NFL

Το γονάτισμα του Ντάλας που έφερε αποδοκιμασίες

The Dallas Cowboys, led by owner Jerry Jones, center, take a knee prior to the national anthem prior to an NFL football game against the Arizona Cardinals, Monday, Sept. 25, 2017, in Glendale, Ariz. (AP Photo/Matt York)
The Dallas Cowboys, led by owner Jerry Jones, center, take a knee prior to the national anthem prior to an NFL football game against the Arizona Cardinals, Monday, Sept. 25, 2017, in Glendale, Ariz. (AP Photo/Matt York) AP

Οι παίκτες, οι προπονητές και ο πρόεδρος των Dallas Cowboys γονάτισαν πριν την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου στον αγώνα με τους Arizona Cardinals και οι θεατές αποδοκίμασαν. (VIDEO)

Στις 26 Αυγούστου, πριν από την έναρξη ενός φιλικού αγώνα των Γκριν Μπέι Πάκερς, ο quarterback Κόλιν Κάπερνικ επέλεξε μία διαφορετική στάση κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ: κάθισε κάτω, γονατιστός.

Ο συνωστισμός των δημοσιογράφων που αναζητούσαν αιτιολόγηση ήταν αναπόφευκτος μετά από το τέλος του αγώνα. "Δεν πρόκειται να σταθώ όρθιος και να επιδείξω υπερηφάνεια σε μία σημαία χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους ανθρώπους. Για μένα, αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό από μέρους μου να κοιτάξω αλλού. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και κόσμος πληρώνει για να γλιτώνει με φόνους", επεσήμανε.

Λίγες ημέρες αργότερα (4/9), η 31χρονη μέσος των Σιάτλ Ρέιν, γονάτισε πριν από έναν αγώνα κόντρα στους Ρεντ Σταρς στο Σικάγο, ως ένδειξη συμπαράστασης στον Κάπερνικ και στη μάχη για τις ρατσιστικές αδικίες και την καταπίεση των μειονοτήτων. Μάλιστα, δήλωσε ότι σκόπευε να συνεχίσει τη διαμαρτυρία της, ούσα και η ίδια μέλος μειονότητας, ως ομοφυλόφιλη.

Στη συνέχεια το κίνημα εξαπλώθηκε με ολοένα και περισσότερους αθλητές να προβαίνουν σε ανάλογες ενέργειες. Άλλοι γονάτιζαν, ενώ υπήρξαν και ομάδες που δεν εμφανίστηκαν καν στον αγωνιστικό χώρο την ώρα της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου των ΗΠΑ.

Το περασμένο Σάββατο (23/9) ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετήθηκε επί του θέματος τονίζοντας: " πρέπει να αρνούνται να πηγαίνουν στους αγώνες, μέχρι οι παίκτες να σταματήσουν να δείχνουν ασέβεια προς τη σημαία και τη χώρα".

Η αντίδραση των παικτών ήταν άμεση και ακόμα πιο εκκωφαντική. Στους αγώνες της Κυριακής και της Δευτέρας συνολικά περισσότεροι από 150 αθλητές αντέδρασαν. Ανάμεσα στους οποίους και η ομάδα του Ντάλας στον αγώνα της με τους Arizona Cardinals. Συγκεκριμένα όλοι οι παίκτες, το προπονητικό τιμ και ο πρόεδρος των Dallas Cowboys, οι οποίοι φέρουν το παρατσούκλι "Η ομάδα των ΗΠΑ", γονάτισαν πριν την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και όταν εκείνος ξεκίνησε σηκώθηκαν όρθιοι.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Η "ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ" ΤΟΥΣ

Μόλις οι παίκτες του Ντάλας γονάτισαν δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποδοκίμασαν. Τα σενάρια για αυτές τις αποδοκιμασίες είναι πολλά. Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην περιοχή του Τέξας (πολιτεία από την οποία προέρχονται οι Cowboys) έχουν υπάρξει πολλά θύματα ρατσιστικών επιθέσεων και κάποιοι το θεώρησαν προκλητικό.

Οι περισσότεροι ωστόσο θεωρούν ότι αυτές οι αποδοκιμασίες είχαν ως κύριο αποδέκτη τον πρόεδρο της ομάδας Τζέρι Τζόουνς. Ο Αμερικανός μεγιστάνας υπήρξε ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Τραμπ, ενώ κατά καιρούς έχει εκφράσει τη στήριξη του στην κριτική που ασκεί ο Τραμπ σε όσους αθλητές γονατίζουν διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο.

Δείτε τι ακριβώς συνέβη

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Φυσικά, τα όσα έγιναν στον αγώνα δεν θα μπορούσε να μην τα εκμεταλλευτεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Έπειτα από την κριτική που έχει δεχτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός προς δικό του όφελος.

Μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter o Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: "Οι αποδοκιμασίες στον αγώνα του NFL, όταν όλη η ομάδα του Ντάλας γονάτισε, ήταν οι πιο δυνατές που είχα ακούσει ποτέ. Μεγάλος θυμός. Αλλά όπως όλη η ομάδα του Ντάλας γονάτισε, έτσι σηκώθηκαν όλοι μαζί για τον Εθνικό Ύμνο. Μεγάλη πρόοδος συντελέστηκε. Όλοι αγαπάμε τη χώρα μας."

Όπως ήταν αναμενόμενο αμέσως υπήρξαν πολλές αντιδράσεις με άλλους να υποστηρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο και άλλους να του ασκούν κριτική για την πολιτική του. Πάντως, η ουσία μοιάζει να περικλείεται σε μία δήλωση της Ράπινο προ ημερών: "Νομίζω ότι ο διάλογος έχει μπερδευτεί αρκετά και έχουμε χάσει το πραγματικό νόημα της συζήτησης. Μιλάμε για Αμερικανούς που πρέπει να αντιμετωπίσουν την καταπίεση, τον ρατσισμό, τη φτώχεια και τη διασταύρωση όλων αυτών".

Δείτε τα σχετικά tweets

Το γονάτισμα του Ντάλας που έφερε αποδοκιμασίες
Το γονάτισμα του Ντάλας που έφερε αποδοκιμασίες

Photo credits: AP Photo/Matt York

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ