ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Έβδομος σερί τίτλος για τον Παπαγεωργίου, δύο χρυσά η Ζαβιτσάνου

Έβδομος σερί τίτλος για τον Παπαγεωργίου, δύο χρυσά η Ζαβιτσάνου

Ο Κώστας Παπαγεωργίου στο απλό ανδρών και η Γεωργία Ζαβιτσάνου στο απλό γυναικών είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας για τη σεζόν 2015-2016 στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Ο Κώστας Παπαγεωργίου στο απλό ανδρών και η Γεωργία Ζαβιτσάνου στο απλό γυναικών είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας για τη σεζόν 2015-2016 στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Ο αθλητής του Ολυμπιακού ήταν και πάλι αχτύπητος, έφτασε τους 7 σερί τίτλους στο αγώνισμα και τους 8 στο σύνολο.

Είδηση και ότι έχασε το... πρώτο σετ ύστερα από 6 τελικούς, κατά τους οποίους επικρατούσε συνεχώς με 4-0! Είχε ξανά διαφορετικό αντίπαλο, αυτή τη φορά τον Τάσο Ρηνιώτη, ο οποίος έκανε πολύ καλή πορεία. Η Πατρινιά αθλήτρια του Ολυμπιακού πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή της στον θεσμό και αφού έφτασε πρώτη φορά στον τελικό κατέκτησε και το τρόπαιο. Ήταν ξεκάθαρα το κεντρικό πρόσωπο, καθώς αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και στο διπλό γυναικών με συμπαίκτρια τη Χριστίνα Φίλη, που ήταν αντίπαλός της στο ματς για την πρωτιά στο απλό.

Στο διπλό ανδρών πήραν το χρυσό μετάλλιο ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος. Η διοργάνωση, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα STIGA του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, πέτυχε από κάθε άποψη. Προσέλκυσε εκατοντάδες θεατές, είχε πολύ καλή οργάνωση, ενώ στο αγωνιστικό τραπέζι έβγαλε θέαμα, σασπένς και νέους πρωταγωνιστές. Τους αγώνες κάλυψε με ρεπορτάζ τηλεοπτικό συνεργείο του ART.

Στους άνδρες η... εποχή Παπαγεωργίου συνεχίζεται. Κάποτε είχαμε την εποχή Χριστοδουλάτου με 4 διαδοχικά χρυσά (1965-1968), μετά εκείνη του Πρίφτη με 3 αρχικά και αργότερα με 5 (1982-1986), του Βλοτινού με 3 από 3 φορές, αλλά και 4 από το 2006 έως το 2009 και τώρα του αρχηγού της εθνικής ομάδας. Οι διακρίσεις του είναι αξιοθαύμαστες εδώ και χρόνια, αλλά πλέον, το να έχει φτάσει σε 7 τίτλους με ισάριθμους διαφορετικούς αντιπάλους στον τελικό και να χάνεις ένα σετ μόλις φέτος μοιάζει να …ξεπερνάει πια τα όρια της λογικής! Ο Παπαγεωργίου θέλει πια μία ακόμα πρωτιά για να φτάσει τον Πρίφτη στις 9 και να περάσει κι αυτός στην 3η θέση των αθλητών με τους περισσότερους πανελλήνιους τίτλους στο απλό ανδρών (προηγείται ο Βλοτινός με 14, ακολουθεί ο Χριστοδουλάτος με 10).

Στον τελικό βρήκε απέναντί του τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, στην εθνική ομάδα, αλλά και στο διπλό της διοργάνωσης Τάσο Ρηνιώτη. Κρίνοντας από τα σπουδαία αποτελέσματα του τελευταίου πολλοί φίλοι του αθλήματος περίμεναν αμφίρροπο ματς, αλλά τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά. Ο Παπαγεωργίου είχε τη γνωστή αξιοζήλευτη σταθερότητα και ηρεμία, όμως ο Ρηνιώτης ήταν κάπως νευρικός, έχασε τον ρυθμό των προηγούμενων αγώνων και δεν μπόρεσε ν’ ακολουθήσει. Ήταν πολύ θετικό που κατάφερε να φτάσει στον πρώτο του τελικό στο απλό ανδρών του Πανελληνίου πρωταθλήματος, αλλά ήθελε το απόλυτο και με βάση παλαιότερες διακρίσεις, αλλά και παιχνίδια με τον Παπαγεωργίου είχε σίγουρα τη δυνατότητα να κάνει κάτι παραπάνω. Στο τελικό 4-1 τα σετ ήταν 11-2, 11-7, 7-11, 11-4, 11-5. Στην 4άδα ο Παπαγεωργίου λύγισε με 4-1 τον Γ. Κωνστατινόπουλο (αντίπαλό του στον περσινό τελικό) με 4-1 σετ, ενώ ο Ρηνιώτης ήταν εντυπωσιακός με αντίπαλο τον Λαγογιάννη κι επιβλήθηκε με 4-0 σετ.

Παπαγεωργίου: "Περίμενα πιο δύσκολο τον τελικό"

«Τον περίμενα πιο δύσκολο τον τελικό, για να μην πω ότι βλέποντας τις εμφανίσεις του Τάσου άρχισα να τον αισθανόμουν φαβορί! Ωστόσο, ο αντίπαλος δεν μπήκε σε κανένα σημείο στον ρυθμό του αγώνα. Ακόμα κι όταν μείωσε το σκορ, αυτό έγινε πιο πολύ από τα δικά μου λάθη παρά από τις δικές του μπαλιές», δήλωσε ο Κώστας Παπαγεωργίου που ταλαιπωρήθηκε από ίωση τις τελευταίες ημέρες και συνέχισε: « Περιέργως ήταν ο πρώτος τελικός για τον Τάσο παρά την υψηλή αξία του. Αυτό το στοιχείο λοιπόν, ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και να μην ήταν έτοιμος να το διαχειριστεί ψυχολογικά. Δεν έπαιξε καλά σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια και δεν θυμάμαι να τον έχω νικήσει άλλη φορά τόσο εύκολα. Εγώ ανησυχούσα μήπως από την πίεση του Τάσου έμενα κάποια στιγμή από δυνάμεις και κουραζόμουν, αλλά πραγματικά νομίζω ότι ο αντίπαλος δεν βρήκε ποτέ ρυθμό. Εγώ αντίθετα άρχισα πάρα πολύ καλά και κράτησα την απόδοση σε καλά επίπεδα». Ο μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας της τελευταίας 7ετίας εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την αύξηση του σερί, ενώ χαμογελώντας είπε ότι δεν σκεφτόταν σε κανένα σημείο του αγώνα ότι είχε την ευκαιρία να συνδυάσει το νέο τρόπαιο μ’ ένα ακόμα 4-0…

Ιδιαίτερη πραγματικά η μέρα για τη Γεωργία Ζαβιτσάνου, που έδωσε σάρκα και οστά σ’ ένα όνειρό της και βλέπει τους κόπους της ν’ ανταμείβονται. Μετά την κατάκτηση του Τοπ 8 των γυναικών το 2013 τώρα έκανε βήμα παραπάνω με τον σημαντικότερο τίτλο στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Έκανε καταπληκτικό πρωτάθλημα κι έφτασε σε θρίαμβο, αφού χρειάστηκε ν’ αποκλείσει από την 8άδα και μετά τρεις πρώην πρωταθλήτριες Ελλάδας! Στον τελικό αντιμετώπισε τη Χριστίνα Φίλη των 7 τίτλων στο αγώνισμα. Είχε πολύ δυνατή ψυχολογία, ψυχραιμία κι αυτά μέτρησαν στα δύο πρώτα σετ, που κρίθηκαν οριακά. Μετά η Φίλη έδειξε να κουράστηκε και να επηρεάστηκε ψυχολογικά και η Ζαβιτσάνου επέβαλλε το παιχνίδι της για να φτάσει στο εμφατικό 4-0 σετ (11-9, 13-11, 11-5, 11-2). Λίγη ώρα πριν είχαν επικρατήσει μαζί στον τελικό του διπλού και σαφώς η διοργάνωση πήγε καλά και για τη Φίλη, που στα 37 της χρόνια επιβεβαιώνει ότι η ποιότητα μένει αναλλοίωτη, παρότι επέλεξε φέτος ν’ αγωνιστεί στην Α2 κατηγορία, ενώ δεν μπορεί να προπονείται όπως και όσο θα ήθελε. Στα ημιτελικά η Ζαβιτσάνου νίκησε 4-3 σε συγκλονιστικό ματς την περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδας και φιναλίστ του προπέρσινου τελικού, Τόλιου. Η Φίλη κατέβαλλε με 4-2 την Κιούφη, που επίσης κέρδισε τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις της.

Ζαβιτσάνου: "Έχουν αντίκρισμα οι ώρες που αφιερώνω στο άθλημα"

«Είμαι πολύ χαρούμενη. Το πιο σημαντικό είναι που βλέπω να έχουν αποτέλεσμα οι πολλές ώρες που αφιερώνω στο άθλημα και οι δυνατές προπονήσεις. Ήρθε η κορυφαία διάκριση και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσω να παλεύω για την πρόοδό μου. Έβλεπα σήμερα τη διοργάνωση παιχνίδι με παιχνίδι. Δεν ήθελα να σκέφτομαι τι γίνεται σε άλλα ματς, με ποια μπορεί να παίξω κ.τ.λ. Ήθελα να διατηρήσω πολύ καλή συγκέντρωση και νομίζω ήταν κι αυτό βασικό για τις εμφανίσεις μου», υπογράμμισε με πλατύ χαμόγελο η 23χρονη πρωταθλήτρια και συμπλήρωσε: «Ο ημιτελικός με την Τόλιου ήταν για μένα στοίχημα, καθώς είχα χάσει και στο περσινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα από την Κατερίνα. Είχα δουλέψει στην τακτική ειδικά γι αυτό το ματς και χαίρομαι πολύ που πήρα ρεβάνς και κατάφερα να νικήσω. Μετά πράγματι ανέβηκε η αυτοπεποίθησή μου, διατήρησα υψηλά στάνταρ και στον τελικό απέναντι στη Χριστίνα κι έζησα αυτό το υπέροχο συναίσθημα της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου».

Όταν ήρθε η στιγμή ν’ απευθύνει ευχαριστίες σε ανθρώπους που την έχουν βοηθήσει, η διεθνής αθλήτρια έβγαλε και μικρή συγκίνηση. «Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Κώστα Βατσακλή. Παρότι είμαστε πολλοί αθλητές εδώ στο ΣΕΦ, προσπαθεί να βοηθήσει κάθε αθλητή ξεχωριστά. Να ευχαριστήσω επίσης τον Γιάννη Βλοτινό, που με την καθοδήγησή του στη διοργάνωση και γενικά με προπονήσεις από πέρσι μου έχει προσφέρει πολύτιμη βοήθεια. Βεβαίως ευχαριστώ τους προπονητές μου στην Πάτρα Μιχάλη Κατσικαδέλη και Δημήτρη Ντεμίρη, που σε μία πόλη όπου δεν υπάρχουν γενικά οι συνθήκες, που θα σε σπρώξουν να φτάσεις ψηλά, έδωσαν τον καλύτερό εαυτό τους για να με εξελίξουν και συνεχίζοντας τη δουλειά στην Αθήνα να φτάσω να γίνω και αθλήτρια της εθνικής ομάδας γυναικών. Και φυσικά θέλω ν’ αφιερώσω τα δύο χρυσά μετάλλια στην οικογένεια μου και τον αδερφό μου, που είναι πάντα δίπλα μου και πιστεύουν σε μένα».

Στο απλό, όπου από την 8άδα και μετά οι αγώνες διεξάγονταν με το σύστημα του καλύτερου των 7 σετ, ο κόσμος απόλαυσε μεγάλες αναμετρήσεις από την αρχή της δεύτερης ημέρας. Η σπουδαιότερη έγινε στο κλείσιμο του προημιτελικού γύρου των ανδρών με δύο φερέλπιδες αθλητές της επόμενης φουρνιάς της εθνικής ομάδας ανδρών. Ο Γ. Κωνσταντινόπουλος λύγισε στο τέλος με 4-3 σετ τον Σγουρόπουλο με ανατροπή από 2-3. Δίχως αμφιβολία ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά σε εξέλιξη και θεαματικά ματς του θεσμού τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια. Αγώνας από αυτούς που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων και επιβεβαιώνει τη μεγάλη ποιότητα των δύο αθλητών, που είναι στο 23ο και το 16ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα. Επίσης στα προημιτελικά του απλού ανδρών ο Παπαγεωργίου βρήκε υψηλό εμπόδιο από τον Κ. Κωνσταντινόπουλο μέχρι να το …ρίξει με 4-1, ο Ρηνιώτης ήταν απίστευτα σταθερός κόντρα στον Παπαδημητρίου (4-0), ενώ ο Λαγογιάννης θύμισε με αντίπαλο τον Αγγελάκη γιατί είναι …μετρ απέναντι στην άμυνα.

Στην 8άδα του απλού γυναικών πήγαν στα 6 σετ οι αγώνες της Φίλη με τη Γεωργοπούλου και της Ζαβιτσάνου με την Εξάρχου. Μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση έκανε η Κιούφη για να ξεπεράσει με 4-1 σετ τη Χριστοφοράκη, πρωταθλήτρια Ελλάδας του αγωνίσματος το 2014 και δευτεραθλήτρια το 2015. Η Τόλιου κατέβαλλε με 4-0 τη Γεωργιάδου, πρώην συμπαίκτριά της στον Δ.Α.Ο.Τ..

Έβδομος σερί τίτλος για τον Παπαγεωργίου, δύο χρυσά η Ζαβιτσάνου

Μεγάλο ενδιαφέρον και οι τελικοί του διπλού

Στους τελικούς του διπλού ήταν διαφορετικοί οι αντίπαλοι σε σχέση με το παρελθόν κι αυτό και μόνο έδινε άλλο ενδιαφέρον στον κόσμο. Στους άνδρες oι αδερφοί Κωνσταντινόπουλοι, που χρόνια τώρα έχουν αναγνωριστεί ως πολύ καλό δίδυμο κατέκτησαν πρώτη φορά τον τίτλο. Στον τελικό έκαμψαν με 3-1 σετ τους Δημήτρη Παπαδημητρίου/Γιάννη Σγουρόπουλο, οι οποίοι πάντως, είχαν πολύ καλή συνεργασία στην πρώτη φορά που έπαιξαν μαζί. Στον πολύ όμορφο τελικό οι αριστερόχειρες αθλητές του Πέρα πέρασαν αρχικά την τακτική τους και προηγήθηκαν 2-0. Ο δεξιόχειρας Σγουρόπουλος και ο αριστερόχειρας Παπαδημητρίου αντέδρασαν σωστά, μείωσαν και μπήκαν πολύ καλά στο 4ο σετ προηγούμενοι με 7-2. Οι Κωνσταντινόπουλοι όμως, έφτασαν στην ανατροπή, αφού έχασαν και δύο ματς μπολ. Στους πανηγυρισμούς τους έδειξαν αμέσως προς τον ουρανό και αφιέρωσαν την πρωτιά στον παππού τους, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μία εβδομάδα. Τα σετ 11-8, 11-5, 8-11 και 14-12. Αυτός ήταν ο πρώτος πανελλήνιος τίτλος σε επίπεδο ανδρών για τον Κωνσταντίνο και ο 3ος για τον Γιώργο, που έχει πάρει άλλους δύο στο ίδιο αγώνισμα.

Στην 4άδα οι αθλητές του Πέρα συνάντησαν πολύ μεγάλες δυσκολίες απέναντι στους Μάκρα/Μαλινάκη μέχρι να φτάσουν στη νίκη με 3-2 σετ. Ο Παπαδημητρίου και ο Σγουρόπουλος και απέκλεισαν τους πρωταθλητές Ελλάδας του 2015 Ρηνιώτη/Παπαγεωργίου με 3-1.

Νέο ζευγάρι έφτασε στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου και στο διπλό γυναικών. Στην πρώτη τους εμφάνιση ως δίδυμο η Χριστίνα Φίλη με τη Γεωργία Ζαβιτσάνου συνδυάστηκαν θαυμάσια και με πολύ αποδοτικό παιχνίδι έφτασαν στο χρυσό μετάλλιο. Στον αμφίρροπο τελικό λύγισαν με 3-2 σετ τις νεαρές Κωνσταντίνα Παρίδη/Έλλη Φίσερ, οι οποίες έκαναν επίσης σπουδαία πορεία, συνεχίζοντας την πολύ καλή συνεργασία τους από το τελευταίο διεθνές τουρνουά της Κύπρου.

Οι πρωταθλήτριες προηγήθηκαν 2-0, αλλά δέχτηκαν την ισοφάριση. Στο τέλος το αουτσάιντερ κυνήγησε την απόλυτη ανατροπή, όμως οι πιο έμπειρες Φίλη/Ζαβιτσάνου έκαναν καλύτερο ξεκίνημα και κράτησαν το προβάδισμα (11-5, 11-7, 8-11, 9-11, 11-6). Η Ζαβιτσάνου είχε ξαναπάει στον τελικό του αγωνίσματος, αλλά τώρα πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο. Η Φίλη, που έχει γράψει ιστορία με τους τίτλους σε όλα τα αγωνίσματα, απλά πρόσθεσε ένα ακόμα στο διπλό γυναικών με διαφορετική παρτενέρ. Στην 4άδα οι φιναλίστ του τελικού είχαν πολύ σταθερή απόδοση και πήραν νίκες με 3-0 σετ. Οι Φίλη/Ζαβιτσάνου απέκλεισαν τις Χριστοφοράκη/Εξάρχου, ενώ οι δεύτερες απέκλεισαν με το ίδιο σκορ τις Γεωργοπούλου/Τσεκούρα.

Στα προημιτελικά των διπλών ξεχώρισαν τα παιχνίδια αφοί Κωνσταντινόπουλοι-Γ. Σταματούρος/Παπαδάκης 3-2 και Μαλινάκης/Μάκρας-Μιχαηλίδης/Βρεττάκος 3-2 στους άνδρες, ενώ στα 5 σετ κρίθηκε και η αναμέτρηση των Χριστοφοράκη/Εξάρχου με τις νεαρές Ισαμπάλογλου/Γερασιμάτου στις γυναίκες.

Δεν ήταν μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, που φανέρωσε ότι η εικόνα διέφερε στο φετινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το σκηνικό έκαναν πιο ελκυστικό και διάφορα άλλα στοιχεία: Το ζωηρό ενδιαφέρον του κόσμου. Περίπου 300 φίλαθλοι γέμισαν ασφυκτικά τις εξέδρες και χρειάστηκαν και καρέκλες για να εξυπηρετηθούν. Την άψογη οργάνωση σε όλα τα διαδικαστικά θέματα (ωράρια, κληρώσεις κ.α.), αλλά και με τη διαιτησία. Στους τελικούς χρησιμοποιήθηκαν και δύο επιπλέον διαιτητές για να είναι έξω από τα παραβάν και να κάνουν ευδιάκριτη για όλο το κοινό την εξέλιξη των πόντων. Στη σελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στο facebook δινόταν πολύ γρήγορα ενημέρωση για τα σημαντικότερα αποτελέσματα, ενώ εκτός από το ενδιαφέρον Μ.Μ.Ε. υπήρχε και φωτογράφος. Ήταν παρόντα τα περισσότερα μέλη της διοίκησης της ομοσπονδίας, μάλιστα και τις δύο ημέρες παρακολούθησε τους αγώνες ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης. Στο Σ.Ε.Φ. φυσικά, για να βγάλει τα συμπεράσματά του εν όψει και της προσπάθειας στο Προολυμπιακό τουρνουά της Κωνσταντινούπολης και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.

Οι νικητές και οι νικήτριες σε κάθε αγώνισμα:

ΑΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:

1. Κώστας Παπαγεωργίου (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)

2. Τάσος Ρηνιώτης (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)

3. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

-. Κώστας Λαγογιάννης (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

ΑΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

1. Γεωργία Ζαβιτσάνου (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)

2. Χριστίνα Φίλη (Α.Σ.Ε.Α. Σάρισες Φλώρινας)

3. Κατερίνα Τόλιου (Δ.Α.Ο. Ταύρου)

-. Αλίκη Κιούφη (Δ.Α.Ο. Ταύρου)

ΔΙΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:

1. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος/Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

2. Δημήτρης Παπαδημητρίου/Γιάννης Σγουρόπουλος (Α.Ο. Ταταύλα/Ολυμπιακός)

3. Αντώνης Μαλινάκης/Λευτέρης Μάκρας (Παναθηναϊκός Α.Ο.)

-. Κώστας Παπαγεωργίου/Τάσος Ρηνιώτης (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)

ΔΙΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

1. Χριστίνα Φίλη/Γεωργία Ζαβιτσάνου (Σάρισες Φλώρινας/Ολυμπιακός)

2. Κωνσταντίνα Παρίδη/Έλλη Φίσερ (Φοίνικας Πειραιά/Άρης 2006)

3. Όλγα Γεωργοπούλου/Δήμητρα-Θωμαΐδα Τσεκούρα (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

-. Μαρία Χριστοφοράκη/Φιλαρέτη Εξάρχου (Ολυμπιακός/Σάρισες Φλώρινας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ