ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η ελληνική ρυθμική θα είναι και στο Ρίο

Η ελληνική ρυθμική θα είναι και στο Ρίο

Η Βαρβάρα Φίλιου κατέκτησε τη 14η θέση στο σύνθετο ατομικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής και χάρισε στην Ελλάδα μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Βαρβάρα Φίλιου χάρισε στην ελληνική γυμναστική το πρώτο της εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, κατακτώντας μία από τις 15 προνομιούχες θέσεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής, στην Στουτγάρδη.

Η 20χρονη πρωταθλήτρια τερμάτισε 14η στον τελικό του σύνθετου ατομικού και κατάφερε να πάρει οριακά την απευθείας πρόκριση για λογαριασμό της Ελλάδας, σε έναν αγώνα που είχε πολύ σασπένς, αλλά και αίσιο τέλος.

Η Φίλιου συγκέντρωσε 69,449 βαθμούς (κορδέλα: 16,933, στεφάνι: 17,600, μπάλα: 17,383, κορύνες: 17,533) στον τελικό του σύνθετου ατομικού, στον οποίο ξεκίνησε άσχημα και στην συνέχεια χρειάστηκε να κάνει υπερπροσπάθεια για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Στο πρώτο της όργανο, την κορδέλα, ένα σημαντικό λάθος την περιόρισε στους 16,933 β., μόλις μία ημέρα μετά την εκπληκτική εμφάνιση και την συμμετοχή της στον τελικό του αγωνίσματος. Ωστόσο, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια βρήκε τη δύναμη να δείξει το καλό της πρόσωπο στο στεφάνι (17,600 β.), ένα όργανο που είθισται να τη δυσκολεύει, ξαναμπαίνοντας δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Μία άτυχη στιγμή στην μπάλα δεν της επέτρεψε να πάρει περισσότερους από 17,383 β. και έτσι όλα κρίθηκαν στο τέταρτο και τελευταίο όργανο, τις κορύνες, όπου έκανε μία δυναμική εκτέλεση υπό τους ήχους του «Ζορμπά» και συγκέντρωσε 17,533 β., μπαίνοντας στην προνομιούχο 15άδα για 0,167 β.. 

Έτσι, η Ελλάδα επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο ατομικό της ρυθμικής γυμναστικής, έπειτα από μία σύντομη απουσία, αφού η Βαρβάρα Φίλιου δεν είχε μπορέσει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο, αλλά φέτος πήρε τη ρεβάνς.

Το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό κατέκτησε η 17χρονη Ρωσίδα Γιάνα Κουντριάβτσεβα (75,632 β.), η οποία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και έγινε η νεότερη που φτάνει σ’ ένα τέτοιο επίτευγμα, ενώ συνολικά κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια στην Στουτγάρδη (ομαδικό, σύνθετο ατομικό, μπάλα, κορύνες, κορδέλα).

Στο βάθρο την ακολούθησαν η συμπατριώτισσά της Μαργαρίτα Μαμούν (74,766 β.) και η Λευκορωσίδα Μελιτίνα Στανιούτα (72,132 β.).

Οι 15 αθλήτριες που κέρδισαν για λογαριασμό της χώρας τους την απευθείας πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες:

1. Γιάνα Κουντριάβτσεβα (Ρωσία) 75,632

2. Μαργαρίτα Μαμούν (Ρωσία) 74,766

3. Μελιτίνα Στανιούτα (Λευκορωσία) 72,132

4. Σαλόμε Παζάβα (Γεωργία) 71,782

5. Γκάνα Ριζατντίνοβα (Ουκρανία) 71,541

6. Μαρίνα Ντουρούντα (Αζερμπαϊτζάν) 71,399

7. Νέτα Ρίβκιν (Ισραήλ) 70,974

8. Λόρα Ζενγκ (ΗΠΑ) 70,416

9. Καρολίνα Ροντρίγκεθ (Ισπανία) 70,248

10. Νεβιάνα Βλαντίνοβα (Βουλγαρία) 70,115

11. Σον Γέον Τζάε (Κορέα) 69,998

12. Ξένια Μουσταφάεβα (Ρωσία) 69,715

13. Κατσιαρίνα Χάλκινα (Λευκορωσία) 69,599

14. Βαρβάρα Φίλιου (ΕΛΛΑΔΑ) 69,449

15. Κάχο Μιναγκάουα (Ιαπωνία) 69,399

Άλλες 23 αθλήτριες από ισάριθμες χώρες, βάσει της κατάταξής τους στον προκριματικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι χωρών που έχουν ήδη προκριθεί), θα αγωνιστούν στο test event του Ρίο ντε Τζανέιρο (22-24 Απριλίου 2016), όπου θα δοθούν άλλα έξι Ολυμπιακά εισιτήρια.

Τα πέντε τελευταία εισιτήρια θα απονεμηθούν με τρόπο που θα διασφαλίζει την Ολυμπιακή εκπροσώπηση όλων των ηπείρων, καθώς και της διοργανώτριας Βραζιλίας. Μία από αυτές τις θέσεις θα δοθεί με πρόσκληση από την Ολυμπιακή Τριμερή Επιτροπή. Εφόσον μείνουν επιπλέον διαθέσιμες θέσεις, θα καλυφθούν από επιλαχούσες αθλήτριες βάσει της κατάταξής τους στο test event.

Όλες οι προκρίσεις είναι μη ονομαστικές και δίνονται στις εθνικές Ομοσπονδίες των αντίστοιχων χωρών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμμετάσχουν συνολικά 26 αθλήτριες του ατομικού

Μπαίνει στη μάχη και η εθνική

Έτοιμες να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους στο ταπί της “Porsche Arena” είναι οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας ανσάμπλ, οι οποίες μπαίνουν στη μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής της Στουτγάρδης, με στόχο το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η ελληνική πεντάδα (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Ζωή Κοντογιάννη, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ερατώ Θεοπίστου) θα εκτελέσει τα προγράμματά της αρχικά στις 6 κορύνες / 2 στεφάνια και κατόπιν στις 5 κορδέλες, θέλοντας να αποφύγει τα λάθη, ώστε να πάρει την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία. Βάσει κλήρωσης θα είναι η τελευταία ομάδα που θα αγωνιστεί, σε σύνολο 24 χωρών. 

Από το άθροισμα της βαθμολογίας θα προκύψει η τελική κατάταξη στον σύνθετο αγώνα, που θα καθορίσει την Ολυμπιακή πρόκριση:

- 10 ομάδες θα πάρουν απευθείας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την προϋπόθεση ότι θα εκπροσωπούν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ηπείρους (π.χ. οκτώ χώρες από την Ευρώπη, συν την κορυφαία της Ασίας και την κορυφαία της Αμερικής).

- Οι επόμενες 7 ομάδες θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στο test event του Ρίο ντε Τζανέιρο (22-24 Απριλίου 2016). Εκεί θα δοθούν άλλα τρία ή τέσσερα Ολυμπιακά εισιτήρια, ανάλογα με το αν η διοργανώτρια Βραζιλία έχει ήδη προκριθεί με αγωνιστικά κριτήρια.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα καλείται να μπει στο «τοπ 8» για να πανηγυρίσει την απευθείας πρόκριση ανεξαρτήτως ηπειρωτικών συσχετισμών, ή έστω να πλασαριστεί στο «τοπ 15» ώστε να έχει εξασφαλισμένη παρουσία στο test event ανεξαρτήτως της ηπείρου προέλευσης των υπόλοιπων ομάδων.

Η Εθνική ομάδα έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα στα παγκόσμια πρωταθλήματα της τελευταίας τετραετίας, αφού είχε καταταγεί 11η το 2011 στο Μονπελιέ και το 2013 στο Κίεβο, ενώ είχε τερματίσει 12η το 2014 στην Σμύρνη, πάντοτε με την Τζένη Παπαδοπούλου στην τεχνική ηγεσία.

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Σκοπιανά ΜΜΕ: Αυτά είναι τα ονόματα

Οι πέντε προτάσεις ονομάτων που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας

Τα καλύτερα κραξίματα κάτω από φαγάδικα στο Facebook

Μπινελίκια για φαγητά-κάλτσες και πιάτα μέσα στην μπίχλα.

'Βόμβα' από πορνοστάρ: Ο Τραμπ μου έλεγε ότι του θυμίζω την κόρη του

Η πορνοστάρ χαρακτήρισε το σεξ με τον Ντόναλντ Τραμπ μάλλον... βαρετό

Γιατί οι διαγωνισμοί μαγειρικής δεν έχουν κανένα νόημα

Ο Θέμης Καίσαρης συγκρίνει τα μαγειρικά talent show με διαγωνισμό χορού στο ραδιόφωνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ειδικό αφιέρωμα για το Bitcoin στην Ημερησία

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής κυκλοφορεί στις 14 Ιανουαρίου με συνολικά επτά πλούσια ένθετα για ολόκληρη την οικογένεια και ειδικό αφιέρωμα για το bitcoin

Ο γ' τόμος της "Εγκυκλοπαίδειας του Κρασιού" με τη σφραγίδα της LAROUSSE

Μη χάσετε στο "Εθνος της Κυριακής" που κυλοφορεί στις 21/01 τον τρίτο και τελευταίο τόμο από την "Εγκυκλοπαίδεια του Κρασιού"

Κερδίστε προσκλήσεις για το "Δον Παναγιώτης" και "Όταν σβήνουν τα φώτα"

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής σας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις δημοφιλέστερες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24