NFL

Super Bowl 50: Ο ιωβηλαίος μεγάλος τελικός του NFL

Super Bowl 50: Ο ιωβηλαίος μεγάλος τελικός του NFL

Η αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό του NFL ανάμεσα στους Panthers και τους Broncos έχει αρχίσει. Διαβάστε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για να παρακολουθήσετε τον σπουδαίο αγώνα!

Η δεκαετία του 1960 ήταν μια ιδιαίτερη, γεμάτη αναταράξεις περίοδος για τον κόσμο του επαγγελματικού αμερικανικού ποδοσφαίρου. Η National Football League (NFL), η κύρια επαγγελματική λίγκα american football των ΗΠΑ είδε το κύρος, τη δύναμη και τη λάμψη της να φθίνουν χρόνο με το χρόνο λόγω τηε νεοσύστατης American Football League (AFL). Οι πορείες των δύο πρωταθλημάτων, όμως, έμελλε να ενωθούν το 1966, έπειτα από πρωτοβουλίες των ιθυνόντων του NFL κι αφού οι ιδιοκτήτες των ομάδων συνειδητοποίησαν πως ένα ενιαίο πρωτάθλημα θα σημάνει και περισσότερα έσοδα για τους ίδιους.

Το Sport24.gr θα βρίσκεται τα ξημερώματα της Δευτέρας (08/02), στο Athens Sports Bar (Βεΐκου 3, Κουκάκι), όπου θα καλύψει ζωντανά, με pregame από τις 00:30, την εξέλιξη του Super Bowl, ανάμεσα στους Broncos και τους Panthers. Όποιος φίλος του Sport24.gr θέλει να δώσει το παρών, είναι ευπρόσδεκτος.

Το νέο πρωτάθλημα κράτησε το όνομα της National Football League. Μετά από μια ανακατανομή των ομάδων δημιουργήθηκαν δύο περιφέρειες, η National Football Conference (NFC) και η American Football Conference (AFC) και από αυτό προέκυψε η ανάγκη ενός νέου μεγάλου τελικού – μιας αναμέτρησης ανάμεσα στους νικητές των δύο περιφερειών.

Έτσι δημιουργήθηκε ο θεσμός του Super Bowl. Στις 15 Ιανουαρίου του 1967, οι Green Bay Packers και οι Kansas City Chiefs μονομάχησαν στο Λος Άντζελες για τον πρώτο τίτλο, με τους Packers να αναδεικνύονται νικητές με 35-10. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, το Super Bowl 50 επιστρέφει στην Καλιφόρνια.

Οι Denver Broncos και οι Carolina Panthers θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο νεότευκτο Levi’s Stadium, έδρα των San Francisco 49ers, με θέα το Lombardi trophy, το τρόπαιο του πρωταθλητή του NFL.

Οι ιστορίες των δύο ομάδων φέτος είναι πολύ διαφορετικές. Οι μεν Panthers ξεκίνησαν ως ένα ερωτηματικό, γιατί είχαν αρκετά κενά στην επίθεση, όμως τερμάτισαν με μόλις μια ήττα στην κανονική διάρκεια. Οι Broncos, από την άλλη, ξεκίνησαν πολύ δυνατά, είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα, όμως σοβαρεύτηκαν στα κρίσιμα τελευταία παιχνίδια.

Στα playoffs, οι Broncos απέκλεισαν τους Pittsburgh Steelers και τους περσινούς πρωταθλητές New England Patriots, ενώ οι Panthers απέκλεισαν τους Seattle Seahawks (πρωταθλητές δύο χρόνια πριν και περσινοί φιναλίστ) και τους Arizona Cardinals.

Αρκετά διαφορετικό είναι και το πρίσμα από το οποίο οι δύο ομάδες κοιτούν το τρόπαιο. Οι Broncos ξέρουν πως αυτό είναι μάλλον το τελευταίο παιχνίδι του Peyton Manning, του βασικού τους quarterback και ενεργού θρύλου του αθλήματος, ενώ αρκετοί από τους παίκτες τους ήταν στην ομάδα και δύο χρόνια πριν, όταν και διασύρθηκαν από τους Seahawks στο Super Bowl XLVIII. Για αρκετούς, αυτή είναι ίσως η τελευταία τους ευκαιρία να πάρουν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Για τους Panthers, η συμμετοχή στο φετινό Super Bowl ήρθε αναπάντεχα. Το ρόστερ στη μεγαλύτερη πλειοψηφία του αποτελείται από παίκτες νέους και ταλαντούχους, αλλά ταυτόχρονα άπειρους. Το γεγονός ότι έχουν τον τίτλο του φαβορί ίσως να τους επηρεάσει αρνητικά. Σίγουρα έχουν μέλλον μπροστά τους και δυνατότητες για περισσότερες επιτυχίες, όμως δε σκοπεύουν να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Σε ότι αφορά το γνωστό καλλιτεχνικό μέρος που λαμβάνει χώρα στο ημίχρονο, οι Coldplay έχουν αναλάβει να διασκεδάσουν κοινό και τηλεθεατές, ενώ οι Beyonce και Bruno Mars, που τραγούδησαν στα halftime shows των δύο προηγούμενων Super Bowls, θα δώσουν κι αυτοί το παρόν.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι λόγω του μεγέθους του αγώνα η εταιρία Stoiximan.gr θα τον καλύψει πλήρως, δίνοντας πολλές επιλογές μέχρι και για το τι χρώμα παπούτσια θα φορέσει η Beyonce στο ημίχρονο.

Super Bowl 50: Ο ιωβηλαίος μεγάλος τελικός του NFL

Δείτε εδώ Ta infographics του Super Bowl 50!

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ