ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κανένα προνόμιο στους αθλητές των Ευρωπαϊκών Αγώνων

Κανένα προνόμιο στους αθλητές των Ευρωπαϊκών Αγώνων

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, για τη μη πρόβλεψη προνομίων στους αθλητές που διακρίθηκαν στους Ευρωπαϊκού Αγώνες.

Την ώρα που οι 1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες διεξάγονται στο Μπακού και χαρίζουν μετάλλια στη χώρα μας, στον Αθλητικό Νόμο δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τα προνόμια που θα δοθούν στους αθλητές που πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις. Η είδηση έγινε γνωστή από την ΕΟΕ αφού σε σχετική ερώτηση που έγινε προς την ΓΓΑ η απάντηση που δόθηκε ήταν αρνητική.

Μάλιστα, ο Σπύρος Καπράλος έστειλε επιστολή στον Σταύρο Κοντονή με την οποία τον ενημερώνει για το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί.

Σε αυτή ο πρόεδρος της ΕΟΕ εξηγεί την παράληψη που υπάρχει στον Αθλητικό Νόμο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση αφού στο Άρθρο 34 δεν υπάρχει καμία αναφορά. Αν και πρόκειται για μία νέα διοργάνωση και θα έπρεπε να υπάρξει σχετική πρόβλεψη.

Στο συγκεκριμένο Άρθρο και στη δεύτερη παράγραφο του προβλέπονται τα ακόλουθα:

2. Εξαιρετική αγωνιστική διάκριση κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος είναι:

α) η κατάκτηση 1ης έως και 8ης νίκης σε Θερινούς ή χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες,

β) η κατάκτηση 1ης έως και 6ης νίκης σε Παγκόσµια Πρωταθλήµατα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών γυναικών, εφήβων - νεανίδων σε άθληµα ή αγώνισµα αθλήµατος που καλλιεργείται από αναγνωρισµένες κατά τον παρόντα νόµο οµοσπονδίες ή σε παγκόσµιους σχολικούς αγώνες,

γ) η επίτευξη ή η ισοφάριση παγκόσµιας επίδοσης ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων σε αγώνισµα αθλήµατος που καλλιεργείται από αναγνωρισµένες κατά τον παρόντα νόµο οµοσπονδίες,

δ) η κατάκτηση 1ης έως και 6ης νίκης σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήµατα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών γυναικών, εφήβων - νεανίδων σε άθληµα που καλλιεργείται από αναγνωρισµένες κατά τον παρόντα νόµο οµοσπονδίες,

ε) η επίτευξη ή η ισοφάριση ευρωπαϊκής επίδοσης ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων σε αγώνισµα αθλήµατος που καλλιεργείται από αναγνωρισµένες κατά τον παρόντα νόµο οµοσπονδίες".

Επίσημη αντίδραση από την πλευρά της ΓΓΑ δεν έχει υπάρξει ακόμα και περιμένουμε να δούμε εάν αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζουμε ότι στους συγκεκριμένους αγώνες η Ελλάδα συμμετέχει με 137 αθλητές και αθλήτριες, ενώ μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει κατακτήσει επτά μετάλλια, ενώ έχει πετύχει και πολλά σπουδαία πλασαρίσματα σε θέσεις κοντά στο βάθρο, στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για το 2015 με τη συμμετοχή και των 50 ευρωπαϊκών κρατών.

Αναλυτικά η επιστολή του κυρίου Καπράλου:

"Με μεγάλη έκπληξη και μέσω του Αρχηγείου της Ελληνικής Αποστολής στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες έλαβα σήμερα εδώ στο Μπακού το Α.Π.:  ΥΠΠΟΠΑΙΘ /ΓΔΥΑ/ΔΑΑ/152358/7544/3788/8.6.2015 έγγραφο της υπηρεσίας σας με θέμα «1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Μπακού 2015», με το οποίο μας ενημερώνετε ότι «οι εν λόγω Αγώνες δεν συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του Αθλητικού νόμου και ειδικότερα στις αγωνιστικές διακρίσεις όπως αυτές προβλέπονται από την παρ. 2 του άρθρου 34 όπως ισχύει σήμερα και ως εκ τούτου, δεν προκύπτουν ευεργετήματα και προνόμια για τους συμμετέχοντες αθλητές και αθλήτριες».

Η παραπάνω άποψη αποτελεί μια στενή γραμματική ερμηνεία του αθλητικού νόμου και ειδικά του εδαφίου γ’ της προαναφερόμενης παραγράφου, με βάση την ονοματολογία των αγώνων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την αθλητική πραγματικότητα σχετικά με τη διοργάνωση αυτή, η οποία ποικίλλει από  άθλημα σε άθλημα.

Επιπλέον, η ερμηνεία αυτή αδικεί τα μέγιστα ορισμένα αθλήματα που ενέταξαν αυτούσια τα Ευρωπαϊκά τους πρωταθλήματα στη διοργάνωση αυτή.

Φρονούμε λοιπόν ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως σε συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών μας, ώστε να μην λαμβάναμε το σχετικό έγγραφο μόλις μία μέρα μετά την κατάκτηση του πρώτου μεταλλίου της Ελλάδας στο νέο αυτό θεσμό, που και εσείς είχατε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά και να θαυμάσετε τόσο το μεγαλείο των αγώνων, όσο και την προσπάθεια και την αγωνία των αθλητών μας για διάκριση και, που στην ουσία, η τόσο σημαντική και πολύτιμη παρουσία σας ακυρώθηκε στην πράξη με το έγγραφο αυτό.

Ως πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των αγώνων αυτών, ως πρόεδρος  της αρχής που εκπροσωπεί και εκφράζει το Ολυμπιακό Κίνημα στη χώρα μας, αλλά και ως άνθρωπος που είχε την τιμή να εκπροσωπήσει τη χώρα ως αθλητής σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, σας εκφράζω τη λύπη μου και σας καλώ να επανεξετάσουμε τη θέση αυτή".

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Η κατάρα του να σε λένε Κωνσταντίνο

Τυποποιημένες ευχές, βαρεμάρα και άνθρωποι που χαίρονται το όνομά τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24