MMA

50 χρόνια πριν: Ο 2ος θρίαμβος του Muhammad Ali επί του Sonny Liston!

50 χρόνια πριν: Ο 2ος θρίαμβος του Muhammad Ali επί του Sonny Liston!

Μισό αιώνα σήμερα κλείνουμε από τον μεγάλο θρίαμβο του Μοχάμεντ Άλι επί του Σόνι Λίστον στην 2η σερί μεταξύ τους μάχη στις 25 Μαΐου του 1965 στο Lewinston του Maine. Διαβάστε τα ντεσού εκείνου του αγώνα.

Αν και ο Ali τον είχε κερδίσει ήδη μια φορά, ένα χρόνο πριν, αμέσως μετά τη λήξη εκείνου του αγώνα φήμες κυκλοφόρησαν που ήθελαν τον Liston να παραιτείτε επίτηδες από τον αγώνα για οικονομικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, κουβέντα έγινε για έναν όρο στο συμβόλαιο του Ali που εξασφάλιζε άμεση ρεβάνς στην περίπτωση που έχανε ο Liston με όλα τα προωθητικά δικαιώματα για αυτόν τον αγώνα να περνάνε στην πλευρά των μάνατζερ του και για τον Ali. Που σημαίνει ότι θα έβγαζαν πολλά λεφτά και θα είχαν εξασφαλισμένη μια δεύτερη ευκαιρία να πάρουν πίσω την ζώνη.

Φυσικά καμία από τις δύο πλευρές δεν δέχθηκε κάτι τέτοιο όμως η ρεβάνς κλείστηκε αμέσως παρά τις αντιρρήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας WBA και αυτή τη φορά όλα τα Μέσα έλεγαν πως ο Liston ήταν στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και έτοιμος να πάρει την ρεβάνς. Για να καταλάβουμε καλύτερα πόσο μεγάλες μάχες ήταν και οι δύο για τον Ali πρέπει πρώτα να δούμε ποιος ήταν τότε ο Liston.

O Mike Tyson πριν τον Mike Tyson

Το 1964 που ήταν να αντιμετωπίσει ο Casius Clay (σ.σ. τότε δεν είχε αλλάξει ακόμη όνομα) τον Liston, ο δεύτερος ήταν ο φόβος και ο τρόμος της Heavyweight κατηγορίας. Είχε κατακτήσει την ζώνη συντρίβοντας τον πρώην πρωταθλητή και εξαιρετικό πυγμάχο Floyd Patterson με ΚΟ στον πρώτο γύρο και οι περισσότεροι άλλοι πυγμάχοι της κατηγορίας τον απέφευγαν με κάθε κόστος. Υπήρχαν μάνατζερ που δήλωναν ότι όχι μόνο στο ρινγκ αλλά ούτε έξω στον δρόμο δεν ήθελαν να τον πετύχουν ενώ οι γνώστες τον θεωρούσαν ήδη έναν από τους καλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών.

Πολλοί Promoters που γνώρισαν και τους δύο λένε ότι όση κακή και τρομαχτική φήμη και να είχε ο Tyson, ο Liston ήταν ακόμη χειρότερος. Ο προπονητής Johnny Tocco που είχε δουλέψει και με τον Tyson και τον Foreman είπε ότι ο Liston χτυπούσε πιο δυνατά από όλους ενώ έμαθε την πυγμαχία μέσα σε μια σκληρή φυλακή και οι σχέσεις του με την Μαφία δεν ήταν μυστικές.

Αντίθετα ο Ali αν και είχε πίσω του το Ολυμπιακό μετάλλιο, είχε δυσκολευτεί ενάντια σε χειρότερους αντιπάλους και δεν λογιζόταν ως απειλή για τον πρωταθλητή. Οι δημοσιογράφοι στις εκτιμήσεις τους λέγανε ότι θα ήταν επιτυχία αν βγάλει τον πρώτο γύρο ενώ 43 από τους 46 αναλυτές προέβλεψαν ότι ο Liston θα κέρδιζε με ΚΟ στον πρώτο γύρο.

"I am the Greatest!"

Αν και ακόμη ο Ali δεν ήταν γνωστός για τις ικανότητές του στο ρινγκ, ήταν παραπάνω από γνωστός για τις λεκτικές προκλήσεις τους προς τους αντιπάλους. Αλλά στον αγώνα με τον Liston "το τερμάτισε". To παρατσούκλι του πρωταθλητή ήταν "Big Bear" και τροφοδότησε με το παραπάνω το υλικό του Ali.

Νοίκιασε ένα λεωφορείο και έγραψε στο πλάι "Ο Λίστον θα πέσει στον 8ο γύρο" και το οδήγησε έξω από το σπίτι του ένα πρωινό όπου αφού τον ξύπνησε με την κόρνα (και όλη την γειτονιά μαζί) άρχισε να τον φωνάζει να βγει έξω για να τον "πλακώσει" εκείνη και τότε. Τον φώναζε άσχημη αρκούδα και πως όταν τον κέρδιζε είτε θα έκανε το τρίχωμά του χαλί για το σπίτι ή θα τον έστελνε σε κάποιον ζωολογικό κήπο.

Στη ζύγιση μπήκε στο δωμάτιο με ένα γιλέκο που έγραφε "κυνήγι αρκούδας" στην πλάτη και συνέχισε να προκαλεί τον Liston σε βαθμό που ο ιατρός του αγώνα του είπε αν δεν ηρεμήσει δεν θα γίνει ο αγώνας και μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ali έπαθε κρίση γιατί φοβάται τον πρωταθλητή.

Εκεί έπεσαν όλοι, για πρώτη φορά στην παγίδα του Ali, από τους δημοσιογράφους και τους γιατρούς μέχρι τον ίδιο τον Liston και το team του, θεώρησαν ότι ο Ali τον φοβόταν γι αυτό μιλούσε τόσο πολύ ενώ υπήρχαν και φήμες πριν τον αγώνα ότι κάποιος είδε τον Ali να φεύγει με αεροπλάνο για το εξωτερικό! Φυσικά οι πλευρά του μελλοντικού πρωταθλητή δεν δέχθηκε ούτε διέψευσε τίποτα αφού όλα ήταν μέρος της τακτικής τους. Ο Ali δεν φοβήθηκε αλλά ήθελε ο Liston να μην τον πάρει στα σοβαρά και να παίξει νευριασμένα, την ίδια ώρα που αυτός είχε αναλύσει κάθε στυλ του παιχνιδιού του και είχε βρει με βάση το βλέμμα του, πότε ρίχνει τα χτυπήματα του!

Ali vs Liston 1

Στους πρώτους γύρους του αγώνα ο Ali προς έκπληξη του κοινού, είχε τον έλεγχο του αγώνα αφού ο Liston δεν μπορούσε να τον πιάσει με τίποτα ενώ αντίθετα έφαγε και πολλά καθαρά χτυπήματα που έκαναν ζημιά! Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει στον 4ο και 5ο γύρο παρά το γεγονός ότι ο Liston ήταν φανερά εξουθενωμένος. Ο Ali άρχισε να παραπονιέται στην γωνία του ότι τα μάτια του έτσουζαν πολύ και δεν έβλεπε μπροστά του με τον προπονητή του Angelo Dundee να εντοπίσει μια καυστική ουσία την ώρα που τα καθάριζε! Παρόλα αυτά άντεξαν και στυον 6ο γύρο η όραση του είχε επιστρέψει και πήρε πάλι καθαρά το πάνω χέρι.

Όταν το καμπανάκι χτύπησε για τον 7ο γύρο ο Liston δεν σηκώθηκε, φτύνοντας και την μασέλα του στο ρινγκ. Η νίκη για τον Ali ήταν τεράστια και η έκπληξη του κόσμου ακόμη μεγαλύτερη.

Ali vs Liston 2

Ένα χρόνο μετά το rematch ήταν έτοιμο. O Ali εν τω μεταξύ είχε ήδη ασπαστεί το Islam και είχε προκαλέσει τρομερό ενδιαφέρον και αναταραχή στον κόσμο. Κάποια στιγμή στη μέση του πρώτου γύρου και ενώ τίποτα ιδιαίτερο δεν είχε συμβεί, ο Liston πάει να χτυπήσει με ένα αριστερό jab και ο Ali βγάζει κόντρα με το δεξί Overhand hook, τον βρίσκει στο σαγόνι και τον ξαπλώνει στο έδαφος. Εκείνη την στιγμή στέκεται από πάνω του και του φωνάζει " "Get up and fight, sucker!" και ένας φωτογράφος απαθανατίζει μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες όλων των εποχών στην πυγμαχία.

Ο Liston προσπαθεί να σηκωθεί, ξαναπέφτει και τελικά σηκώνεται με την δεύτερη και ενώ το παιχνίδι πάει να συνεχιστεί ο διαιτητής το διακόπτει και δίνει την νίκη στον Ali αφού ο Liston έχασε το μέτρημα μετά το νοκ ντάουν!

Μέσα στο γήπεδο γίνεται χαμός αφού πολύς κόσμος δεν είχε ποτέ την κόντρα του Ali και αμέσως σκέφτηκε ότι το παιχνίδι ήταν στημένο. Αργότερα, αρκετοί πρώην πρωταθλητές όπως ο James J. Braddock και ο Rocky Marciano αλλά και δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι είδαν την γροθιά και ήταν αρκετή για να τον βγάλει ΚΟ αλλά πολλοί ακόμη δεν πείστηκαν.

Αργότερα, κυκλοφόρησαν και πολλές φήμες και μαρτυρίες ακόμη και μέσω του FBI ότι το παιχνίδι ήταν στημένο από την μεριά του Liston, να λήξει στον πρώτο γύρο αλλά ποτέ δεν βρέθηκε κάποια απόδειξη με σιγουριά.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Fighters επιπέδου πλακώνονται στις τουαλέτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωταθλήτρια kickboxer παριστάνει την άσχετη και τους βγάζει νοκ άουτ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πως ο Ζαμπίδης απάλυνε τον πόνο ενός άρρωστου παιδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ