MMA

Γυναίκες στα μαχητικά: Οι πρώτες των πρώτων!

Γυναίκες στα μαχητικά: Οι πρώτες των πρώτων!

Το fightsports.gr κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στις κορυφαίες κυρίες των μαχητικών αθλημάτων.

Σήμερα είναι η μέρα της γυναίκας, για όσους ζείτε σε κάποια σπηλιά και δεν το καταλάβατε, και το fightsports συνεχίζει τα αφιερώματα στο "δυνατό" φύλλο με μια αναδρομή στις πρώτες των πρώτων γυναικών στα μαχητικά αθλήματα!

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Νωρίς τον 18ο αιώνα: Η Βρετανίδα Elizabeth Wilkinson-Stokes αγωνιζόταν με άνδρες και γυναίκες στους δρόμους του Λονδίνου

1876: H Nell Saunders κέρδισε την Rose Harland στον πρώτο αγώνα πυγμαχίας στις ΗΠΑ και πήρε ως έπαθλο έναν ασημένιο δίσκο σερβιρίσματος.... (TRUE STORY)

1904: Η γυναικεία πυγμαχία εμφανίζεται στους Ολυμπιακούς αγώνες ως άθλημα επίδειξης.

1954: Η Barbara Buttrick έγινε η πρώτη επαγγελματίας πυγμάχος της οποίας αγώνας μεταδόθηκε στη δημόσια τηλεόραση

1993: Η USA BOXING κατάργησε την απαγόρευση στην ερασιτεχνική πυγμαχία, μετά από μήνυση που κατέθεσε και κέρδισε η 16χρονη Dallas Malloy. Την ίδια χρονιά η Malloy συμμετείχε στον πρώτο επίσημο ερασιτεχνικό αγώνα πυγμαχίας όπου κέρδισε με απόφαση την 21χρονη Heather Poyner. Αργότερα έγινε ηθοποιός παίζοντας μάλιστα και στο Jerry Mcguire.

2001: Η Giselle Salandy έγινε ο νεαρότερος άνθρωπος που κέρδισε παγκόσμιο τίτλο πυγμαχίας στα 14 της!

2002: H Aileen Eaton γίνεται η πρώτη γυναίκα που μπαίνει στο hall of fame της πυγμαχίας αν και ήταν promoter και όχι αθλήτρια!

2012: H η γυναικεία πυγμαχία κάνει το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς, σε αυτούς του Λονδίνου, με 3 κατηγορίες βάρους, flyweight (112 lbs), lightweight (132 lbs), και middleweight (165 lbs). Η Βρετανίδα Nicola Adams έγινε η πρώτη γυναίκα πυγμάχος που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο νικώντας την Κινέζα φαβορί, Ren Cancan.

2014: Η Cecilia Brækhus από την Νορβηγία έγινε η πρώτη επαγγελματίας πυγμάχος που συγκέντρωσε όλες τις κορυφαίες παγκόσμιες ζώνες στην κατηγορίας της (Welterweight)

ΜΜΑ

1995: Μία πρώτη μορφή ΜΜΑ κάνει την εμφάνισή της στην Ιαπωνία σε μια μορφή "αληθινών" pro wrestling αγώνων ή Shoot fighting όπου κυριαρχεί η Judoka Svetlana Goundarenko, μέχρι που θα χάσει το 2000 από την Yabushita

1996: Η Yoko Takahasi γίνεται η πρώτη γυναίκα ΜΜΑ μαχήτρια στην Ιαπωνία, αφήνοντας το Pro Wrestling.

2001: Δημιουργείται στην Ιαπωνία η πρώτη εξολοκλήρου γυναικεία ΜΜΑ διοργάνωση, το Smackgirl

2005: Στέφεται η πρώτη ΜΜΑ πρωταθλήτρια στην Ιαπωνία, στο Smackgirl, η Megumi Yabushita

2009: Το Strikeforce είναι η πρώτη μεγάλη MMA διοργάνωση στις ΗΠΑ που βάζει σε Main Event γυναίκες. Ο αγώνας Gina Carano - Christiane Cyborg Santos φέρνει 856,000 θεατές και η Cyborg γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωταθλήτρια σε μεγάλη διοργάνωση των ΗΠΑ.

2012: Ιδρύεται το Invicta, η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ΜΜΑ διοργάνωση στις ΗΠΑ

2012: Η Ronda Rousey γίνεται η πρώτη γυναίκα ΜΜΑ μαχήτρια που υπογράφει με το UFC. Ταυτόχρονα γίνεται και η πρώτη γυναίκα πρωταθλήτρια στην ιστορία της διοργάνωσης αλλά και η πρώτη Ολυμπιονίκης που παίρνει τίτλο του UFC (σε άνδρες και γυναίκες).

2013: Ο πρώτος αγώνας γυναικών στο UFC, όπου η Ronda Rousey κέρδισε την Liz Carmouche, η οποία ήταν και η πρώτη μαχήτρια στο UFC που ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλη.

2014: H Carla Esparza γινεται η πρώτη πρωταθλήτρια της strawweight κατηγορίας του UFC

2014: Η Ronda Rousey γίνεται η πρώτη μαχήτρια σε όλα τα σπορ που αναδεικνύεται αθλήτρια της χρονιάς από το ESPN

2015: Η Ronda Rousey γίνεται η πρώτη ΜΜΑ μαχήτρια (σε άνδρες και γυναίκες) που αναδεικνύεται μαχητής της χρονιάς από το ESPN.

2015: H Holy Holm γίνεται η πρώτη μαχήτρια που κατακτά παγκόσμιο τίτλο και στην πυγμαχία και στο UFC

Στα υπόλοιπα

Η 5 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Kickboxing Kathy Long γίνεται η πρώτη γυναίκα εξώφυλλο στο "Black Belt" περιοδικό

1985: H πρώτη φορά που γυναίκες συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωταθλημα kickboxing της WAKO (semi contact)

1992: Η Αμερικανίδα Ramona Gatto γίνεται η πρώτη γυναίκα παγκόσμια πρωταθλήτρια kickboxing της IKF βγάζοντας νοκ άουτ την Debbie Page

1992: Το Judo γυναικών μπαίνει στους Ολυμπιακούς αγώνες και η πρώτη γυναίκα ολυμπιονίκης στο άθλημα είναι η Κινέζα Zhuang Xiaoyan

2000: Η Αυστραλίδα Lauren Burns γινεται η πρώτη αθλήτρια Tae Kwon Do που κερδίζει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ

2004: H Ελισάβετ Μυστακίδου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια του Tae Kwon Do που κερδίζει Ολυμπιακό μετάλλιο (αργυρό)

2004: H γυναίκες παλεύουν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς και πρώτο χρυσό μετάλλιο παίρνει η Kaori Icho. Στους ίδιους αγώνες η Σταυρούλα Ζυγούρη βγήκε 4η.

2011: Η Keiko Fukuda γίνεται η πρώτη γυναίκα Judoka που παίρνει το 10ο νταν ενώ το 1994 ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε την κόκκινη ζώνη στο ίδιο άθλημα

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Diaz vs McGregor: Πως ο «αλήτης» απ’το Stockton σιώπησε τον περιβόητο!

Fightsports TV: Το ελληνικό κανάλι για... πολύ ξύλο!

Η πορνοστάρ Jenna Jameson τρελαίνεται για τον McGregor

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ