MMA

H ιστορία του Tae Kwon Do και οι ρίζες του στο Καράτε

H ιστορία του Tae Kwon Do και οι ρίζες του στο Καράτε

Το fightsports.gr κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και σας πηγαίνει πίσω στην ιστορία του Καράτε και του Tae Kwon Do.

Όπως είχαμε γράψει πριν από λίγες μέρες με βάση ένα άρθρο του fightland.com, δύο από τις πιο δημοφιλείς, σήμερα ,πολεμικές τέχνες (ή μαχητικά σπορ αν προτιμάτε) το Karate και το Tae Kwon Do προήλθαν μέσω μιας διαχρονικής μεταφοράς γνώσεων από την Κίνα και το Kung Fu, στην Ιαπωνία και το Karate και από εκεί αργότερα στην Κορέα και το Tae Kwon Do.

Korean Karate

Παρότι έχει υπάρξει μια προσπάθεια να συνδεθεί το Tae Kwon Do με αρχαίες πολεμικές τέχνες των πρώτων Κορεατών, στην πραγματικότητα η ιστορία του είναι πολύ πιο σύντομη και έχει την βάση της στον μεγάλο αντίπαλο (και κάποτε εχθρό) τον Κορεατών, την Ιαπωνία.

Από το 1910 μέχρι το 1945 η Κορέα βρισκόταν κάτω από μια πολύ σκληρή Ιαπωνική κατοχή και αυτό έφερε, τις περισσότερες φορές αναγκαστικά, την μετεγκατάσταση μεγάλου πληθυσμού των Κορεατών στην Ιαπωνία. Ένας από αυτούς ήταν και ο Lee Won-Kun o οποίος βρέθηκε στην Ιαπωνία για να σπουδάσει και στο Πανεπιστήμιο διδάχθηκε το Καράτε από τον δάσκαλο Funakoshi Gichin. Αργότερα όταν γύρισε στην Κορέα, του δόθηκε η άδεια να διδάξει εκεί το άθλημα, πρώτα σε Ιάπωνες και μετά σε επιλεγμένους συμπατριώτες του. Έτσι, ο Lee έγινε ο πρώτος Κορεάτης που δίδαξε το Καράτε στην χώρα του και το ονόμασε "Tang Soo Do" που σημαίνει "O δρόμος των Tang" δηλαδή των Κινέζων. Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο άρθρο οι βάσεις του Karate ήταν στο Κινέζικο Kung Fu και γι' αυτό στην αρχή η λέξη "Karate" ήταν γραμμένη με κινέζικους χαρακτήρες και σήμαινε... "H πολεμική τέχνη των Tang".

Λίγο αργότερα ένας δεύτερος Κορεάτης ο Ro Byung-jik έμαθε το Καράτε στην Ιαπωνία αλλά όντας μεταγενέστερος του Lee, πέτυχε το άθλημα μετά την αλλαγή της ονομασίας, από το Κινέζικο "Karate" στο γραμμένο με Ιαπωνικούς χαρακτήρες "Karate" που σήμαινε "άδειο χέρι". Γι' αυτό όταν ο ίδιος επέστρεψε στην Κορέα ονόμασε το άθλημα "kongsoodo" δηλαδή ο "δρόμος του άδειου χεριού".

Αν και υπήρχαν και άλλοι δάσκαλοι αργότερα που άνοιξαν δικές τους σχολές αυτοί οι δύο θεωρούνται οι πρωτεργάτες της εισαγωγής του Κορεάτικου Karate αρκετά χρόνια πριν αυτό γίνει το σημερινό Tae Kwon Do.

Tae Kwon Do (Τε Κβον Ντο)

Το 1950 πριν φύγει ξανά για την Ιαπωνία ο Lee επέλεξε τον μαθητή του και στρατιωτικό Choi Hong-hi ως αρχηγό της σχολής στη θέση του. Ο Choi είναι ο άνθρωπος που έπαιξε ίσως το μεγαλύτερο ρόλο στην μετατροπή του αθλήματος στο (αρχικό) Tae Kwon Do αν και είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του αθλήματος αφού φέρεται από κάποιους ότι έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο στην χρησιμοποίηση του αθλήματος από την Κορεάτικη CIA σαν εργαλείο καταπίεσης και ελέγχου των πολιτών (σ.σ. αν καταφέρω να βρω το βιβλίο που μιλάει γι' αυτό το θέμα θα κάνω ένα πιο αναλυτικό αφιέρωμα).

Το 1955 ο Choi έχοντας ήδη πετύχει να το βάλει σαν άθλημα στον στρατό, κάλεσε γενικό συμβούλιο των δασκάλων ώστε να αποφασίσουν ένα νέο όνομα για το Κορεάτικο Καράτε, και για λόγους εθνικιστικούς (είπαμε οι Κορεάτες εκείνη την εποχή είχαν τρομερό μίσος για τους κατακτητές Ιάπωνες) αλλά και επειδή σιγά σιγά η τέχνη είχε αρχίσει να αλλάζει σε κάτι σχετικά καινούριο.

Αν και πολλοί ήθελα να χρησιμοποιηθεί η ονομασία taekkyon-do για να συνδεθεί με την παλαιότερη τέχνη Taekkyon, με πρόταση του Choi τελικά επιλέχθηκε η ονομασία Tae Kwon Do που έκανε αναφορά και σε τεχνικές λακτισμάτων και χεριών.

Αυτός ο συσχετισμός του Κορεάτικου Καράτε με το Taekκyon έφερε συνειδητά και πολλές αλλαγές στην ίδια την τέχνη με την έμφαση να δίνεται περισσότερο στα λακτίσματα και στην ταχύτητα αφού ο Choi πρόσθεσε μια πιο επιστημονική προσέγγιση με βάση το E=mc2, σκέφτηκε ότι δηλαδή η ταχύτητα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την μάζα στην τελική ενέργεια!

Έτσι σιγά σιγά φτάσαμε στο Tae Kwon Do, μια πολεμική τέχνη πολύ διαφορετική από το Karate και ακόμη περισσότερο από το White Crane Kung Fu που ήταν η πηγή και των δύο.

Αργότερα ένας άλλος δάσκαλος ο Kim Un-yong, άλλαξε ακόμη περισσότερο το στυλ, φέρνοντας το πιο κοντά στο σπορ παρά στην πολεμική τέχνη που ήταν παλιότερα, με σκοπό να το εισάγει στους Ολυμπιακούς αγώνες και να το κάνει και πιο προσιτό στο ευρύ κοινό.

Οι αυθεντικοί δάσκαλοι του Tae Kwon Do

Στις αρχές της δεκαετίας του ''60, δώδεκα δάσκαλοι του Tae Kwon Do (αν και κάποιοι προτιμούσαν ακόμη να χρησιμοποιούν ονόματα όπως το Tang Soo Do) συναντήθηκαν και αποφάσισαν με προτροπή του Choi Να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστό το άθλημα τους. Έτσι εξηγείται και η ύπαρξη σχολών Tang Soo Doo και όχι Tae Kwon Do σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Άτυχος ληστής έπεσε… θύμα παλαίμαχου πυγμάχου!

Η μυθική απάντηση του Felix Savon για τα 10.000.000 δολάρια!

Η μάχη του αιώνα και το τραγικό τέλος ενός μαχητή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ