ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

"Χρυσός" ο Σγουρόπουλος στο απλό νέων του Ευρωπαϊκού

"Χρυσός" ο Σγουρόπουλος στο απλό νέων του Ευρωπαϊκού

Ο 17χρονος Γιάννης Σγουρόπουλος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο απλό νέων, επικρατώντας με 4-3 σετ του Ρουμάνου και φαβορί Κριστιάν Πλετέα.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων στην επιτραπέζια αντισφαίριση για το 2017.

Στον συναρπαστικό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Γκιμαράες, κατέβαλε τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα, νο1 του τουρνουά, με 4-3 σετ (11-9, 10-12, 11-8, 11-9, 7-11, 3-11, 12-10) και ύψωσε την γαλανόλευκη στον υψηλότερο ιστό.

Με την τεχνική καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Βατσακλή, ήταν απροσπέλαστος από την αρχή μέχρι το τέλος και ολοκλήρωσε θριαμβευτικά ένα πρωτάθλημα, στο οποίο δεν υπέστη ούτε μία ήττα σε ομαδικό και απλό.

Αυτό το χρυσό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για τη χώρα στις νεαρές ηλικίες (είχε πρωτιά και ο Παναγιώτης Γκιώνης το 1996 στο διπλό μικτό νέων) και μία από τις σπουδαιότερες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το άθλημα πανηγύρισε ξανά μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων έπειτα από 17 χρόνια και ήταν συνολικά το 7ο μετάλλιο για την Ελλάδα στον θεσμό.

Στον τελικό υπήρχε πίεση και κούραση και για τους δύο αθλητές., που είχαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, αλλά έπαιξαν εντυπωσιακούς πόντους και χάρισαν πλούσιο θέαμα.

Η εξέλιξη του αγώνα

Στο 1ο σετ, ο Σγουρόπουλος προηγήθηκε 7-4 και μετά άντεξε στην πίεση του Ρουμάνου από forehand επιθέσεις κι έκανε το 1-0. Στο 2ο σετ, έλεγξε καλύτερα τα σπιν και πήρε και ο ίδιος περισσότερες επιθέσεις. Αποτέλεσμα ήταν να φτάσει στο 10-5, όμως εκεί άφησε αναξιοποίητες τις ευκαιρίες για τον τελευταίο πόντο, πήρε τάιμ άουτ στο 10-9 χωρίς αντίκρισμα και τελικά ο Ρουμάνος έφτασε απρόσμενα στην ισοφάριση με επτά διαδοχικούς πόντους.

Στο 3ο σετ κυριάρχησε και είχε ξεσπάσματα με 4-0 και 9-5. Με καλή τακτική, αποτελεσματικό μπλοκ με το backhand και δυνατές επιθέσεις κράτησε τα ηνία του ματς. Βρέθηκε ξανά μπροστά με 9-5 και όταν ο Πλετέα πλησίασε, βρήκε λύσεις με forehand σπιν. Στο 5ο σετ έχασε τον ρυθμό του και ο αντίπαλός του έβγαλε πιο ελεύθερο παιχνίδι για να προηγηθεί με 7-1, 9-5 και να μειώσει σε 3-2 σετ. Στο επόμενο σετ, ο Πλετέα είχε τον έλεγχο και το κέρδισε εύκολα.

Όλα κρίθηκαν στο ψυχοφθόρο 7ο σετ. Στην αλλαγή των πλευρών, ο Έλληνας άσος βρέθηκε να χάνει 3-5, αμέσως μετά πήγε στο 3-6, αλλά δεν είχε πει την τελευταία λέξη. Έπαιξε πιο επιθετικά και πέρασε μπροστά, αναγκάζοντας την αντίπαλη πλευρά να πάρει τάιμ άουτ. Το ματς πήγε στο 8-8, όμως με πολύ καλές επιλογές ο Σγουρόπουλος έφτασε στο 10-8. Στο 10-9 έχασε σπιν, όταν ο Πλετέα είχε τραβηχτεί πίσω, αλλά βρήκε το καθαρό μυαλό να παίξει εξαιρετικά. Με forehand επίθεση έγραψε το τελικό 12-10, δίνοντας το έναυσμα στον προπονητή του να μπει στον αγωνιστικό χώρο, όπως και σε λιγοστούς Έλληνες στην εξέδρα να πανηγυρίσουν το χρυσό μετάλλιο.

Βατσακλής: "Μεγάλες διακρίσεις για πολλά χρόνια ακόμα"

Πριν από την απονομή μίλησε συγκινημένος στην ιστοσελίδα της ΕΦΟΕπΑ ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής.

"Δεν μπορώ να συγκρίνω αυτήν την επιτυχία με τα μετάλλια του Γκιώνη ή το ασημένιο της εθνικής ανδρών στο Ευρωπαϊκό του Σβέσατ. Για μένα είναι μία πολύ μεγάλη διάκριση. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος, που έχω την τύχη να διαχειρίζομαι αυτό το έμψυχο δυναμικό. Όλοι οι άνθρωποι του αθλήματος μπορούν να είναι περήφανοι γι' αυτόν τον φοβερό αθλητή, που είχε 18 νίκες σε 18 παιχνίδια κι έφτασε δικαίως στην κορυφή της Ευρώπης".

"Πιστεύω ότι βοήθησα πολύ τον Γιάννη στην τακτική και στο να έχει ψυχραιμία στα πιο κρίσιμα σημεία. Μου αφιέρωσε γι' αυτόν τον λόγο τη νίκη επί του Σίπος. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο, να έχει υγεία και το μέλλον θα είναι ρόδινο γι' αυτόν. Έφτασε σε επίτευγμα και ελπίζω και πιστεύω ότι θα πετυχαίνει σημαντικές διακρίσεις για πολλά χρόνια", συμπλήρωσε.

Σγουρόπουλος και Βατσακλής γυρίζουν στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας. Επιστρέφουν με ελβετικές αερογραμμές μέσω Ζυρίχης και αναμένονται γύρω στη 1 μετά από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ