MMA

Jiu Jitsu: Τα παιδιά κάτω των 12 να μην μαθαίνουν υποταγές!

Jiu Jitsu: Τα παιδιά κάτω των 12 να μην μαθαίνουν υποταγές!

O John Danaher, ο οποίος συνηθίζει να μοιράζεται την σοφία του γύρω από το Brazilian Jiu Jitsu, αγγίζει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα που έχει να κάνει με τους νεαρούς αθλητές κάτω των 12 ετών.

Μια από τις πιο σεβάσμιες προσωπικότητες στο χώρο του Brazilian Jiu Jitsu, ο John Danaher , συνηθίζει να μοιράζεται την σοφία του γύρω από το άθλημα που υπηρετεί μέσω των social media με μερικά εξαιρετικά άρθρα και αυτή τη φορά αγγίζει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα που έχει να κάνει με τους νεαρούς αθλητές κάτω των 12 ετών. Διαβάστε όλο το άρθρο του όπως το μετάφρασε το fightsports.gr:

"Παιδική προπόνηση: Πάντα απολαμβάνω να προπονώ ταλαντούχους και αφοσιωμένους νεαρούς και νεαρές. Είναι ιδιαίτερα επιβραβευτικό να βλέπεις πόσο γρήγορα καταλαβαίνουν τις τεχνικές του αθλήματος και πως εκφράζονται μέσα από αυτές.

Ένα μέρος της νεανικής προπόνησης που πάντα είχα ενστάσεις είναι αυτό της διδαχής υποταγών σε παιδιά. Προφανώς υπάρχει κίνδυνος στην χρήση των υποταγών. Μια λογική ερώτηση είναι η εξής: Είναι σωστό να διδάσκουμε υποταγές σε πολύ νεαρά παιδιά;

Καταλαβαίνω ότι διάφοροι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις στο θέμα.

Η δική που προσέγγιση είναι να διδάσκω μόνο συγκεκριμένες θέσεις σε νεαρά παιδιά. Δεν προτιμώ να διδάσκω υποταγές σε αθλητές κάτω των 12. Μπορεί να φαίνεται συντηρητικό αλλά νομίζω είναι το καλύτερο για το άθλημα.

Μερικά από τα χειρότερα περιστατικά που έχω δει στο BJJ έχουν να κάνουν με παιδιά και πολύ νεαρούς έφηβους που μπαίνουν σε καταστάσεις όπου ο κίνδυνος που υπάρχει από τις υποταγές που ασκούνται πάνω τους είναι μεγαλύτερος από τις γνώσεις του στο πως θα αμυνθούν και το ανταγωνιστικό περιβάλλον που τους αναγκάζει να μην κάνουν ταπ αουτ.

Μερικές φορές αυτή η πίεση έρχεται από υπερβολικούς γονείς (κάποιοι από αυτούς θα έπρεπε να ντρέπονται) ή από καταστάσεις όπου ο νεαρός μαθητής καθαρά δεν είχε την απαραίτητη γνώση για να αμυνθεί σε μια κατάσταση υψηλής πίεση.

Θυμάμαι στο EBI όπου μια νεαρή έφηβη βρέθηκε σε ένα Heel Hook και δεν ήξερε πως να αμυνθεί αλλά δεν ήθελε να κάνει ταπ στην τηλεόραση, μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό και τραυματίστηκε σοβαρά. Ευτυχώς από τότε έχουν απαγορέψει τα heel hooks για έφηβους στο EBI.

Το πιο επικίνδυνο είναι οι πνιγμοί. Μπορεί να είναι θανατηφόροι σε λάθος χέρια. Δεν πιστεύω ότι είναι έξυπνο να διδάσκουμε σε μικρά παιδιά πνιγμούς. Η ιδέα των πολλών παιδιών, χωρίς επιτήρηση να περπατάνε έξω με την γνώση πως να πνίξουν κάποιον δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Νομίζω το Judo δεν επιτρέπει υποταγές μέχρι μια συγκεκριμένα ηλικία και έχουν ένα εξαιρετικό ρεκόρ ασφάλειας για τα παιδιά από το 1882. Νομίζω αυτό είναι σωστό και για το BJJ. Το άθλημα μπορεί να προσφέρει τόσα πολλά με τα positional skills σε πολύ νεαρούς μαθητές που θα περάσουν χρόνια μαθαίνοντας εξαιρετικές ικανότητες που θα τους βοηθήσουν όταν αργότερα μάθουν υποταγές.
Κάνω μια εξαίρεση για προηγμένα παιδιά που μαθαίνουν εκτός των τυπικών νεανικών τάξεων. Αν δείξουν μια δεδομένη σοβαρότητα και ωριμότητα θα τους μάθω υποταγές και πνιγμούς, αλλά μπορούν να τις χρησιμοποιούν μόνο στην προπόνηση κόντρα σε ενήλικες ή έφηβους αλλά όχι άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να διδάξουμε μια ασφαλή τάξη και να αποφύγουμε πιθανότατα επικίνδυνες γνώσεις σε νεαρούς μαθητές που ακόμη δεν καταλαβαίνουν την σοβαρότητα τους."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ fightsports.gr

Η Heather «The Heat» Hardy θα σε κάνει να… αγαπήσεις το μποξ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
Ο πιο τρομαχτικός συλλέκτης χρεών της Μεγάλης Βρετανίας! (ΒΙΝΤΕΟ)
Απίστευτο βίντεο με δάσκαλο να διδάσκει την πνευματική δύναμη σε μαθητή (ΒΙΝΤΕΟ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ