ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Αρχίζει στο Ντίσελντορφ η γιορτή της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Αρχίζει στο Ντίσελντορφ η γιορτή της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Από αύριο και μέχρι τις 5 Ιουνίου το Ντίσελντορφ της Γερμανίας φιλοξενεί την κορυφαία διοργάνωση του πινγκ πονγκ, η οποία αφορά φέτος μόνο στα πέντε ατομικά αγωνίσματα και συγκεντρώνει περισσότερους από 600 αθλητές απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη.

Ενενήντα ένα χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού (Λονδίνο 1926) και πάλι σε ευρωπαϊκό έδαφος, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών-γυναικών προσελκύει εκατομμύρια βλέμματα και ετοιμάζεται να βγάλει προς τα έξω την ομορφιά του ολυμπιακού αθλήματος στην καλύτερή του έκδοση.

Από αύριο και μέχρι τις 5 Ιουνίου το Ντίσελντορφ της Γερμανίας φιλοξενεί την κορυφαία διοργάνωση, η οποία αφορά φέτος μόνο στα πέντε ατομικά αγωνίσματα και συγκεντρώνει περισσότερους από 600 αθλητές απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη. Παρούσα με 4 αθλητές και 2 αθλήτριες και η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση.

Οι Κώστας Παπαγεωργίου, Τάσος Ρηνιώτης, Γιάννης Σγουρόπουλος, Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη αρχίζουν από αύριο την προσπάθειά τους, ο Παναγιώτης Γκιώνης μπαίνει στο «παιχνίδι» την Τρίτη και όλοι μαζί θα επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Βατσακλή. Η δράση θα λάβει χώρα σε δύο μεγάλες αίθουσες του εκθεσιακού κέντρου Messehallen.

Σήμερα έγινε και η δεύτερη κλήρωση για τα αγωνίσματα του απλού και ήταν για τα πρώτα φαβορί. Προέκυψε ότι αν ο Γκιώνης (νούμερο 29 στα seeding) μπει στον γύρο των «32», τότε ίσως να δώσει μία ακόμα «μάχη σε μεγάλο τουρνουά με τον κορυφαίο Ευρωπαίο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ από τη Λευκορωσία (Νο 12). Ακριβώς από πάνω θα πηγαίνει για τη 16άδα το νούμερο των αγώνων ο Κινέζος (δις παγκόσμιος πρωταθλητής του απλού) Ζανγκ Τζίκε. Στο κυρίως ταμπλό των «128» θα μπει απευθείας και ο Παπαγεωργίου, όμως δεν είναι στους 64 seeded players και θα μάθει αντίπαλο όταν ολοκληρωθούν τα προκριματικά.

Για τις κληρώσεις των υπόλοιπων αθλητών θυμίζουμε ότι:

Ο Γκιώνης βρίσκεται στο κάτω μέρος του ταμπλό, περιμένει αντίπαλο από τα προκριματικά και θα δώσει την Τετάρτη στις 17:00 ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική) τον αγώνα του 1ου γύρου. Εάν νικήσει, τότε στους «64» πολύ πιθανόν να βρει μπροστά του τον πολιτογραφημένο Σλοβάκο Βανγκ Γιανγκ.

Από τα προκριματικά περνάνε ο Σγουρόπουλος (στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων στη μεγάλη κατηγορία) και ο Ρηνιώτης. Για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση πρέπει να επικρατήσουν στους ομίλους τους. Έγιναν συνολικά 64 όμιλοι και οι 18 από αυτούς είναι των 4ων αθλητών. Ο Σγουρόπουλος είναι επικεφαλής στο 45ο γκρουπ, όπου θ’ αντιμετωπίσει τον Τούρκο Αμπντουλάχ Γιγκένλερ και τον Γκαλέμπ Φαές από τον Λίβανο.

Ο Ρηνιώτης κληρώθηκε στο 57ο γκρουπ των 4ων αθλητών. Βρίσκει μπροστά του τον Δανό Κλάους Νίλσεν, τον Λιθουανό Αλφρέδας Ούντρα και τον Βαζίρ Αλαχβερντίγιεφ από το Αζερμπαϊτζάν. Μετά τους ομίλους τα προκριματικά του απλού περιλαμβάνουν και νοκ άουτ παιχνίδι.

Στο απλό γυναικών σχηματίστηκαν 51 γκρουπ και οι Ελληνίδες είναι φαβορί σε δύο από αυτά. Η Τόλιου τοποθετήθηκε επικεφαλής στο 5ο γκρουπ. Θα παλέψει για την προνομιούχο πρωτιά με τη Νταφν Φόρναχ από τη Σιέρα Λεόνε και τη Γκλέιντι Μπλανκέτο από το Μεξικό. Η Χριστοφοράκη είναι επικεφαλής στο 39ο γκρουπ και θα κοντραριστεί με τη Τσούι Ζου, που εκπροσωπεί το Αζερμπαϊτζάν και την Πάουλα Φουκουχάρα από την Αργεντινή. H Τόλιου επειδή βρίσκεται στα πρώτα γκρουπ θα προκριθεί αμέσως στο ταμπλό αν έρθει 1η και δεν θα χρειαστεί και νοκ άουτ ματς.

Στο διπλό ανδρών οι Γκιώνης/Παπαγεωργίου είναι απευθείας στο ταμπλό των «64» και θ’ αγωνιστούν απέναντι στους Βραζιλιάνους Έρι Τζούτι/Κάζουο Ματσουμότο. Στον προκριματικό γύρο των «128» οι Σγουρόπουλος/Ρηνιώτης θα παίξουν με τους Τζέρεμι Χαζέν/Μπράιαν Χο από τον Καναδά.

Στο διπλό γυναικών η Τόλιου με τη Χριστοφοράκη πέρασαν bye στον προκριματικό γύρο των «64» κι εκεί αναμετρώνται με τις Ράκελ Αντράντε/Ρίτα Φινς από την Πορτογαλία.

Στο διπλό μικτό και τα δύο ελληνικά ζευγάρια δοκιμάζονται στα προκριματικά. Οι Σγουρόπουλος/Χριστοφοράκη αναμετρώνται στον γύρο των «128» με τους Ντένις Ζολούντεφ/Αναστασία Λαπρόβα από το Καζακστάν. Ο Παπαγεωργίου και η Τόλιου θα κοντράρουν τους Τζα Κάνακ/Βου Γιούε, που εκπροσωπούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Και στα τρία αγωνίσματα του διπλού θα είναι 16 οι προκρίσεις για το κυρίως ταμπλό των «64».

ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Εκατόν είκοσι τηλεοπτικά δίκτυα απ’ όλο τον κόσμο θα μεταδώσουν τους αγώνες και η παγκόσμια ομοσπονδία τόνισε ότι αυτό είναι ρεκόρ για το κορυφαίο event! Μάλιστα, οι Γερμανοί γνωστοποίησαν και καινοτομίες στην τηλεοπτική παραγωγή (http://www.ittf.com/2017/05/23/close-personal-liebherr-world-championships-television-production-best-ever/) κι ευελπιστούν ότι θα είναι η καλύτερη, που έχει εμφανιστεί ποτέ στο άθλημα! Στη διεύθυνση http://www.ittf.com/2017-wttc-tv/ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα κανάλια απ’ όλες τις ηπείρους, που θα μεταφέρουν τηλεοπτική εικόνα. Για την Ελλάδα και την Κύπρο τα δικαιώματα πήραν τα κανάλια NOVAsports.

Η συνδρομητική τηλεόραση έχει προγραμματίσει πολλές ώρες μεταδόσεων από το τελικό στάδιο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, ωστόσο έχει ανακοινώσει ότι αν γίνει αγώνας Έλληνα αθλητή σε τραπέζι, που καλύπτεται τηλεοπτικά, θα το μεταδώσει. Πολύ μεγάλη θα είναι και η παραγωγή στο διαδίκτυο και ήδη από το πρόγραμμα των δύο πρώτων ημερών προκύπτει ότι θα καλυφθούν και αγώνες Ελλήνων. Καθημερινά θα μεταδίδονται οι αγώνες από τα τραπέζια 1 έως 8 κι έχουν ανακοινώσει μεταδόσεις οι πλατφόρμες itTV και laola1.tv. Πληροφορίες για το live streaming στα λινκ https://tv.ittf.com/ και http://www.laola1.tv/en-int/channel/table-tennis.

Το πρόγραμμα των δύο πρώτων ημερών για τους Έλληνες αθλητές με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα:

ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:

Ρηνιώτης-Ούντρα (Λιθουανία) Δευτέρα 29/05, 14:00 Τραπέζι 7

Σγουρόπουλος-Φαές (Λίβανος) Δευτέρα 29/05, 16:15

Ρηνιώτης-Νίλσεν (Δανία) Δευτέρα 29/05, 19:00, Τραπέζι 3

Σγουρόπουλος-Γιγκένλερ (Τουρκία) Τρίτη 30/05, 14:15

Ρηνιώτης-Αλαχβερντίγιεφ (Αζερμπαϊτζάν) Τρίτη 30/05, 15:00, Τραπέζι 4

ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

Τόλιου-Μπλανκέτο (Μεξικό) Δευτέρα 29/05, 19:45 Τραπέζι 5

Χριστοφοράκη-Φουκουχάρα (Αργεντινή) Δευτέρα 29/05, 20:30

Τόλιου-Φόρναχ (Σιέρα Λεόνε) Τρίτη 30/05, 12:00 Τραπέζι 5

Χριστοφοράκη-Ζου (Αζερμπαϊτζάν) Τρίτη 30/05, 12:45

ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:

Ρηνιώτης/Σγουρόπουλος-Χαζέν/Χο (Καναδάς) Δευτέρα 29/05, 21:30

Γκιώνης/Παπαγεωργίου-Τζούτι/Ματσουμότο (Βραζιλία) Τρίτη 30/05 21:15

ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

Τόλιου/Χριστοφοράκη-Αντράντε/Φινς (Πορτογαλία) Τρίτη 30/05, 11:00

ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΜΙΚΤΟ:

Σγουρόπουλος/Χριστοφοράκη-Ζολούντεφ/Λαπρόβα (Καζακστάν) Δευτέρα 29/05, 11:00, Τραπέζι 6

Παπαγεωργίου/Τόλιου-Τζα/Βου (Η.Π.Α.) Δευτέρα 29/05, 11:30

Η ελληνική εκπροσώπηση στο Ντίσελντορφ εκτείνεται και σε άλλους τομείς κι αυτό έχει ξεχωριστή, όπως πάντα, σημασία. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα εργαστεί o Δημοσθένης Μεσσήνης, ο οποίος είναι competition manager της I.T.T.F. και της E.T.T.U.. Εξάλλου, δύο Έλληνες καθηγητές Φυσικής Αγωγής και προπονητές μετέχουν στο 15ο επιστημονικό αθλητικό συνέδριο της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος. Είναι ο Μιχάλης Κατσικαδέλης, που έχει πολύχρονη εμπειρία σε αυτή την εκδήλωση της I.T.T.F. και η Διάνα Ζέρδιλα, η οποία πήρε μέρος πρώτη φορά. Παρουσίασαν ερευνητικές εργασίες και η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θα γράψει αναλυτικά τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

* Το Ντίσελντορφ είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Έχει πληθυσμό 581.122 κατοίκους. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον ποταμό Ντίσελ, ο οποίος διασχίζει την πόλη. Στην ακριβή μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά το «Ντίσελντορφ» σημαίνει «χωριό του Ντίσελ». Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά, αλλά επίσης οικονομικά και διοικητικά κέντρα και η έβδομη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στη Γερμανία.

* Το Ντίσελντορφ έχει διοργανώσει μεγάλες διοργανώσεις στην επιτραπέζια αντισφαίριση, αλλά Παγκόσμιο πρωτάθλημα φιλοξενεί πρώτη φορά στην ιστορία. Για τη Γερμανία γενικά είναι η 5η. Προηγήθηκαν το Βερολίνο το 1930, το Ντόρτμουντ το 1959 και το 1989 και το Μόναχο το 1969.

* Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντίσελντορφ είναι το 54ο για ατομικά αγωνίσματα. Είναι η ένατη φορά επίσης, που ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα αφορά μόνο στα ατομικά. Η πρώτη ήταν στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας το 1999.

* Στην επιτραπέζια αντισφαίριση το Ντίσελντορφ είναι γνωστό για την πολύ ισχυρή ομάδα του, τη 10 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπορούσια, στην οποία είχε την τιμή ν’ αγωνιστεί δύο φορές ο Παναγιώτης Γκιώνης. Ωστόσο, η πόλη είναι επίσης γνωστή για την ποδοσφαιρική ομάδα της τη Φορτούνα. Το 1993 κατέκτησε το πρωτάθλημα Γερμανίας, το 1979 και το 1980 το Κύπελλο Γερμανίας ενώ το 1979 ήταν και φιναλίστ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Άλλα αθλήματα στο Ντίσελντορφ είναι το χόκεϊ στον πάγο και το αμερικάνικο φούτμπολ.

* Ο Ίλιας Αλαναζάροφ από το Τουρκμενιστάν είναι ο νεαρότερος αθλητής στη διοργάνωσης. Κλείνει τα εννέα χρόνια ζωής στις 29 Μαΐου! Ο Allanazarov ήταν επίσης μέλος της εθνικής ομάδας του Τουρκμενιστάν, που αγωνίστηκε πέρσι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κουάλα Λουμπούρ.

* Ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής είναι ο Ασίμ Κουρέσι από το Πακιστάν. Είναι 50 ετών και 11 μηνών.

* Η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια είναι η Σαντ Αλ-Μάκι από το Κατάρ: Μόλις 11 ετών και 4 μηνών.

* Η γηραιότερη είναι η Νι Ξια Λιαν, όπως και σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, στην οποία μετέχει τα τελευταία χρόνια! Βρίσκεται πλέον μόνο δύο μήνες πριν κλείσει τα 54 χρόνια της.

* Η Νι Ξια, που εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο, κάνει και ρεκόρ συμμετοχών στο Ντίσελντορφ. Η ίδια και η Βικτόρια Πάβλοβιτς από τη Λευκορωσία θ’ αγωνιστούν για 19η φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

* Η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του απλού γυναικών στην ιστορία του θεσμού είναι η Ντεν Γιαπίνγκ. Όταν έφτασε πρώτη φορά σε αυτή τη διάκριση το 1991 ήταν 18 ετών και 90 ημερών. Η χαρισματική Κινέζα είναι η νεότερη πρωταθλήτρια και στο διπλό γυναικών. Το 1989 (στη Γερμανία και τότε, στο Ντόρτμουντ) το κατάφερε σε ηλικία 16 ετών και 63 ημερών.

* Ο Κινέζος Κονγκ Λινγκουί στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών πριν κλείσει τα 20 χρόνια του. Το 1995 ήταν 19 ετών και 211 ημερών. Ο ίδιος είναι και ο νεότερος νικητής στο διπλό ανδρών. Από το 1997 όταν έφτασε σε αυτή την επιτυχία σε ηλικία 21 ετών και 201 ημερών.

* Η Γκούο Γιε, την οποία είχαν θαυμάσει στα 15 της και οι Έλληνες φίλαθλοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι η νεότερη, που κατέκτησε ποτέ πρωτιά στο διπλό μικτό. Αναδείχτηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο αγώνισμα το 2005 όταν ήταν 16 ετών και 294 ημερών.

* Σε ευρωπαϊκή πόλη είχε αναδειχτεί τελευταία φορά παγκόσμιος πρωταθλητής πινγκπονίστας από τη γηραιά ήπειρο. Ήταν στο μακρινό πια 2003, στο Παρίσι, τότε που συνάρπασε και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Ο Αυστριακός Βέρνερ Σλάγκερ είχε φτάσει στην κορυφή νικώντας δύο Κινέζους (Λινγκουί, Λιτσίν) και σώζοντας συνολικά πέντε ματς μπολς!

* Ο Ούγγρος Βίκτορ Μπάρνα κρατά το ρεκόρ με τους περισσότερους τίτλους στο απλό ανδρών. Τον κατέκτησε 5 φορές (από το 1930 έως το 1935).

* Το απόλυτο ρεκόρ έχει η Ρουμάνα Αντζέλικα Ροζεάνου με 6 τρόπαια και μάλιστα σερί στο απλό γυναικών (1950-1955).

* Ο Μπάρνα και ο συμπατριώτης του Μίκλος Σάμπαντος έχουν την κορυφαία επίδοση στο διπλό. Μέσα σε 7 χρόνια, αρχής γενομένης από το 1929, κατέκτησαν την πρωτιά στα 6 πρωταθλήματα. Το 1933 ο Μπάρνα είχε πάρει πάλι το χρυσό, αλλά με συμπαίκτη τον επίσης Ούγγρο Σάντορ Γκλανς. Εκείνη τη χρονιά ο Σάμπαντος δεν είχε μπορέσει ν’ αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Μπάρνα κατέκτησε πρωτιά στο διπλό και το 1939 με τον Άγγλο Ρίτσαρντ Μπέργκμαν.

* Η Μαρία Μεντνιάνσκι και η Άννα Σίπος από την Ουγγαρία έχουν το αντίστοιχο ρεκόρ στο διπλό γυναικών. Αναδείχτηκαν νικήτριες σε έξι σερί διοργανώσεις από το 1930 έως το 1935.

* Η Μεντνιάνσκι έχει την καλύτερη επίδοση και στο διπλό μικτό. Πήρε 6 τίτλους με 3 διαφορετικούς συμπατριώτες της: Τον Μέχλοβιτς (1926, 1928, 1934), τον Σάμπαντος (1930, 1931) και τον Κέλεν (1933).

* Η Ουγγαρέζα είναι και η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ιστορία στο απλό γυναικών. Σε εκείνη τη διοργάνωση, στο Λονδίνο, τα παιχνίδια στο απλό γυναικών κρίνονταν με το σύστημα του καλύτερου των τριών σετ.

* Μόλις στο αμέσως προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών, το 2015 στη Σουζού της Κίνας, επιτράπηκε ξανά να σχηματίζονται ζευγάρια από αθλητές/τριες διαφορετικών χωρών και αμέσως ήρθε 1η θέση για ένα τέτοιο. Την είχαν κατακτήσει ο Κινέζος Σου Σιν και η Κορεάτισσα Γιανγκ Χαούν. Η τελευταία φορά, που έγινε κάτι ανάλογο στο συγκεκριμένο αγώνισμα, ήταν στο Λονδίνο το 1954 όταν πρώτευσαν ο Ιβάν Ανδρεάδης και η Γκιζέλα Φάρκας από την Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία αντίστοιχα.

* Η Κίνα έχει δημιουργήσει έντεκα παγκόσμιους πρωταθλητές στο απλό ανδρών και είναι όλοι δεξιόχειρες. Μόνο τρεις, που κρατούσαν τη ρακέτα με το αριστερό χέρι, έφτασαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο απλό Παγκοσμίου πρωταθλήματος: Ο Σουηδός Στέλαν Μπένγκτσον το 1971, ο Ιάπωνας Σέιγι Όνο το 1979 και ο Γάλλος Ζαν Φιλίπ Γκασιέν το 1993.

* Ο μοναδικός Γιαν Όβε Βάλντνερ έφτασε το 1997 στον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του στο απλό ανδρών χωρίς να χάσει ούτε σετ. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, που αντιμετώπισε τότε στον τελικό, είναι παρών (και με απαιτήσεις) και στο Ντίσελντορφ.

* Ο Ρίτσαρντ Μπέργκμαν έχει γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών με δύο διαφορετικές χώρες. Το 1939 με την Αυστρία, το 1939, το 1948 και το 1950 με την Αγγλία.

* Το 1937 υπήρξε αρχικά κενό στην 1η θέση στο απλό γυναικών, αλλά στην πορεία έγιναν δύο οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες. Η Ρουθ Άαρονς από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Τρούντε Πρίτζι από την Αυστρία ακυρώθηκαν γιατί στον τελικό παραβίασαν τον κανονισμό χρόνου, που ίσχυε τότε. Όταν ο αγώνας σταμάτησε το σκορ ήταν στο 1-1 και στο 3ο σετ βρισκόταν μπροστά η Πρίτζι με 19-16…Τελικά, μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 2001, δηλώθηκαν μαζί στην 1η θέση και δεν αναφέρεται αθλήτρια για τη 2η θέση.

* Σημαδιακό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1955 στις γυναίκες. Μέχρι και εκείνη τη χρονιά δεν είχε πανηγυρίσει καμία πρωτιά η Ασία στο απλό γυναικών. Από την επόμενη φορά όμως, από το 1957 έως σήμερα, δεν έχει πανηγυρίσει ανάλογη επιτυχία η Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ