MMA

Εγώ μαριχουάνα, εσείς στεροειδή και τα λέμε στο ring

Εγώ μαριχουάνα, εσείς στεροειδή και τα λέμε στο ring

Το Fightsports.gr ανοίγει το φάκελο για την αύξηση του ορίου χρήσης της μαριχουάνας μέσα από τα παραδείγματα του Tyson και του Diaz.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ – WADA, προσφάτως έλαβε μία επαναστατική απόφαση, αυξάνοντας 10 φορές το επιτρεπόμενο επίπεδο της καναβινόλης στα δείγματα αθλητών, συμβάλλοντας έτσι στη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης πριν τους αγώνες.

Γεννάται το ερώτημα: «Γιατί τότε χρειάστηκαν οι δεκάδες τιμωρίες του παρελθόντος, αποκλεισμοί, χρηματικά πρόστιμα - καταστροφή αθλητών».

Το 2009, ο υπεραθλητής Usain Bolt συμπεριφέρθηκε αφελέστατα σε μια συνέντευξη τονίζοντας ότι το κάπνισμα μαριχουάνας είναι μία φυσική φάση για κάθε Τζαμαϊκανό. «Μαθαίνουμε το κάπνισμα από τα παιδικά μας χρόνια», ήταν η απάντηση του. Η αγανάκτηση του κόσμου θα μπορούσε να ήταν συντριπτική για την καριέρα του, ενώ πιεζόμενος από χορηγούς και λίγες μέρες αργότερα, ο αθλητής ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο, συμβουλεύοντας τους funs και τους νεαρούς αθλητές να μην δοκιμάζουν «φάρμακα».

Πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια μετά τη δήλωση, όταν ο δρομέας βρίσκει το θάρρος να ανεβάσει στο Instagram διαφημιστικές φωτογραφίες με μπλούζες προσωπικής του μάρκας: The Pothead Diaries. Παράλληλα την περίοδο αυτή στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα σε 20 πολιτείες επιτρέπεται η πώληση μαριχουάνας με ιατρική συνταγή, η Τσεχία ελευθερώνει την φύτευση έως και πέντε θάμνων για προσωπική χρήση, ενώ στην Ισπανία ανοίγουν περίπου 700 cannabis clubs. Το σημαντικότερο για τους αθλητές, η WADA επιτρέπει ένα επίπεδο της τάξεως 15 - 150 ng/lt, επίπεδο 3 φορές υψηλότερο από ότι επιτρέπει ο στρατός των ΗΠΑ.

Επιβλαβής η χρήση μαριχουάνας, πιθανή…

Από το 1999, η WADA έδωσε το δικαίωμα στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες να μάχονται κατά του καπνίσματος μαριχουάνας, ενώ το 2004 κατηγορηματικά απαγόρευσε τη χρήση σε όλα τα αθλήματα για τις παρακάτω αιτίες:

  • Αυξάνεται ο οργανικός αναβολισμός. Παρά το γεγονός ότι η μαριχουάνα μειώνει το σωματικό συντονισμό - αντίληψη, χαλαρώνει τους μύες, μειώνοντας τον πόνο κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Από την άλλη μειώνοντας παράλληλα το άγχος βελτιώνει την απόδοση σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως οι αγώνες.
  • Πιθανός, κίνδυνος για την υγεία. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα αναπνευστικών λοιμώξεων, επιτάχυνση καρδιακού ρυθμού κατά 20 - 100% κι αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Χρόνια χρήση μαριχουάνας συνδέετε με περιπτώσεις παράνοιας και ψύχωσης.

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες που επικαλείται η εφημερίδα USA Today, το 2003 κανναβινοειδή είχαν ανιχνευθεί στα ούρα των 378 αθλητών από 2716 που είχαν ελεγχθεί από τη WADA, ποσοστό 13.9%, ενώ το 2011 μετά από αυστηρές απαγορεύσεις το ποσοστό μειώθηκε στο 7.9%, 445 από 5600 αθλητές.

Η WADA τόσο καιρό επέμενε στον αποκλεισμό καπνιστών μαριχουάνας για μια περίοδο 3 μηνών έως 1 έτος, αλλά η ομοσπονδία μπορούσε να σκληρύνει τις κυρώσεις της κατά ιδίαν κρίση. Μόνον στις ΗΠΑ τα τελευταία 12 χρόνια, 28 αθλητές είχαν αποκλειστεί και εκατοντάδες άλλες αθλητικές καριέρες αμαυρώθηκαν.

Mike Tyson

Το 2000, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ματς στην καριέρα του Mike Tyson - Andrew Golota, κηρύχθηκε άκυρος λόγω ίχνη μαριχουάνας στο αίμα του. Όπως έγραψε αργότερα ο Mike στα απομνημονεύματά του, απλά δεν του έφτασε ο χρόνος για να πάρει το δείγμα ούρων άλλου αθλητή που του είχαν προετοιμάσει οι βοηθοί του. Του επιβλήθηκε πρόστιμο $ 200.000, στερήθηκε τη νίκη, αν κι ο αντίπαλός του εγκατέλειψε τον αγώνα από τον τρίτο κιόλας γύρο.

Nick Diaz

Χάνει τον αγώνα απέναντι στον σούπερ πρωταθλητή Anderson Silva στο πλαίσιο του UFC 183. Ο Diaz αποκλείστηκε και για χρήση μαριχουάνας, τιμωρήθηκε δε με αποκλεισμό για πέντε χρόνια και με πρόστιμο $ 165.000. Ο αθλητής εξήγησε την αποτυχία στο τεστ μιας τεχνικής που χρησιμοποιείται για αποβολή των κανναβινοειδών από το σώμα: «Κάθε μέρα τέσσερα λίτρα νερού και τέσσερα λίτρα ιδρώτα στο γυμναστήριο». Αργότερα, η ποινή μειώθηκε σε$ 100.000 και αναστολή σε 18 μήνες, η τιμωρία έληξε 1 Αυγούστου 2016.

Κατά τη διάρκεια αναγκαστικών διακοπών του Nick, πρωταθλητής UFC στέφθηκε ο νεότερος αδελφός του Nate Diaz. Στη συνέντευξη του Ιούνιο, σε μια ερώτηση σχετικά με τη χρήση των αναβολικών από αντιπάλους του, είπε: «Προσωπικά δε με ενδιαφέρει, πάρτε τα στεροειδή σας, εγώ θα καπνίζω την ιατρική μου μαριχουάνα. Τα λέμε στον αγώνα».

Με λίγα λόγια, στην Ολυμπιάδα του Ρίο έπεσαν οι πρώτες υπογραφές ως προς την νομιμοποίηση Παγκοσμίως των ελαφριών ναρκωτικών.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Το Tattoo Fitness model Anzhelika Anderson θα σε…γονατίσει! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Η φοβερή ιστορία του Αϊδινιώτη σε ρινγκ, νύχτα και φυλακή!

Lingerie Fighting Championship:Γνωρίστε τις καυτές μαχήτριες με τα εσώρουχα (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ