MMA

Γιατί το καράτε δεν δουλεύει σωστά μέσα στο ρινγκ

Γιατί το καράτε δεν δουλεύει σωστά μέσα στο ρινγκ

Διαβάστε γιατί το παραδοσιακό Καράτε όπως και το Tae Kwon Do (και όχι πιο μαχητικά στυλ όπως ο Kyokushin κ.α) δεν δουλεύουν μέσα στο ρινγκ (VIDEOS).

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τις αναλύσεις του Jack Slack στο fightland και όχι μόνο και αυτή τη φορά έγραψε ένα πολύ ωραίο άρθρο για τους λόγους για τους οποίους το παραδοσιακό Καράτε όπως και το Tae Kwon Do (και όχι πιο μαχητικά στυλ όπως ο Kyokushin κ.α) δεν δουλεύουν μέσα στο ρινγκ τόσο καλά όσο ας πούμε στο κλουβί ή σε events που χρησιμοποιούνται ανοιχτές επιφάνειες.

Ως παράδειγμα φέρνει την συμμετοχή του Daniels στο τελευταίο Glory που έχει ένα τέτοιο στυλ και κυρίως στην ήττα του στον τελικό από τον Holzken.στεκόμενος σε δύο κύριους παράγοντες για τους οποίους τα παραδοσιακά στυλ χωλένουν στο ρινγκ:

Α) Τα Low kicks των αντιπάλων και

Β) Οι γωνίες και το μικρό εμβαδόν του ρινγκ που περιορίζουν την κίνηση τους.

Ξεκινάει από τον αγώνα στον ημιτελικό με τον Oliveira όπου η πιο πλάγια στάση του Daniels (επιρροή καράτε ή TKD) είναι εμφανής. Σε αυτόν τον αγώνα όπου ο αντίπαλος δεν μπορεί (ή δεν προτιμάει)να του κόψει τον δρόμο και να τον κλείσει σε κάποια γωνία ο Daniels οργιάζει. Συνεχής κίνηση σε όλο το ρινγκ, γυριστές φαντεζί κλωτσιές με κάθε τρόπο και απόλυτη επικράτηση.

Όταν ήρθε η ώρα του να παίξει με τον Holzken όμως φάνηκε η αδυναμία αυτού του στυλ αφού ο Ολλανδός δεν είχε κανένα πρόβλημα να τον πιέσει στις γωνίες και να του κλείσει κάθε δρόμο και περιθώριο να κάνει το παιχνίδι του. Δείτε τον παρακάτω να προσπαθεί να ξεφύγει αλλά απλά να πέφτει από γωνία σε γωνία και εκεί αναγκάζεται να κάνει πιο ορθολογική τη στάση του και να αμυνθεί με τρόπο που δεν έχει συνηθίσει. Εκεί χάνει το παιχνίδι. (Δείτε και πως περνάει και το Low ο Holken στο 2ο Gif)

Επιπλέον βλέπουμε ότι σε αντίθεση με τον Oliveira, o Holzken όταν μπλοκάρει ένα γυριστό χτύπημα του Daniels αντί να πάει προς τα πίσω, πιέζει αμέσως προς τα μπρος αφού ξέρει ότι εκείνη την ώρα θα είναι εκτός ισορροπίας ο αντίπαλος του και έχει την ευκαιρία να τον κλείσει στη γωνία ή να του περάσει κάποιο χτύπημα.

Δείτε όλη την ανάλυση εδώ είναι εξαιρετική!

Αντίθετα, το κλουβί του ΜΜΑ και τα ανοιχτά ΜΑΤ διοργανώσεων Καράτε ή point fighting είναι πολύ πιο φιλόξενα, όπως έχει αποδείξει και ο Lyoto Machida αλλά και άλλοι πολλοί Καρατέκα. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να είναι βασικό πρόβλημα η στάση που δίνει το δικαίωμα στον αντίπαλο να σημαδέψει τα πόδια που βρίσκονται πιο μπροστά και πιο κοντά του από ότι συνήθως. Κλασσικό παράδειγμα είναι η μάχη του Machida με τον Rua όπου τα Low kicks του Βραζιλιάνου βρίσκουν στόχο ξανά και ξανά, παρά το μεγαλύτερο εμβαδό του κλουβιού και "σπάνε" τελικά την κίνηση του Machida. Το ίδιο ακριβώς θέμα έχουν θίξει πολλοί και για τον Conor Mcgregor που επίσης παίζει με μια φαρδιά και ανοιχτή στάση στα πόδια και θα είναι μεγάλο τεστ η μάχη με τον Aldo που έχει ίσως τα καλύτερα low kicks στο UFC.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Γυναίκες- σωματοφύλακες στην Κίνα κάνουν θραύση!

Kung Fu ενάντια στο MMA! (BINTEO)

Ένας τετράχρονος Bruce Lee!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ