MMA

Η αναζήτηση για την τελειότερη γροθιά στην ιστορία της πυγμαχίας

Η αναζήτηση για την τελειότερη γροθιά στην ιστορία της πυγμαχίας

Διάφορες γροθιές έχουν "βαφτιστεί" στο πέρασμα του χρόνου ως "η καλύτερη που έχει πέσει ποτέ σε αγώνα πυγμαχίας", ποιά όμως αξίζει πραγματικά τον τίτλο. Δείτε την απάντηση.

Διαβάζοντας διάφορα άρθρα για τον Muhammad Ali και τον Mike Tyson και τις δύο πιο ξακουστές τεχνικές τους, το " Rope a Dope" και το "Peekaboo"έπεφτα συχνά σε αναφορές σε διάφορες γροθιές ως "η καλύτερη γροθιά που έχει πέσει ποτέ σε αγώνα πυγμαχίας" και αποφάσισα να κάνουμε μια μικρή έρευνα και να εντοπίσουμε όλες αυτές τις γροθιές που έγραψαν ιστορία.

Γιατί εδώ δεν μιλάμε απλά για δυνατή γροθιά αλλά για ένα χτύπημα που συνδυάζει, δύναμη, ταχύτητα, τεχνική, timing αλλά και σημαντικότητα... μιλάμε για την τέλεια γροθιά.

Ξεκινάμε με τον Jersey Joe Walcott και το αριστερό άπερκατ ενάντια στονEzzard Charles

Ο Walcott ήταν ένας από τους λίγους πυγμάχους που πέτυχαν την κορύφωση της καριέρας τους πολύ αργά, ουσιαστικά στο τέλος της. Μετά από 4 αποτυχημένες διεκδικήσεις τίτλου ο Walcott, 37 χρονών πια, καταφέρνει να κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο στην 5η του προσπάθεια βγάζοντας νοκ άουτ τον Charles (από τον οποίο είχε χάσει ήδη 2 φορές) με μια από τις σπουδαιότερες γροθιές που έχουν "πέσει" ποτέ μέσα στο πυγμαχικό ρινγκ.

Ένα αριστερό άπερκατ που μοιάζει έργο τέχνης.

Ο Walcott που έψαχνε nα βρει ένα καλό χτύπημα με το αριστερό του χέρι, κάπου στον 7ο γύρο αποφεύγει μαεστρικά το αριστερό jab του αντιπάλου και πετυχαίνει το αριστερό άπερκατ που έγραψε ιστορία. Ο Charles δεν το είδε ποτέ να έρχεται και αυτά είναι πάντα τα πιο επικίνδυνα χτυπήματα... Προσέξτε επίσης πως με το που πετυχαίνει το χτύπημα, κάνει πίβοτ στα δεξιά του και βγαίνει από την γραμμή επίθεσης του Charles. Δεν χρειάστηκε τελικά αλλά αν το απερκατ δεν είχε βρει στόχο τόσο καθαρά, ο Charles μπορεί να επανερχόταν με δικό του χτύπημα και με το πίβοτ θα το είχε αποφύγει.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΡΟΘΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.

Ας δούμε όμως λίγο και την συνέχεια της καριέρας του Walcott γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον για το άρθρο μας.

Αμέσως μετά από αυτόν τον αγώνα ο Walcott έδωσε την ρεβάνς στον Charles και τον ξανακέρδισε με απόφαση αυτή τη φορά. Επόμενος και τελευταίος αντίπαλος της καριέρας του, ένας νεαρός και ανερχόμενος πυγμάχος με τρομερή δύναμη τα χέρια του, ο Rocky Marciano.

O Rocky Marciano και η Suzy Q

Ο Marciano είχε ήδη βγάλει ΚΟ τον θρύλο Joe Louis και παρότι ακόμη δεν είχε κάποιο παγκόσμιο τίτλο, το όνομά του ήταν ήδη ακουστό στον κόσμο της πυγμαχίας. Γι΄αυτο όταν ο 38χρονος Walcott κατάφερε στον πρώτο γύρο να ρίξει τον Marciano knockdown για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο κόσμος έμεινε άφωνος.

Ο πρωταθλητής αντί να παίξει έξυπνα και με απόσταση τον πολύ καλό infighter Marciano, όρμησε από τον πρώτο γύρο μπροστά στον αντίπαλο του έτοιμος για να ανταλλάξει χτυπήματα. Αυτό που βρήκε τον Rocky και τον έριξε στο έδαφος ήταν ένα short leading left hook, ένα σύντομο αριστερό hook δηλαδή, το οποίο το έριχνε ο Walcott ως πρώτο χτύπημα, ως άσσο δηλαδή αντί για το Jab. Επειδή και ο Marciano ήταν πάντα επιθετικός και πάντα πήγαινε προς τα μπρος , το hook αυτό ήταν σύντομο και εκρηκτικό. Δεν ήταν αυτή η μαγεία του άπερκατ στον Charles αλλά έκανε την δουλειά του.

Δείτε και πάλι την πίβοτ κίνηση του Walcott στα αριστερά αυτή τη φορά, έξω από την γραμμή επίθεσης του Marciano.

Ο πρωταθλητής θα συνεχίσει να να κερδίζει τους περισσότερους γύρους μέχρι τον 13ο όταν εμφανώς κουρασμένος θα δει τον Marciano να τον χτυπάει στο σαγόνι με το δεξί του χέρι που ο ίδιος είχε ονομάσει Suzy Q, στο πιο δυνατό δεξί straight που έχει παιχτεί ποτέ μέσα στο ρινγκ. Ένα τεχνικά άψογο δεξί straight το οποίο είναι προεξέχον μέλος της λίστας των υποψηφιοτήτων για τη σπουδαιότερη γροθιά όλων των εποχών και θα το δούμε στο επόμενο άρθρο.

Για πολύ μεγαλύτερη και καλύτερη ανάλυση, διαβάστε το άρθρο του Jack Slack (σ.σ. ΘΕΟΣ) στο Fightland για τον Walcott, τον Marciano και όλη την ιστορία τους. Εξαιρετικό άρθρο πηγή για το δικό μου και πολύ πιο αναλυτικό φυσικά.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

H Irina Shayk φοράει τα γάντια της και… βγάζει τα ρούχα της (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτσι σόκαρε τον πλανήτη ο Ζαμπίδης (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πορνοστάρ Kleio Valentien που θέλει ραντεβού με την Ronda Rousey

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ