ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

"Βάσκος" ο Ταμουρίδης!

"Βάσκος" ο Ταμουρίδης!

Ο Γιάννης Ταμουρίδης είναι ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που θα αγωνιστεί σε ομάδα Pro Tour! Προορισμός του πρωταθλητή μας είναι η Χώρα των Βάσκων και η Euskaltel – Euskadi, με την οποία υπέγραψε συμφωνία για μονοετή συνεργασία. Διαβάστε στο Sport24.gr τις πρώτες δηλώσεις του Ταμουρίδη και του προπονητή του, Βασίλη Αναστόπουλου (φωτογραφίες)

Ο Γιάννης Ταμουρίδης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για την περίοδο 2013 με την ισπανική ομάδα Euskaltel Euskadi.

Ο πρωταθλητής μας θα γίνει έτσι ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που θα αγωνιστεί σε ομάδα Pro Tour!

Ένα όνειρο δεκαετιών για τους φίλους της ελληνικής ποδηλασίας έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Ο Γιάννης Ταμουρίδης υπέγραψε συμβόλαιο μονοετούς συνεργασίας με την ισπανική Euskaltel Euskadi και έτσι θα είναι ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που θα αγωνιστεί σε μια ομάδα Pro Tour! Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, οι υπογραφές μπήκαν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αύριο, Δευτέρα, από την βασκική ομάδα.

Ο μοναδικός Έλληνας που έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε επαγγελματική ομάδα (Professional Continental) είναι ο σημερινός προπονητής του Ταμουρίδη, Βασίλης Αναστόπουλος (το 2006 στην αυστριακή Volksbank). Η ικανοποίησή του ήταν εμφανής στις πρώτες δηλώσεις που έκανε στο Sport24.gr, αφού η είδηση της μεταγραφής του αθλητή του στην Euskaltel Euskadi είχε πλέον διαρρεύσει στον βασκικό Τύπο.

Βασίλης Αναστόπουλος: « Μετά την περσινή ατυχία που είχε ο Γιάννης με την υπόθεση της μεταγραφής του στην Geox TMC, φέτος νομίζω ότι έφτασε η στιγμή να ευοδωθούν όλες οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων. Οι πολλοί πόντοι που μάζεψε στο Europe Tour με την ελληνική SP Tableware, ήταν καθοριστικοί στο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της Euskaltel Euskadi. Πλέον είμαστε όλοι ευτυχισμένοι που ο Γιάννης βρίσκεται στα σαλόνια της επαγγελματικής ποδηλασίας. Από εδώ και πέρα καλείται να αποδείξει ότι δίκαια συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ποδηλάτες του κόσμου».

"Βάσκος" ο Ταμουρίδης!

Ο Γιάννης Ταμουρίδης τη στιγμή που υπογράφει το συμβόλαιο με την Euskaltel Euskadi!

Μια πρώτη δήλωση έκανε στο Sport24.gr και ο Γιάννης Ταμουρίδης, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κίνα για να συμμετάσχει στο Tour of Hainan. Ο αθλητής πλέον της Euskaltel Euskadi μας είπε: « Είμαι πολύ χαρούμενος για την ολοκλήρωση της μεταγραφής μου και ελπίζω να δικαιώσω όλους όσους με εμπιστεύτηκαν, δίνοντάς μου την ευκαιρία να αγωνιστώ σε μια ομάδα Pro Tour».

Ο Γιάννης Ταμουρίδης γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ και είναι αθλητής της ποδηλασίας, τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα. Τα τελευταία 5 χρόνια αγωνίστηκε με τη φανέλα της ΠΑΟΚ – SP Tableware και οι σημαντικότερες επιτυχίες της καριέρας του είναι οι εξής:

- Κυπελλούχος Κόσμου – πίστα, πόντοι 2009-2010

- 2ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας 2005

- 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας 2006

- 2ος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πίστας 2002

- 3ος στους Μεσογειακούς Αγώνες δρόμου 2009

- 7 Μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα πίστας 2005-2009

- 11ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δρόμου 2000

- 32 φορές Πρωταθλητής Ελλάδας 1997-2011

- 7 φορές Βαλκανιονίκης 1998-2002

- 10 Πανελλήνια ρεκόρ 4.000 m και 4.000 m ομαδικό

- 28ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δρόμου (ατομική χρονομέτρηση) 2012

"Βάσκος" ο Ταμουρίδης!

H EUSKALTEL EUSKADI

Η Euskaltel Euskadi είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της επαγγελματικής ποδηλασίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μακροβιότερη – μετά τη βελγική Lotto – ομάδα (19 χρόνια) σε επίπεδο Pro Tour, ενώ διαθέτει τον ίδιο χορηγό τα τελευταία 15 χρόνια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Ιδρύθηκε το 1993 ως «Fundación ciclista de Euskadi», ενώ από την επόμενη χρονιά (1994) ανέλαβε τη χρηματοδότησή της η κυβέρνηση του αυτόνομου διαμερίσματος της Χώρας των Βάσκων (Euskadi).

Η φανέλα της Euskadi ήταν τότε πράσινη, λευκή και κόκκινη, είχε δηλαδή τα χρώματα της ικουρίνια (σημαία των Βάσκων). Ο Αγουστίν Σαγάστι κατέκτησε την πρώτη νίκη της ομάδας το 1994, κερδίζοντας το πέμπτο ετάπ της Vuelta al País Vasco. Το 1997 και ενώ ένα χρόνο πριν η ομάδα είχε φτάσει πολύ κοντά στη διάλυση λόγω οικονομικών προβλημάτων, η βασκική εταιρία σταθερής και κινητής τηλεφωνίας Euskaltel, συμφώνησε να γίνει ο βασικός χορηγός, αλλάζοντας τελείως τα δεδομένα. Για μικρό χρονικό διάστημα το χρώμα της φανέλας άλλαξε σε μπλε και λίγους μήνες αργότερα καθιερώθηκε το πασίγνωστο πλέον πορτοκαλί.

"Βάσκος" ο Ταμουρίδης!

Ο Ρομπέρτο Λαϊσέκα στον τερματισμό του Luz Ardiden. Ήταν η πρώτη νίκη της Euskaltel Euskadi στον Γύρο της Γαλλίας (2001)

Η πρώτη νίκη της Euskaltel Euskadi σε έναν μεγάλο γύρο ήρθε το 1999, στο 19ο ετάπ της ισπανικής Vuelta, με τον Ρομπέρτο Λαϊσέκα να τερματίζει πρώτος στο Alto de Abantos. Το 2001 οι Βάσκοι πήραν μια από τις πέντε wild cards και έκαναν πραγματικότητα το μεγάλο τους όνειρο: την παρθενική συμμετοχή τους στον Γύρο Γαλλίας. Ο Λαϊσέκα πρόσθεσε ακόμα μια μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας το ετάπ με τερματισμό στο Luz Ardiden, ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο Ίμπαν Μάγιο τερμάτισε πρώτος στην κορυφή του μυθικού Alpe d’Huez.

Το 2005 ο πρόεδρος της ομάδας, Μιγκέλ Μανταριάγα, προσέλαβε ως υπεύθυνο του αγωνιστικού σχεδιασμού τον πρώην ποδηλάτη Ιγκόρ Γκονθάλεθ ντε Γκαλντεάνο, ξεκινώντας έτσι μια καινούργια εποχή στην ομάδα. Η Euskaltel Euskadi έχει κερδίσει μέχρι σήμερα 20 νίκες στους 3 μεγάλους Γύρους: 3 στον Γύρο της Ιταλίας, 3 στον Γύρο της Γαλλίας και 14 στον Γύρο της Ισπανίας. Η ομάδα φημίζεται για τις επιδόσεις της στα ανηφορικά ετάπ, όπου έχουν έρθει και οι μεγαλύτερες διακρίσεις της.

Να προσθέσουμε εδώ το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο του Σάμουελ Σάντσεθ το 2008 στο Πεκίνο (στο αγώνισμα της αντοχής στην ποδηλασία δρόμου), ο οποίος είναι και το μεγαλύτερο όνομα της ομάδας με τα καλύτερα πλασαρίσματα στο Tour de France (3ος το 2010) και την Vuelta (2ος το 2009). Ο Σάντσεθ έχει και δυο τέταρτες θέσεις στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2006 και του 2009. Σε ότι αφορά τώρα την αγωνιστική φιλοσοφία της Euskaltel Euskadi, μέχρι φέτος ήταν ίδια με αυτή της ποδοσφαιρικής Μπιλμπάο.

"Βάσκος" ο Ταμουρίδης!

Ο Σάμουελ Σάντσεθ, ο κορυφαίος ποδηλάτης της Euskaltel Euskadi, έξω από το πούλμαν της ομάδας του.

Στην ομάδα αγωνίζονταν μόνο Βάσκοι ποδηλάτες ή ποδηλάτες που είχαν ξεκινήσει το άθλημα από ακαδημίες βασκικών ομάδων. Τα άσχημα αποτελέσματα όμως της φετινής χρονιάς (μόλις 8 νίκες σε όλη τη σεζόν) και ο κίνδυνος του υποβιβασμού στην κατώτερη κατηγορία (Professional Continental), ανάγκασε τους υπεύθυνους να πάρουν μια ιστορική απόφαση, να ανοίξουν δηλαδή τις «πόρτες» του συλλόγου και σε ξένους αθλητές, οι οποίοι θα δώσουν στην Euskaltel Euskadi τους απαραίτητους βαθμούς για να διατηρηθεί στην πρώτη κατηγορία, αλλά και θα τη βοηθήσουν να έχει μια καλύτερη παρουσία τα επόμενα χρόνια.

ΥΓ. Πριν ένα χρόνο, συζητούσαμε, θυμάμαι, στο Eurosport μαζί με τον Σπύρο Παπαγιάννη την πληροφορία που μας είχε δώσει ο Βασίλης Αναστόπουλος για την επικείμενη συμφωνία του Γιάννη Ταμουρίδη με την Geox TMC. Η μεταγραφή τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, αφού η εταιρία απέσυρε λίγο αργότερα τη χορηγία της με αποτέλεσμα να διαλυθεί η ομάδα, όμως η χαρά, ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση του Σπύρου μπροστά στην προοπτική να δούμε έναν Έλληνα ποδηλάτη σε ομάδα Pro Tour, ήταν απερίγραπτες. Σήμερα μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως είμαι σίγουρος ότι χαμογελάει ευτυχισμένος από εκεί ψηλά που βρίσκεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ