ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Σάλος με θετικό δείγμα του Φρουμ

Britain's Chris Froome, wearing the overall leader's yellow jersey, rides during the twenty-first and last stage of the Tour de France cycling race over 103 kilometers (64 miles) with start in Montgeron and finish in Paris, France, Sunday, July 23, 2017. (AP Photo/Laurent Rebours)
Britain's Chris Froome, wearing the overall leader's yellow jersey, rides during the twenty-first and last stage of the Tour de France cycling race over 103 kilometers (64 miles) with start in Montgeron and finish in Paris, France, Sunday, July 23, 2017. (AP Photo/Laurent Rebours) AP

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας ενημέρωσε για την ύπαρξη θετικού δείγματος του Κρις Φρουμ με τον σπουδαίο ποδηλάτη και την ομάδα του να περνούν στην αντεπίθεση.

Σάλος έχει προκληθεί από το πρωί της Τετάρτης (13/12) στην παγκόσμια ποδηλασία μετά την ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας για θετικό δείγμα του Κρις Φρουμ στον ποδηλατικό γύρο της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δείγμα το οποίο όπως αναφέρει η ανακοίνωση πάρθηκε στις 7/9 του 2017 τρεις ημέρες δηλαδή πριν το τέλος του αγώνα.

Η ουσία στην οποία βρέθηκε θετικός ο 32χρονος ποδηλάτης είναι η Salbutamol. Πρόκειται για φάρμακο το οποίο χορηγείται στους ασθενής με άσθμα. Όπως είναι γνωστό ο Βρετανός πάσχει από την παιδική του ηλικία από άσθμα με αποτέλεσμα να παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την παγκόσμια ομοσπονδία στο δείγμα του Φρουμ βρέθηκαν περισσότερα από 1000ng/ml τα οποία και είναι το επιτρεπτό όριο από τη WADA.

Η πλευρά του ποδηλάτη, ο οποίος φέτος κέρδισε τόσο στο γύρο της Γαλλίας, όσο και σε αυτόν την Ισπανίας, αρνείται κατηγορηματικά τα όσα ανακοινώθηκαν κάνοντας λόγω για χρήση του σκευάσματος εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Παράλληλα, ο Φρουμ τονίζει ότι καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα στην Ισπανία πέρασε από 20 ελέγχους ντόπινγκ τόσο πριν όσο και μετά από την ημερομηνία που βρέθηκε το συγκεκριμένο δείγμα και όλα ήταν "καθαρά".

"Είναι γνωστό ότι έχω άσθμα και ξέρω ακριβώς τους κανονισμούς που υπάρχουν. Χρησιμοποιώ αυτό το φάρμακο για να μπορέσω να διαχειριστώ τα συμπτώματα μου πάντοτε μέσα σε κανονικά πλαίσια. Παράλληλα, γνώριζα ότι όσο θα φοράω το μπλουζάκι του προπορευόμενου του αγώνα θα περνάω από ελέγχους κάθε ημέρα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα χειροτέρεψαν τα συμπτώματα και ακολούθησα τις οδηγίες του γιατρού για αύξηση της δοσολογίας.

Όπως πάντα βεβαιώθηκα ότι δεν θα πάρω περισσότερη από την επιτρεπόμενη δόση. Παίρνω την ηγετική μου θέση στο άθλημα μου σοβαρά. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία καλά κάνει και αναλύει όλα τα αποτελέσματα και τόσο εγώ όσο και η ομάδα μου είμαστε στη διάθεση της για να της παράσχουμε ό,τι μας ζητήσει" ανέφερε σε δήλωσή του ο Κρις Φρουμ.

Σε ανάλογο τόνο ήταν και η δήλωση της "Team Sky" ομάδα για την οποία τρέχει ο Βρετανός. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της δίνονται και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία των φαρμάκων και των επιτρεπόμενων ορίων που υπάρχουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της "Team Sky" στο δείγμα του Φρουμ βρέθηκαν 2000ng/ml την ώρα που το επιτρεπόμενο όριο είναι 1000ng/ml. Την ίδια ώρα όμως σύμφωνα με τη WADA μπορεί κάποιος να πάρει μέχρι και 1.600 micrograms σε διάστημα 24 ωρών και έως 800 micrograms ανά δώδεκα ώρες.

Όπως είναι φυσιολογικό η "Team Sky" στηρίζει απόλυτα την αθωότητα του Βρετανού και δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε όποια ερωτήματα της τεθούν από την παγκόσμια ομοσπονδία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ποδηλασία δοκιμάζεται ξανά μετά το σκάνδαλο με τον Λανς Άρμστρογνκ το 2012.

Φυσικά, αναμένουμε το αποτέλεσμα των ερευνών της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Photo credits: AP Photo/Laurent Rebours

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ