ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Πρεμιέρα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κόντρα σε Λουξεμβούργο και Αγγλία

Πρεμιέρα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κόντρα σε Λουξεμβούργο και Αγγλία

Πρεμιέρα για τις εθνικές μας ομάδες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κόντρα σε Λουξεμβούργο και Αγγλία. Η ετήσια κορυφαία διοργάνωση αφορά φέτος μόνο στο ομαδικό.

Με εξαιρετική διάθεση έπειτα από την επιτυχία του Γιάννη Σγουρόπουλου στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 νέων και αποφασισμένες να φτάσουν σε καλά πλασαρίσματα οι εθνικές μας ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης ρίχνονται αύριο στη «μάχη» του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών. Βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο, ολοκληρώνουν απόψε την προετοιμασία τους και το απόγευμα της Τετάρτης κάνουν πρεμιέρα την ίδια ώρα με βασικό στόχο να περάσουν στα προημιτελικά των κατηγοριών τους.

Η ετήσια κορυφαία διοργάνωση αφορά φέτος μόνο στο ομαδικό. Η εθνική ανδρών φιγουράρει πάντα στην 1η κατηγορία του θεσμού (Championship Division). Είναι στο 3ο γκρουπ και αρχίζει τους αγώνες της απέναντι στους διοργανωτές στις 17:00 ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική). Η αναμέτρηση με το Λουξεμβούργο γίνεται στο τραπέζι 1 και μεταδίδεται ζωντανά στο διαδίκτυο από το laola1.tv. Η εθνική γυναικών θα είναι και φέτος στη 2η κατηγορία (Challenge Division), θ’ αγωνιστεί στο 8ο γκρουπ της πρώτης φάσης και κάνει εκκίνηση κόντρα στην επικεφαλής Αγγλία, επίσης στις 17:00.

Η αποστολή αναχώρησε στις 6 το πρωί από την Αθήνα κι έφτασε στο ευρωπαϊκό δουκάτο μέσω Κωνσταντινούπολης. Δεν ήταν μαζί η Μαρία Χριστοφοράκη, η οποία ταξίδεψε από τη Σουηδία, όπου ζει και προπονείται. Τις εθνικές ομάδες αποτελούν οι αθλητές Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιάννης Σγουρόπουλος, Τάσος Ρηνιώτης με προπονητή τον Κώστα Βατσακλή και οι αθλήτριες Κατερίνα Τόλιου, Γεωργία Ζαβιτσάνου, Μαρία Χριστοφοράκη και Ιωάννα Γερασιμάτου με προπονητή τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο.

Το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο στην αναχώρηση και όλα τα μέλη της αποστολής, μαζί με τον επικεφαλής, τον πρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη, συνεχάρησαν τον Σγουρόπουλο για το ασημένιο μετάλλιο στο Γουόρτσεστερ. Τις ομάδες ακολουθεί στο Λουξεμβούργο και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας Γιώργος Παπαγεωργίου (πατέρας του Κώστα), ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει κάνει παράδοση να πηγαίνει στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το καινούργιο πρόσωπο στην ελληνική αποστολή είναι η 16άχρονη Γερασιμάτου. Μετά το ντεμπούτο της με την εθνική γυναικών στον αγώνα των προκριματικών με τη Ρουμανία, τον Δεκέμβριο, αλλά και τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 21 τον Ιανουάριο, θα έχει τη χαρά να μετάσχει και στην κορυφαία διοργάνωση της ηπείρου σε επίπεδο γυναικών. Επίσης, η Ζαβιτσάνου θα ζήσει την πρώτη εμπειρία σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού, ενώ και ο Σγουρόπουλος θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό με αυτόν τον χαρακτήρα.

Πρωτόγνωρη διαδικασία και για το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται και η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.), να διοργανώσει Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών. Θα πάρουν μέρος 44 χώρες και οι συναντήσεις θα γίνουν σε δύο αίθουσες στο όμορφο και ευρύχωρο Centre National Sportif et Culturel d'Coque στο Κίρσμπεργκ, όπου έχουν φιλοξενηθεί διάφορες σημαντικές διοργανώσεις του αθλήματος.

Προηγήθηκαν προκριματικά όπου και τα δυο αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα μετείχαν στην 1η κατηγορία. Οι άνδρες κατέκτησαν την πρωτιά στον όμιλό τους και κράτησαν δυναμικά τα κεκτημένα. Στο 3ο γκρουπ έχουν ακόμα αντιπάλους τη Ρωσία και τη Σουηδία, τις οποίες θ’ αντιμετωπίσουν την Πέμπτη. Οι γυναίκες τερμάτισαν στην 3η θέση και οδηγήθηκαν ξανά στη 2η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που πάντως αντιπροσωπεύει τις δυνατότητές τους. Στη δεύτερη μέρα των αγώνων θ’ αντιμετωπίσουν για το 8ο γκρουπ το Ισραήλ και τη Σλοβενία.

Η σειρά των αγώνων των εθνικών μας ομάδων στην πρώτη φάση (σε ώρες Ελλάδας):

Στους άνδρες:

Την Τετάρτη 13/09:

Ελλάδα-Λουξεμβούργο στις 17:00 (16:00 τοπική)

Την Πέμπτη 14/09:

Σουηδία-Ελλάδα στις 11:00

Ελλάδα-Ρωσία στις 20:00

Στις γυναίκες:

Την Τετάρτη 13/09:

Αγγλία-Ελλάδα στις 17:00

Την Πέμπτη 14/09:

Ελλάδα-Ισραήλ στις 11:00

Σλοβενία-Ελλάδα στις 20:00

Η εθνική ανδρών έχει την ευκαιρία να κάνει πρεμιέρα χωρίς πίεση, καθώς είναι μεγάλο φαβορί στον αγώνα με το Λουξεμβούργο. Το τελευταίο μπήκε στην κορυφαία κατηγορία επειδή φιλοξενεί τη διοργάνωση. Η εθνική γυναικών αντίθετα θα πρέπει να παρουσιαστεί απόλυτα έτοιμη από την αρχή, καθώς θα σταθεί δίπλα στο υψηλό εμπόδιο της Αγγλίας. Την έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές στα πρόσφατα χρόνια, τη νίκησε τελευταία φορά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2015 αλλά τώρα η αντίπαλος ενισχύεται κι από κινεζικής καταγωγής αθλήτρια (Χο Τιν Τιν).

Τα υπόλοιπα γκρουπ στις κατηγορίες των εθνικών μας ομάδων:

Στη Championships Division ανδρών:

Γκρουπ A: Γερμανία, Κροατία, Ισπανία, Λευκορωσία

Γκρουπ B: Πορτογαλία, Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία

Γκρουπ D: Γαλλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουκρανία

Στη Challenge Division γυναικών:

Γκρουπ E: Σλοβακία, Λιθουανία, Ελβετία, Φινλανδία

Γκρουπ F: Σερβία, Βέλγιο, Ιταλία, Δανία

Γκρουπ G: Τουρκία, Ουαλία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία

Το σύστημα διεξαγωγής προβλέπει ομίλους και παιχνίδια «ένας προς όλους» στην πρώτη φάση. Μετά ακολουθεί το προοδευτικό νοκ άουτ. Μετάλλιο μπορούν να κυνηγήσουν μόνο οι 16 ομάδες της 1ης κατηγορίας. Άλλες 16 έχει και η 2η. Στην Championship Division προχωρούν στα προημιτελικά οι δύο πρώτες χώρες από τα τέσσερα γκρουπ. Οι 3ες και οι 4ες των γκρουπ συνεχίζουν για τις θέσεις 9-16.

Αντίστοιχα στην Challenge οι δύο πρώτες ομάδες των τεσσάρων γκρουπ προκρίνονται στην 8άδα της κατηγορίας, δηλαδή το ταμπλό των θέσεων 17-24 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι χώρες που θα περιοριστούν στις δύο επόμενες θέσεις των γκρουπ θα συνεχίσουν για τις θέσεις 25-32. Νικήτριες αναδεικνύονται οι ομάδες που φτάνουν πρώτες στις τρεις (3) επί μέρους νίκες.

* Σχεδόν όλοι οι τοπ παίκτες θα είναι παρόντες στο Λουξεμβούργο. Θα υπάρχει όμως, η μεγάλη απουσία του Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. Ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών θα λείψει από τη διοργάνωση πρώτη φορά από το 1992, που η Λευκορωσία έγινε μέλος της E.T.T.U.. Από τα πρώτα 20 ονόματα του ευρωπαϊκού πίνακα αξιολόγησης θ’ απουσιάσει και ο Άγγλος Πολ Ντρίνκχολ. Στις γυναίκες από το Τοπ 25 θα λείψει μόνο η Γερμανίδα Κριστίν Σιλμπερέιζεν.

* O γηραιότερος αθλητής στη διοργάνωση είναι ο Τράιαν Τσιότσιου από το Λουξεμβούργο, που έφτασε πια τα 55. Η πιο νέα είναι η Άννα Χέρσεϊ από την Ουαλία. Μόλις 11 ετών! Στους άνδρες είναι βενιαμίν ο 15άχρονος πρωταθλητής Ευρώπης παίδων Βλαντιμίρ Σιντορένκο από τη Ρωσία. Η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια είναι ασφαλώς η πασίγνωστη Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο, που έχει κλείσει τα 54!

* Στο πλαίσιο του πρωταθλήματος θα βραβευτεί, θυμίζουμε, από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ομοσπονδία (I.T.T.F. και E.T.T.U.) ο Καλλίνικος Κρεάνγκα για τις κορυφαίες διακρίσεις και την πολύχρονη παρουσία του στον θεσμό. Η εκδήλωση, στην οποία θα τιμηθούν κι άλλοι πρώην πρωταθλητές Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα την Πέμπτη σε ξενοδοχείο.

* Όπως αναφέρεται στο Media Guide των αγώνων η ελληνική ομάδα των ανδρών έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα «παρότι έχει στη σύνθεσή της τον πρωταθλητή Ευρώπης του απλού νέων Γιάννη Σγουρόπουλο». Είναι τα 34.2 χρόνια. Την πιο νέα ομάδα παρατάσσει το Αζερμπαϊτζάν στους άνδρες με μόλις 16.3 χρόνια.

* Η E.T.T.U. θα έχει και συνέδριο στη διάρκεια των αγώνων κι αναμένεται να αποφασίσει οριστικά για το πώς θα διεξαχθούν τα προκριματικά για το επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού.

* Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα καλυφθεί τηλεοπτικά από το Eurosport (http://www.ettc2017.lu/news-92.html#news_50). Οι μεταδόσεις αρχίζουν την Παρασκευή, κλείνουν την Κυριακή και θα έχει και το ελληνόφωνο Eurosport. Το laola1.tv θα δείχνει ζωντανά στο διαδίκτυο όλα τα παιχνίδια από τα τραπέζια 1 και 2 (http://www.laola1.tv/en-int/livestream/2017-09-13-table-tennis-ettu-european-championships-len και http://www.laola1.tv/en-int/livestream/tischtennis-ettu-team-europameisterschaften-t2-len).

* Ενημέρωση θα υπάρχει φυσικά και από την I.T.T.F. και από την E.T.TU., ενώ το σάιτ των αγώνων είναι το http://www.ettc2017.lu/home.html .

* Αύριο αρχίζει στην πόλη Βαραζντίν και το δυνατό όπεν νέων και παίδων της Κροατίας. Θα πάρουν μέρος οι κορασίδες Μαλαματένια Παπαδημητρίου και Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου, μέλη της εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεαρών ηλικιών του καλοκαιριού. Το καθιερωμένο τουρνουά εντάσσεται στο Junior Circuit της διεθνούς ομοσπονδίας (I.T.T.F.) και είναι της βαθμίδας Premium. Τις αθλήτριες, που θα κάνουν γερά τεστ στα ομαδικά και τα ατομικά αγωνίσματα, θα κοουτσάρει ο προπονητής του Α.Ο Ελληνικού Γιάννης Κορδούτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ