ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Γκιώνης: "Μας φοβούνται όλοι πλέον"

Γκιώνης: "Μας φοβούνται όλοι πλέον"

Η πρόκριση στην κορυφαία 12άδα των κατηγοριών τους είναι η βασική φιλοδοξία των Εθνικών μας ομάδων επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο 54ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού στην Κουάλα Λουμπούρ.

Η πρόκριση στην κορυφαία 12άδα των κατηγοριών τους είναι η βασική φιλοδοξία των Εθνικών μας ομάδων επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο 54ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού, που αρχίζει πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, στην Κουάλα Λουμπούρ. Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινοβραδινή αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Μαλαισίας (σ.σ. η αποστολή έφτασε στον προορισμό της μεσημέρι ώρα Ελλάδας) αναφέρθηκαν στους στόχους της ελληνικής πλευράς οι: Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κατερίνα Τόλιου και Αγγελίνα Παπαδάκη.

Οι άνδρες, που αγωνίζονται στην 1η κατηγορία του θεσμού (Championship Division), είχαν την τελευταία 10ετία τις θέσεις 9-12 στο Τόκιο στην περασμένη διοργάνωση ομαδικού (2014), αλλά και την 11η θέση στη Βρέμη το 2006. Οι γυναίκες, οι οποίες μετέχουν στη 2η κατηγορία (Second Division), κατάφεραν τελευταία φορά να περάσουν στις θέσεις 25-36 το 2010 στη Μόσχα (35ες) και είχαν ανάλογο πλασάρισμα στις αμέσως προηγούμενες διοργανώσεις το 2006 και το 2008 (31η και 33η θέση αντίστοιχα).

Τα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών είναι εκείνο που μπορεί, βάσει κατηγορίας, να κυνηγήσει υψηλή θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Φέτος μαζί με αυτό τον στόχο υπάρχει και η προσμονή της συγκέντρωσης βαθμών από τους τρεις βασικούς αθλητές της μπροστά στην προοπτική συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Πρώτος στόχος είναι η 12άδα. Η Κίνα είναι ανίκητη, την Αυστρία θα την κοντράρουμε, αν και είναι πολύ δυνατή λόγω Γκάρντος και Φέγκερλ, αλλά το αν θα περάσουμε στην επόμενη φάση ως 2οι ή 3οι δεν το κοιτάμε. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να τους σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή. Σίγουρα θέλουμε ν’ ανέβουμε στην παγκόσμια και κατ’ επέκταση την ολυμπιακή κατάταξη μήπως καταφέρουμε να παίξουμε στο ομαδικό αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο και καλύτερα να μην γίνει επιπλέον έγνοια για μας», τόνισε ο Γκιώνης και για το γεγονός ότι παρά τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας της η βασική τριάδα της εθνικής εξακολουθεί να εγείρει υψηλές απαιτήσεις στα κορυφαία ραντεβού, επισήμανε:

«Είμαστε πολύ δεμένοι ως ομάδα και έμπειροι. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον σε τυχόν κακό παιχνίδι του και θα έλεγα ότι μας φοβούνται! Ειδικά μετά την ιστορική επιτυχία με το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013 όλες οι ομάδες μας υπολογίζουν πολύ. Ο Καλλίνικος είναι πάντα επικίνδυνος, ο Κώστας δείχνει ότι μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο κι έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να πετύχουμε κάτι καλό και στη Μαλαισία».

Για την προσπάθεια στο 1ο γκρουπ ο κορυφαίος αμυντικός συμπληρώνει: «Θετικό για μας που θα λείψει από την Ταϊπέι ο Τσουάν Τσι Γιουάν, πιστεύω ότι έχουμε περισσότερες ελπίδες για νίκη. Με την Τσεχία έχουμε καλή παράδοση, ενώ τη Βόρεια Κορέα τη γνωρίζουμε λιγότερο από τις άλλες ομάδες. Ξέρουμε πάντως, ότι έχει μεγάλη αξία και αυτή η ασιατική ομάδα και ο συμπαίκτης μου στην Μπορούσια, ο Καμάλ, μου είπε ότι αποδίδουν καλά απέναντι στην άμυνα. Τη Δευτέρα, που θα δώσουμε δύο αγώνες, θα φανεί σε μεγάλο βαθμό πόσο δυνατά πάμε για την πρόκριση».

Κρεάνγκα: «Μπορούμε να χτυπήσουμε και την Αυστρία»

Με σχόλιο για την επιδίωξη να πάρει η ομάδα μίας από τις τρεις προνομιούχες θέσεις στο γκρουπ, άρχισε τις δηλώσεις του και ο Κρεάνγκα: «Είναι δύσκολος όμιλος και κρύβει κινδύνους για κάθε ομάδα πλην της Κίνας. Είναι καλό, που αρχίζουμε τα παιχνίδια μας κόντρα στους παγκόσμιους πρωταθλητές, γιατί θα έχουμε τη δυνατότητα προσαρμογής στην αίθουσα σε ματς χωρίς πίεση. Ο δεύτερος αγώνας με την Αυστρία είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να παίξουμε πάρα πολύ καλά. Θέλουμε να μας βγουν οι νίκες και στα άλλα ματς, αλλά μπορούμε να «χτυπήσουμε» και την Αυστρία, η οποία δεν θα έχει τον Ντανιέλ Χάμπεσον, όμως και με τους πολύπειρους Τσεν και Σλάγκερ θα είναι επίσης πολύ δυνατή», δήλωσε ο αθλητής των 15 Παγκοσμίων πρωταθλημάτων και συνέχισε:

«Τη σειρά των αγώνων μας, προσωπικά τη βρίσκω κακή. Αν γνωρίσουμε ήττες με 3-0 χωρίς να παίξουμε καλά, μπορεί να επηρεαστούμε ψυχολογικά, ν’ απογοητευτούμε. Πρέπει λοιπόν, ν’ αποδώσουμε, ν’ αντισταθούμε έστω στην Αυστρία, με την οποία έχουμε κακή παράδοση, ώστε να συνεχίσουμε αποφασιστικά την προσπάθειά μας. Η Ταϊπέι είναι δυνατή και χωρίς τον Τσουάν, το ίδιο επικίνδυνη βρίσκω την Κορέα και μεγάλη προσοχή θέλει και η Τσεχία. Οι βαθμοί για την προοπτική πρόκρισης στο Ολυμπιακό τουρνουά είναι δεύτερη σκέψη για μας. Αν δεν μπεις στην πρώτη 12άδα τι βαθμούς να πάρεις;».

Τόλιου: «Μόνο το Λουξεμβούργο δείχνει πιο δυνατό στο γκρουπ»

Η εθνική γυναικών θ’ αγωνιστεί με την ίδια ακριβώς τριάδα, που ήταν πριν από δύο χρόνια στο Τόκιο. Τότε περιορίστηκε στην 41η θέση, παρότι είχε πραγματοποιήσει ορισμένες πολύ καλές εμφανίσεις, τώρα δεν θέλει να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. «Αν είμαστε συγκεντρωμένες και παρουσιαστούμε σε καλή κατάσταση, όπως φαίνεται στις προπονήσεις ότι είμαστε, τότε θα φτάσουμε στον βασικό στόχο της 12άδας στην κατηγορία μας. Θεωρώ ότι το Λουξεμβούργο είναι λίγο πιο πάνω απ’ όλες τις ομάδες στο γκρουπ γιατί έχει την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης Νι Ξια Λιαν, που εκτός απροόπτου θα κάνει δύο νίκες σε κάθε ματς. Από κει και πέρα μπορούμε κάλλιστα να βρεθούμε στην πρώτη τριάδα του γκρουπ και να προκριθούμε», υπογράμμισε η Τόλιου και πρόσθεσε:

«Στο Τόκιο είχαν κριθεί όλα στο τέλος του γκρουπ και στο ντέρμπι με τη Σλοβενία, όπου χάσαμε οριακά και τα τρία ματς και μετά επηρεαστήκαμε ψυχολογικά. Τη Σλοβενία την έχουμε και τώρα στο γκρουπ, απλά αυτή τη φορά δεν έχει στη σύνθεσή της την Τομαζίνι. Είναι δυνατή ομάδα, αλλά μπορούμε να τη νικήσουμε. Πάμε για θετική πρεμιέρα με τη Βουλγαρία, προσβλέπουμε και σε νίκες με τη Χιλή και το Βιετνάμ κι αν βρεθούμε στις θέσεις 25-36 θα παίξουμε πιο ελεύθερα για να κυνηγήσουμε το υψηλότερο δυνατό πλασάρισμα».

Θέμα για την εθνική γυναικών είναι ότι σε μία ακόμα μεγάλη διεθνή διοργάνωση θα έχει διαφορετικό προπονητή στον πάγκο της (τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο) και αποτελεί ερωτηματικό το πώς θ’ αποδώσει. Η Τόλιου σημειώνει τα προφανή αναφορικά με τη νέα αλλαγή, πάντως εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η συνεργασία θα έχει καλό αποτέλεσμα: «Σίγουρα επηρεάζει όταν δεν έχεις σταθερό προπονητή. Επίσης, δεν έχουμε συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν και ίσως αυτό κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια ώστε να βγάλουμε την καλύτερη αγωνιστική εικόνα. Παρόλα αυτά πιστεύω θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία». Να συμπληρώσουμε ότι τον τελευταίο καιρό πέρα από τη πολύ συχνή επαφή με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κώστα Βατσακλή ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος έκανε ορισμένες προπονήσεις με τις διεθνείς αθλήτριες στο Σ.Ε.Φ..

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών επισημαίνει ότι η τριάδα της εθνικής είναι πιο δεμένη, πιο έμπειρη και βελτιωμένη χάρη στις παραστάσεις και από το εξωτερικό, ενώ παραδέχεται ότι ενδιαφέρεται να πάρει και βαθμούς στο κυνήγι του ονείρου για την ολυμπιακή συμμετοχή.

Γκιώνης: "Μας φοβούνται όλοι πλέον"

Παπαδάκη: «Στο χέρι μας η πρόκριση στην 12άδα»

Η Παπαδάκη τονίζει ότι η καλή εθνική ομάδα έχει στο χέρι της την πρόκριση στη 12άδα της 2η κατηγορίας. «Με βάση τη δυναμικότητα των ομάδων ναι, από εμάς πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά το αν θα πάρουμε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του γκρουπ. Θεωρώ πιο δυνατό το Λουξεμβούργο, όμως οι υπόλοιπες ομάδες παίζονται. Η Σλοβενία ακόμα και χωρίς την Τομαζίνι είναι ίδιας δυναμικότητας κι έχουμε το κίνητρο να πάρουμε και …ρεβάνς για εκείνη την ήττα με 3-0 στο Τόκιο. Δύσκολο θα είναι και το παιχνίδι με τη Βουλγαρία, αλλά μπορούμε κι εκεί να επικρατήσουμε. Η Χιλή και το Βιετνάμ ήταν σε χαμηλότερες θέσεις από εμάς στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά φυσικά θελουν προσοχή. Απλά πρέπει να έχουμε σταθερότητα. Ο αρχικός στόχος μας είναι η πρόκριση στη 12άδα και μετά να πάμε όσο ψηλότερα γίνεται». Το πρόγραμμα των αγώνων των εθνικών μας ομάδων στα γκρουπ μπορείτε να το βρείτε εδώ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ