ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Τα συμπεράσματα για την ελληνική παρουσία στο Χάλμσταντ

Τα συμπεράσματα για την ελληνική παρουσία στο Χάλμσταντ

Έκαναν τον απολογισμό τους από το τουρνουά του Χάλμσταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής, που καθοδήγησε τους άνδρες και ο προπονητής του Άρη Βούλας, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος των γυναικών.

Τα φώτα σβήνουν σιγά-σιγά στο Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης και η Ελλάδα αφήνει το Χάλμσταντ με τη χαρά και την περηφάνια ότι είναι ανάμεσα στις χώρες, που είχαν προκριθέντα αθλητή. Αυτή τη σπουδαία, την ιδιαίτερη στιγμή, τη χάρισε ο Παναγιώτης Γκιώνης, που επιβεβαιώνει σταθερά εδώ και χρόνια την τεράστια δυναμική του.

Ο κορυφαίος πρεσβευτής της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης κατέκτησε για 2η φορά ολυμπιακή πρόκριση από τέτοια διαδικασία, θα είναι για 4η συνεχόμενη σε Ολυμπιακούς Αγώνες και βάζει τον πήχη ψηλά και για το Ρίο. Από κει και πέρα βέβαια, υπήρξε η προσπάθεια των πέντε υπολοίπων αθλητών. Υπήρχαν κι εκεί φιλοδοξίες, ειδικά για τον Καλλίνικο Κρεάνγκα και τον Κώστα Παπαγεωργίου, αλλά η προσπάθεια έμεινε ατελέσφορη. Κυνήγησαν και οι αθλήτριες Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και Γεωργία Ζαβιτσάνου κάτι παραπάνω, αλλά μέτρησε καθοριστικά το πολύ υψηλό επίπεδο των αγώνων.

Με βάση όλα αυτά έκαναν τον απολογισμό τους από το τουρνουά ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής, που καθοδήγησε τους άνδρες και ο προπονητής του Άρη Βούλας Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο οποίος εκτάκτως ξανά ήταν υπεύθυνος των γυναικών.

«Κατ’ αρχήν είμαι πολύ ικανοποιημένος που προκρίθηκε ο Παναγιώτης μέσα από αυτή την πολύ δύσκολη διαδικασία. Απέδειξε ότι είναι ο καλύτερος αμυντικός στην Ευρώπη και (το επαναλαμβάνω, γιατί το έχω πει αρκετές φορές) έχει μία από τις καλύτερες ψυχολογίες, που συναντάς σε αθλητή, στοιχείο-όπλο σε τέτοια τουρνουά», τόνισε ο Βατσακλής και συμπλήρωσε:

«Δουλέψαμε πολύ ώστε να είναι έτοιμος μετά από κάποιες μέτριες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δουλέψαμε τόσο στη φυσική κατάσταση και την τακτική όσο και στην ψυχολογική προετοιμασία και χαίρομαι γιατί η δουλειά απέδωσε καρπούς. Το να κερδίζεις στα 4 σετ και με εμφατικό σκορ το νούμερο 1 των αγώνων, το 8 του κόσμου κι έναν από τους καλύτερους αθλητές απέναντι στην άμυνα, είναι κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο σ’ ολόκληρη τη διεθνή πινγκπονιστική κοινότητα».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής απέδωσε τα εύσημα στον Κρεάνγκα: «Θέλω να σταθώ στην τιτάνια προσπάθεια του Καλλίνικου, ο οποίος παρότι διανύει το 44ο έτος της ηλικίας του ήρθε στο Χάλμσταντ και απέδειξε ότι παραμένει πολύ ανταγωνιστικός και απόλυτα επαγγελματίας. Αν τον ευνοούσε λιγάκι η τύχη στα δύο ματς με τον Στέγκερ, έναν από τους πιο σταθερούς παίκτες στην Ευρώπη και τον εξαιρετικό νεαρό Γκοζί, ίσως έπαιρνε κι εκείνος το ολυμπιακό εισιτήριο.

Έχασε οριακά τα συγκεκριμένα παιχνίδια, ενώ όσοι τα είδαν δεν θα ξεχάσουν τα τρία συνεχόμενα «σόρι» του Γερμανού στο 6ο σετ, όπως και το προβάδισμα 9-6 του Καλλίνικου στο 6ο σετ με τον Γάλλο, προβάδισμα που άφησε αναξιοποίητο ακριβώς επειδή τα 44 χρόνια του δεν τον βοηθούν ν’ αντέξει σε μεγάλα ράλι. Θέλω να τον συγχαρώ για το ψυχικό σθένος που είχε να παλέψει.

Δικαιολογημένα πήρε το θερμό χειροκρότημα από τους θεατές, που είχαν την τύχη να τον δουν ν’ αγωνίζεται. Θα περιμένουμε την παγκόσμια κατάταξη του Μαΐου μήπως και μπει στους προκριθέντες, ενώ υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να επιλεγεί από την τριμερή επιτροπή της I.T.T.F. για κάρτα ελευθέρας και να μπορέσει έτσι να σημειώσει την 6η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα είναι άθλος»!

Τα συμπεράσματα για την ελληνική παρουσία στο Χάλμσταντ

Για τον Παπαγεωργίου σχολίασε: « Ο Κώστας, ο 3ος από τους …σωματοφύλακες έδωσε πολύ δυνατούς αγώνες. Πέρασε στη 2η φάση και αντιμετώπισε δύο νεαρούς, πολύ φορμαρισμένους αθλητές, τον Ζεράλδο και τον Λαμπιέ κι έχασε στις λεπτομέρειες. Δεν θέλω να τα βάζω συνέχει με την τύχη, αλλά ο Κώστας δεν έπιασε το μέγιστο των δυνατοτήτων του, ενώ οι αντίπαλοί του έδειξαν πολύ έτοιμοι. Ο αρχηγός πάλεψε και τα δύο ματς κι έχασε πολύ δύσκολα».

Συμπερασματικά ο Βατσακλής σημείωσε ότι «θα ήθελα οι δύο αθλητές, αν όχι να προκριθούν, να πετύχουν περισσότερες νίκες ούτως ώστε να ωφεληθούν βαθμολογικά, όμως το επίπεδο είναι πολύ υψηλό», ενώ θεώρησε απαραίτητη τη συνδρομή της Πολιτείας για το τελικό στάδιο της ολυμπιακής προετοιμασίας: « Μετά την επιστροφή στην πατρίδα θ’ αρχίσουμε να κάνουμε τα πλάνα μας για την προετοιμασία του Παναγιώτη και βέβαια θα περιμένουμε την τελική λίστα από την παγκόσμια κατάταξη του Μαΐου. Για τον Παναγιώτη θέλουμε όχι απλά να παίξει για 4η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά να έχει καλή πορεία. Για την προετοιμασία του λοιπόν, θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Πολιτείας ώστε να πάρουμε μέρος σε τουρνουά, αλλά και να κάνουμε μέρος της προετοιμασίας στο εξωτερικό».

Με τη σειρά του, ξεχωριστά σε κάθε μία από τις τρεις αθλήτριες αναφέρθηκε ο Κωστόπουλος: «Για την Κατερίνα αρχικά, το ότι κατάφερε να νικήσει τη Ράκοβατς και με σκορ, που της έδινε πρόκριση με τη 2η θέση από τον όμιλό της, ήταν το θετικό της αποτέλεσμα. Μετά, στα νοκ άουτ, το επίπεδο ήταν τόσο υψηλό που ήταν πάρα πολύ δύσκολο να διεκδικήσει κάτι. Προσπάθησε, όμως η ποιότητα των αντιπάλων δεν της επέτρεψε να εμφανίσει στοιχεία παιχνιδιού της, που να κάνουν τη διαφορά. Θεωρώ πάντως, ότι είχε καλά διαστήματα κι έπαιξε καλύτερα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά σε ματς τέτοιου επιπέδου δεν είναι αρκετό.

Η Μαρία πέρασε από το γκρουπ νικώντας με ευρύ σκορ αθλήτρια, που είναι στα μέτρα της. Προσπάθησε και στα ταμπλό, αλλά όταν συναντάς το νούμερο 12 του κόσμου και άλλες αθλήτριες, από την κορυφαία κλάση είναι πολύ δύσκολο ν’ ανταπεξέλθεις. Η Γεωργία είχε το άγχος των πρώτων αγώνων με τη φανέλα της εθνικής γυναικών και ήταν πολύ δύσκολο να δείξει αμέσως, σε τέτοιο τουρνουά, τί πραγματικά μπορεί ν’ αποδώσει. Για πρώτη φορά όμως, παρουσίασε καλό επίπεδο και πιστεύω ότι λεπτομέρειες της στοίχισαν και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από το παιχνίδια», δήλωσε ο σωματειακός προπονητής και πρόσθεσε:

«Γενικά τα κορίτσια προσπάθησαν για το καλύτερο και πήραν εμπειρίες, που θα τις βοηθήσουν στο μέλλον. Για να πλησιάσουν όμως, τις δυνατές ευρωπαίες αθλήτριες θα χρειαστεί σίγουρα να κάνουν περισσότερη δουλειά σε στοιχεία του παιχνιδιού τους, που θα τις βοηθήσουν ν’ ανταπεξέλθουν καλύτερα στα πιο δύσκολα παιχνίδια. Χρειάζεται χρόνος, πολλή προσπάθεια καθώς και εμπειρία από μεγάλα διεθνή ραντεβού».

Την παγκόσμια κατάταξη θα περιμένουν τον επόμενο μήνα και ο Παπαγεωργίου και η Τόλιου, αλλά πολύ δύσκολα θα βρεθούν στις προνομιούχες θέσεις. Το Προολυμπιακό τουρνουά τελειώνει το απόγευμα με αγώνες μπαράζ για θέσεις αναπληρωματικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη σουηδική πόλη η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εκπροσωπήθηκε θαυμάσια σε διάφορους τομείς και όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο Δημοσθένης Μεσσήνης ήταν competition manager, υπεύθυνος κυρίως για τα αποτελέσματα, δίπλα στον επικεφαλής Καρλ Γίντρακ, η Μαρία Τσίπου ήταν ανάμεσα στους τρεις επιδιαιτητές των αγώνων και με τη βαθιά γνώση τους και καθημερινή πολύωρη εργασία στο γυμναστήριο συνέβαλαν στην οργανωτική επιτυχία του τουρνουά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ