πχ ακόμη και μετά θάνατον χωρίς να δίνει κάποιο ποσοστό σε αυτόν η την οικογένειά του.

Την ίδια εποχή μια ομάδα βετεράνων παιχτών του NHL κέρδισε στα δικαστήρια 28 εκατ. δολάρια αμοιβή για την χρήση του ονόματος τους και της εμφάνισης τους στα παιχνίδια Madden χωρίς την άδεια τους.

Όμως το 2008 οι μαχητές του UFC δεν είχαν καμία εναλλακτική (το PRIDE είχε κλείσει, το AFFLICTION βούλιαζε) , δεν είχαν καμία δύναμη και φυσικά καμία συνοχή (σωματείο για πχ) οπότε υπέγραψαν. Ακόμη και κάποια ονόματα που αρνήθηκαν, όπως ήταν οι μαχητές της AKA John Finch, Josh Koscheck και ένας νεαρός ταλαντούχος με το όνομα Cain Velasquez, κόπηκαν αμέσως από το UFC ως τιμωρία. Λίγες ώρες αργότερα είχαν ξαναυπογράψει παραχωρώντας τα δικαιώματά τους.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα σπορ που γίνεται αυτό, όπως στο NCAA, το Κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ, όπου ενώ τα πανεπιστήμια βγάζουν εκατομμύρια, οι αθλητές θεωρούνται ερασιτέχνες και δεν πληρώνονται ούτε για τον χρόνο ούτε για τα δικαιώματα τους. Βέβαια εδώ μιλάμε για, έστω και τυπικά, ερασιτέχνες όχι επαγγελματίες όπως στο UFC. Ακόμη και έτσι όμως δεν σημαίνει ότι είναι ηθικό απλά δεν έχει βρεθεί κάποιος αρκετά ισχυρός για να το αλλάξει. Δείτε το εξαιρετικό ρεπορτάζ του John Oliver:

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Σοκαριστικό βίντεο: 38χρονος σκότωσε με μια γροθιά πατέρα επτά παιδιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Η απίστευτη ιστορία του Wilder: H άρρωστη κόρη του, το μποξ και το ξύλο σε stalker (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν τερματοφύλακας, έγινε τούμπανο και υπέγραψε με το WWE! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ