MMA

Fedor Emelianenko: "To πιο δολοφονικό βλέμμα στο ΜΜΑ"

Fedor Emelianenko: "To πιο δολοφονικό βλέμμα στο ΜΜΑ"

Όταν περιμένουμε να δούμε μια σπουδαία μάχη, ειδικά μια της οποίας έχει προηγηθεί και δυνατή κόντρα ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, όσοι είναι πιστοί φανς των μαχητικών, περιμένουν την στιγμή που οι μαχητές κοιτάζονται στα μάτια. (VIDEOS).

Όταν περιμένουμε να δούμε μια σπουδαία μάχη, ειδικά μια της οποίας έχει προηγηθεί και δυνατή κόντρα ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, εκτός από τον αγώνα αυτό καθεαυτό, όσοι είναι πιστοί φανς των μαχητικών, περιμένουν πως και πως μια άλλη στιγμή που πάντα προηγείται της μάχης.

Το staredown

Μια στιγμή που συμβαίνει 2-3 φορές όλες και όλες και κρατάει ελάχιστα δευτερόλεπτα, έχει τόση σημασία στην μαχητική κουλτούρα που μπορεί να ξημεροβραδιαστούμε για να το δούμε live στη ζύγιση πριν τον αγώνα και στο κέντρο του ρινγκ λίγο πριν δώσει ο διαιτητής το "FIGHT".

Με αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα μάλιστα, προσπαθούμε να κάνουμε και προβλέψεις ακόμη και για το αποτέλεσμα της μάχης. Μπήκε ο Conor στο μυαλό του Aldo ή δεν μπήκε; Μασάει ο Diaz ή δεν καταλαβαίνει τίποτα; Ήταν ψύχραιμη η Holy Holm στην επίθεση της Ronda πριν την μάχη τους; Τέτοια και άλλα πολλά αναρωτιόμαστε εμείς πίσω από τις οθόνες μας, λες και μια ανταλλαγή βλέμματος για λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.

Ή μήπως μπορεί;

Οι άνθρωποι των μαχητικών αθλημάτων πάντα έδιναν σημασία σε αυτές τις στιγμές.

"Δύο πράγματα λατρεύω από τα μαχητικά αθλήματα, την μάχη και το staredown"είχε πει πριν λίγα χρόνια ο πρόεδρος του UFC Dana White. Ένοιωθε ότι την ώρα του Staredown, ο τρίτος παρατηρητής μπορεί να δει πάρα πολλά στοιχεία για το τι θα επακολουθήσει αφού η μάχη ξεκινάει από εκείνο το σημείο ουσιαστικά και όχι με το καμπανάκι. Μπορεί να δει σε τι κατάσταση είναι οι δύο μαχητές, αν πήγε καλά το weight cut και κυρίως αν πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από αυτόν που έχουν απέναντι τους ή τους έχει "πάρει τον αέρα" εκείνος. Αυτό εξηγεί και την προσήλωση του στα staredowns που γίνονται μπροστά του μετά την ζύγιση.

Βέβαια αυτός που πραγματικά φαίνεται να λατρεύει την στιγμή του staredown και να προσπαθεί να διαβάσει σαν stalker και την παραμικρή λεπτομέρεια ανάμεσα στους δύο αντιπάλους είναι ο Joe Rogan, o σχολιαστής του UFC:

Αν και οι περισσότεροι έμπειροι μαχητές τονίζουν ότι δεν μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα από ένα staredown, ειδικά όταν είναι ανάμεσα σε έμπειρους μαχητές, εντούτοις, όταν έρχεται η ώρα όλοι φαίνεται να παίρνουν την διαδικασία στα σοβαρά.

"Υπάρχει τόση ένταση εκείνη τη στιγμή"λέει ο Dustin Poirier στο FOX SPORTS . "Μήνες προετοιμασίας. Βλέπεις τις μάχες του, αφοσιώνεσαι στο πως θα τον κερδίσεις... και τον βλέπεις για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο, βλέμμα με βλέμμα. Είναι έντονο. Γιαυτό θερμαίνεται η ατμόσφαιρα τόσο εύκολα. Είναι μεγάλος ο δρόμος μέχρι εκεί και ξαφνικά τον βλέπεις απέναντι σου".

Αυτά ακριβώς τα συναισθήματα μας έχουν δώσει μερικές επικές στιγμές. Τα Staredown του Conor με Aldo και Diaz, το φιλί των Silva και Weidman, η μάσκα του πρώτου με τον Belfort, o τσακωμός του Cormier με τον Jones και φυσικά το επικό Sanchez vs Guida.

Αν έπρεπε να διαλέξω το δικό μου αγαπημένο Staredown, θα ήταν σίγουρα αυτό ανάμεσα στο Mirko "Cro Cop" και τον Wanderlei Silva στο PRIDE. Και οι δύο μαχητές στα καλύτερα τους και οι δύο τους πραγματικοί "killers" μέσα στο ρινγκ σε ένα τρομερό για την εποχή Superfight. Από τη μια ο Wanderlei Silva με τη συμπεριφορά του "μανιακού" που με το ζόρι κρατιέται και από την άλλη ο Κροάτης με το πιο θανατηφόρο βλέμμα που έχει ρίξει ποτέ άνθρωπος.

Όμως, αυτός που πραγματικά ξεχώρισε στο συγκεκριμένο κομμάτι και μάλλον χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα, ήταν ο "τελευταίος Αυτοκράτορας" Fedor Emelianenko. Ο Ρώσος πρωταθλητής του PRIDE δεν μιλούσε πολύ, δεν έδινε συνεντεύξεις και δεν εμφανιζόταν περισσότερο από ήταν απαραίτητο. Σε συνδυασμό φυσικά με τα φοβερά κατορθώματα του μέσα στο ρινγκ, αυτή η φαινομενική απάθεια του Emelianenko όχι μόνο στις συνεντεύξεις αλλά ακόμη και την ώρα που έμπαινε μέσα στο ρινγκ ή την ώρα που το σήκωναν μετά το χέρι, δημιούργησαν έναν μύθο γύρω από τον Ρώσοπου κανείς δεν ήξερε αν είναι αλήθεια ή όχι.

Ακόμη θυμάμαι πριν 10-12 χρόνια τι λέγαμε και εμείς μεταξύ μας. Ότι σκοτώνει αρκούδες στη Σιβηρία με γυμνά χέρια. Ότι είναι πράκτορας της Ρωσίας που όταν δεν εκτελεί κόσμο έξω από το ρινγκ, κερδίζει μέσα σε αυτό. Ότι προπονείται μόνος του στη Σιβηρία και το μυστικό του είναι ένας ζωμός με αίμα ζώων και άλλα τέτοια τραγικά.

Το σίγουρο ήταν ένα. Ότι την ώρα που οι υπόλοιποι προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να "τρομάξουν" τον αντίπαλο ή να "ανεβάσουν" τον εαυτό τους, αυτός φαινόταν σαν να μην νοιάζεται για τίποτα από αυτά. Απαθής μέχρι παρεξηγήσεως, αν και τα τελευταία χρόνια πρόσθεσε ένα χαμογελάκι, στεκόταν απέναντι στον αντίπαλο σαν να ήταν άλλη μια μέρα στο γραφείο και αυτό δημιούργησε μια ατμόσφαιρα γύρω του που "λύγισε" αρκετό κόσμο.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές μαρτυρίες για το βλέμμα του Fedor έρχεται από τονBrett "The Grim" Rogers που τον αντιμετώπισε το 2009 στο Strikeforce. Ο Αμερικάνος ήταν αήττητος τότε, 10-0 νομίζω, και πήγε στη μάχη με την αυτοπεποίθηση του στο φουλ. Η σιγουριά του κράτησε μέχρι την ζύγιση όπου ενώ οι δικοί του του είχαν πει να μην κοιτάξει τον Ρώσο στα μάτια, εκείνος δεν τους άκουσε.

"Δεν έχω φοβηθεί ποτέ κανέναν στην ζωή μου. Αλλά όταν πήγαμε στο staredown κοίταξα στο μάτια του για να του δείξω ότι έχει τελειώσει...και δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Ήταν λες και κοιτούσα στο κενό. Με τρόμαξε",ομολόγησε αυτός μετά την ήττα του από τον Ρώσο με απίστευτο ΚΟ στον 2ο γύρο.

Αν νομίζατε ότι η ομολογία του Rogers είναι τρομερή, διαβάστε τι έγραψε ο ψυχολόγοςDr Joe Bell πριν από αρκετά χρόνια στο περιοδικό Fighters Only για τον Fedor.

"Ο καλύτερος στο Staredown είναι ο Fedor Emelianenko. Δείτε τον: Δεν κάνει επαφή με τα μάτια και όλη του η στάση είναι πολύ χαλαρή. Θα σκεφτείς ότι είναι έτοιμος να κάνει μπαλέτο ή κάτι τέτοιο. Αλλά εδώ είναι το σημαντικό σημείο. Όταν ο διαιτητής τους λέει να πάνε πίσω στις γωνίες τους ο Fedor ξαφνικά γυρνάει το κεφάλι και κοιτάει κατάματα τον αντίπαλο του - ή διαπερνάει τον αντίπαλο του θα έπρεπε να πω. Αυτού του είδους το βλέμμα είναι συνδεδεμένο με αντικοινωνικές συμπεριφοριακές διαταραχές και ψυχοπαθείς. Δεν κοιτάνε εσένα ακριβώς, αλλά σε διαπερνάν. Χωρίς συναίσθημα. Πάει πιο βαθιά από επίπεδο του δέρματος. Θα δεις πολλούς μαχητές που θα πιάσουν αυτό το βλέμμα και ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν θέλουν να βρίσκονται εκεί. Ο Wanderlei Silva έχει ένα Staredown που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι "αυτό θα πονέσει", του Fedor σε κάνει να σκέφτεσαι "μπορεί και να πεθάνω εδώ"

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Όταν οι πορνοστάρ μαθαίνουν ΜΜΑ από έναν μαχητή του UFC (BINTEO)

Zara Phythian: H martial artist που θα σε κάνει να χάσεις το μυαλό σου (ΦΩΤΟ & BINTEO)

Πανηγύρισε... μπουκετιάζοντας τον αντίπαλο προπονητή! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ