MMA

Φοβερό ντοκιμαντέρ από το BBC για το Weight Cutting στο ΜΜΑ

Φοβερό ντοκιμαντέρ από το BBC για το Weight Cutting στο ΜΜΑ

Το BBC έκανε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για το κόψιμο βάρους στο ΜΜΑ και το πόσο πραγματικά δύσκολο και επικίνδυνο είναι. Η κάμερα ακολουθεί τον Dean Garnett μέσα στις σάουνες, ενώ υπενθυμίζει τους θανάτους των Leandro Souza και του Yian Jang Bing που προήλθαν από το κακό κόψιμο βάρους.

Το BBC έκανε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για το κόψιμο βάρους στο ΜΜΑ και το πόσο πραγματικά δύσκολο και επικίνδυνο είναι. Ακολούθησαν τον Dean Garnett, καθώς προσπάθησε να κόψει 7 κιλά σε ένα βράδυ πριν την ζύγιση, περίπου 10% του συνολικού του βάρους!

Η κάμερα ακολουθεί τον Βρετανό μέσα στις σάουνες, ενώ υπενθυμίζει τους θανάτους των Leandro Souza και του Yian Jang Bing που προήλθαν από το κακό κόψιμο βάρους.

H προσοχή στους κινδύνους του Weight Cutting εντείνεται όλο και περισσότερο και σιγά σιγά αναγνωρίζεται το πρόβλημα και οι επιτροπές και οι υπεύθυνοι αρχίζουν να παίρνουν μέτρα.

Χτες γράψαμε για τις προτάσεις που περιέχουν και την ιδέα να υπάρχει μια βεβαίωση για κάθε μαχητή για το πιο είναι το χαμηλότερο βάρος που μπορεί να αγωνιστεί υγιείς που θα βγαίνει μετά από εξετάσεις από ειδικούς γιατρούς και διαχρονική μέτρηση του βάρους του αθλητή.

Ένα παράδειγμα είναι η ανάρτηση που έκανε σήμερα ο Τόνυ Χριστοδούλου για τον πρώτο του αγώνα στο UFC στην Σουηδία όπου έγραψε τι λάθη έκανε και έφτασε να αγωνιστεί χάνοντας όλη του την μυική μάζα και έχοντας λιποθυμήσει 2 φορές στην διαδικασία πριν την ζύγιση.

Ένα άλλο ενδιαφέρον κείμενο είναι το άρθρο που μας έγραψε ο διατροφολόγος Γιάννης Μαυρίδης πάνω στο Weight Cutting πέρυσι.

Δείτε και ένα μέμο που μοίρασε στους ΜΜΑ μαχητές πρόεδρος της επιτροπής της Καλιφόρνια με το τι να προσέχουν και τι να αποφεύγουν όταν κόβουν βάρος:

"Ανθυγιεινές και επικίνδυνες τεχνικές για το κόψιμο του βάρους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στα μαχητικά σπορ. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι το 39% των ΜΜΑ μαχητών μπαίνουν στην μάχη αφυδατωμένοι. Θερμοπληξία και θάνατος σε αθλητές έχουν ήδη συμβεί στην πάλη και στο ΜΜΑ.

Έχει αποδειχθεί ότι η μεγάλη απώλεια βάρους, σε σύντομο χρονικά διάστημα, και η επανάληψη του κύκλου χάσιμο βάρους, απόκτηση βάρους προκαλεί μειωμένη απόδοση, ανισορροπία ορμονών, μειωμένη θρέψη και αύξηση πιθανότητας για τραυματισμό. Άλλα προβλήματα που απειλούν την ζωή των αθλητών που κάνουν λάθος χάσιμο βάρους είναι:

-Μειωμένη μυική δύναμη και αντοχή, μειωμένη ροή αίματος στους μυς που τους κάνει να λειτουργούν λιγότερο καλά.
-Μειωμένη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού. Η καρδιά δουλεύει περισσότερο και λιγότερο αποδοτικά.
-Μειωμένη αξιοποίηση ενέργειας και οξύδωση.
-Θερμοπληξία: Αυτό παίρνει 4 μορφές- κράμπες-απώλεια συνείδησης-κούραση και εγκεφαλικό που μπορεί να είναι και θανατηφόρο. Η αφυδάτωση προκαλεί μειωμένη ροή αίματος στο δέρμα και τους μυς και έτσι το σώμα δεν μπορεί να ελέγξει την θερμοκρασία του. Δεν μπορεί να ιδρώσει και ανεβαίνει η θερμοκρασία.
-Μειωμένη λειτουργία των νεφρών που μπορεί να οδηγήσει και σε μόνη ζημιά στα νεφρά.
-Πρόβλημα με τους ηλεκτρολύτες
-Εναλλαγές στην διάθεση και στην πνευματική ηρεμία.
-Προβλήματα με τα μάτια
-Αυξημένο ρίσκο για εγκεφαλική ζημιά.

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ:

-Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικές μεθόδους για το χάσιμο βάρους όπως ελαστικές στολές, σάουνες κοκ, διουρητικά και καθαρτικά.
-Μην χρησιμοποιείτε την αφυδάτωση ως συχνή επιλογή για να χάσετε βάρος. Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να πάρει και μέρες.

Να κάνετε:
-Να αφοσιωθείτε σε συνεχή σωστή δίαιτα και εκγύμναση για σωστό έλεγχο του βάρους σας.
-Να διατηρείτε το βάρος σας όλο το χρόνο κοντά σε αυτό που αγωνίζεστε
-Να μένετε ενυδατωμένοι πίνοντας υγρά όλη την μέρα και στις προπονήσεις.
-Ακολουθήστε σωστά διατροφικά προγράμματα φτιαγμένα για τις ανάγκες σας σε μια σωστή και ισορροπημένη δίαιτα.
-Προσέχετε τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής που δεν είναι ελεγμένα από τον αρμόδιο φορέα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά."

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Mε τον Bo δεν μπλέκεις...με τον Bo:Δείτε τον να βάζει γάντια και να κλωτσά σάκο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Η καυτή Veronica Mpanile είναι η αντίπαλος των ονείρων σου (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Barbara Buttrick: Η πρώτη γυναίκα παγκόσμια πρωταθλήτρια με τους 1000 αγώνες! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ