ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Let the Games begin

Let the Games begin

Ο σημαιοφόρος Λευτέρης Πετρούνιας οδήγησε την ελληνική ομάδα στο Ολυμπιακό στάδιο του Μπακού στην τελετή έναρξης των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων. Η έκπληξη των διοργανωτών, η Lady Gaga "εκτέλεσε" το τραγούδι Imagine του John Lennon.

Με μια φαντασμαγορική Τελετή έναρξης, οργανωμένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση στις Τελετές έναρξης και λήξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, το Μπακού άνοιξε τις «πύλες» του και καλωσόρισε τους σχεδόν 6.000 αθλητές και αθλήτριες, που έως τις 28 Ιουνίου θα αγωνιστούν στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Η Ελλάδα, με σημαιοφόρο τον πρωταθλητή Ευρώπης στην ενόργανη γυμναστική, Λευτέρη Πετρούνια, μπήκε πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αζερμπαϊτζάν, κατά την παρέλαση των ομάδων. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής. Στις τόσες εκπλήξεις της βραδιάς κυριάρχησε η εμφάνιση της Lady Gaga, που τραγούδησε το Imagine του Τζον Λένον.

Έντονο ελληνικό χρώμα είχε η τελετή έναρξης των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Αφ’ ενός γιατί ο πρώτος αθλητής που μπήκε – σημαιοφόρος- στο στάδιο ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας, τις προσπάθειες του οποίου στηρίζει η Stoiximan.gr, ακολουθούμενος από την ελληνική αποστολή και αφ’ ετέρου διότι όλο το σκηνικό θύμιζε έντονα σε αρκετά σημεία «Αθήνα 2004». Καθόλου τυχαίο, καθώς ο εμπνευστής και σκηνοθέτης αυτής της τελετής έναρξης, ήταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, υπεύθυνος και για τις τελετές έναρξης και λήξης πριν από 11 χρόνια στους δικούς μας Ολυμπιακούς.

Απλά ο Έλληνας καλλιτέχνης είχε λογικά ρίξει το βάρος του στην παράδοση του Αζερμπαϊτζάν, παίζοντας και πάλι πολύ με τη φωτιά (περισσότερο) και το νερό, δύο στοιχεία που δίνουν ξεχωριστό χρώμα σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ο ηγέτης της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ, είχε παραγγείλει μια τελετή έναρξης Ολυμπιακών προδιαγραφών και μάλλον αποζημιώθηκε όπως και οι χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού.

Αποθέωσαν την Ελλάδα, αλλά κόντεψαν να «γκρεμίσουν» το στάδιο αφ’ ενός όταν μπήκε η αποστολή της Αρμενίας στον αγωνιστικό χώρο (υπήρξαν πολύ έντονες αποδοκιμασίες) αλλά και κατά στην είσοδο των αποστολών της Ρωσίας, της Τουρκίας και φυσικά του Αζερμπαϊτζάν, με τις δύο τελευταίες χώρες να γνωρίζουν πρωτοφανή αποθέωση. Η τελετή έναρξης είχε και μαγικά ιπτάμενα χαλιά, τον ιδιαίτερα αγαπητό καλλιτέχνη της χώρας, τον Αλίμ Κουασίμοφ που διασκέδασε το κοινό και τη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, την Λαίδη Γκάγκα που αποθεώθηκε, τραγουδώντας μόλις ένα τραγούδι, αλλά κορυφαίο καθώς επρόκειτο για το Imagine του Τζον Λένον και συμβόλιζε το τραγούδι των αθλητών.

Είδαμε και την Ευρώπη, με τη μορφή του ταύρου, σε μια προσπάθεια να υπενθυμισθεί η ιστορία της ηπείρου μας, να κατεβαίνει από τον ουρανό, ενώ εντυπωσιακό ήταν το πύρινο στεφάνι (που συμβολίζει τον ήλιο) με το οποίο ουσιαστικά άναψε η φλόγα των αγώνων, που όμως δεν προέρχεται από την Αρχαία Ολυμπία, καθώς η ΔΟΕ δεν επέτρεψε να γίνει ανάλογη τελετή. Έτσι οι Αζέροι είχαν ανάψει μόνοι τους τη φλόγα, σε ειδική τελετή που είχαν κάνει στα τέλη Απριλίου και έκαναν και μια λαμπαδηδρομία περνώντας από όλες τις σημαντικές πόλεις και σημεία του Αζερμπαϊτζάν.

Τη φλόγα μετέφερε στο στάδιο, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, ο Ιλχάμ Ζακίγιεφ, τυφλός χρυσός παραολυμπιονίκης του Αζερμπαϊτζάν στο τζούντο. Η τελετή έναρξης, διεξήχθη παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και από ελληνικής πλευράς του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και ουσιαστικά έδωσε το σύνθημα «Να ξεκινήσουν οι αγώνες» που είναι οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί, με στόχο να καθιερωθούν κάθε τέσσερα χρόνια, παραμονές της Ολυμπιακής χρονιάς που ακολουθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ