ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Πρεμιέρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με Εκουαδόρ και Βέλγιο για τις Εθνικές μας

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Λίγες ώρες απέμειναν πια για την έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης 2018. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στο Halmstad Arena και στις δύο κατηγορίες και παίζει με Εκουαδόρ και Βέλγιο.

Λίγες ώρες απέμειναν πια για την έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης 2018. Το ετήσιο ραντεβού των κορυφαίων του αθλήματος διεξάγεται φέτος στο Χάλμσταντ της Σουηδίας και αφορά στο αγώνισμα του ομαδικού. Αρχίζει αύριο, θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 6 Μαΐου και θα συγκεντρώσει από 72 χώρες σε άνδρες και γυναίκες.

Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στο Halmstad Arena και στις δύο κατηγορίες και αναλογικά με τις δυνατότητές της σε άνδρες και γυναίκες εμφανίζει φιλοδοξίες για πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα θα πάρουν μέρος στη 2η κατηγορία της διοργάνωσης, συνεπώς θα είναι στις θέσεις 25-48. Το ανδρικό κάνει πρεμιέρα εναντίον του Εκουαδόρ στις 14:00 ώρα Ελλάδας (13:00 τοπική). Η άμεση επάνοδος στην 1η κατηγορία του κόσμου είναι ο στόχος του. Το γυναικείο αντιμετωπίζει το Βέλγιο στις 17:00. Θα κυνηγήσει την είσοδο στην πρώτη 12άδα της Second Division.

Η εθνική ανδρών θα βασιστεί στους Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιάννη Σγουρόπουλο και Τάσο Ρηνιώτη. Στον πάγκο θα είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής. Η ομάδα αδικήθηκε από το νέο σύστημα αξιολόγησης και πήγε στη 2η κατηγορία εξαιτίας της σημαντικής πτώσης στο World Team Ranking, ωστόσο θυμάται κιόλας ότι είχε αποτύχει το 2016 στη Μαλαισία στο αμέσως προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού. Τότε είχε περιοριστεί στις τελευταίες θέσεις της 1ης κατηγορίας, συνεπώς τώρα έχει την επιθυμία να τα πάει καλά για να κλείσει κι εκείνη την παρένθεση.

Αν βρεθεί στις δύο πρώτες θέσεις της Second Division θα εξασφαλίσει το εισιτήριο της επιστροφής στην Championship Division για το 2020. Βρίσκεται στο 7ο γκρουπ της διοργάνωσης (το G) και θ’ αντιμετωπίσει τις Ιταλία (επικεφαλής), Ουγγαρία, Παραγουάη, Εκουαδόρ και Σερβία. Η πρώτη επιδίωξη είναι να τερματίσει στην πρώτη τριάδα του γκρουπ ώστε να πάει στο ταμπλό των θέσεων 25-36.

Η εθνική γυναικών θα στηριχτεί στις Κατερίνα Τόλιου, Γεωργία Ζαβιτσάνου, Μαρία Χριστοφοράκη και Κωνσταντίνα Παρίδη. Θα την καθοδηγήσει ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. H ομάδα είναι σταθερά στην κατηγορία, που αντιπροσωπεύει την αξία της, όμως κυνηγά εδώ και χρόνια το κάτι παραπάνω. Στην προκειμένη περίπτωση το κάτι παραπάνω θα είναι η είσοδος στην πρώτη 12άδα της κατηγορίας. Η κλήρωση την έχει φέρει στο 6ογκρουπ (το F) με αντιπάλους την Ιταλία (κι εδώ επικεφαλής), το Βέλγιο, την Αργεντινή, τη Σλοβενία και την Τουρκία. Η αποστολή θα είναι δύσκολη, αλλά σαφώς υπάρχουν πιθανότητες να επιτευχθεί το πλασάρισμα στην πρώτη τριάδα του γκρουπ.

Το πρόγραμμα των εθνικών μας ομάδων στα γκρουπ σε ώρες Ελλάδας (μία ώρα μπροστά είναι η χώρα μας):

Στους άνδρες:

29 Απριλίου, 14:00, Ελλάδα-Εκουαδόρ

30 Απριλίου, 14:00, Ουγγαρία-Ελλάδα

1 Μαΐου, 17:00, Ιταλία-Ελλάδα

2 Μαΐου, 11:00, Ελλάδα-Σερβία

2 Μαΐου, 20:00, Ελλάδα-Παραγουάη

Στις γυναίκες:

29 Απριλίου, 17:00, Βέλγιο-Ελλάδα

30 Απριλίου, 17:00, Σλοβενία-Ελλάδα

1 Μαΐου, 11:00, Τουρκία-Ελλάδα

1 Μαΐου, 20:00, Αργεντινή-Ελλάδα

2 Μαΐου, 14:00, Ιταλία-Ελλάδα

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Στη 2η κατηγορία (όπως και στις δύο υπόλοιπες) αγωνίζονται 24 ομάδες και είναι χωρισμένες σε 4 γκρουπ των 6. Παίζουν μεταξύ τους με το σύστημα «ένας προς όλους» και οι 4 νικητές των ισάριθμων γκρουπ μπαίνουν κατευθείαν στην πρώτη 8άδα της Second Division. Θέσεις δηλαδή, 25-32. Στο κυρίως ταμπλό (θέσεις 25-36) προχωρούν επίσης οι ομάδες, που καταλαμβάνουν τη 2η και την 3η θέση των γκρουπ. Εκείνες, που θα περιοριστούν στην 4η, την 5η ή την 6η θέση των γκρουπ της 2ης κατηγορίας θα συνεχίσουν για τις θέσεις 37-48.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος οι δύο πρώτες θέσεις στη 2η κατηγορία, δηλαδή η 25η και η 26η οδηγούν στην άνοδο στην 1η κατηγορία ανεξάρτητα από τη θέση, που θα έχουν τότε οι χώρες, στην παγκόσμια κατάταξη ομαδικού. Στον τίτλο και στα μετάλλια στο Χάλμσταντ μπορούν να φτάσουν μόνο οι ομάδες της 1ης κατηγορίας.

* Όπως γίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και σε άλλα κομμάτια, πλην του αγωνιστικού. Σε μία ακόμα κορυφαία διοργάνωση προσφέρει υπηρεσίες ο competition manager της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας του αθλήματος Δημοσθένης Μεσσήνης. Επίσης, η Τίνα Κρόττα θα είναι ανάμεσα στους έξι επιδιαιτητές των αγώνων.

* Στο Χάλμσταντ μεταβαίνει αύριο ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και γενικός γραμματέας της Ε.Ο.Ε. Μανώλης Κολυμπάδης. Θα μείνει μέχρι την Πέμπτη και θα εκπροσωπήσει την ομοσπονδία στις συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, όπως επίσης της Ευρωπαϊκής, της Μεσογειακής και της Βαλκανικής Ένωσης του αθλήματος.

* Με υποτροφία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.) εξάλλου, βρέθηκε στη σουηδική πόλη η Διάνα Ζέρδιλα και ήταν ανάμεσα στους συνέδρους στο Sport Science Conference του 2018, που είχε θέμα την επιστήμη και την προπόνηση στα αθλήματα με ρακέτα για τη βελτίωση της απόδοσης και την υγεία (Science and Practice of Racket Sports for Improved Performance and Health). Η πρώην διεθνής αθλήτρια και νυν καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και προπονήτρια είχε τη χαρά και την τιμή να συμπεριληφθεί στις τρεις γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, που πήραν την επιχορήγηση για το επιστημονικό συνέδριο.

* Πέρασαν 90 χρόνια από την πρώτη φορά, που διοργάνωσε Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης η Σουηδία! Ήταν το 1928 και μόλις το 2ο στην ιστορία. Από τότε η σκανδιναβική χώρα έχει φιλοξενήσει άλλα 5 Παγκόσμια πρωταθλήματα και συγκεκριμένα το 1949, το 1957 και το 1967 ξανά στην πρωτεύουσά της, το 1985 στο Γκέτεμποργκ και το 1993 ξανά στο Γκέτεμποργκ.

* Το φετινό είναι το 54ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το 9ο που αφορά μόνο στο ομαδικό.

* Η μεγάλη αθλητική εγκατάσταση στο Χάλμσταντ διαθέτει τρεις χώρους για αγώνες. Στο Main Hall έχουν τοποθετηθεί 3 τραπέζια. Η δεύτερη αίθουσα έχει 9 τραπέζια και η τρίτη 12.

* Μέχρι και 12 τραπέζια θα είναι διαθέσιμα καθημερινά στο Χάλμσταντ ώστε να βγουν live streaming από το itTV οι αγώνες από τη Championship Division των ανδρών και τη Championship Division των γυναικών. Αυτό θα είναι κάτι που θα συμβεί πρώτη φορά.

* Αύριο το απόγευμα θα γίνει η τελετή έναρξης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αφιέρωμα στους θρυλικούς αθλητές του σουηδικού πινγκ πονγκ (μην ξεχνάμε ότι η χώρα έχει αναδειχτεί 5 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια ανδρών), όπως και καλλιτεχνικές εμφανίσεις.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ