ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο 69ος ποδηλατικός Γύρος της Ισπανίας ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή νίκη του Ισπανού Αλμπέρτο Κονταδόρ και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Η εξέλιξη και οι πρωταγωνιστές. Ποιοι κέρδισαν τα 21 ετάπ και τις επιμέρους βαθμολογίες και κατατάξεις.

Ο 69ος Γύρος της Ισπανίας ολοκληρώθηκε χθες στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα.

Διαβάστε την εξέλιξη της Vuelta, τους πρωταγωνιστές της γενικής κατάταξης και τους νικητές των 21 ετάπ και των υπόλοιπων βαθμολογιών.

Ο 69ος Γύρος της Ισπανίας ολοκληρώθηκε χθες στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα με μεγάλο νικητή τον Αλμπέρτο Κονταδόρ της Tinkoff Saxo. Στο τελικό βάθρο τον πλαισίωσαν οι Κρις Φρουμ (Sky) και Αλεχάνδρο Βαλβέρδε (Movistar). Την πουά φανέλα των βουνών κέρδισε ο Λουίς Λεόν Σάντσεθ της Caja Rural. Ο Τζον Ντέγκενκολμπ (Giant Shimano), πολυνίκης της διοργάνωσης με 4 κερδισμένα ετάπ, πήρε την πράσινη φανέλα των πόντων, ο Αλμπέρτο Κονταδόρ τη λευκή της σύνθετης βαθμολογίας και η Katusha κέρδισε την ομαδική κατάταξη. Τέλος, ο Κρις Φρουμ πήρε το βραβείο του πιο επιθετικού αθλητή. Μετά από 23 μέρες, 21 ετάπ και 3.231,9 χιλιόμετρα, ένας ακόμα Γύρος Ισπανίας έφτασε στο τέλος του και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Η εξέλιξη, οι πρωταγωνιστές, οι εντυπώσεις, οι νικητές.

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η φετινή Vuelta ήταν για μια ακόμα χρονιά ένας καθ’ όλα θεαματικός και ανταγωνιστικός Γύρος. Με έναν πολύ καλό σχεδιασμό και αγωνία από το πρώτο μέχρι και το προτελευταίο ετάπ, με δράση και ανατροπές, με έντεκα τερματισμούς σε ανηφόρα και μια εκπληκτική πεντάδα που πρόσφερε απλόχερα θέαμα και πάνω απ’ όλα με έναν τεράστιο νικητή που διέλυσε κάθε προγνωστικό, ξεπερνώντας σε χρόνο ρεκόρ τον σοβαρό του τραυματισμό στον Γύρο Γαλλίας, ο 69ος Γύρος της Ισπανίας είχε τα πάντα και με μια λέξη ήταν εντυπωσιακός από κάθε άποψη.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Οι τρεις μεγάλοι πρωταγωνιστές της φετινής Vuelta στην ανηφόρα της Κοβαδόνγκα. Κονταδόρ, Φρουμ και Βαλβέρδε, (μαζί με Πουρίτο και Άρου), πρόσφεραν θέαμα και συγκινήσεις στην 69η διοργάνωση του Γύρου της Ισπανίας.

Η Vuelta ξεκίνησε με έναν ατελείωτο αριθμό μεγάλων ονομάτων, την κορυφαία start list και από τους τρεις μεγάλους φετινούς γύρους. Η προσθήκη του Κονταδόρ έδωσε ακόμα περισσότερη αίγλη, αν και ο Ισπανός είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν βρισκόταν σε κατάσταση να διεκδικήσει την κόκκινη φανέλα. Στην πορεία αρκετά θεωρητικά φαβορί βγήκαν από τη μάχη, είτε γιατί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα (Ταλάνσκι, Μπετανκούρ, Τεν Νταμ, Έβανς, Πινό, Χέσχενταλ, Βαν ντεν Μπρουκ), είτε γιατί είχαν ατυχίες που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν (Κιντάνα, Χέσινκ, Ουράν).

Όμως αυτοί που "έμειναν" μέσα στη μάχη, μας αποζημίωσαν και με το παραπάνω. Η φοβερή πεντάδα των Κονταδόρ, Φρουμ, Βαλβέρδε, Ροντρίγκεθ και Άρου πρωταγωνίστησε στον Γύρο και κάλυψε τις 5 πρώτες θέσεις της γενικής. Ο "Πιστολέρο" κέρδισε τον έκτο μεγάλο Γύρο της καριέρας του και ισοφάρισε τις τρεις νίκες στη Βουέλτα των Ρομπέρτο Έρας και Τόνι Ρόμινγκερ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι είναι ο κορυφαίος ποδηλάτης της τελευταίας δεκαετίας στον κόσμο. Ξεπέρασε σιγά-σιγά τον τραυματισμό του μέσα στον αγώνα, πήρε την κόκκινη φανέλα στο χρονόμετρο και από εκεί και μετά κυριάρχησε στα βουνά, κερδίζοντας τα δυο βασιλικά ετάπ. Με μια λέξη, εντυπωσιακός!

Ο Κρις Φρουμ πραγματοποίησε έναν φανταστικό Γύρο, όμως πλήρωσε πολύ ακριβά το κακό του χρονόμετρο. Πάνω στα βουνά ήταν για μια ακόμα φορά τρομερός, "κατάπιε" τον έναν μετά τον άλλο όλους τους αντιπάλους του, εκτός από τον Κονταδόρ, φτάνοντας μέχρι τη δεύτερη θέση της γενικής. Οι μονομαχίες του με τον Ισπανό κυρίως στην Φαραπόνα και το Ανκάρες, μας χάρισαν το θέαμα που στερηθήκαμε στο Tour και όλοι ελπίζουμε πλέον να μπορέσουμε να απολαύσουμε την φοβερή τετράδα (Κονταδόρ, Φρουμ, Νίμπαλι και Κιντάνα) του χρόνου στη Γαλλία. Οι δυο άλλοι Ισπανοί, Βαλβέρδε και Πουρίτο, πάλεψαν επίσης, όμως φάνηκε ότι δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν το δίδυμο της κορυφής.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ με την ενδυμασία του προσκυνητή του Camino de Santiago στο τελικό βάθρο του νικητή στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα.

Ο Φάμπιο Άρου συνέχισε την εντυπωσιακή του χρονιά κερδίζοντας δυο ετάπ βουνών, ενώ πλασαρίστηκε στην πολύ καλή πέμπτη θέση και άφησε ακόμα περισσότερες υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Σάμου Σάντσεθ έκανε με τη σειρά του έναν πολύ καλό Γύρο και τερμάτισε έκτος, ενώ πιο κάτω, πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι Νταν Μάρτιν και Γουόρεν Μπαργκίλ. Αμφότεροι θα πάνε ακόμα καλύτερα, αν ελέγξουν τον ενθουσιασμό τους, που τους έβγαλε πολλές φορές στην επίθεση πιο νωρίς από ότι θα έπρεπε. Μεγάλη εμφάνιση και από τον Ντάνι Ναβάρο που συνδύασε την παρουσία του στην πρώτη δεκάδα με την τεράστια νίκη του στο Καμπάρθενο. Αξιοπρεπέστατη και η ένατη θέση του Νταμιάνο Καρούζο.

Πολύ καλός και πεισματάρης ο Τζον Ντέγκενκολμπ που κέρδισε 4 μαζικά σπριντ και δούλεψε σκληρά για την πράσινη φανέλα των πόντων. Ευχάριστη έκπληξη ο Λουίς Λεόν Σάντσεθ που πήρε την πουά φανέλα των βουνών βγαίνοντας πάμπολλες φορές μπροστά από το πελοτόν. Από τους διακριθέντες και ο Πρέμισλαβ Νιέμιετς που κέρδισε το πρώτο ετάπ για την Πολωνία στην ιστορία της Vuelta. Τέλος, να αναφέρουμε και τον πολύ καλό Ρόμπερτ Χέσινκ, ο οποίος στην επιστροφή του μετά το πρόβλημα υγείας που είχε, βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της γενικής, όμως η ασθένεια της συζύγου του τον ανάγκασε να εγκαταλείψει λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση του αγώνα. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά την εξέλιξη της φετινής, 69ης Vuelta a España.

1. Η ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ

Η 69η Vuelta ξεκίνησε από το Χερέθ δε λα Φροντέρα της Ανδαλουσίας με το ομαδικό χρονόμετρο των 12.6 χιλιομέτρων. Η Cannondale πραγματοποίησε μια εξαιρετική προσπάθεια και όλα έδειχναν ότι θα έπαιρνε τη νίκη, όμως η Movistar που έφτασε τελευταία στον τερματισμό, έκανε τον καλύτερο χρόνο και ο Τζόναθαν Καστροβιέχο φόρεσε την πρώτη κόκκινη φανέλα. Δημιουργήθηκαν μικρές διαφορές ανάμεσα στα φαβορί με τους Κιντάνα και Βαλβέρδε να αποκτούν ένα πρώτο πλεονέκτημα. Την επόμενη μέρα είχαμε το πρώτο μαζικό σπριντ με τον Νασέρ Μπουχανί (FDJ) να κερδίζει στον τερματισμό του Σαν Φερνάντο μπροστά από τον Τζον Ντέγκενκολμπ (Giant Shimano) και τον Βαλβέρδε να φοράει την κόκκινη φανέλα.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Η ομάδα της Movistar φτάνει στον τερματισμό της ομαδικής χρονομέτρησης στο Χερέθ δε λα Φροντέρα (23/8)

Στο τρίτο ετάπ οι αθλητές τερμάτισαν στην ανηφόρα του Άρκος ντε λα Φροντέρα, με τον Μάικλ Μάθιους (Orica GreenEdge) να παίρνει τη νίκη και την κόκκινη φανέλα μέσα από ένα μικρό γκρουπ, στο οποίο βρίσκονταν τα σημαντικότερα φαβορί, μαζί και ο Κονταδόρ, ο οποίος πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ. Στο μαζικό σπριντ της Κόρδοβα, στο τέταρτο ετάπ, ο Ντέγκενκολμπ της Giant Shimano ήταν ο πιο ταχύς του πελοτόν, ενώ μια μέρα αργότερα, ο Γερμανός διπλασίασε τις νίκες του, αυτή τη φορά στους δρόμους της Ρόντα. Οι θερμοκρασίες σε τιμές καύσωνα ταλαιπώρησαν τους ποδηλάτες από το ξεκίνημα της Vuelta, όμως στο 6ο ετάπ, το πρώτο με τερματισμό σε ανηφόρα, η ζέστη έφτασε σε ανυπόφορα επίπεδα.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Το πελοτόν ξεκίνησε το 3ο ετάπ από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου "Juan Carlos I", στο λιμάνι του Κάντιθ!

Στην ανάβαση του Cumbres Verdes (4.6 km στο 7.8%), στην Θούμπια, ο Βαλβέρδε ήταν πραγματικά εκπληκτικός. Ανέβασε όλο το γκρουπ και στο τέλος είχε τις δυνάμεις να επιτεθεί και να πάρει τη νίκη, με τους Κονταδόρ και Φρουμ να είναι οι μοναδικοί που άντεξαν τον ρυθμό του. Όλα τα υπόλοιπα φαβορί έχασαν χρόνο απέναντι στον "Μπαλαβέρδε", ο οποίος ξαναπήρε στην κατοχή του την κόκκινη φανέλα. Στο 7ο ετάπ είχαμε τον πρώτο νικητή μέσα από το γκρουπ των αποσπασμένων. Ο Αλεσάντρο ντε Μάρκι της Cannonadale άφησε πίσω τους Τσοπ (IAM), Ντιπόν (Ag2r) και Χέσχενταλ (ο Καναδός της Garmin ήταν άτυχος γιατί είχε πτώση) και έφτασε πρώτος στο Αλκαουδέτε παίρνοντας την μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του. Εκεί ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Γύρου, η οποία διεξήχθη αποκλειστικά στην Ανδαλουσία.

2. ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Γερμανός Τζον Ντέγκενκολμπ της Giant Shimano υπήρξε ο πολυνίκης της διοργάνωσης με 4 κερδισμένα ετάπ. Εδώ, ο τερματισμός στην Ρόντα.

Στο 8ο ετάπ ξεκίνησε η πορεία του πελοτόν προς τον Βορρά. Η κίνδυνος που παραμόνευε στα απέραντα οροπέδια της Καστίγια Λα Μάντσα έκανε την εμφάνισή του στα τελευταία 40 χιλιόμετρα. Ο δυνατός πλάγιος άνεμος έσπασε το γκρουπ σε πολλά μικρότερα, η Saxo Tinkoff επέβαλλε έναν φρενήρη ρυθμό μπροστά και ο Νάιρο Κιντάνα (Movistar) έχασε επαφή και έμεινε πίσω. Όμως ήταν τυχερός γιατί το ίδιο συνέβη και στον Ντέγκενκολμπ, οπότε η Giant Shimano (μαζί με την Trek) επανέφεραν αυτό το δεύτερο γκρουπ σε εκείνο της κόκκινης φανέλας και των υπόλοιπων φαβορί. Στο μαζικό σπριντ στο Αλμπαθέτε, ο Μπουχανί (FDJ) κέρδισε εύκολα και έφτασε και αυτός τις δυο νίκες στη φετινή διοργάνωση.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Αλεχάνδρο Βαλβέρδε (Movistar) ενώ τερματίζει πρώτος στο 6ο ετάπ, στην ανηφόρα του Κούμπρες Βέρδες.

Την επόμενη ημέρα είχαμε ακόμα έναν τερματισμό σε ανηφόρα, αυτή τη φορά στο χιονοδρομικό κέντρο Αραμόν στην κορυφή του Valdelinares (8 km στο 6.6%). Από νωρίς σχηματίστηκε ένα μεγάλο γκρουπ 31 αθλητών το οποίο πήρε διαφορά από το πελοτόν και έφτασε με σημαντικό πλεονέκτημα στο ξεκίνημα της τελευταίας ανάβασης. Ο Κολομβιανός Γουίνερ Ανακόνα της Lampre Merida ξέφυγε από τους υπόλοιπους ποδηλάτες του πρώτου γκρουπ, έφτασε πρώτος στον τερματισμό και πήρε την σημαντικότερη νίκη της καριέρας του. Πίσω, στο γκρουπ των φαβορί, ο Νταν Μάρτιν (Garmin) ήταν αυτός που άνοιξε τις εχθροπραξίες, αλλά πιάστηκε από την Katusha. Περίπου ενάμιση χιλιόμετρο πριν τον τερματισμό, ο Αλμπέρτο Κονταδόρ είδε ότι ο Κρις Φρουμ βρισκόταν στην ουρά του γκρουπ και δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Εξαπέλυσε μια από τις γνωστές του επιθέσεις και πίσω του "απάντησαν" μόνο ο Πουρίτο και ο Κιντάνα.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ (Tinkoff Saxo) έκανε ένα πολύ καλό χρονόμετρο παίρνοντας την κόκκινη φανέλα από τον Κιντάνα.

Ο "Πιστολέρο" με το γνωστό του χορευτικό του στιλ έδειξε ότι βρίσκεται σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη στην Vuelta και έφτασε πολύ κοντά στο να πάρει την κόκκινη φανέλα. Όμως ο Κιντάνα στάθηκε για μια ακόμη φορά τυχερός, αφού ο Ροντρίγκεθ τον "κουβάλησε" μέχρι τον τερματισμό, πιάνοντας στα τελευταία μέτρα τον Κονταδόρ. Όλα τα υπόλοιπα φαβορί έχασαν χρόνο, ο Κιντάνα πήρε την κόκκινη φανέλα για μόλις 3 δευτερόλεπτα από τον Κονταδόρ και ολοκλήρωσε έτσι το "φεστιβάλ" των Κολομβιανών. Πριν το μεγάλο χρονόμετρο της Μπόρχα, η γενική κατάταξη ήταν εντυπωσιακή: Οι πρώτοι 4 (Κιντάνα, Κονταδόρ, Βαλβέρδε, Ανακόνα) μέσα σε μόλις 9 δευτερόλεπτα, οι πρώτοι 6 (μαζί με Φρουμ και Πουρίτο) μέσα σε μισό λεπτό και η πρώτη δεκάδα σε ενάμιση λεπτό!

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Νάιρο Κιντάνα της Movistar, ένα από τα μεγάλα φαβορί για την τελική νίκη, στάθηκε πολύ άτυχος, αφού είχε πτώση στο χρονόμετρο (φωτο), αλλά και την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στον ώμο και να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Αμέσως μετά το 9ο ετάπ ακολούθησε η πρώτη ημέρα ξεκούρασης των αθλητών και ο αγώνας συνεχίστηκε με την ατομική χρονομέτρηση σε μια διαδρομή 36.7 χιλιομέτρων με τα πρώτα 11 ανηφορικά και τα υπόλοιπα 25 κατηφορικά. Ο Τόνι Μάρτιν (Omega Pharma Quick Step) επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και πήρε τη νίκη, όμως ο μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Αλμπέρτο Κονταδόρ. Ο "Πιστολέρο" έκανε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο και πήρε την κόκκινη φανέλα από τον Νάιρο Κιντάνα που είχε μια άσχημη πτώση η οποία του στοίχισε πάνω από 4 λεπτά στον τερματισμό. Ο Ουράν (Omega Pharma Quick Step) ήταν εκπληκτικός, μόλις 15 δεύτερα πιο αργός από τον παγκόσμιο πρωταθλητή, ο Σάντσεθ (BMC) πολύ καλός, το ίδιο και οι Βαλβέρδε, Ανακόνα και Πουρίτο. Ο Φρουμ ήταν απογοητευτικός σε ένα τερέν στο οποίο υποτίθεται ότι θα κέρδιζε χρόνο απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Φάμπιο Άρου (Astana) ενώ κατευθύνεται προς τον τερματισμό και τη νίκη στην κορυφή του Santuario de San Miguel de Aralar.

Οι διαφορές στη γενική ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο και την επόμενη μέρα, στο 11ο ετάπ, ακολούθησε η ανηφόρα τερματισμού στο Santuario de San Miguel de Aralar (10 km στο 7.5%). Το πελοτόν δεν έδωσε ελευθερία στο γκρουπ των αποσπασμένων και τα φαβορί έφτασαν μαζί μέχρι τα τελευταία χιλιόμετρα. Ο Φάμπιο Άρου (Astana) επιτέθηκε και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η τετράδα των Κονταδόρ, Βαλβέρδε, Πουρίτο και Φρουμ, οι οποίοι κέρδισαν χρόνο απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα της γενικής. Στη συνέχεια, στο 12ο ετάπ, στις 8 στροφές στο σιρκουί του Λογρόνιο, είχαμε ένα ακόμα μαζικό σπριντ, με πολύ λιγότερους σπρίντερ όμως, αφού στο τελευταίο χιλιόμετρο υπήρξε μαζική πτώση με αρκετά φαβορί για τη νίκη να καταλήγουν στο οδόστρωμα. Τελικά επιβλήθηκε ο Ντέγκενκολμπ, κάνοντας έτσι τρεις τις νίκες του στη διοργάνωση.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Ντάνι Ναβάρο (Cofidis) πανηγυρίζει τη νίκη του στο Parque de Cabárceno.

Έχοντας φτάσει πλέον για τα καλά στον ισπανικό βορρά, σειρά είχε το 13ο ετάπ, με την άφιξη στην Καντάμπρια, μια ημέρα πριν ξεκινήσει το τρίπτυχο των δύσκολων βουνών. Σε μια διαδρομή μέσης δυσκολίας, το πελοτόν, για μια ακόμη φορά, δεν έδωσε ελευθερία στο γκρουπ των αποσπασμένων. Τα φαβορί έφτασαν μαζί στην μικρή (800 μέτρα) αλλά πολύ δύσκολη ανηφόρα (14% - 16%) στο εθνικό πάρκο του Καμπάρθενο. Ο Ντάνι Ναβάρο της Cofidis εκμεταλλεύτηκε το μαρκάρισμα ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί, επιτέθηκε, πήρε μια μικρή διαφορά και την κράτησε μέχρι το τέλος, κατακτώντας τη σημαντικότερη νίκη της καριέρας του. Όλα τα μεγάλα ονόματα της γενικής τερμάτισαν μαζί, στα 5 δευτερόλεπτα από τον νικητή.

3. ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Φρουμ τερματίζει στην Camperona μπροστά από τον Πουρίτο, ενώ στο βάθος αριστερά διακρίνεται ο Κονταδόρ.

Με το 14ο ετάπ ξεκίνησε το τρίπτυχο των βουνών, όλα με τερματισμό σε ανηφόρα. Οι αθλητές ανέβηκαν πρώτα το 21 χιλιομέτρων Puerto de San Glorio και στη συνέχεια κινήθηκαν σε ένα οροπέδιο μέχρι να φτάσουν στους πρόποδες της Camperona (8.3 km στο 7.5%). Από νωρίς δημιουργήθηκε ένα γκρουπ από 23 ποδηλάτες, το οποίο αποσπάστηκε παίρνοντας μια καλή διαφορά. Στα τελευταία πολύ δύσκολα χιλιόμετρα της Καμπερόνα (μέση κλίση στο 15% με σημεία που έφταναν μέχρι το 24%), ο Όλιβερ Τσάουγκ της Tinkoff επιτέθηκε στους υπόλοιπους και ενώ όλα έδειχναν ότι θα έπαιρνε τη νίκη, στα τελευταία μέτρα τον έφτασε και τον προσπέρασε ο Ράιντερ Χέσχενταλ. Ο αθλητής της Garmin, νικητής του Giro το 2012, πήρε έτσι την πρώτη του νίκη μετά από δυο χρόνια, επιστρέφοντας στο υψηλό επίπεδο και τις επιτυχίες.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Ράιντερ Χέσχενταλ περνάει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στην Camperona.

Πίσω, τα φαβορί μπήκαν στα τελευταία δύσκολα χιλιόμετρα με τον Βαλβέρδε να επιτίθεται, τον Κονταδόρ να τον φτάνει και να απαντά με αντεπίθεση, τον Πουρίτο να βρίσκεται κοντά τους και τον Φρουμ να χάνει επαφή. Τελικά ο Βρετανός της Sky βρήκε ρυθμό, έφτασε το γκρουπάκι του Κονταδόρ και επιτέθηκε με τη σειρά του, κερδίζοντας δευτερόλεπτα από όλα τα υπόλοιπα φαβορί. Μεγάλος χαμένος της ημέρας ο Ουράν που από την τρίτη, έπεσε στην πέμπτη θέση. Ο Φρουμ κέρδισε 7 δευτερόλεπτα από τον Κονταδόρ και 29 από τον Βαλβέρδε, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση της γενικής, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κανείς δεν θα έπρεπε να τον ξεγράψει από τη μάχη της κόκκινης φανέλας.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Κονταδόρ, Βακβέρδε και Πουρίτο έχουν αφήσει πίσω τον Φρουμ και ανεβαίνουν την ανηφόρα στις λίμνες της Κοβαδόνγκα.

24 ώρες αργότερα σειρά είχε η ανάβαση στις λίμνες της Κοβαδόνγκα. Αφού πέρασαν πρώτα το δεύτερης κατηγορίας Puerto del Torno (7 km στο 8.2%), οι ποδηλάτες άρχισαν να ανεβαίνουν το πρώτο εκτός κατηγορίας βουνό της φετινής διοργάνωσης, το "μυθικό" Lagos de Covadonga (12.2 km στο 7.2%) με την φοβερή και τρομερή Huesera (ένα χιλιόμετρο στο 15%). Μπροστά είχαν φύγει από νωρίς 5 ποδηλάτες και από αυτούς, ο Πρέμισλαβ Νιέμιετς της Lampre Merida έφτασε πρώτος στη γραμμή του τερματισμού παίρνοντας την μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του και δίνοντας παράλληλα την πρώτη νίκη στην Πολωνία σε ετάπ στην ιστορία της Vuelta. Πίσω, ήταν ο Κονταδόρ που έκανε την πρώτη επίθεση έξι χιλιόμετρα πριν την κορυφή.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Νιέμιετς της Lampre ήταν ο νικητής στις λίμνες της Κοβαδόνγκα. Έγινε ο πρώτος Πολωνός που κερδίζει ετάπ στον Γύρο της Ισπανίας.

Ο Φρουμ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, αντίθετα με τους Βαλβέρδε και Πουρίτο που έπιασαν τον συμπατριώτη τους, όμως αντί να συνεργαστούν μαζί του για να βγάλουν τελείως εκτός διεκδίκησης της νίκης τον Βρετανό, προτίμησαν να ακολουθήσουν τη ρόδα του "πιστολέρο" δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Φρουμ να περιορίσει στο ελάχιστο τις απώλειές του. Στα τελευταία μέτρα, Βαλβέρδε και Ροντρίγκεθ επιτέθηκαν στον Κονταδόρ και τερμάτισαν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα, παίρνοντας και τα μπόνους δευτερόλεπτα. Η γενική έμεινε η ίδια, με τον Βαλβέρδε να πλησιάζει στα 31 δεύτερα τον Κονταδόρ και τους Φρουμ και Ροντρίγκεθ να ακολουθούν στο 1:20.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Φρουμ και Κονταδόρ έχουν αφήσει πίσω τους Βαλβέρδε, Πουρίτο και Άρου και ανεβαίνουν την Farrapona.

Το τρίπτυχο των βουνών στο Αστούριας και την Καντάμπρια ολοκληρώθηκε με το 16ο και "βασιλικό" ετάπ της διοργάνωσης. Πέντε σπριντ ανάβασης, ένα δεύτερης και 4 πρώτης κατηγορίας είχαν να αντιμετωπίσουν οι αθλητές στον δρόμο προς την Φαραπόνα, την ανηφόρα τερματισμού (16.5 km στο 6.2% και με τα τελευταία 5 χιλιόμετρα συνεχώς ανάμεσα στο 10 και το 12%). 13 ποδηλάτες έφυγαν μπροστά χωρίς όμως να φτιάξουν μεγάλη διαφορά. Αφού ανέβηκαν πρώτα την Colladona (7.4 km στο 6.7%), την Cobertoria (10 km στο 8.8%) και το San Lorenzo (10 km στο 8.5%), έφτασαν στο ξεκίνημα της τελευταίας ανηφόρας, με την Sky να επιβάλλει έναν δυνατό ρυθμό.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ περνάει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στην κορυφή της Farrapona.

Όταν απέμεναν 4.5 χιλιόμετρα για τον τερματισμό, ο Φρουμ έκανε αλλαγή ρυθμού, την οποία μπόρεσε να ακολουθήσει ο Κονταδόρ, όχι όμως και οι Βαλβέρσε, Πουρίτο και Άρου. Ο Βρετανός έφτιαξε διαφορά, ο Κονταδόρ απλώς ακολούθησε τη ρόδα του και ένα χιλιόμετρο πριν το τέλος έκανε τη δική του επίθεση, άφησε πίσω και τον Φρουμ και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, μεγαλώνοντας τη διαφορά του από όλα τα υπόλοιπα φαβορί. Με το τέλος του τριημέρου των βουνών και πριν τη δεύτερη μέρα ξεκούρασης των αθλητών, η γενική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Πρώτος ο Κονταδόρ, δεύτερος ο Βαλβέρδε, πλέον στο 1:36, τρίτος ο Φρουμ στο 1:39, τέταρτος ο Πουρίτο στα 2:29 και πέμπτος ο Άρου στα 3:38.

4. Η ΓΑΛΙΚΙΑ

Αμέσως μετά τη δεύτερη ημέρα ξεκούρασης των αθλητών, το πελοτόν βρέθηκε στη Γαλικία για την τρίτη και τελευταία εβδομάδα του αγώνα. Το 17ο ετάπ με τερματισμό στην Κορούνια έφτασε σε μαζικό σπριντ, αφού το γκρουπάκι των αποσπασμένων ελέγχθηκε πλήρως και απορροφήθηκε. Ο Τζον Ντέγκενκολμπ "μονομάχησε" με τον Μάικλ Μάθιους και πήρε την τέταρτη νίκη του στη διοργάνωση σε ένα πολύ όμορφο σπριντ, ενώ παράλληλα έκανε ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της πράσινης φανέλας. Την επόμενη ημέρα οι ποδηλάτες είχαν να αντιμετωπίσουν την διπλή ανάβαση στο Monte Castrove (7 km στο 7%).

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Φάμπιο Άρου και Κρις Φρουμ στα τελευταία μέτρα στην ανηφόρα τερματισμού στο Μόντε Καστρόβε.

Δημιουργήθηκε το γκρουπ των αποσπασμένων, όμως ήταν φανερό ότι οι ομάδες των φαβορί ήθελαν να κρατήσουν για τους αρχηγούς τους την μάχη στο φινάλε. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στην ανηφόρα τερματισμού αρκετά νωρίς με τον Πουρίτο να ανοίγει τις εχθροπραξίες. Σειρά είχε ο Μπαργκίλ και μετά ο Άρου. 4 χιλιόμετρα πριν την κορυφή, ο Φρουμ άνοιξε το τούρμπο και έφυγε μπροστά, ενώ η ισπανική τριάδα (Κονταδόρ, Βαλβέρδε και Ροντρίγκεθ) δεν αντέδρασε. Ο Βρετανός της Sky έφτασε τον Άρου και οι δυο τους συνέχισαν μαζί, ενώ πιο πίσω, πότε ο Πουρίτο και πότε ο Κονταδόρ, με αλλαγές ρυθμού, μείωναν τη διαφορά. Στο τελευταίο χιλιόμετρο, ο Άρου έκανε την επίθεσή του, ξεπέρασε τον Φρουμ και πήρε τη δεύτερη νίκη του στη φετινή Vuelta.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Κονταδόρ και Φρουμ στην ανηφόρα του Ανκάρες.

Ο Βρετανός κέρδισε 20 δευτερόλεπτα από τον πρωτοπόρο και μείωσε τη διαφορά του στο 1:19, ενώ ανέβηκε στη δεύτερη θέση της γενικής, αφήνοντας τον Βαλβέρδε στην τρίτη. Με τον τερματισμό στο Καστρόβε έγινε φανερό ότι ο Φρουμ ανέβαζε συνεχώς τη φόρμα του και ότι δεν θα παραδινόταν χωρίς μάχη μέχρι το τέλος. Ακολούθησε το 19ο ετάπ, μέσης δυσκολίας, με μια ανηφόρα 5 χιλιομέτρων (το Μόντε Φάρο) στα 15 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Στα τελευταία χιλιόμετρα υπήρχε ακόμα μια μικρή ανηφόρα, στην οποία επιτέθηκε ο Άνταμ Χάνσεν της Lotto Belisol. Ο Αυστραλός έφτιαξε μια μικρή διαφορά, αιφνιδίασε τις ομάδες των σπρίντερ και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, παίρνοντας μια παλικαρίσια νίκη. Η γενική δεν άλλαξε και όλα ήταν πλέον έτοιμα για την τελική μάχη στο Ανκάρες.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Κονταδόρ περνάει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στην κορυφή του Ανκάρες.

Το 20ο ετάπ περιλάμβανε 4 σπριντ ανάβασης και την εκτός κατηγορίας ανηφόρα τερματισμού στο Ανκάρες, το οποίο οι ποδηλάτες ανέβηκαν από την πιο δύσκολη διαδρομή. Όταν ξεκίνησε η προτελευταία ανηφόρα της ημέρας, το πρώτης κατηγορίας Folgueiras de Aigas (9.7 km στο 6.7%), η Sky μπήκε μπροστά στο πελοτόν επιβάλλοντας έναν δυνατό ρυθμό και κάνοντας φανερές τις προθέσεις της για τη συνέχεια. Πολύ γρήγορα απορροφήθηκε το γκρουπάκι των αποσπασμένων και οι αθλητές έφτασαν στους πρόποδες του Ανκάρες (12.7 km στο 8.7% με αρκετά σημεία να φτάνουν στο 18%). Ο πρώτος που έκανε επίθεση ήταν ο Πουρίτο, περίπου 9 χιλιόμετρα πριν την κορυφή. Τρία χιλιόμετρα αργότερα ο Φρουμ μπήκε μπροστά και με τον Κονταδόρ συνεχώς στη ρόδα του, άφησε πίσω πρώτα τον Βαλβέρδε και στη συνέχεια τον Ροντρίγκεθ. Κάτω από την αψίδα του τελευταίου χιλιομέτρου προσπάθησε για τελευταία φορά να φύγει από τον Κονταδόρ, όμως ο Ισπανός αντεπιτέθηκε, του ξέφυγε και πήρε τη δεύτερη νίκη του στη διοργάνωση, φέρνοντας τη διαφορά ξανά στο 1:37 και "καθαρίζοντας" στην ουσία την υπόθεση της κόκκινης φανέλας.

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ ολοκληρώνει την φετινή Vuelta στο χρονόμετρο του Σαντιάγο δε Κομποστέλα.

Την επόμενη μέρα είχαμε το ατομικό χρονόμετρο στους δρόμους του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, σε μια διαδρομή 9.7 χιλιομέτρων. Οι πρώτοι 70-80 αθλητές ευνοήθηκαν από το γεγονός ότι έτρεξαν με καλοκαιρία, όμως στη συνέχεια η ισχυρή βροχόπτωση δυσκόλεψε πολύ τους υπόλοιπους. Τα μεγάλα φαβορί δεν ρισκάρισαν στο βρεγμένο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα ο Ιταλός Αντριάνο Μαλόρι της Movistar να πάρει εύκολα τη νίκη με χρόνο 11 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα. Με τον Αλμπέρτο Κονταδόρ να περνάει τελευταίος τη γραμμή του τερματισμού, πανηγυρίζοντας τη νίκη του, ολοκληρώθηκε η φετινή διοργάνωση. Ακολούθησαν οι απονομές στους νικητές όλων των κατηγοριών και ανανεώθηκε το ραντεβού για την 70η διοργάνωση, τον Αύγουστο του 2015.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ 21 ΕΤΑΠ

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Ο Γερμανός Τζον Ντέγκενκολμπ της Giant Shimano υπήρξε ο πολυνίκης της Vuelta με 4 κερδισμένα ετάπ.

Ο Γύρος της Ισπανίας ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου από την Ανδαλουσία και ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στην Γαλικία. Ας δούμε τους νικητές των 21 ετάπ:

01. Jerez de la Frontera / Movistar

02. Algeciras – San Fernando / Nacer Bouhanni (FDJ)

03. Cádiz – Arcos de la Frontera / Michael Matthews (Orica GreenEdge)

04. Mairena del Alcor – Córdoba / John Degenkolb (Giant Shimano)

05. Priego de Córdoba – Ronda / John Degenkolb (Giant Shimano)

06. Benalmádena – La Zubia / Alejandro Valverde (Movistar)

07. Alhendín – Alcaudete / Alessandro De Marchi (Cannondale)

08. Baeza – Albacete / Nacer Bouhanni (FDJ)

09. Carboneras de Guadazaón – Valdelinares / Winner Anacona (Lampre Merida)

10. Sta Maria de Veruela – Borja / Tony Martin (Omega Pharma Quick Step)

11. Pamplona – Santuario de San Miguel de Aralar / Fabio Aru (Astana)

12. Logroño – Logroño / John Degenkolb (Giant Shimano)

13. Belorado – Obregón Parque de Cabárceno / Daniel Navarro (Cofidis)

14. Santander – La Camperona Valle de Sabero / Ryder Hesjedal (Garmin Sharp)

15. Oviedo – Lagos de Covadonga / Przemyslaw Niemiec (Lampre Merida)

16. San Martín del Rey Aurelio – La Farrapona / Alberto Contador (Tinkoff Saxo)

17. Ortigueira – A Coruña / John Degenkolb (Giant Shimano)

18. A Estrada – Monte Castrove Meis / Fabio Aru (Astana)

19. Salvaterra do Miño – Cangas do Morrazo / Adam Hansen (Lotto Belisol)

20. Santo Estevo de Ribas de Sil – Puerto de Ancares / Alberto Contador (Tinkoff Saxo)

21. Santiago de Compostela / Adriano Malori (Movistar)

Τελική γενική κατάταξη (κόκκινη φανέλα):

Ο "Πιστολέρο" ξαναχτυπά!

Το τελικό βάθρο της φετινής Vuelta: αριστερά ο Αλεχάνδρο Βαλβέρδε (τρίτος), στο κέντρο ο Αλμπέρτο Κονταδόρ (πρώτος) και δεξιά ο Κρις Φρουμ (δεύτερος)

01. Alberto Contador (Tinkoff Saxo) 81:25:05

02. Chris Froome (Sky) 1:10

03. Alejandro Valverde (Movistar) 1:50

04. Joaquim Rodriguez (Katusha) 3:25

05. Fabio Aru (Astana) 4:48

06. Samuel Sanchez (BMC) 9:30

07. Daniel Martin (Garmin Sharp) 10:38

08. Warren Barguil (Giant Shimano) 11:50

09. Damiano Caruso (Cannondale) 12:50

10. Daniel Navarro (Cofidis) 13:02

Τελική βαθμολογία πόντων (πράσινη φανέλα):

1. John Degenkolb (Giant Shimano) 169

2. Alejandro Valverde (Movistar) 146

3. Alberto Contador (Tinkoff Saxo) 145

Τελική βαθμολογία βουνών (πουά φανέλα):

1. Luis Le ón Sánchez (Caja Rural) 58

2. Alberto Contador (Tinkoff Saxo) 45

3. Alejandro Valverde (Movistar) 40

Τελική σύνθετη βαθμολογία (λευκή φανέλα):

1. Alberto Contador (Tinkoff Saxo) 6

2. Alejandro Valverde (Movistar) 8

3. Chris Froome (Sky) 11

Τελική ομαδική κατάταξη:

1. Team Katusha 244:19:36

2. Movistar 38:54

3. Tinkoff Saxo 40:16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ