ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Ο μοναδικός Ευρωπαίος αμυντικός που κατακτά World Tour ο Γκιώνης!

Ο μοναδικός Ευρωπαίος αμυντικός που κατακτά World Tour ο Γκιώνης!

Η επιτυχία του Παναγιώτη Γκιώνη στο διεθνές τουρνουά του Ζάγκρεμπ προλαμβάνει ιστορική διάσταση, καθώς έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος αμυντικός με χρυσό μετάλλιο στο απλό ενός τουρνουά World Tour

Η επιτυχία του Παναγιώτη Γκιώνη στο διεθνές τουρνουά του Ζάγκρεμπ προλαμβάνει ιστορική διάσταση! Δεν είναι μόνο ότι αποτελεί συνέχεια για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στις τρεις ανάλογες πρωτιές του Καλλίνικου Κρεάνγκα. Είναι και αυτό που υπογράμμισε στο ρεπορτάζ της η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος ότι ο Γκιώνης έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος αμυντικός με χρυσό μετάλλιο στο απλό ενός τουρνουά World Tour (θυμίζουμε ότι το κροατικό ήταν της βαθμίδας Challenge)!

Αυτός ο θεσμός της I.T.T.F. άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, από τότε είχαν κατακτήσει τρόπαια στο σημαντικότερο αγώνισμα τέσσερις αθλητές με αμυντικό στυλ παιχνιδιού, όμως όλοι είναι από την Ασία! Ως πέμπτος λοιπόν, προστέθηκε ο 37χρονος διεθνής μας, είναι ο μοναδικός έως τώρα από τη γηραιά ήπειρο και η ιστοσελίδα της I.T.T.F. σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «μπήκε σε μία άλλη ομάδα θρύλων». Συνδύασε μάλιστα, το κείμενο με την πολύ πρόσφατη συμμετοχή του στο Legends Tour της Γαλλίας…Ο Γκιώνης και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής γύρισαν στην Αθήνα νωρίς χτες το βράδυ και το φωτογραφικό υλικό είναι από την άφιξή τους.

Η I.T.T.F. ανέφερε ότι η πρωτιά για τον Παναγιώτη ήρθε μόλις στην πρώτη παρουσία του σε τελικό του απλού και δεύτερη γενικά. Θύμισε ότι το 2004 στο World Tour της Πολωνίας (Pro Tour η ονομασία τότε) είχε πάρει τη 2η θέση στο διπλό ανδρών με συμπαίκτη τον Αυστριακό Τσεν Βεσίνγκ με ήττα στον τελικό από τους Γερμανούς Τίμο Μπολ και Κριστιάν Σους. Το ρεπορτάζ έχει και δηλώσεις του Έλληνα άσου, που τόνισε:

«Αυτό το τουρνουά είναι πολύ σημαντικό για μένα, γιατί είναι η πρώτη μου νίκη. Ήμουν πολύ σταθερός από την αρχή, όχι μόνο στον τελικό, αλλά και σε όλη αυτή την εβδομάδα στην Κροατία. Δεν ήταν τόσο εύκολο για μένα γιατί έπαιζα για πρώτη φορά με τις νέες μπάλες. Είμαι πολύ χαρούμενος τώρα. Πιστεύω ότι οι θεατές απόλαυσαν ωραίο παιχνίδι στον τελικό. Θα σας δούμε ξανά το επόμενο έτος στο Ζάγκρεμπ».

Φυσικά πρόσθεσε και η διεθνής ομοσπονδία ότι έγινε μόλις ο δεύτερος αθλητής από την Ελλάδα, που κατακτά τίτλο στο απλό ενός I.T.T.F. World Tour και θύμισε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα είχε αναδειχτεί νικητής στην Ιαπωνία το 2002, στη Χιλή και τη Ρωσία το 2004, ενώ είχε δώσει επίσης τελικούς (πάντα στο σημαντικότερο αγώνισμα) το 1999 στην Αυστραλία και το 2005 ξανά στη Ρωσία.

«Επιπρόσθετα ο Γκιώνης εντάσσεται τώρα σε μία άλλη ομάδα θρύλων. Γίνεται ο πέμπτος αμυντικός παίκτης, που κερδίζει τίτλο στο απλό επαμειβόμενου όπεν της I.T.T.F.. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τους παίκτες αυτού του στυλ, που συνδυάζουν την ποιοτική άμυνα με ισχυρό forehand top spin, είναι ο μόνος Ευρωπαίος. Όλοι οι υπόλοιποι είναι από την ήπειρο της Ασίας. Ο Κινέζος Ντινγκ Σονγκ κατέκτησε την πρωτιά στην Ιαπωνία το 1996 και το επόμενο έτος στην Αυστραλία, ενώ ο συμπατριώτης του Χου Γινγκτσάο κατάφερε να φτάσει σε ανάλογη διάκριση στη Ρωσία το 2006. Το 2013 ο Μασάτο Σιόνο από την Ιαπωνία κέρδισε στο οικείο έδαφος της Γιοκοχάμα και αργότερα στο έτος το επανέλαβε στην Τσεχία. Επίσης, ο Κορεάτης Γιου Σι Χιουκ πρώτευσε στη χώρα του, στο Τζεονγιού, το 2006 κι έφτασε σε δεύτερο χρυσό το 2013 στο Ζάγκρεμπ».

Αμυντικός, λοιπόν, είχε κυριαρχήσει και στο παρελθόν στο ίδιο τουρνουά, ενώ συμπτωματικά, είναι αθλήτρια με αμυντικό στυλ παιχνιδιού κι αυτή που επικράτησε φέτος στο απλό γυναικών του Challenge της Κροατίας: Η Γιαπωνέζα Χονάκα Χασιμότο. Ο Γκιώνης δεν γνώριζε αυτό το στατιστικό στοιχείο για τους αμυντικούς και παραδέχτηκε ότι το κρατά και μεγαλώνει τη χαρά του για το χρυσό στο Ζάγκρεμπ.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Κροατία αποδεικνύεται γούρικο έδαφος για την Ελλάδα, καθώς (μεταξύ άλλων καλών στιγμών) στο ίδιο γυμναστήριο, το Dum Sportova, αναδείχτηκε το 2002 δευτεραθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων του 2016 πέτυχαν την άνοδο στην Α’ ευρωπαϊκή κατηγορία οι νέοι και οι κορασίδες κι επίσης πέρσι, στην πόλη Βαραζντίν, ήρθαν δύο πρωτιές στο όπεν νέων από τον Γιάννη Σγουρόπουλο (ο οποίος παρεμπιπτόντως, έχει γενέθλια σήμερα και κλείνει τα 17) στο απλό, τον ίδιο αθλητή και τον Γιώργο Σταματούρο στο διπλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ