ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

"Εγκλήματα" για χάρη του Άρμστρονγκ

"Εγκλήματα" για χάρη του Άρμστρονγκ

Έρευνα αποκαλύπτει πως οι αρχές της ποδηλασίας αδιαφορούσαν για το ντόπινγκ, προκειμένου να προστατεύσουν τον Λανς Άρμστρονγκ. Διαβάστε αναλυτικά.

Η δημοφιλία της ποδηλασίας δρόμου εκτινάχθηκε στα ύψη σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας του Λανς Άρμστρονγκ. Τον Αμερικανό που νίκησε τον καρκίνο και επέστρεψε στο άθλημα για να πάρει επτά συνεχόμενες νίκες στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε.

Ανεξάρτητη έρευνα αναφέρει πως για χρόνια οι διοικούντες την ποδηλασία επέλεξαν να κλείνουν τα μάτια απέναντι στο ντόπινγκ, προτιμώντας να υψώσουν... ασπίδα προστασίας στους σπουδαίους πρεσβευτές του αθλήματος με σαφή προτίμηση τον Λανς Άρμστρονγκ.

Η έρευνα που εκπνονήθηκε από τριμελή επιτροπή για να αναλύσει τα προβλήματα του σπορ με το ντόπινγκ τα οποία είναι η αλήθεια πως ξεκίνησαν πριν από την εμφάνιση του Άρμστορνγκ.

Στις 227 σελίδες αναφέρεται η τεράστια επιρροή του Τεξανού ποδηλάτη, ώστε να παραβλεθεί η χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο Άρμστρονγκ έφτασε στο σημείο να έχει τη δύναμη ώστε ο δικηγόρος του να διαμορφώσει όπως ήθελε έρευνα που είχε γίνει παλιότερα για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από τον Άρμστρονγκ.

Η τριμελής επιτροπή ορίστηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας (UCI) σε μια προσπάθεια της νέας διοίκησης να ξαναχτίσει το άθλημα μετά τις αποκαλύψεις για τον Άρμστρονγκ τον Οκτώβριο του 2012.

" Η ηγεσία της UCI δεν γνώριζε πως να διαφοροποιήσει τον "ήρωα" Άρμστρονγκ, τον επτά φορές φορές νικητή του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, τον πρεσβευτή του αθλήματος και πρότυπο για χιλιάδες οπαδούς από τον Λανς Άρμστρονγκ, τον ποδηλάτη, το μέλος του peloton που είχε τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με τον οποιοδήποτε άλλο", αναφέρει η έρευνα.

Αποκαλύπτονται πρακτικές ντόπινγκ στην ποδηλασία στο παρελθόν και στο σήμερα, ενώ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε δύο πρώην προέδρους της UCI, τον Χέιν Βερμπρούγκεν και τον Πατ Μακουέιντ. Υπό την ανοχή τους εμφανίστηκαν ουσίες που βασίζονταν στη συνθετική ανθρώπινη αυξητική ορμόνη όπως είναι η ερυθροποιητίνη (EPO). Οι ποδηλάτες "φούσκωναν" και παράλληλα γέμιζαν χρήματα η UCI και οι υπόλοιποι οργανισμοί.

Ολόκληρη η έρευνα για το ντόπινγκ βρίσκεται εδώ

Ο Βερμπρούγκεν χαρακτήρισε "άδικους" τους χαρακτηρισμούς που του δόθηκαν. " Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά περισσότερα, αλλά είναι εύκολο να το πει κανείς 25 χρόνια μετά. Μου έχει ασκηθεί έντονη κριτική. Από τη μια ήμουν δικτάτορας και από την άλλη βρισκόμουν πολύ κοντά στον Άρμστρονγκ. Έπρεπε να βρουν κάτι".

Η έρευνα απαλλάσσει τον Άρμστρονγκ από τις κατηγορίες "δωροδοκίας" και "κουκουλώματος των αποτελεσμάτων" σε ελέγχους απαγορευμένων ουσιών για τις δωρεές που έκανε στη UCI. Διαψεύδεται πως ο Άρμστρονγκ πιάστηκε ντοπέ στον ποδηλατικό γύρο της Ελβετίας.

Δείγμα της επιρροής που είχε ο Άρμστρονγκ στην UCI είναι πως επί προεδρίας Μακουέιντ, ο Τεξανός ήθελε να επανέλθει στην ενεργό δράση στον ποδηλατικό γύρο της Αυστραλίας για να εξασφαλίσει αμοιβή 1.000.000 δολαρίων από τους διοργανωτές. Δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής εξαιτίας του συστήματος καταπολέμησης του ντόπινγκ στο οποίο βρίσκονται καταγεγραμμένοι όλοι οι αθλητές. Ο Μακουέιντ "λύγισε" όταν ο Άρμστρονγκ του υποσχέθηκε πως θα αγωνιστεί στο γύρο της Ιρλανδίας τον οποίο διοργάνωνε ο αδερφός του προέδρου της UCI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ