NFL

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Πριν μερικές μέρες ο Peyton Manning ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη δράση μετά από μια καριέρα που διήρκεσε 18 χρόνια και ήταν γεμάτη ρεκόρ. Το Sport24.gr αναλύει τους αριθμούς που κάνουν τον Manning έναν από τους καλύτερους quarterbacks όλων των εποχών (videos και φωτογραφίες)

Τη Δευτέρα (7/3) ο Peyton Manning βρέθηκε στα γραφεία της ομάδας του, των Denver Broncos, και από εκεί ανακοίνωσε με έναν πολύ συγκινητικό λόγο πως αποφάσισε να αποσυρθεί από τη δράση μετά από 18 χρόνια στο NFL.

Ο "Σερίφης" μοίρασε την, τεράστια, καριέρα του ανάμεσα σε δυο ομάδες, τους Indianapolis Colts, οι οποίοι τον επέλεξαν στο νούμερο 1 του Draft το 1998 μένοντας εκεί για 14 σεζόν και τους Denver Broncos στους οποίους πήγε το 2012 και έμεινε για 4 σεζόν. Έσπασε, σχεδόν, όσα ρεκόρ μπορούσε να σπάσει στις δυο ομάδες του και έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του NFL.

Η ομιλία του Manning στα κεντρικά γραφεία των Broncos ήταν άκρως συγκινητική ξεκινώντας με την εξής πρόταση: "Έχουν κάτι αυτά τα 18 χρόνια...το 18 είναι ωραίος αριθμός. Σήμερα αποσύρομαι από το football". Στο τέλος της ομιλίας του, τα λόγια έβγαιναν δύσκολα λόγω της συναισθηματικής φόρτισης και έκλεισε λέγοντας: "Έδωσα μια καλή μάχη και τώρα τελειώνω τον αγώνα μου. Μετά από 18 χρόνια είναι η σωστή στιγμή. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους και ο Θεός να ευλογεί το football".

Μαζί με τον "Σερίφη" βρέθηκε ο γενικός διευθυντής των Broncos και ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του NFL, o John Elway, ο οποίος εκθείασε τον παίκτη λέγοντας: "Δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης στο NFL ο οποίος μπορεί να αποσυρθεί και να πει πως έκανε ότι καλύτερο γινόταν στη θέση του quarterback. O Peyton μπορεί να το κάνει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ LONGFORM TOY SPORT24 ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

H αρχή στους Indianapolis Colts και το πρώτο δαχτυλίδι

Οι Ιndianapolis Colts επέλεξαν τον Peyton Manning στο νούμερο 1 του Draft το 1998 και το άξιζε, όπως φάνηκε από την προσφορά του στην ομάδα αλλά και στο άθλημα γενικά. Ήταν τόσο καλός στο κολεγιακό πρωτάθλημα που το πανεπιστήμιο του Tennessee απέσυρε τη φανέλα του μετά τη draft.

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Είναι πρώτος στην ιστορία των Indianapolis Colts στις εξής κατηγορίες: στις νίκες, στις πάσες που οδήγησαν σε touchdowns, στις ολοκληρωμένες πάσες και στις passing yards. Από τη rookie χρονιά του κατάφερε να σπάσει δυο ρεκόρ, το ένα με το καλύτερο ποσοστό ολοκληρωμένων πασών με 56.7% και το άλλο με τις περισσότερες πάσες που οδήγησαν σε touchdowns με 26.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2007 έπαιξε στο πρώτο του Super Bowl, που διεξήχθη στο Μαϊάμι, με αντιπάλους τους Chicago Bears. Οι Colts πήραν τη νίκη με 29-17 με τον Payton Manning να είναι ο MVP της αναμέτρησης.

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Το 2010 ξαναβρέθηκε στο Super Bowl με τους Colts, βρίσκοντας αυτή τη φορά απέναντί του τους New Orleans Saints. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα από την Ιντιάνα καθώς βρέθηκαν να προηγούνται στην πρώτη περίοδο με 10-0, με τον Manning να δίνει την πάσα που οδήγησε στο touchdown. Το υπόλοιπο παιχνίδι κινήθηκε στους ρυθμούς των Saints, οι οποίοι περιόρισαν κάθε επιθετική προσπάθεια των Colts και, εν τέλει, πήραν τη νίκη με 31-17.

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Σε αυτά τα 18 χρόνια ο Manning κατάφερε να σπάσει ρεκόρ, να δημιουργήσει καινούρια, δικά του, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Το όνομά του θα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα σε αθλητές που θα θέλουν να γίνουν επαγγελματίες παίκτες του football.

Συνολικά, σε αυτά τα 14 χρόνια που αγωνίστηκε στην Ιντιάνα κατάφερε να σπάσει 48 ρεκόρ αποδεικνύοντας πως είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος.

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Οι Denver Broncos και η επιστροφή στην κορυφή

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν οι Denver Broncos. Μετά από μια πολύ δύσκολη σεζόν το 2011-12 στους Colts, εξαιτίας των δύσκολων και επικίνδυνων χειρουργείων, η διοίκηση της ομάδας από την Ιντιάνα τον αποδέσμευσε και απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 18.

Στα πρώτα του παιχνίδια ως "Bronco", έδειξε πως τα χειρουργεία δεν έχουν επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο την ακρίβεια και τη δύναμη του χεριού του καθώς είχε σταθερά πάνω από 50% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες.

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Δυο χρόνια μετά επέστρεψε στο Super Bowl, όπου οι Colts αντιμετώπισαν τους Seattle Seahawks. Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης φάνηκε πως το γήπεδο "κατηφόριζε" υπέρ της ομάδας από το Σιάτλ. Το τελικό σκορ ήταν 43-8 με τους Seahawks να δέχονται όλους τους πόντους των Colts στην τρίτη περίοδο. Ο Manning δεν θύμισε σε τίποτα τον παίκτη που είχε θαυμάσει όλος ο φίλαθλος κόσμος τα προηγούμενα χρόνια καθώς η άμυνα των Seahawks τον περιόρισε σε μια πάσα που οδήγησε σε touchdown, ενώ η αμυντική ομάδα της ομάδας του Σιάτλ είχε και δυο interceptions.

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Στις επόμενες δυο χρονιές, στην Αμερική, έψαχναν να βρουν ποιο θα είναι το τελευταίο παιχνίδι του Manning καθώς είχε φτάσει ήδη στα 38 και το σώμα του έδειχνε να τον "αφήνει". Είχε όμως μέσα του μια ακόμα κορυφαία παράσταση.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2016 έφτασε στο τέταρτο Super Bowl, το επετειακό 50ο. Στο "Levi's Stadium" στην California, οι Broncos βρήκαν απέναντί τους, τους Carolina Panthers. Οι "πάνθηρες" ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια της σεζόν με το καλύτερο ρεκόρ στην Αμερική (15-1) και είχαν την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν ο Manning αντιμετώπιζε προβλήματα αλλά κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό.

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Οι Denver Broncos κατέκτησαν τον τίτλο με σκορ 24-10 και πλέον όλα έδειχναν πως ο "Σερίφης" μετράει αντίστροφα. Τελικά ο Manning ανακοίνωσε πως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί αφήνοντας πίσω του μια καριέρα γεμάτη τίτλους και βραβεία.

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning

Ρεκόρ και στα ατομικά βραβεία

Οι επιδόσεις του με τις δυο ομάδες του έχουν "χαρίσει" αμέτρητες διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο. Εκτός από τα βραβεία, έχει ψηφιστεί στην δεύτερη καλύτερη ομάδα καλύτερη ομάδα του NFL για τη δεκαετία 2000-2010, πίσω από τον Tom Brady των New England Patriots.

Αναλυτικά έχει στην τροπαιοθήκη του:

- 5 Βραβεία MVP (κανονική διάρκεια): 2003, 2004, 2008, 2009, 2013

- 2 Φορές Κορυφαίος Επιθετικός Παίκτης: 2004, 2013

- 14 Φορές ProBowl: 1999, 2000, 2002-2010, 2012-2014

- 7 Φορές στην πρώτη ομάδα του All-Pro: 2003-2005, 2008, 2009, 2012, 2013

- 3 Φορές στη δεύτερη ομάδα του All-Pro: 1999, 2000, 2006

- 4 Φορές πρώτος σε passing touchdown: 2000, 2004, 2006, 2013

- 3 Φορές πρώτος σε passing yards: 2000, 2003, 2013

Είναι πρώτος σε passing touchdown στην ιστορία των Indianapolis Colts και δεύτερος στους Denver Broncos.

Δείτε σε video τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του Manning

Δείτε τους αριθμούς του Manning σε video

Η μαγική καριέρα του Peyton Manning
TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ