ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Μια Ελληνίδα στα επικίνδυνα νερά του Ρίο

Μια Ελληνίδα στα επικίνδυνα νερά του Ρίο

Η Σοφία Ασουμανάκη αποκαλύπτει στο Sport24.gr πως φοβάται να ρίξει πάνω της νερό στο Ρίο όπου προετοιμάζεται, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει την ίδια και τους συναθλητές της στην εθνική ομάδα κωπηλασίας να κατακτήσουν τους στόχους τους στο test event των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τις μολυσματικές συνέπειες που μπορεί να έχει για τους αθλητές η επαφή με το νερό στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η έρευνα του Associated Press ήρθε πάνω στην... ώρα.

Αθλητές του τριάθλου, της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας βρίσκονται ήδη στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να συμμετάσχουν στα test event των αθλημάτων τους ένα χρόνο (σ.σ. στις 5 Αυγούστου η τελετή έναρξης, στις 3 Αυγούστου ξεκινάει το τουρνουά ποδοσφαίρου) πριν από την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Αμερική.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας Σοφία Ασουμανάκη μοιράστηκε με το Sport24.gr τις εντυπώσεις της από τη λίμνη "Ροντρίγκο ντε Φρέιτας" (φωτογραφία) όπου θα διεξαχθεί το άθλημα της. Την ερχόμενη εβδομάδα το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων (5-9/8) έχει χαρακτήρα test event, δοκιμασία για τους διοργανωτές και όπως όλα δείχνουν για τους διαγωνιζόμενους. Με ανακοίνωση της η παγκόσμια ομοσπονδία κωπηλασίας (FISA) αναφέρει πως ελέγχει την ποιότητα του νερού, τον κίνδυνο του e-coli και προς το παρόν δεν εμπνέει κανένας κίνδυνος για την υγεία των αθλητών.

Μια Ελληνίδα στα επικίνδυνα νερά του Ρίο

Η Σοφία αριστερά

" Είναι αλήθεια πως όλοι συζητάνε εδώ για τη μόλυνση του νερού. Από κοντά η εικόνα της λίμνης είναι καλύτερη από ότι στις φωτογραφίες. Φαίνεται καθαρή και συνεχώς πετάγονται ψάρια έξω από το νερό που σε τρομάζουν λίγο", τόνισε η 18χρονη που θα αγωνιστεί στο σκιφ νεανίδων.

Η ελληνική ομάδα παίρνει μέτρα και υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον τεχνικό σύμβουλο Τζιάνι Ποστιλιόνε, τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Κοντομανώλη και το γιατρό Γιάννη Χρηστογιάννη. "Κ άνουμε κανονικά προπόνηση, αλλά μας συμβουλεύουν να μη βουτάμε τα χέρια μας στο νερό ή να ρίχνουμε νερό επάνω μας. Ορισμένες φορές φοβάμαι στην προπόνηση γιατί έχει πολλή ζέστη και υγρασία, αφυδατωνόμαστε γρήγορα και θέλω να ρίξω νερό πάνω μου, αλλά δεν το κάνω. Πάντως δεν φοβάμαι να αγωνιστώ σε αυτά τα νερά. Προστατευόμαστε με κάποια μέτρα υγιεινής που ακολουθούμε, πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε αντισηπτικό για να πλύνουμε τα χέρια μας".

Όσο για την εικόνα της Ολυμπιακής εγκατάστασης, οι Βραζιλιάνοι δεν είναι έτοιμοι, λογικό κατά ένα σημείο. "Οι εγκαταστάσεις στο στίβο δεν είναι έτοιμες, κάνουν εργασίες όχι μόνο στο στίβο, αλλά και στο δρόμο. Ο στίβος βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ελπίζουμε να τα πάμε καλά".

Μια Ελληνίδα στα επικίνδυνα νερά του Ρίο

Η Σοφία με τον Ποστιλιόνε

Η Σοφία θα διεκδικήσει την πρόκριση στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γαλλίας στο τέλος του μήνα. Ο Ποστιλιόνε την ταίριαξε με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Κατερίνα Νικολαΐδου στο βαρύ σκιφ. Μολονότι συνεργάζονται λίγους μήνες μαζί, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στο παγκόσμιο κύπελλο της Λουκέρνης και υπάρχει η πεποίθηση πως θα έρθει η Ολυμπιακή πρόκριση όχι μόνο για το δίδυμο Νικολαΐδου/Ασουμανάκη, αλλά και για άλλα πληρώματα της κωπηλασίας.

Το βέβαιο είναι πως η Σοφία την οποία "ανακάλυψε" ο Βασίλης Πολύμερος επιθυμεί να επιστρέψει στο Ρίο ντε Τζανέιρο και να αγωνιστεί στη λίμνη και να ζήσει την ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών Αγώνων στην παραλία Κοπακαμπάνα.

" Το φαντάζομαι και θέλω να κάνω πραγματικότητα αυτό το όνειρο. Η εικόνα είναι όπως στις ταινίες. Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται δίπλα στην Κοπακαμπάνα και πραγματικά η θέα είναι απίστευτη. Μια ατέλειωτη παραλία και ένα απέραντο μπλε. Όλοι κυκλοφορούν με μαγιό σε όλη την παραλία, έχει γήπεδα και διάφορα όργανα γυμναστικής και υπάρχει και ποδηλατόδρομος που όλοι κάνουν ποδήλατο ή τρέχουν".

Μια Ελληνίδα στα επικίνδυνα νερά του Ρίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ